מערב איסלנד הוא אזור של לשונות יבשה, מפרצים, פיורדים ארוכים, תצפיות יפהפיות, מפלי מים ועולם חי עשיר ומגוון. באזור המערב שני אזורים ראויים לסיור: חצי האי סנפלנס (Snæfellsnes), אזור מתוייר ומוכר משה שנים רבות, כשהאטרקציה העיקרית שלו היא הר הגעש סנאפל ולאורך חופיו מראות נפלאים ונקודת לצפות בעופות מים.
האזור השני הוא "המערב הפרוע". אזור הפיורדים המערביים. זהו האזור המרוחק ביותר והמבותר ביותר במדינה. אזור הנראה במפה כראש של ברווז ובמבט מקרוב ככף יד של חתול פרא, עם עשרות ציפורניים. אזור המחובר לאי העיקרי במיצר צר. זהו האזור העתיק ביותר מבחינה גיאולוגית. בעבר הרחוק, היה חלק מגוש יבשתי שחיבר בין אירופה לבין גרינלנד, ונשחק במהלך השנים. הקרחונים חרצו בהר למעלה מחמישים פיורדים. היפים ביותר באיסלנד. אמנם, הפיורדים של איסלנד אינם מרשימים כמו אלו של נורווגיה וניו זילנד, אבל עדיין רבי הוד. החלק המרכזי של הפנינסולה הוא רמה בגובה של כ-700 מ', מכוסה בצמחיית טונדרה, מנוקדת בעשרות בריכות טבעיות. בחלק הצפוני, בגובה של 925 מ' מעל פני הים, נמצא קרחון Drangajökull, ששטחו 176 קמ"ר. החמישי בגודלו באיסלנד.
מערב איסלנד הוא אזור שמושמט פעמים רבות מהטיולים במדינה. מחוסר זמן. יש המעדיפים לחצות את איסלנד בלב המדינה, שם הדרך קצרה יותר והרפתקנית. יש המעדיפים לטוס חזרה מאקוררי לריקיויק. לעניות דעתי, אין טעם לבזבז יום שלם על נסיעה מנהלתית למדי, בכביש מס' 1, מאקוררי לריקיויק. אחת היא, או לטוס, או לנסוע דרך חצי האי סנפלנס.
צילום: גילי חסקין
נתאר כאן את המסלול מדרום לצפון
נסיעה מריקייויק, לאורך המפרץ של Hvalfjörôur – הלוא הוא "פיורד הליווייתנים" הפיורד הגדול שמצפון להר Esja. מקבל שפכים מתעשיית הפלדה (את עפרות הברזל קונים מנורווגיה). מנהרת Hvalfjörôur נחנכה בשנת 1998. אורכה 5,764 מ' והיא המנהרה התת-ימית היחידה באיסלנד. היא מקצרת את כביש הטבעת ב-42 ק"מ. הבנייה ארכה כשנתיים ועלתה 4900 מיליון קרונות (אז 49 מיליון דולר). חלק מהעלות אמור להיות מוחזר על ידי תשלומי אגרה. הכביש עובר בין ההרים המסולעים לבין האזור החקלאי של Borgarfjörõur, מבחינה היסטורית זהו האזור העשיר ביותר באיסלנד. כאן נכתבו ונערכו סיפורי הסאגה. בעיקר ה- Laxdæle וה-
Eglis Saga.
זוהי בקעה שהיתה מכוסה בקרחון עד לפני 10,000 שנה. התחנה הראשונה היא
Deildartunguhver, המעיין החם השופע באירופה. ספיקתו: 200 ליטר של מים בטמפ' של °97 בכל שנייה. משם ל-Húsafell והמפל הציורי
Hraunfossar. שם יש מעיין הנובע מתחת ללבה. באזור מערות בלבה. שווה לבדוק. התחנה הבאה היא
Reykholt, ביתו של כותב הסאגות
סנורי סטורלוסון (
Snorri Sturluson), המדען בן המאה ה-13. במוזיאון סיור מודרך (בינוני), בתשלום של 300 Kr לאדם. מעל המוזיאון ישנה כנסייה מודרנית. בינוני.
