טיול בדרך המשי: מחוז גאנסו שמערב סין.
כתב וצילם: גילי חסקין
ראה קודם: המדריך למטיילים בדרך המשי
להרצאה על דרך המשי הסינית (תורכסטן – טורקסטן – המזרחית).
לטיולי "שביל הדרקון"
תודתי נתונה ליונתן גלוברמן ולחברת "שביל הדרקון" על היזמה למסע, ארגונו ומימונו
מבוא
קשה לקבוע היכן כדאי להתחיל את הסיור ב"דרך המשי". מקובל להתחיל בשיאן, בירתה העתיקה של שושלת טאנג, שבתקופתה נפתחה סין לעולם הרחב וקיימה קשרים הדוקים אם אסיה התיכונה ועם המזרח התיכון. בתקופה זו הגיעו לסין היהדות, הנצרות, דת זרתוסטרא והאיסלם. המהדרין מתחילים בלואויאנג (Luoyang) שבמחוזי חנאן (Henan), ששמשה כבירה בתקופת שלטון של שושלות רבות. זו היתה בירתה המזרחית של שושלת טאנג המפוארת ושכנו בה למעלה מ-1300 מקדשים בודהיסטים. במאה ה-12 החריבו פולשים גורצ'נים את העיר ולא נותרו הרבה עדויות לתפארת העבר שלה, למעט מערות לונגמן (Longmen), הנפלאות שמחוץ לעיר. הוראת שמן "שער הדרקון" והן כלולות ברשימת נכסי עולם של אונסק"ו. הן יצירות מופת של גילוף פסלים בודהיסטיים. מהמעטות ששרדו בסין. ניתן להסתפק ביום סיור אחד מלא, בלונגמן ואולי גם בלאוצ'אנצ'ו (Laochengqu), העיר העתיקה של לואויאנג.
מלויאנג אפשר להמשיך אל שיאן שבמחוז שאאנשי (Shaanxi), לב לבה של ההיסטוריה הסינית, השוכן באגן הניקוז של "הנהר הצהוב" המכונה גם "יגונה של סין". נמליץ בחום על ביקור בחומות המושלמות מתקופת מינג. שיאן היא אחת הערים הבודדות בסין שחומותיה העתיקות עדיין ניצבות על תילן. בשער הדרומי ניתן לשכור אופניים ולנסוע כמה ק"מ על החומה. נמליץ על טיפוס למגדלי התוף והפעמון שבמרכז העיר. ביקור ברובע המוסלמי שם חיים בני החווי (סינים מוסלמים). מומלץ שלא להסתפק רק ברחוב הראשי של השוק המוסלמי, אלא גם בסמטאות הצדדיות, בין האטליזים, המטבחים להכנת "דמפלינג" (כיסונים) מאודים, ומסגדים קטנים. אין להחמיץ את הביקור במסגד הגדול (Qingzjen Dasi), הנראה כפגודה סינית. מומלץ לבקר בפגודת האווז הקטן (Xiaoyan Ta) , הנמצאת בחצרו של מקדש גיאנפו. מראש הפגודה מבט פנוראמי נאה על מרכז שיאן ולידו רחוב מעוצב בסגנון סיני עתיק עם חנויות יפות. פגודת האווז הגדול הינה אולי המבנה המפורסם ביותר בשיאן. בנייתה הושלמה בשנת 652, אולי כדי לאחסן את כתבי הקודש הבודהיסטיים שהביא עמו מהודו הנזיר שואן דזאנג, שנחשב לגדול הנוסעים בדרך המשי. סמוך לפגודה מזרקה יפהפיה. כדאי לראות את הסינים רוקדים לצלילי מוסיקה עם המים ברקע. המראה יפה שבעתיים בלילה, כשהכול מואר.
