הדת הזורואסטרית
חומר עזר למטייל בהודו (ובעצם גם באסיה התיכונה, בקווקז, במזרח תורכיה ובעתיד גם באיראן)
כתב: גילי חסקין
מבוא
הדת הזורואסטרית, דת איראן העתיקה, המכונה "זורואסטריות", "זורואסטריאניזם", "אמגושיות", "מזדאיזם" או "דת זרתוסטרא", נוסדה, ככל הנראה, בתחילת האלף הראשון לפנה"ס במרכז אסיה על ידי זרתוסטרא. קהילות מאמינים של דת זו קיימות היום בעיקר באיראן ובהודו ומספרן כמה מאות אלפי בני-אדם.
דת זרתוסטרא נעלמה כיום כמעט לגמרי מעל פני האדמה. במאות ה-3-7 לספירה היתה הדת הלאומית של האימפריה הפרסית. אך כאשר התמוטטה פרס בפני המוסלמים איבדה הדת הזורואסטרית את מעמדה בארץ מולדתה והפכה להיות דת של מיעוט שהוא אך בקושי נסבל. כמה אלפים של מאמיני זרתוסטרא היגרו מאיראן להודו, והם מכונים בהודו עד היום בכינוי "פארסי". גל נוסף היגר מאיראן להודו בתקופת
שושלת קאג'אר ( – Qajar משפחת מלוכה אירנית, ממוצא תורכי, ששלטה באיראן מ-1785 עד 1925 ) והם מכונים בהודו "איראני".
במשך מאות השנים שחלפו מאז היגר מספר מאמינים אל הודו הסובלנית בה הם מהווים את העדה הפרסית. חשיבותה של הדת אינה טמונה במספר המאמינים שבה, אלא בהשפעה שהיתה לה על דתות אחרות, בעיקר על הנצרות.
Faravahar
הסמל הזורואסטרי בתקופת האימפריה העתיקה
דת זורואסטר:
הדת הזורואסטרית היא דת נבואית: עוסקת במצבו של האדם ביקום, וכן היא עוסקת במצבו של היקום עצמו. קורות הדת קדומים להולדת מייסדה. ראשיתה באלף השלישי לפנה"ס, אצל השבטים ההודו אירופאים, שהתפצלו במזרח אירופה לכמה קבוצות, שהחשובה היותר לצורך עניינינו היא ההודו־אריים. הם היו נוודים, שלא בנו מקדשים ולא נשאו עמם פסלים. דתם היתה דת של ראשי גבעות ופסגות הרים. את הזבחים הקריבו באח משפחתי מאולתר. דימויי אלוהיהם נלקחו מעולם הטבע: רוח, סערה, גשם ושמש. הם לא ייחסו להם צלם אנוש; הם היו מושגים מופשטים. כמותם גם הרוחות הרעות: זעם, תאווה, שקר. האדם היה צריך לפייסן.
