הרצאה על הרכבת הטרנס-סיבירית.
דרך הברזל, המחברת בין הים הצהוב לים הלבן, בין פאתי שבדיה לשערי המזרח הרחוק, נולדה מאוחר יחסית. בניגוד לדרך המשי, שהיא דרך סחר עתיקה, שחיברה בין נאות מדבר בשולי הישימונים הצחיחים של מדבריות גובי וטקלה מקאן, ועברה למרגלות רכסי הענק של גג העולם, הרכבת הטרנסיבירית נולדה ב-1891, במוחו של סרגיי ויטה, שר האוצר בממשלתו של הצאר אלכסנדר השלישי, במטרה לבסס את אחיזתה של רוסיה במחוזות "המזרח הרחוק שלה". בו זמנית, הניחו אדנים ממערב וממזרח, עד השלמת המבצע- מסילה שאורכה 9,289 ק"מ.
ראו באתר זה: הרכבת הטרנס סיבירית
נובוסיבירסק-בנתיב הרכבת הטרנס סיבירית
יקטירנבורג-בנתיב הרכבת הטרנס סיבירית
אומסק-בנתיב הרכבת הטרנס סיבירית
קראסנויארסק-בנתיב הרכבת הטרנס סיבירית
סיפורה של הרכבת, הוא במדה רבה סיפורה של רוסיה, המדינה הגדולה בעולם, שלא היתה קיימת לפני המאה ה-10 והפכה למעצמה רק בתקופתו של איוון הרביעי (האיום") וכל מי שהמשיך בעקבותיו, בהתקדמות מזרחה, עד אלסקה. הרכבת מחברת בין שתי המעצמות האסייתיות הגדולות, רוסיה וסין, שהיו לעתים שותפות ולעתים יריבות. זהו טיול החוצה את הנהרות הגדולים של רוסיה, החל בוולגה וכלה באמור, עובר את הרכס העתיק של הרי אורל, חוצה את הערבות האירואסייתיות ואת היער גדולה ממשים של הטייגה ומסתיים במישורי הלס של צפון סין.
את מסע הקופסא שלנו נתחיל במוסקבה, בירת רוסיה, שנחשבת לאחת הערים היפות בעולם. ניסע מזרחה אל קזאן, בירת הטטרים, אלו שאחראים לנחשלותה היחסית של רוסיה, מול המערב.
ראו באתר זה: קזאן.
יקטירנברג היא עיר מתועשת ומרכז ענק להפצת מחצבים, לרגלי הרי אוראל, שם נרצחו הצאר ניקולי השני ובני משפחתו, האחרונים לבית רומנוב. באומסק נספר את סיפורם של המתיישבים הגרמנים שהגיעו לשם בשולי המאה ה-19 , מאגן הוולגה, לשם הגיעו קודם לכן בהזמנתה של יקתרינה הגדולה ונפגוש את הקזחים, בני שבט ערבות, שהיה כאן הרבה שנים קודם לכן. נבוסיבירסק היא העיר השלישית בגודלה ברוסיה, שנבנתה על גדת נהר האוב, שהוא הנהר החמישי בגודלו בעולם. העיר נוצרה כמעט יש מאין, כתוצאה מהנחת מסילת הברזל, בדומה לערים שנבנו בקנדה, במסגרת התפשטותה מערבה. אין ספק שההתפשטות הרוסית מזרחה, מזכירה במובנים רבים את ההתפשטות האירופאית אל אמריקה. קרסניארקס שוכנת לגדת נהר היינסי, ממנו באו הקירגיזים ולחופיו יושבים הטונגוסים, אלו שהעניקו לעולם את המושג "שמאניזם".
ראו באתר זה: שמאניזם.
כאן מתחלפים המישורים האינסופיים בנוף של הרים נמוכים, מיוערים בצפיפות. התחנה הבאה היא אירקוצק, עיר יפה, ממנה הגיע אלכסנדר זייד וובעבר חיו בה סוחרים עשירים שהותירו אחריהם בתי מידות מרהיבים בנוי עץ. גולת הכותרת של המסע היא ימת בייקל, גוף המים המתוקים העמוק ביותר בעולם.
ראו באתר זה: יימת בייקל
נצפה ביימה ממרומי הגבעות, נשוט לאורך חופיה ונחצה אותו מהאי אולחון לחצי האי איסט ברגוזין. אולה נוד ההיא בירת הבוריאטים, עם מונגולי החי לחופי היימה. הלאה משם, מזרחה אל Khabarovsk, הבנויה כולה עץ ואל נמל וולדיווסטוק בואכה יפן. אפשרות מעניינת יותר היא להתחבר לרכבת הטרנס מונגולית, הנוסעת דרומה, בנסיעה ארוכה אל אולן בטאר שבמונגוליה.
ראו באתר זה: מונגוליה
לאחר שנטעם מהמנזרים הבודהיסטיים ומהפארק ההררי טלרז', נמשיך דרומה, דרך פרובינציית שנסי הסינית, באגן הניקוז של הנהר הצהוב, אל בייג'ין.
ההרצאה מלווה במצגת מרהיבה.
שלום גילי. אני מתעניין בנושא מסע פרטי של מספר חודשים (ואולי חלקו בקבוצה) במסלול הרכבת הטרנס סיבירית. אני בן 62 בעל אזרחות אמריקאית וישראלית. האם יש הרצאות שאתה מעביר בנושא ביו טיוב או מידע מרוכז אחר בנושא שתוכל להנגיש לקריאתי?
שלום רב
ההרצאות שאני מעביר מוזמנות כולן על ידי גופים פרטיים או מוסדיים. ניתן להיפגש לתדריך, תכנון וייעוץ
טל' 054-4738536