המוזיאון המחוזי של שאננסי (Shaanxi History Museum ) שנמצא בעיר, ברח' Yan Ta Road , הוא מהחשובים והמרהיבים בסין ואין כמותו להציג את תרבויות הנהר הצהוב ואת תולדותיה של שושלת טאנג, כולל ציור קיר של משחק פולו ושורה של פסלוני חרס מזוגגים, צבעוניים מרהיבים שנמצאו בקברים, המתארים נוסעים בדרך המשי.
ראו באתר זה: התייחסות למוות ומנהגי קבורה.
לא לבלבל עם מוזיאון יער לוחות האבן (Bellin Bowuguan) , השוכן במקדש קונפוציוניסטי ומוצגים בו למעלה מאלף לוחות אבן חקוקים ובכלל זה הכתבים הקונפוציוניסטיים עליהם נבחנו המועמדים לשרת כפקידים בחצר הקיסר. במקום לוח נסטורייני משנת 781 שהוא התיעוד העתיק ביותר של הנצרות בסין.
האתר המפורסם ביותר שעבור תיירים רבים הוא הסיבה לבקר בשיאן הינו צבא חיילי החרס בינגמאיונג (Bigmayong), חלק מקברו הענק של מאחד סין, הקיסר צין שה חואנג די. האתר טרם נחפר ויש להניח שחפירתו תצריך שנות עבודה רבות. מכול מקום, אתר חיילי הטרה קוטה נחשב לאחד המרשימים בסין. במקום סרט תיעודי המספר את תהליך החפירה והפיסול ושלושה אולמות בהם מוצגים החיילים, קציניהם וסוסיהם, בגודל טבעי. אתר מרשים כמעט באותה מידה הוא קבר חאן יאנלינג (Han Yanling) , מתקופת שושלת חאן ובו אלפי פסלונים של חיילים, סריסים, משרתים, סוסים וחיות משק. ניתן ללכת על תקרת הזכוכית שמעל הקבר, לצלם ולהשתאות. בעיני שווה להקדיש זמן קצר לאתר הניאוליתי באנפו Banpo Bowuguan)), שאין כמותו להמחיש את המהפכה החקלאית בתקופת האבן החדשה. נכון לכתיבת שורות אלו הכפר נמצא בשיפוץ, ויש לקוות שייפתח במהירה.
לדעתי יש להקדיש לשיאן שלושה ימים. כדאי לכול גם ארוחה של דמפלינג (כיסונים) בשלל צורות וטעמים. ניתן לשקול בחיוב הופעת שושלת טאנג. מעט קיטשית, מזכירה בסגנונה את לאס ווגאס, אך ממחישה את ההווי של הימים ההם.
למרות שאין כמו סיור בשיאן כדי לפתוח את הטיול בדרך המשי, מרבית התיירים מבקרים בה דווקא במסגרת הסיור בסין הקלאסי. ומשום כך לב לבו של הסיור הוא מחוז גאנסו (Gansu). גָאנְסוּ (甘肃/Gānsù) הינו מחוז במערב הרפובליקה העממית של סין. גובל במחוזות טיבט, צִ'ינְגְהָאי, שִׂינְגְ'יָאנְג, נִינְגְשְׂיָה, שָׁאַנְשִׂי וסצ'ואן. בירתו היא העיר לָאנְג'וֹאוּ (兰州 /Lánzhōu). שטח המחוז הוא 450,000 קמ"ר ואוכלוסייתו נאמדת בכ-25.8 מיליון נפש. זהו מחוז עני ומרבית שטחו הררי וצחיח. עם זאת יש לו חלק חשוב בהיסטוריה של סין, שכן דרך המשי עברה דרכו.
מרבית אוכלוסייתו של מחוז זה נמנית עם בני ההאן, עם כי יש בו כמות לא מבוטלת של בני חווי, קזחים, טיבטים ומונגולים.
בשטחו של המחוז ניתן למצוא אתרים בודהיסטים חשובים, כגון מערות מוֹגַאו (莫高窟 /Mògāo kū), הממוקמות באזור מדברי רווי דיונות ומכילות אומנות בודהיסטית; מנזר לאבראנג בעיירה שְׂיָאהֶה (夏河 /Xiàhé), המהווה את המנזר הטיבטי החשוב ביותר מחוץ לטיבט עצמה, מערות טאי סה ועוד, אולם הדבר המופלא ביותר במחוז זה הוא המגוון המפתיע של נופים ועמים ששוכנים לאורכו.