הנביא זרתוסטרא:
קרויה ע"ש המייסד, ספיטמה זרתוסטרא, נביא שנולד במערב איראן, ברגה שבמדי, בשנת 628 לפנה"ס. ההתגלות האלוהית קרתה לו בגיל 30, היינו בשנת 598 לפנה"ס. הוא לא זכה להצלחה רבה במולדתו ונאלץ לנוס ולחפש שליט שיעניק לו הגנה ויקבל את דתו. הוא פעל והטיף בחוראזם שבמזרח. עד לנביא זה היתה הדת והישועה שתבוא בעקבותיה, נחלתם של בעלי שררה ובעלי מאה, שליטים ונסיכים. זרתוסטרא הכניס מוסר דמוקרטי ובו הבטיח מקום בעולם הבא לכל מי שמעשיו ומחשבותיו נקיים, בלי כל קשר למעמדו המשפחתי. הנביא השפיע על אחד מראשי השבטים, וכשזה קיבל את תורתו, התפשטה דת זרתוסטרא בקרב השבטים האירניים והגיעה עד מערב איראן, שם חיו המדיים והפרסים. הוא נהרג באחת המלחמות בשנת 551. יש הרואים בו נביא חדש; יש הרואים בו כהן שמאני ויש המתארים אותו כאיש של תככי חצר. המקור הישיר להכרת חייו ואמונתו של זרתוסטרא , הם ההמנונים של ה
גאת'ה (Gathas), אותם חיבר בעצמו. זרתוסטרא היה רפורמאט של דת קיימת; שלל קורבנות פרים ואת השימוש הפולחני בצמח
האומה (haoma), שהביא את המשתמשים בו לשכרות והוללות. במרכז אמונתו עומד האל "
אָהוּרָה מָזְדָא" האדון החכם. זרתוסטרא לא המציא אותו, אך הוא הראשון שהכירו כאל יחיד. הישגו הגדול של הנביא האירני היה סילוק האלים העתיקים מהפנתאון האירני ולהשאיר את אהורה מזדא, האל נלחם בשדים (אלוהויות הודו אירופאיות) ובפולחנם. זו אחת הדתות הראשונות בעולם, שהאמינה באל אחד, כל יכול, רואה ואינו נראה. האל הוא אהורה מזדה, אל האור, שסמלו הוא האש. אם כי כמעט מיד לאחר מותו של הנביא הסתננו רבים מבין האלים הישנים בחזרה אל השיטה שקבע זרתוסטרא. האלים הללו, גם לאחר שהוחזרו לתוך הדת, לא התחרו אף פעם בעליונותו של אהורה מזדא, אך הם תופסים מקום מאד בולט כ"יאזאטא" (Yazata) או "ישויות ראויות לפולחן", מעין מלאכים, שלעתים תכופות נראו כקרובות ביותר ליישויות בעלות תפקיד של אלוהות.
הזורואסטרים היתה לדת מדינה בקייסרות הפרסית הקדומה, שנוסדה על ידי כורש במאה ה-6 לפנה"ס, המלכים האח'מנידים קיבלו כמה היבטים של דת זרתוסטרא; בעת כיבוש אלכסנדר ובמדינה האיראנית שהוקמה על ידי הפרתים (224 לפנה"ס).
רבים סבורים כי הדת התפתחה לא באיראן גופא, אלא בסוגדניה, שבין האמו-דריה לסיר-דאריה. דווקא שם, בפרט באדמת ח'וראזם הפורייה על חופי אמו-דאריה חוברו הפרקים הראשונים של "אווסטה" – ספר קדוש של דת זרתוסטרא. ואכן, קל לדמיין זאת. תושבי האזור גרים בדואליות התמידית בין המדבריות הלוהטות לשלגי העד של פסגות ההרים, בין חום נורא ביום לקור עז בלילה, בין החקלאים השלווים בנאות המדבר לנומדים לוחמניים בשולי המדבר והערבות, בין מוקדי התרבות המשגשגים – על מקדשים וארמונות – לבין החולות הנצחיים הקוברים כל דבר. דואליות זו משתקפת היטב גם באמונתם ובמטפיזיקה שלהם: הטוב והרע, האלים והשדים – הציר המרכזי בתורתו של זרתוסטרא.
מקומה של הדת בפרס:
ה-זורואסטריזם היתה לדת מדינה בקיסרות הפרסית הקדומה (מאה ששית לפנה"ס), שנוסדה בידי המלך כורש, במדינה האירנית שהוקמה על ידי הפרתים (224 לפנה"ס), וגם בממלכה הפרסית של הססנים אז חזרה להיות להיות דת המדינה ונקראה מזדאיזם (.(Mazdaism רק עם הכיבוש הערבי, במאה השביעית לסה"נ, נדחק ה-זורואסטריזם מאירן על ידי האיסלם; תהליך שקרה במשך כ-300 שנה.
