גיאוגרפיה של סרילנקה
כתב: גילי חסקין.
לקריאה נוספת באתר זה:
בודהיזם בדרום-מזרח אסיה; האלים ההינדים; האיסלם; גידולים טרופיים; אורז; תה, יער הגשם הטרופי, תולדות סרילנקה.
תעודת זהות
שם מלא: הרפובליקה הסוציאלית דמוקרטית של סרילנקה
שטח: 66,000 קמ"ר
אוכלוסייה: 19 מיליון נפש (גידול שנתי: 1.04 אחוזים)
בירת המדינה: קולומבו (אוכלוסייה: שני מיליון נפש)
תושבים: 74 אחוז סינהאלים, 18 אחוז טאמילים, 7 אחוזים מורים ואחוז אחד אחרים
שפה: סינהאלה, טאמיל, אנגלית
דת: 69 אחוז בודהיסטים, 15 אחוז הינדים, 8 אחוזים מוסלמים, 8 אחוזים נוצרים
צורת ממשל: דמוקרטיה
פרופיל כלכלי
תוצר מקומי גולמי: 48.1 מיליארד דולר
תוצר מקומי לנפש: 2,500 דולר
צמיחה שנתית: 4.7 אחוזים
אינפלציה: 9.3 אחוז
תעשיות עיקריות: עיבוד גומי, תה, קוקוס ותוצרת חקלאית אחרת; ביגוד, בטון, דלק, זיקוק, טקסטיל, טבק, אורז, קנה סוכר, תבואה, תבלינים, תה, גומי, קוקוס; חלב, ביצים, עורות, בשר בקר
שותפי סחר עיקריים: ארצות הברית, בריטניה, גרמניה, יפן, סינגפור, הודו, אירן, טייוואן, בלגיה, הונג קונג, סין, דרום קוריאה
האי סרילנקה שוכן באוקיינוס ההודי דרום מערבית למפרץ בנגל ודרום מזרחית לים הערבי.
לאי צורת אגס שעוקצו בצפון. או אולי דמעה ענקית הזולגת מהקצה הדרומי של תת היבשת ההודית הגדולה. ה, אורכו כ-430 ק"מ ורחבו המרבי כ-220 ק"מ. היא שווה פחות או יותר בגודלה לאירלנד, לווסט וירג'יניה או לטזמניה שבאוסטרליה.
בין סרילנקה לבין הודו מפריד מיצר פאלק (Palk Strait), שרחבו 60 ק"מ ובו שרשרת של איים, שוניות ושרטונות הקרויים "גשר אדם" (Adam's Bridge) ויוצרים כמעט גשר יבשתי שתי הארצות. לפי האגדה המוסלמית עבר אדם הראשון, על סלעים אלו לסרילנקה, לאחר גירושו מגן העדן.
מרקו פולו הגדיר את סרילנקה כ"אי הטוב ביותר בעולם בהשוואה לאיים אחרים בגודל שלו". מבלי לנסות ולשים את סרילנקה על איזו שהי א סקאלה של יופי, אפשר להבין על מה הוא מדבר.
לאי כמה שמות:
השם הקולוניאלי הוא "ציילון" (Ceylon); בסנסקריט "סינהלה"; בערבית סרנדיב; ביוונית ובלטינית – Taprobane. הרבה שמות ואגדות נקשרו אל האי. סוחרים יורדי ים ערבים מימי הביניים כינו את האי "סרנדיב", וסופר אנגלי מהמאה ה־18 השתמש במלה הערבית על מנת ליצור מלה חדשה באנגלית – Serendipity – המתארת גילוי של משהו מוצלח במקרה. השם ציילון נקשר אל האי בתקופת השלטון הקולוניאלי בו, שהתחיל עם הפורטוגלים וההולנדים במאה ה־17 והסתיים בשלטון האנגלי ב־1948: המלה Ceilao היא עיוות פורטוגזי של המלה "סינהלה", הקבוצה האתנית העיקרית באי.