מסלול הטיול מתואר בלוח זמנים המתאים למי ששכר נהג ורכב צמוד, עם מלונות מוזמנים מראש.
יום מס' 1.
נסיעה למערות מאג'י שאן
התחנה הראשונה במחוז גאנשו היא העיר טיטיאנשואיי (Tinshui), השוכנת על מסילת הברזל שבין שיאן ללנדז'ו. נסיעה של כחמש שעות משיאן מובילה לעיר , שאיני מצא בה עניין רב, למעט לבקר במקדש פו שי מיאו (Fu Xi Miao) שמתקופת שושלת מינג . טיטיאנשואיי מושכת מבקרים כמעט אך ורק בשל מערות מאג'י שאן Maiji shan)), שהן נחשבות לאחד ממערכות המערות המרשימות יותר של סין (לצד מערות יונאנג שקו הסמוכות לדטונג, מערות מוגאו שליד דונגחואן ומערות לונגמן שהוזכרו לעייל). זהו סלע מרהיב, שצבעו חום, המזדקר מהנוף הירוק שסביבו, דבר שהעניק לו את הכינוי "הר ערימת החציר" (Haystack). ההר מחורר במערות ובגומחות כגבינה שווייצרית, שגולפו בעיקר בתקופת שושלות ווי וג'ו (בשנים 386-581 לספירה). כמה מערות סגורות למבקרים באופן רשמי, אבל ייפתחו בתשלום נוסף.
יום מס' 2.
מערת וילון המים
נסיעה ללאומן (Luomen) אפשר גם ברכבת. משם לנסוע במונית 17 ק"מ אל שואיליאן דונג (Shuillian Dong), לנוף מרהיב של ערוץ ירוק המתפתל בגבעות של אבן חול ולמרגלותיהם מקדשים טאואיסטיים ובודהיסטיים.
יום מס' 3
ערוץ הירח
אפשר להמשיך ברכבת או לשוב לטיאנשואיי וממנה לנסוע באוטובוס אל ערוץ הירח – יואליאנג שיה (Yuelliang Xia), פינת חמד, שפעם היתה בתולית והיום מושכת תיירים סיניים הבאחם הבמוניהם להתרשם מהמצוקים ומשפע המים. מהכפר יאפינג יוצאים שבילים המובילים אל שמורת סאן טאן (San Tan), היינו, "שלושת החופים". מטיילים ברכב צמוד יכולים לצאת בבקר בשיאן, להספיק לבקר במערות וללון בטיאנשואיי. למחרת בבקר לבקר במקדש ולהמשיך לשואילין דונג. יום נוסף להקדיש לערוץ הירח. ס"ה 3-4 ימים, באזור הירוק יותר של גאנסו.
מכאן, נסיעת רכבת ללנז'ו. (Lanzhou). כמובן, שמי שזמנו קצר יותר, יכול להגיע לכאן בטיסה מבייגי'ן או מכול מקום אחר. נסיעה של 75 ק"מ לעיר. חצייה של הנהר הצהוב. מואר יפה בלילה. בלנז'ו נוהגים לאכול ברווז, בסגנון "ברווז בייגין".
ראו באתר זה: הדרקונים
יום מס' 4.
ביקור בלנז'ו.
המוזיאון המחוזי של מחוז גאנסו ובו כלי חרס צבועים שנמצאו ב-Dadiwan . ייתכן שהם קודמים לקרמיקה שיוצרה באסיה הקטנה. כמו כן, נמצא שם שלד של ממותה, לוחית כסף המתארת את בכחוס וידוע מכולם "הסוס המעופף של וו ווי, שהפך להיות לסמלה של לנדז'ו.