בשלהי המאה ה- 9 הפליגה קבוצת מאמינים, בחפשה אחר חופש אמונה. שרידי מאמיניה (בהודו) נקראים 'פרסים' (Parsees). ריכוזים נוספים של פרסים נמצאים בשיראז ובקרצ'י. הודו היא המרכז הרוחני של המזדאיזם ובה נתחברה מרבית הספרות המזדאית.
דת זרתוסטרא בפרס דוכאה. מספר המאמינים קטן. הם מרוכזים בכפרים קטנים וסובלים מרדיפות ועוני. במאה האחרונה מצבם הוטב, יש להם חופש דת גדול יותר ("עם הספר") ומוזרמים אליהם כספים.
עקרונות הדת
דואליזם:
דת זרתושׂתרא תופסת שהעולם בנוי מצמדי ניגודים, מלחמה בין כוחות הטוב והרע.
כל הטוב בעולמנו נברא על ידי האל הראשי. כל הרע נברא על ידי הישות הרעה, בממד הרוחני הטוב והרע הם נפרדים. לכן עיקרון נוסף של הדת הזורואסטרית הוא הבחנה בין הממד הגשמי (פרסית תיכונית גֵיתִיג) לממד הרוחני (מֵינוֹג).
בדת זרתוסטרא תופסת שהעולם בנוי מצמדי ניגודים, מלחמה בין כוחות הטוב והרע. נציגי מלחמה זו הם "הרוח רב הברכה" וה"רוח הרע". שני רוחות אילו הם "תאומים", הנלחמים ביניהם על כיבוש רוחו של האדם. למרות אופייה הדואליסטי, יש בדת יסוד מונותיאיסטי ומקום נכבד ניתן בה לענייני מוסר.
הצד האישי:
בולט מאד הפאן האישי. על כל הגברים והנשים מוטלת האחריות האישית לבחור בין טוב ורע. על סמך החלטתם, המבוססת על רצון חפשי, יישפטו בעולם הבא.
פנתיאון:
העולם נברא על ידי האלים. בראשיתו היה חומר חסר צורה שעבר שינוי. תהליך שארך שבעה שלבים: בריאת השמים (=קליפה עבה של אבן); המים, האדמה, הצפה על המים כצלחת שטוחה.
במרכז האדמה הוצב צמח קדמון ולידו שור והאדם הראשון (ה-גאיו מראטן); לבסוף נבראה השמש (והאש), אשר הוצבה מעל כל הדברים שנבראו. אחרי תהליך הבריאה הקריבו האלים קרבן – את הצמח שנכתש פיזרו ואת השור והאדם שחטו ופיזרו; מהם צמחו וגדלו רבים אחרים. רכס הרים הלך והתרומם במרכז האדמה (הרה), השמש החלה להסתובב סביב האדמה, החל לרדת גשם – עד שהאדמה התחלקה לשבעה חלקים וביניהם הפריד אוקיינוס גדול (ואורוקשה), אותו מזין נהר גדול המנקז את ההר.
מכאן נגזר הפנתאון הפרסי. אלי הטבע, להם מקריבים צמח כתוש (האומה) וקורבנות חיים ואדם, הם אלו האמונים על שמירת הסדר, הצדק והאמת ביקום (האשה). האדונים האורה מזדה, מיטרה וארונה אחראים שבני האדם יקיימו אותם כראוי. האורה מזדה הוא ישות שכולה חכמה וצדק אך איננה כל יכולה. ישות זאת נתונה במחלוקת חריפה עם ישות שלילית, הלוא היא הרע (אנגרה מאיניו). העולם הוא שדה קרב בו נלחמות שתי ישויות: האל הטוב והאל הרע. לצד הטוב עומדות עוד שש ישויות גדולות (בני אלמוות קדושים = אמשה ספנטה). כל אחת משבע הישויות הללו, אחראי לחלק מן הבריאה ועומד בפני עצמו, לכן צריך לעבוד כל אחד מהם בנפרד.