מבנה
מבחינה פיסית נחלקת סרילנקה לשני אזורים עיקריים:
במרכז האי מתרומם גוש הררי, הבנוי סלעים קריסטליניים עתיקים, מתקופת הפרה-קמבריון, המהווים את לבו של האי ותופסים כ-1.2 משטחו. סלעים אלו זהים לאלו של דרום הוד, ממנה נותק האי. תהליכי בליה אינטנסיביים, שנמשכו על פני עידנים גיאולוגיים ארוכים , בסיועם של האקלים המשווני והצמחייה העשירה, העניקו לאזור ההררי תבליט מעודגל ומתון. רוב השטח ההררי מתנשא לגבהים של 600-1200 מ' מעל פני הים. הפסגה הגבוהה ביותר היא פידורוטלגלה (Pidurutalgala), שליד נוארה אלייה (Nuwara Eliya), המתנשאת לגובה של 2542 מ', מעל פני הים.
כמו כן, מצויות כמה פסגות נוספות, בגובה של מעל 2000 מ', שהידועה שבהם היא פסגת אדם. ההר קיבל את כינויו בשל צורת סלע בפסגתו המזכירה צורת כף רגל אדם. המוסלמים מאמינים שמשם עלה לשמים אדם הראשון, ההינדים מאמינים שזוהי כף רגלו של שיווה והבודהיסטים מייחסים אותה לבודהא….
את האזור ההררי מקיפה רצועה של גבעות ורצועת חוף מישורית. זהו אזור צר למדי במזרח ובדרום; רוחבו שם מגיע ל-15-40 ק"מ ורחב בצפון. המחצית הצפונית של האי כוללת מישור גדול, המשתרע מקצה האזור ההררי עד חצי האי ג'אפנה (Jaffna). שם הוא נושא אופי של מישור שניקוזו לקוי וכתוצאה מכך התהוו בו ביצות. באזור זה, שמרביתו אינו עולה בגובהו על 100 מ', מתרוממים הרי משאר, לגובה של 300 מ'. נהרות האי הם קצרים וכולם נובעים באזור ההררי שבמרכז וזורמים אל הים שמסביב בצורת מניפה.
הנהר הארוך ביותר הוא מאהאוולי (Mahaweli), שזורם ממרכז המדינה ונשפך אל האוקיאנוס ההודי בטרינקומאלי (Trincomalee). חופי הרחצה הטובים ביותר נמצאים בקו החוף הדרום-מערבי, בקו החוף הדרומי ובקו החוף הדרום-מזרחי.
במקומות רבים לאורך החוף, בעיקר בצפון ובמערב, מצויות רצועות צרות של חוליות, וכן שרטונות ולגונות רבים.
עצי הובנה, עצי טיק וסחלבים מרהיבים ביופיים גדלים ביערות הגשם העבותים שבדרום-מערב המדינה. עשבי בר, רודודנדרון ויערות דלילים הם הצמחייה העיקרית ברמות הקרירות, בעלות הלחות הגבוהה, ואילו באזורים הצחיחים שבצפון מצליחים לשרוד רק שיחים ועשבי בר. יש בסרילנקה שפע של בעלי חיים, ביניהם נפוצים במיוחד הפילים, ויש גם נמרים, איילים, קופים, דובי הימליה, חזירי בר, נחשי קוברה, תנינים וצבים. האי משמש בית גידול עונתי חשוב לציפורים נודדות, ביניהן ציפורי הפלמינגו, שמגיעות להעביר את החורף בלגונות, בביצות ובשמורות הציפורים. הזמן הטוב ביותר לצפות בעופות בסרילנקה הוא בין ינואר לאפריל.
לחיות הבר בסרי לנקה היתה חשיבות רבה במורשת המקומית מאז ומעולם. לפני יותר מאלפיים שנה הכריז המלך דוואנמפייה על אזור מיהינטאלה
(Mihintale) כמוגן לחיות בר. בכך הקים הלכה למעשה את שמורת הטבע הראשונה בהיסטוריה. בשל האקלים המגוון, סרי לנקה היא ביתם של לא פחות מ–92 מיני יונקים, 242 מיני פרפרים, 435 מיני ציפורים, 107 מיני דגים ו–81 מיני נחשים. בין בעלי החיים המרתקים של האי נמנים נמרים, פילים, צבאים נקודים, קופים, תנינים, חזירי בר ועוד.