כמו כן, כדאי לבקר במקדש הטאואיסטי Baiyuan Guan, מתקופת שושלת צ'ינג. ממנו, כדאי ללכת כעשר דקות ברגל, על טיילת לאורך הנהר הצהוב, עד לשני גלגלי מים ענקיים המשמשים להעלאת מים מהנהר.
נסיעה של שעתיים וחצי לערך דרומה, בנופי לס מרהיבים, עם חקלאות. עד לאגם מלאכותי. במקום סירות מנוע קטנות. שייט נהדר מול הצוקים המופלאים של הלס, עד למערות Bingling. זהו עמק נהדר, מושקה בלב מצוקי הלס שלאורכו חצובות מערות ובהן פסלים בודהיסטיים מתקופות שונות. המראה מרהיב. משם ניתן לנסוע ברכב מקומי, 5 ק"מ למקדש בודהיסטי קטן. נראה לי מיותר.
מערות Bilnling, גאנסו, מערב סין. צילם: גילי חסקין
חציית האגם מערבה, למקום בו הרכב מגיע במעבורת. מעל, תצפית יפה על האגם. נסיעה של שעה לערך עד לינשיאה (Linxia). עיר מאובקת ומשעממת יחסית. במקום מקדש Wanshou Guan ששווה הצצה. מאחוריו גן חביב. לידו מסגד הבנוי כמקדש סיני. ליד המקדש שוק של בני החווי. זהו יותר פארק מאשר שוק. הזקנים באים לשחק קלפים וליהנות מהחיים. על הרכס ממול פגודה ולה תשע קומות. הצופה על העיר.
יום מס' 5.
נסיעה דרומה לכיוון שיאח'ה (Xiahe). כעבר כחצי שעה, מצד ימין, מסגד שהמינרט שלו יפה במיוחד. בהמשך, שוק בקר של החווי Hui)). יפה מאד.
ראו גם באתר זה: האיסלם:
כעבור כשעה נסיעה מלינשיאה, מגיעים לשער הכניסה לטיבט. תצפית יפה על עמק מעובד. מעל הכביש, סטופה לבנה. תצפית. עצירה במקדש טיבטי בדרך והגעה לקראת צהרים לשייאחה. הרחוב מלא עניין. הרבה פרצופים טיבטיים , מלבושים שונים, רוכלים, להטוטני רחוב. התארגנות במלון Overseas Tibetan Hotel. מלון חביב מתאים לתרמילאים מבוגרים…
בשעה 15:00 יציאה מהמלון למקדש לברנג (Labrang). בשעה 15:15 מתחיל סיור מודרך במקדש. הסיור אורך כ-45 דקות. אחר כך כדאי לשוטט באופן עצמאי. מומלץ מאד להקיף את המקדש ברגל. בדרך רואים עולי רגל, תצפיות על המקדש ועוד.
ראו באתר זה: עקרונות הבודהיזם הטיבטי
אפשרויות טיול באזור
א. אגם טארזאנג (Daerzong Hu), הנמצא במרחק של 30 ק"מ מסיאח'ה. מקום יפה, מקודש לבודהיזם ומוצף בקשקושים סיניים. הטיול דורש חצי יום.
ב. לאנגמוסה (Langmusi), השוכן על הגבול עם סצ'ואן, במחוז אמאדו הטיבטי. כפר טיבטי המוקף בכרי דשא, פסגות מושלגות ויערות עד. במקום אפשרויות טיולים רגליים למנזרים קטנים, כולל טיולי סוסים. נסיעה של מספר ימים. האזור משמש כמקום מוצא לטרקים על גבי סוסים.
יום מס' 6.