הגאולה:
ימי הגאולה הם תוצר של המאזן בין הרע לטוב. את ימי הגאולה יקדמו ימים של אסונות ואלימות, שלאחריהם יופיע הגואל (סאושיינט). הגואל, שנולד מזרעו של זרתוסטרא שנשמר באגם, ומרחמה של בתולה, יצטרך להנהיג את המלחמה בכוחות הרוע. המתים, עם הגיעו, יקומו לתחייה. ההרים והמתכות שבאדמה יסייעו להשמדת הרשעים וטיהור הגיהינום. לכך מתקשר המנהג שהאנשים ממרקים מתכות ומנדבים מטבעות מתכת לכבודו של אמשה ספנטה – אל המתכת.
האורה מזדה
אַהוּרַה-מַזְדָא (תרגום מילולי – איש חכם), הנקרא בפרסית תיכונית אוֹהְרמַזד. אל זה היה קיים במיתולוגיה הפרסית כבר בתקופה קדומה ל זרתושׂתרא ולהתחלת האמונה הזורואסטרית. אולם הוא שימש כאל אחד (אם כי חשוב) מתוך מגוון אלים. רק הזורואסטריות אימצה אותו כאל יחיד.
האורה מזדה, לפי זרתושׂתרא , שהושפע בדבריו מהתקופה האלימה בה חי, הוא ישות שכולה חכמה, טוב וצדק, אך לא כל-יכולה. זרתושׂתרא טען כי ישות זו נתונה במחלוקת עם ישות תאומה, אך שלילית – הרע אַנְגרַה-מַניוּ, הנקרא בפרסית תיכונית אַהְרֵימַן. העולם לפיהם הוא שדה קרב בו נלחמות שתי ישויות: האל הטוב והאל הרע; לצד הטוב עומדות עוד שש ישויות גדולות (בני אלמוות קדושים – אמשה ספנטה).
כל אחת משבע ישויות אלו – אמשה ספנטה ו-האורה מסדה – אחראי לחלק מן הבריאה ועומד בפני עצמו; לפיכך יש לעבוד כל אחד מהם בנפרד. מתחת לשביעית אלים זו מצויות בדרגה היררכית נמוכה יותר הישויות שראויות לסגידה, שמולם הרע הציב אלים אחרים – רעים; הם פועלים באורח אינסטינקטיבי, דבר שאינו אפשרי לאדם, המחויב לפעול על פי תורת זרתושטרה. האדם, על פי מעשיו עשוי לעבור את הגשר ולהגיע לשמים או להגיע אל הגיהינום כי הגשר נהרס בעקבות מעשיו הרעים.
• אמת ושקר
הניגוד העיקרי שבין שני הכוחות האלוהיים הוא ניגוד בין אמת לשקר. אהבת האמת היא המצווה המרכזית בדת המזדאית. תפקידו של האדם בעולם הוא להילחם ברע על ידי גירוש השדים בקרבו. האנושות תבטיח את ניצחון הטוב על הרע אם תחזיק בעקרונות ההומאטה – (Humata) המחשבות הטובות; ההוקטה – (Hukta) המילים הטובות וה-הוואראשטה – (Havarashta) המעשים הטובים.
• שכר ועונש:
כל אדם עתיד לעמוד למשפט לאחר מותו; בו ייבחנו מעשיו, אמירותיו ומחשבותיו. המשפט ייערך בדרך של מבחן: נשמתם של בני אדם תעבור ע"פ "גשר הגמול"; הצדיקים יעברו על פניו ללא תקלה ויגיעו לגן עדן, אל "הקיום המעולה" הקרוי "בית שיר", בעוד שהרשעים יגיעו ל"בית השקר", הגהינום. זרתוסטרא האמין גם באחרית העולם, בו יושמדו הרשעים באש ומתכת. הצדיקים יעברו בה כבחלב חם.