סרילנקה מפורסמת במטעי התבלינים והתה הנרחבים שלה, סביב העיר מאטאלה אשר נמצאת בין דמבולה לקאנדי ישנו מספר גדול של חוות וגני תבלינים. במאטאלה ישנם גני תבלינים בהם מפיקים את התבלינים הבולטים של סרילנקה בשיטות מסורתיות והם מהווים מקום מיוחד עבור חובבי הבישול. גני התבלינים משופעים במגוון רחב של פירות, ירקות, תבלינים וצמחי מרפא, רובם מוכרים וידועים, אבל מקצתם מקומיים, בגנים ניתן להיחשף למגוון הרחב של התבלינים הגדלים בסרילנקה וכן לשימושים השונים הן לבישול והן לרפואה, נתין לראות את התבלינים בהם אנו עושים שימוש יום יומי במצבם הטבעי לפני שהם עוברים את תהליכי העיבוד ומגיעים אל מטבחנו כגרגירים, זרעים או כאבקה. בגנים בדרך כלל גדלים תבלינים כפלפל שחור, אגוז מוסקט, הל, ג´ינג´ר, גלנגלה ועוד, פירות שונים כמו הדוריאן שגדל על עץ, פפאיה, ופירות אקזוטיים כמו אננס אדום וצהוב. בגנים ניתן לראות כיצד נראה עץ הקינמון וכיצד מסירים את קליפתו המוכרת לנו, את פרחי הזעפרן, ועצי הקקאו והקפה. למעשה בכל רחבי האי ניתן למצוא פירות אקזוטיים כמו המנגוסטין, הדוריאן, האננס, הקוקוס והפאפאיה.
סרילנקה היא אחת מיצואניות התה המובילות בעולם, ובאזור נווארה איליה אפשר לראות את הנשים המקומיות, אשר קוטפות בזהירות את עלי התה הצעירים כדי לא לפגוע בשלמותם, לתוך סלים קלועים מקנים, את הסלים הן סוחבות על ראשן. איסוף עלי התה הצעירים והרכים מתבצע בשעות הבוקר המוקדמות בכדי לשמור על הלחות בעלה. בשעות הבוקר המאוחרות ניתן לראות את הקוטפות הולכות בין שורות מטעי התה כשסל המכיל את עלי התה הרכים מקובע לראשן, אותם הן ומעבירות למפעל לעיבוד התה.
כמו הבדלי הטופוגרפיה המשמעותיים כך גם הצמחייה הנחלקת בין צמחייה טרופית עוותה מרהיבה ביופייה הכוללת זנים שונים של צמחים טרופיים וסחלבים נפלאים הפורחים ומתקיימים נפלא באקלים הלח של האזור הטרופי לעומת האזורים היבשים והצחיחים של צפון המדינה בהם רק צמחייה מדברית עיקשת מצליחה לשרוד.
אקלים
בסרילנקה שורר אקלים משווני, המאופיין בהבדלי טמפרטורות קטנים בין עונות השנה השונות; אם כי היא שוכנת ברוחב גיאוגרפי של 6-10 מעלות. הטמפרטורה הממוצעת של החודש החם ביותר (אפריל – בצפון; מאי – בדרום) היא 29-30 מעלות ושל החודש הקר ביותר (ינואר ) 25-27° מעלות. כמות המשקעים השנתית נעה בין 1,000 מילימטרים בקירוב בצפון ובמזרח המדינה ל-3,750 מילימטרים ברמות שבדרום-מערב המדינה. הגשמים יורדים בעיקר בחודשים מרץ-מאי וספטמבר-דצמבר.
סרילנקה היא מדינה טרופית טיפוסית, עם עונה יבשה ועונה גשומה, אבל התמונה מסובכת יותר מאשר בתאילנד למשל. סרילנקה מושפעת על ידי שני מונסונים כל שנה: בעונת יאלה (Yala – מאי עד אוגוסט) המונסון הדרום-מערבי מביא גשם לדרום האי, למערבו ולמרכזו; בעונת מאהה (Maha – אוקטובר עד ינואר) המונסון הצפון-מזרחי מביא גשם לצפון האי ולמזרחו. הטמפרטורות באזורי החוף הנמוכים גבוהות בכל חודשי השנה, אבל הן צונחות במהירות ככל שפני הקרקע עולים ונמוכות יותר באזור ההררי, שם נדמה ששורר אביב נצחי. הטמפרטורות הגבוהות ביותר נרשמות בחודשים מרץ עד יוני, ואילו נובמבר עד ינואר הם בדרך כלל החודשים הקרים ביותר בשנה. כמויות הגשמים גדולות במיוחד בדרום, בדרום מערב וברמות שבמרכז האי; צפון וצפון-מרכז האי יבשים מאוד. הזמן הטוב ביותר לבקר במערב האי, בחוף הדרומי ובאזור ההררי הוא בין דצמבר למרץ. אל החוף המזרחי הכי כדאי להגיע בין מאי לספטמבר.