נסיעה לערבות גאנג'יאה Ganjia Caoyuan)) אשר במחוז צ'ינגהאי (Chinghai). הכביש עובר בנוף של גבעות מוריקות ומטפס אל מעבר ההרים Naren Ka. אל ערבות גאנג'יאה. האתר הראשון הוא העיר העתיקה באג'איו (Bajiao). עיר בת 2000 שנה, בנויה כולו מטיט ומוקפת חומה. העיר נוסדה בתקופת שושלת האן וחומותיה שמורות עד היום. בין החומות, כפר קטן. סמוך מאד, מנזר Trakkar Gompa . זהו מנזר טיבטי הבנוי בנוף מרהיב. סמוך מאד, מנזר Zuohai Si, שאף ממנו נשקף נוף נהדר.
ניתן לצאת לאזור זה בסיור של חצי יום עד יום מסיאח'ה ולשוב משם ללנז'ו, כדי לקחת את הרכבת מערבה.
המשכנו לכיוון נפת צ'ינגהאי. הדרך יפה. בהמשך עוברים בנוף של הרי אבן חול אדומה, עד למקדש Wutun Si. בחוץ שני צ'ורטנים מרהיבים ביופיים, על רקע ההרים. בפנים, כמה חדרים ובהם פסלים בודהיסטים מרשימים להפליא. ליד המקדש, בעלי מלאכה המציירים טאנקות בודהיסטיות. בשעות הצהרים, סגורים.
המשך לטונגרן (Tongren). עיירה אפרפרה, מדכאת למדי. בעיירה מנזר Longwu. מבוך של סמטאות ומבנים מרהיבים. מהמבנים העליונים תצפית יפה. אפשר לשוטט בשוק. נסיעה של כעשר דקות אל הסטופה המרהיבה של גומאר סה (Guomari Se). תצפית יפה על העמק המעובד.
ראו גם: מידע על צ'ינגהאי
יום מס' 7
בבקר נסיעה ל-Wendu Si, מקדש טיבטי יפה. ומשם נסיעה לכפר שהוא מקום הולדתו של הפאנצ'ן לאמה העשירי. המקדש אינו יוצא דופן. הטיול אל הכפר יפה מאד. נסיעה ל-Zuo Hai Si – כפר מוסלמי של בני סאלה (Sala), תורכיים שמוצאם מסמרקנד. בכפר בולטים מספר מסגדים. חלקם מסורתיים וחלקם מודרניים. בכפר מסעדה מרשימה המכונה "בית לאום הסאלה" (Sala cu die jia). למסעדה חצר גדולה, ופיתוחי עץ מרשימים. כמו כן מבשלים דמפלינג מעולים. ביקור במוזיאון קטן וחביב. בכפר מסגדים מסורתיים וחדשים. המשך אל Jie Zi Zhen. עיירה מוסלמית ובה שוק קצבים גדול. משם נסיעה של 45 דקות בערך אל שונחואה (Xunahua) וממנה נסיעה של שעה בנוף מרהיב אל שמורת מנגדה (Mengda Tian Chi). בדרך, נוף נהדר של סלעי אבן חול אדמדמה ואגם מלאכותי מרהיב. השמורה הררית ומיוערת להפליא. שבילים מובילים לנקודות עניין ובניהם מפל הקשת בענן. בשמורה מגמת פיתוח מאסיבית. כל השבילים מוסבים לרמפות מעץ. האטרקציה העיקרית שלה שמורה היא אגם השמים (Tian Che), המקודש לטיבטים ולמוסלמים. עליה של כחצי שעה אל האגם. הקפת האגם לוקחת כ-45 דקות. ביום יפה המראה מרהיב.
נסיעה של 190 ק"מ אל שינינג (Xining), שהיא בירת מחוז צ'ינגהאי והעיר הגדולה היחידה בו. עיר סינית באופייה.