מונותיאזם
היו שניסו לראות בזורואסטריות דת מונותאיסטית, אולם השקפה זו אינה מקובלת עוד. המוסלמים שכבשו את פרס ראו את הזורואסטרים כחלק מ"עם הספר" (أهل الكتاب), אלא שלא עשו כן מפני שלא היו פאגאנים אלא מפני שיש בידם ספר המכיל את הכרזת האל שלהם. המחקר האירופי המודרני של הזורואסטריות, מראשית המאה ה-18 ואילך, ניסה תחילה להראות כי זורואסטר היה נביא מונותאיסט שרעיונותיו עוותו וסולפו במשך הזמן, אולם דעה זו אינה מקובלת עוד, ורוב החוקרים דווקא מצביעים על המשכיות והתמדה של הרעיונות והמנהגים הזורואסטרים לאורך הדורות.
הספרות הדתית
הספר הקדוש לזורואסטרים הוא האווסטה (בפרסית: اوستا), הכוללת בעיקר מזמורים ותפילות בשפה המכונה "אווסטית" – שפה איראנית עתיקה אשר אינה מוכרת משום מקור אחר. שבעה עשר מהמזמורים, שנכתבו בידי זרתוסטרא עצמו, מכונים "גאת'ות" (Gathas; ביחיד: גאת'ה). מחבריהם של יתר המזמורים אינם ידועים. במשך דורות רבים נמסרה האווסטה בעל-פה. גם בתקופה שבה השפה הפרסית כבר נכתבה, העלאת האווסטה על הכתב נחשבה חילול קודש משום שכך מעבירים אותה מהממד הרוחני לממד הגשמי, שבו טוב ורע יכולים להתערבב. בתקופת האימפריה הסאסאנית (226-651 לספירה – האמפריה הפרסית הקרד איסלמית האחרונה) הועלתה האווסטה על הכתב באלפבית שהומצא במיוחד למטרה זו. ההצדקה לכך הייתה מלחמות וכיבושים רבים שסיכנו את העברתה של האווסטה בעל פה. האווסטה הסאסאנית כללה עשרים וארבעה כרכים, וחלקים ממנה אף תורגמו לפהלווי (שפת הממלכה הרשמית באותה תקופה) בצד הטקסט המקורי. רוב האווסטה הסאסאנית אבדה במהלך הדורות, כך שהאווסטה המודרנית כוללת רק קטעים מעטים ממנה. כתב היד העתיק ביותר של האווסטה המודרנית הוא משנת 1323.
הספרות המשנית וספרות הזנד
ספרות משנית זורואסטרית רבה נכתבה בלשון הפהלווית, בתקופת האימפריה הסאסאנית. בהם "מעשי הדת", "בונדהישן" ו"ריוויאת". הראשון הוא סדרה של תשעה ספרים אשר נכתבו ככל הנראה במאה התשיעית, וכונו על ידי חוקרים בשם "אנציקלופדיה מזדאית". הוראת המונח "זנד" הוא "פרשנות". ספרות הזנד היא ספרות פרשנית לאווסטא בעיקרה, הכתובה בפהלווי. בין הדיונים בספרות זו ניתן למצוא פירושים אודות דרך לימוד הכתבים הדתיים ועריכת הטקסים הדתיים הזורואסטריים.
ברוב כתבי הזנד ניתן למצוא תרגום מילולי למדי של הטקסט האווסטי ולאחר מכן (לעתים אף בתוך התרגום) פירושים וביאורים למונחים שונים ופרשנויות, לעתים תוך הבאת יותר מדעה אחת או מקור אחד.
הפולחן:
הדת הזורואסטרית מכתיבה אורח חיים מאד מעשי וקבוע: תפילות חמש פעמים ביום, אותם יש לבצע בצורות מסוימות, כללי טוהרה הכוללים רחצה פולחנית, ניקיון בית וטכסי מוות. במרכז פולחן המזדאיזם עומד הטקס 'יסנה', גלגולו של קורבן עתיק, הקשור בהכנת המשקה המקודש, האומה. הכוהנים קוראים את היסנה שהוא החלק העתיק והמקודש ביותר שבזנד-אווסטה – (Zend-Avasta) ספר הקודש. הספר מתאר את המאבק המתמשך בין כוחות הטוב לכוחות הרשע. הכוהנים הראשיים הם ההרבא (,(Herbad שנוסף על תפקידיו הפולחניים, עוסק גם בחינוך דתי. והמובד (Mobad) – מלשון מגופת – (Magupat) ששמו נגזר משמם של המגים ,Magi [אמגושים (בתלמוד) – בני שבט מדי הקדום שעסקו בתפקידים פולחניים. בתקופה הפרתית והסאסאנית היו לכוהנים ראשיים של בני דת זרתושתרא ונושאי הפולחן שבמדינה].