דמוגרפיה
נכון ל-2005 אוכלוסיית סרילנקה היא בת יותר מ-20 מיליון אזרחים. אחוז גידול האוכלוסין הוא כ-0.89% בשנה. הקבוצה האתנית הגדולה בסרילנקה היא סינהלים, המהווים כ-73.8 אחוזים מהאוכלוסייה הכללית. הם צאצאיהם של מתיישבים שהגיעו אל האי מצפון הודו בערך בשנת 500 לפני הספירה. אלו דוברים לשון הודו אריים ובודהיסטים בדתם. הסינהלים מרוכזים באזור ההררי ובמחצית הדרומית של אזור החוף. כיום הם מונים כ־14 מיליון איש. האגדה מספרת שמקורם באריה (Sinha), שדמו (Le) עדיין זורם בעורקיהם. אותו אריה מופיע על דגלה של סרילנקה.
הקבוצה האתנית השנייה בגודלה היא קבוצת הטמילים הסרילנקים, שמונה כ-13.9 אחוזים מכלל האוכלוסייה. הם צאצאיהם של מאות אלפי טאמילים שהובאו לאי על ידי הבריטים במאה ה-19, ממדינת טאמיל נאדו שבדרום הודו, כדי לעבוד במטעים הרבים בסרילנקה. הם דוברי לשון דרוויאדי והינדים בדתם.
קבוצות אתניות נוספות בסרילנקה הן מוּרים סרילנקים (7.2% מהאוכלוסייה), שדתם מורית. כ-1/2% הם בורגרים – נוצרים צאצאי אירופאים. הייתר הם טאמילים הודים (4.6%), וכן מלאים ואחרים.
הדת הנפוצה ביותר בסרילנקה היא הדת הבודהיסטית, אליה משתייכים כ-73.7 אחוזים מהאוכלוסייה. דתות אחרות בסרילנקה הן הינדואיזם (10.9% מהאוכלוסייה), אסלאם (7.6%) ונצרות (6.2%).
השפה הרשמית בסרילנקה היא סינהלית, אותה דוברים 74% מהאוכלוסייה. השפה הטאמילית מדוברת בקרב 18% מהאוכלוסייה. עד 1956 הייתה האנגלית השפה הרשמית בסרילנקה, והיא מדוברת כיום על ידי 10% מהאוכלוסייה.
הטרגדיה של סרילנקה נובעת מחוסר סובלנות עדתית וממתן פירוש מיליטנטי לפילוסופיה דתית. הסינהאלים הם בודהיסטים ברובם, ואילו מרבית הטאמילים הינדים, ויש גם מיעוטים גדולים של מוסלמים ושל נוצרים 'בורגרים' (צאצאים של הקולוניאליים ההולנדים). הסינהאלים דוברים סינהאלית, הטאמילים ומרבית המוסלמים דוברים טאמיל ואילו הבורגרים דוברים אנגלית. המוסלמים פזורים בכל רחבי האי וסבורים שהם צאצאים של סוחרים ערביים או הודיים קדומים. הם נותרו במידה רבה מחוץ לקונפליקט הבין עדתי, אף שהיו גם התנגשויות בין מוסלמים לבין טאמילים, במזרח סרילנקה. הטאמילים המתגוררים באזור ההררי הם בני קאסטות נמוכות, שהובאו לסרילנקה על ידי הבריטים, כדי לעבוד במטעים. יש להם מעט מאוד במשותף עם הטאמילים בצפון האי, שחיים בסרילנקה כבר יותר מ-1,000 שנה. הטאמילים שחיים באזור ההררי הצליחו במרבית המקרים להישאר מחוץ לעימות האתני הנוכחי.
אחד המאמרים הטובים והממצאים ביותר שקראתי על סרי לנקה. צריך לזכור שאין הרבה חומר על סרי לנקה וכאן אתה מקבל המון טעימות מהכול. אהבתי מאוד ואני חושב שגיל הוא אחד המדריכים הכי מעניינים שיש לנו ויש המון מה ללמוד ממנו.
מאמר מרתק למי שטסה בעוד שבוע לסרילנקה.תודה!