יום מס' 8
האתר המעניין ביותר בשינינג הוא מוזיאון מחוז צ'ינגהאי, המתמקד בתרבות הטיבטית. סגור ביום שני. שוק עירוני גדול, פתוח החל משעה 10:00 ומסגד ענק, שסגנונו מודרני, בניגוד למסגדים שבדרך שבנויים בסגנון סיני. נסיעה צפונה לרכס צ'יליאן שאן (Qilioan Shan). נופים הרריים יפים, עם שלג טרי. הרבה פרחים בגווני כחול, הווי של נוודים, דגלי תפילה טיבטיים. ירידה אל מסדרון ח'שי, הנמצא מצפון לרכס צ'יליאן שאן ומדרום לרכס מאדזונג (Madzong) שהוראתו "רעמת הסוס ורכס לונגשואו (Longshou שהוראתו "ראש הדרקון". (מדרים לדזנגייה). ביקור בשמורת תצורות הנוף של דנשייה Danxia Landforms. הידועה בסלעים האדומים שלה. אלו למעשה חרסיות רוויות ברזל, שהארוסיה פסלה בהן תצורות יפהפיות. חונים בכניסה לשמורה ויוצאים באוטובוס מיוחד, בליווי מדריכה צווחנית. הסיור יפה במיוחד אחר הצהרים.
כשעה נסיעה לדזנגייה.
יום מס' 9
כשעה ורבע נסיעה דרומה לשמורת מאטי סה (Mati Si) שהוראתה "הר פרסת הסוס". זוהי שמורמ יפהפיה למרגלות רכס צ'יליאן סה. ביקרנו בשני קומפלקסים של מערות בודהיסטיות, שעליהן בנויות פגודות צבעוניות. המערות ברובן סגורות, אך המראה של הפגודות על סלע אבן החול, מרהיב ביופיו. ניתן לטפס בכמה מערות, בתוך גרמי מדרגות חפורים. ניתן לטפס לתצפית על הרכס.
נשים על גבי אופנועים מציעות הסעה בתשלום לכפר של מיוטים כיוון הרכס. כנראה שהאטרקציה האמיתית של האזור היא מסלולי ההליכה שעל הרכס. ממול, על ההר, שתי פגודות לבנות (Sabshisabtian Shiku). מהן נשקף נוף מרהיב של מסדרון ח'שי וניתן כמובן לטפס גבוה יותר.
הנסיעה לכול כיוון אורכת שעה ורבע ברכב פרטי. הביקור לשני אנשים שעה וחצי, במערות בלבד. יש להקדיש למקום יום שלם.
ביקור בדאפוסי (Dafo Si), פסל בודהה הישן (בנירוונה) הגדול בסין. המקדש שוכן ברחוב ציורי להפליא ובו חנויות מצועצעות ויפות, שם יוצרים ומוכרים חפי אמנות. הפסל המרהיב, באורך 35 מ', מוקף בפסלי ארהאטים עשויים חרס ובציורי קיר מתקופת שושלת צ'ינג. האולם המרכזי הוא אחד ממבני העץ הבודדים שנותרו בסין מתקופה זו. באולם סמוך, מוזיאון קטן. שווה לשוטט ברחוב הניצב לרחוב של המקדש, ובו בתים ציוריים להפליא.
יום מס' 10
נסיעה של כשלש שעות מערבה, בנוף מדברי.
ראו באתר זה: המדבר
זוהי נסיעה משעממת להפליא, בכביש טובעד ל-גיאיוגואן (Jiayuguan), שהיא אחת התחנות החשובות על דרך המשי. עיר אפורה למדי
ביקור בקבר ווי וג'ין (Xincheng Weijinmu).
הקבר הזה נמצא כ-20 ק"מ מזרחה מג'יאיוג'ואן. כרגע יחידי מאלפים שפזורים בשטח. יש להתכופף מאד ולהיכנס בקבוצות קטנות. בקבר ציורים יפהפיים מהמאות ה-3 עד ה-5. תיאורים ריאליסטיים של חיי היום יום. הציורים מרהיבים. חברת "שביל הדרכון" צילמה במקום וערכה סרט תיעודי שבקרוב ישודר בטלוויזיה.
חזרה לעיר ונסיעה לחומה הגדולה. זהו קטע של חומה שנבנתה בתקופת שושלת מינג ב-1539, אך הוא שוחזר ב-1987. החומה מטפסת על צלע ההר. צרה מאד. אין להשוות לחומה הגדולה בבאדלינג, ליד בייג'ין. הסיבוב אורך כשעה – שעה וחצי.