האמגושים מוזכרים גם בברית החדשה. לפי המסורת נוצרית הם באו לבית לחם, לסגוד לישו לאחר הולדתו.
האש
מקום מיוחד במזדאיזם נודע לאש, שאסור לטמאה על ידי מתים. במקדשיהם בוערת אש התמיד. הם מתפללים לאש כסמל לאל ולא כשלעצמה. ייתכן כי מנהג הערצת האש נעוץ בתקופה שהפרסים היו נוודים והאש היתה מרכז חייהם. לכן נבנו מקדשים לפולחן האש (מבנים קובייתיים מפולשים המכונים "קֶשְק") ולכן נבנו אחים במבני המגורים של המאמינים. אפשר לעבוד את האש בכל מקום ובכל זמן. גם לאדמה, האוויר והמים יש מקום חשוב ומקודש. יש מצווה להרוג בע"ח מזיקים המסמלים את מקומם של כוחות הרשע בעולם.
במוות יש ניצחון זמני על כוחות הרע. הם מצויים בגוף המת ויש למנוע את התפשטותם. גופת המת מועברת במהירות לבית מופרד, עוברת רחצה וטיהור מולבשת בבגדים נקיים אך ישנים (בזבזנות היא חטא) ומסולקת עוד באותו היום. טכס האשכבה כולל תפילות הנאמרות בפני המת, דבר המאפשר לראותו בפעם האחרונה, ומסע, בו מובאת הגופה אל הדכמה (מגדל השתיקה). זהו מבנה גלילי בלתי מקורה. את המתים אסור לקבור אלא להשאירם ב"מגדלי השקט", חשופים לעופות השמים. בזמן סעודת העופות (כ- 30 ד') עומד הקהל ומתפלל. לאחר מכן חוזר כל אחד לגופו ומתרחץ. האבל אורך שלושה ימים – זמן בה הנפש מחכה לדינה – ובסופו ניתנת צדקה לזכרו של המת. בתקופה הסאסאנית היתה מצווה להינשא לקרובים מדרגה ראשונה, אך הוא בוטל לפני מאות שנים. .
טוהרה
מכיוון שהטוב והרע נמצאים במלחמה מתמדת, חשוב מאוד לשמור על טהרה. הזורואסטרים מפורסמים בדיני הנידה ובדיני טומאת המת שלהם.
על פי הזורואסטריות, הוסת היא המצאה של אהרימן, הישות הרעה. היא נבראה על מנת להחליש את הנשים כדי שלא יילחמו ברוע. בזמן הוסת, האישה נתונה לשליטתו של אהרימן ולכן היא טמאה. נידות היו סגורות בבקתה נפרדת או בחדר נפרד, ללא חלונות כדי שמבטן לא יטמא את השמש, הירח והכוכבים. אסור היה להן ללבוש את בגדיהן הרגילים אלא רק תכריכים. כדי שלא יהיו חזקות בזמן זה, היה עליהן לאכול מעט מאוד, בכפפות, מצלחת מתכת (שאינה יסוד מקודש). את השיירים היו משמידים. יומיים לאחר תום הוסת, או תשעה ימים לאחר הופעתה, היה על האישה להיטהר באמצעות טבילה ב"גוֹ-מֶז" – שתן של פר שעמד חצי שנה בשמש לשם טיהור.