יום מס' 11.
אפשרות לצאת ליום טיול לקרחון ה-1 ביולי – צ'יי בינג'ואן (Qiyi Bingchuan), הנמצא במרחק של 90 ק"מ מג'יאיוג'ואן. נסיעה לעיר המכרות Jingttieshan וממנה, בנוף יפה עד לקרחון, הנמצא בגובה של 4300 מ'. הלונלי פלנט ממליץ לבקר שם עד סוף אוקטובר. המקומיים, עד סוף אוגוסט.
ראו באתר זה: הקרחונים.
ביקור במבצר גיאיוג'ואן ( Jiayuguan Chenglou) הנמצא כ-5 ק"מ ממערב לעיר.
מבצר מושלם מתקופת שושלת מינג, השומר על המעבר שבין רכסי ההרים צ'יליאן שאן וחיי שאן (Hei Shan) . המבצר נבנה ב-1372 ונחשב למעוז הסיני האחרון , בקצה העולם המתורבת, הגם שהסינים שלטו לעיתים קרובות גם בשטח שממערב לו. הסיור אורך כשעה וחצי. כדאי לכלול גם את מוזיאון החומה הסינית המצוין הנמצא בסמוך ובו גם פריטים שנאספו מקברים בסביבה.
יום מס' 12
נסיעה לדונגחואן
הנסיעה לדונגחואן (Donghuan) נמשכת כשש שעות, ברוטו, בנוף מדברי חדגוני להפליא, למעט כמה מגדלי שמירה עשויים לבני בוץ. ארוחת צהרים ב-Guazhou. נאת מדבר סתמית.
דונגחואן – נאת מדבר מעובדת בצפיפות על רקע דיונות מדבריות.
אחר הצהרים, נסיעה של 6 ק"מ למינגה שאן (Minga Shan), היינו, "הר החולות השרים". מראה מרהיב. מומלץ ללכת, כעשר דקות, או לנסוע בשאטל מהיר וזול אל יואיאצ'ואן (Yueyaquan), "אגם הסהר", מקווה מים קטן למרגלות "מבצר – ארמון" ציורי. כדאי לטפס על הדיונה שלצדו (בשעות ארח הצהרים, אל הדיונה שממערב לו. זהו טיפוס לא קל, אך המראה מצדיק את הטיפוס. ככל שמעפילים יותר גבוה, הנוף שנפרש מרהיב יותר. ניתן לטפס לדיונות אחרות על גבי גמלים בקטיאריים (כפולי דבשת). המחיר לא זול (כ-13$), אבל זו התנסות חווייתית. מהמקום לאיו מגיעים הגמלים אפשר לטפס לדיונה גבוה יותר ולזחות בשקיעה, אם כי לטעמי הנוף שמעל ה"ארמון" מרהיב יותר. ניתן לגלוש מהדיונה על גבי מגלשות מיוחדות עשויות במבוק, ניתן לנסוע הרחק יותר בטרקטורונים.
בערב, כדאי לשוטט לאורך נהר דונגחואן. אזור הגשר מואר יפה.