מוות
במוות יש ניצחון זמני על כוחות הרע. הם מצויים בגוף המת ויש למנוע את התפשטותם. גופת המת מועברת במהירות לבית מופרד, עוברת רחצה וטיהור מולבשת בבגדים נקיים אך ישנים (בזבזנות היא חטא) ומסולקת עוד באותו היום. טכס האשכבה כולל תפילות הנאמרות בפני המת, דבר המאפשר לראותו בפעם האחרונה, ומסע, בו מובאת הגופה אל הדכמה (מגדל השתיקה). זהו מבנה גלילי בלתי מקורה.
את המתים לא ניתן לקבור באדמה, כי זה יטמא את האדמה. לא ניתן להשליך אותם לנהר או לים, כי זה יטמא את המים. לא ניתן לשרוף אותם, כי זה יטמא את האש. גוויית האדם המת נלקחת למבנה חסר גג בשם דַכְ'מָה, המכונה "מגדל השתיקה" ועוף השמיים אוכל את בשר המת. בזמן סעודת העופות (כ- 30 דקות) עומד הקהל ומתפלל. לאחר מכן חוזר כל אחד לגופו ומתרחץ. העצמות שנותרו מטוהרות באור השמש כחצי שנה, ולאחר מכן מותר לקבור אותן. מנהגי טומאת המת של הדת הזורואסטרית הקנו לה שם של דת אקולוגית. כיום מותר לשרוף את המת בחשמל, שאינו יסוד מקודש בדת הזורואסטרית.
האבל אורך שלושה ימים – זמן בה הנפש מחכה לדינה – ובסופו ניתנת צדקה לזכרו של המת. בתקופה הסאסאנית היתה מצווה להינשא לקרובים מדרגה ראשונה, אך הוא בוטל לפני מאות שנים.
חגים ומועדים
לוח השנה הזורואסטרי הוא לוח שנה שמשי. גרסה של לוח השנה הזה עדיין מקובלת באופן רשמי באיראן. גרסה זו משמשת גם בסיס לכתיבת הורוסקופים באסטרולוגיה המודרנית. קיימות שתי גרסאות נוספות של לוח השנה המשמשות אחדות מהקהילות הזורואסטריות. על-פי הלוח הנהוג היום באיראן, מתחילה השנה בשנייה המדויקת של ההשתוות האביבית (20 או 21 במרץ על-פי הלוח הגריגוריאני). יום זה מכונה "נוֹ-רוּז" ("יום חדש", בפרסית: نوروز), והוא פותח את חגיגות השנה החדשה, הנהוגות היום באיראן גם בקרב מוסלמים וגם בקרב הכורדים.
ראו באתר זה: חגיגות האביב
מלבד הנורוז ישנם עוד שבעה חגים שחובה על המאמין הזורואסטרי לציין. גם מועדים אחרים הם בגדר חובה. כל אחד מהחגים הראשיים נמשך בדרך-כלל שלושה-עשר ימים.
השפעה על היהדות:
ייתכן שהדת הזורואסטרית השפיעה על היהדות של תקופת גלות בבל. סביר להניח שהאמונה באחרית הימים ביהדות ויסודות דואליסטיים בכת ים המלח קשורים במגע שבין זרתושתרא ליהדות. יש המפרשים את דברי ישעיהו (מ"ה ,7): "יוצר אור ובורא חושך, עושה שלום ובורא רע", כמכוונים כנגד הדואליזם הזורואסטרי. האמונה על "גשר הגמול" נתקבלה גם באיסלם.
מנהג דומה ליהודים ולזורואסטרים הוא לבישת גופיה בעלת גדילים מתחת לחולצה. אצל היהודים מדובר על טלית קטן וציציות, אצל זורואסטרים הפתיל הקדוש נקרא קאסטי.
הדת הזורואסטרית נודעה בתלמוד היהודי, שם נזכרים אהורה-מזדה כ"הורמיז" ואהרימן כ"אחרימן".
חוקרי דתות מצביעים על השפעות דתיות בין דת זרתושׂתרא לבין הג'ייניזם וההינדואיזם. לדת זו קיים דמיון רב
לאורפיזם שהיתה נפוצה בתורכיה ובבלקן.