יום מס' 13
למדבר גובי
יום של טיול לתוככי מדבר גובי. נסיעה של 180 ק"מ לשמורת יאדאן, או כפי שהיא מכונה: "הפארק הגיאולוגי של יאדאן" (Yadan Guojia Gongyuan). סלעי משאר משונים שנותרו במקום שלפני 12000 שנה היה אגם. משך הנסיעה כשלש שעות. במקום מרכז מבקרים בו מקרינים סרט על האזור ומסעדה יקרה (מומלץ להביא אוכל). משם עולים על גבי מיניבוסים עמוסים בתיירים סינים ונוסעים בנוף הצחיח להפליא. מדריך מקומי מצביע על צורות הסלע ומסביר למה הן דומות. בדרך עוברים בשרידים של החומה הסינית, הבנויה לבנים מטין ושרדה מתקופת שושלת האן. העצירה הבאה היא במעבר יואן, המכונה גם "שער אבן הירקן" (yumen Guan). זהו מבצר, שהיה חלק משורה של מגדלי משואה. המעבר היה נקודת ציון של השיירות שנסעו מערבה. שער אבן הירקן (ג'ייד) קיבל את שמו בזכות הסחר באבן הירקן שהובאה מאזור חוטאן (Khotan). בסמוך, מוזיאון קטן. בעצירות, ניתן להתרחק מעט מגלי התיירים וליהנות מהשקט של המדבר. עצירה אחרונה – מערות אלף הבודהא המערביות. מערות קטנות וחיוורות ביחס למערות המפורסמות של מוגאו, חפורות בקירות הקונגלומרט של נאת מדבר קטנה בנהר דונגחואן. המקום שקט להפליא, ללא תיירים כמעט. הביקור במקום מומלץ רק למי שטרם ביקר במערות מגואו, אחרת הוא חסר טעם.
מומלץ יותר לעשות את המסלול בסדר הפוך: מדונגחואן למערות, למעבר יומאן, לשרידי חומת ח'אן ולסיים בשעות אחר הצהרים, בשמורת יאדאן.
יום מס' 14
מערות מוגאו (Mogao Ku) הן אחד מפלאי תבל. האתרים הבודהיסטיים המרשימים בעולם. זוהי שורה של מאות מערות, שכמה עשרות מהן פתוחות לקהל. בעבר היו כאן 18 מנזרים והסוחרים הנוסעים בדרך המשי היו עוצרים כדי להתפלל בהם. רצוי להגיע מוקדם בבקר. לא יאוחר משעה 09:00. בשעה זו מתחילים גם הסיורים המודרכים באנגלית. אין לבקר במערות ללא מדריך. אסור לצלם בתוך המערות. לכן מומלץ להגיע קודם כל לשער, לצלם את הכניסה, ללכת למקום בו מפקידים את המצלמות ולשוב לשער. הסיור אורך כשעה וחצי ובמסגרתו מבקרים בעשר מערות. מדהים.
לסרט שהכינה חברת "שביל הדרקון".
חזרה העירה. ביום זה אפשר להשלים את הסיור במינגשאן, אם לא נעשה קודם לכן.
בערב, שוק נהדר. מקום טוב לבלות, לקנות ולאכול שיפודים על האש.
מכאן אפשר לטוס או לנסוע ברכבת לבייגי'ן , למי שסיים את הסיור בפרק זה של "דרך המשי", או להמשיך ברכבת לטורפן , כדי להתחיל את הסיור בשינגי'אנג'.
קראתי בענין רב על המלצות הטיול לחבל גנסו. מאחר ואנחנו מתכוונים לטייל באזור זה רציתי לשאול אותך מה ידוע לך על Daxia Landform Geological Park, האם ניתן לכלול את הפרק במסלול הטיול לגנסו, ואיך אפשר להגיע לשם?
מודה על תשובתך, תלמה
בוודאי. זה פשוט מאד. סעו לדנשייה, משם במונית או בסיור מאורגן, לשמורת החולותה אדומים. בהצלחה גילי
שלום גילי,
אני קורא בהנאה את הכתבה שלך (כמו כתבות רבות אחרות). אנחנו זוג טיילים, גילאי 64,62 בעלי ניסיון בטיולים עצמאיים. טיילנו כבר עצמאית טיול עומק בחבל יונאן. לא דוברים סינית. אני מגלה עניין לטייל בחבלי גאנסו ושנג'יאנג. האם יש לך שם של חברת טיולים בעיר הבירה Lanzhou או שם של נהג/מדריך בעל רכב?
תודה על עזרתך.
אמנון.
הספקים שאני מכיר שם קשורים לחברת שביל הדרקון. פנה אליהם והם יוכלו למכור לך חבילה של שירותי הקרקע