מיקומם של ה'פרסים' בחברה ההודית:
בואם של האירופאים להודו השפיע יותר מכל על הפרסים, במיוחד הסוחרים הבריטים במאה ה-17. הבריטים, שפיתחו את איי בומביי, הציעו למהגרים תנאים מפתים, חופש וצדק לכל. ההצעות קסמו לקבוצות מיעוט וביניהן הפרסים, והם סייעו להתפתחות בומביי וריכזו בידיהם חלק גדול מן העושר. בשלב מסויים ריכזו בידיהם חצי מהאי כולו. כאשר השלטון עבר מידי חברת הודו המזרחית לידי הממשלה הבריטית, נזקקו ההודים למקורות חדשים להשפעה על מדיניות הכתר. הפרסים, שקיבלו חינוך מערבי, היו המועמדים הטבעיים ורבים מהם תפסו משרות רשמיות. קולם נשמע במפלגת הקונגרס ובמדיניות של מערב הודו. שלושת ההודים היחידים שכיהנו אי פעם בפרלמנט הבריטי היו 'פרסים', אשר נבחרו על ידי האנגלים לייצג את כלל הבוחרים של הודו!
כיום חיים בהודו 85,000 פרסים, המרוכזים בבומביי, והם מצליחים מאד בתעשייה ובמסחר ונחשבים לנדבנים. (הספר "איזון עדין" עוסק לא מעט במשפחה ממוצא פארסי). לפרסים השפעה גדולה והם שימשו כמתווכים בין הודו לפקיסטן. אינדירה גנדי היתה נשואה לפרסי, זובין מהטה הוא פרסי. מכיוון שרק מי ששני הוריו היו פרסים נחשב לפרסי, מספרם מתמעט והולך. מספר המאמינים בעולם כולו, הינו פחות ממאה אלף.
לקריאה נוספת: על
חגיגות המיהראגאן, הסעודה לכבוד מיתרה, אל האור בדת הפרסית העתיקה, המופיע גם במקורות יהודיים כמלאך מטטרון.
יש לך קצת בלבול בתאיריכים או ש…
הוא אכן פרסי ושייך לדת הזרתוסטרא!
הדת הזורואית השפיעה על היהדות במשך כ-300 שנים החל מגלות בבל ועד לכיבוש המקדוני (יווני) .
כל עיקרי היהדות מבוססים על אמונות מדת זרטוסטרא והקשר ל"תורת בני ישראל" כמעט ואינו קיים.
באופן כללי, ניתן לראות את מנהגי היהודים כ"עבודה זרה" פרסית, מצרית, כנענית, בבלית , ובניגוד גמור לכתוב בתורת ישראל.
לדעתי, לאחר 3500 שנים של "עבודה זרה" מתוכם 2000 שנים של גלות הגיע הזמן להתנתק מכל האמונות הזרות שפשטו בעם היהודי ולחזור ל"תורת ישראל" ככתבה ולשונה .
חז"ל לא הכירו את "תורת ישראל" וההלכה היהודית אינה מייצגת אותה כלל אלא את האמונות הזרות ואת ההתבוללות בין העמים.
לגאולת ישראל, חיזרו ל"אלוהי ישראל ותורת ישראל" המדריכים את האדם בדרכי החיים והאהבה לכל בני האדם שנבראו בצלם אלוהים ובדמותו ולא עוסקת בתפילות פולחנים מיותרים.
תורת ישראל היא חילונית ולא דתית . ומי שנקעה נפשו מפולחני סרק, שיקרא את "תורת ישראל" ככתבה ולשונה . ויקיים אותה כי היא ניתנה לעם ישראל בפשטותה .
בכבוד רב
שלום הלוי .
"בית הלויים" . יהדות על פי תורת ישראל.
האיסלאם אינו איראן. נוער בלב הפיתוח של מידע כמו דת הזורואסטרית
מדבריות לוהטים ולא לוהטות
בהחלט, תודה