נסיעה דרך חצי האי Akranes, אל חצי האי Snæfellsnes.
http://www.discover-the-world.co.uk/en/destinations/iceland/regions/Snaefellsnes.html
עצירה להפסקת צהרים ב-Borgares. במקום קפיטריה, מאפיה, סופר מרקט ועוד.
[אם נוסעים קודם כול לשייט מ-Stykkisholmur (למקרה ורוצים להמשיך מכאן למחרת לכיוון אזור גייזר וכד', עוזבים ב -Borgares את כביש הטבעת ופונים צפונה-מערבה לכביש מס' 54. עצירה ב-Brúarfoss (מילולית: מפלי הגשר). [חווה על גדתו הדרומית של נהר Hvita ומפלים מרשימים בשם זה].
אחרי Borgares, שווה לעצור בהר הגעש Elborg – הר געש משגע המזדקר לגובה של 100 מ' ונמצא במרחק של שעה וחצי הליכה מן הכביש. אפשר לטפס, אך ורק לפי הסימון. הטיפוס קל. התצפית יפה.
צילום: גילי חסקין
הנסיעה הישירה ל- Arnastapi אורכת כשעה, אבל אפשר וכדאי לעצור לצילום מפלי מים בדרך וביקור בעמודי משושים הנראים כחומה: Gerduberg. במקום חווה זעירה וסביבה גבעת טוף אדום. כעבור כ-50 ק"מ רואים מימין חריץ בסלע. מהכביש קשה להאמין שמדובר בנקיק עמוק ומרשים ושמו RAUƉFELDSGJÁ. שווה הצצה.
בדרך עצירה מול מפל מים גדול והגעה ל-Arnastapi. במקום בית קפה נעים – Snjofell. טל': 4356783. נסיעה של חמש דקות לנמל. מקום ציורי להפליא, עם מראה יפה של צוקים. הליכה של חצי שעה עד לפסל גדול. בדרך קינון של ריסָה. אפשר לחזור לקפיטריה או להמשיך ללכת כשעה וחצי מערבה, עד Hellnar. מושבות קינון.
צילום: גילי חסקין
ניתן לשלב טיול באופנועי שלג אל פסגת הר הקרח של סנאפל. מדהים, אך יקר מאד (44$ לאדם באופנוע זוגי ו-52$ לאדם באופנוע לבדו. הטיול יוצא מ-Arnarstapi, שם משלמים, אח"כ עולים כ-20 דקות צפונה בכביש מס' 570 (לכיוון Olafsvik), עד לתחנה בה יוצאים לכיוון ההר (הסיורים הרגולרים יוצאים מדי יום בשעה 09:00 ואחר כך כל שעתיים).
נסיעה של עשרים דקות נוספות עד ל- Lonsdrangar. דייקים של בזלת. אפשר לצפות מהכביש ואפשר להגיע עד לבית פרטי על החוף (שילוט) וללכת כשעה בשביל עד לתצפית מאד קרובה. במקום גזעי עצים שהים פלט.
צילום: גילי חסקין
ממול – מערה עמוקה בבזלת – Vatnshellir. במקום מפעילים סיורים מודרכים האורכים כשעה. מרתק. טל': 6652818.
נסיעה של רבע שעה נוספת ומגיעים לחוף עם חלוקים עגולים – Djúpalónssandur. לחפש שלט Dritvik. מקום יפה. הקפת חצי האי סנפלנס מצדו המערבי. ביום בהיר נראה הר סנאפל במלוא הדרו. סביב כיפת הקרח של הר סנאפל דרך כביש מס' 574 ואחר כך דרך כביש מס' 570. על אזור זה כתב ז'ול וורן את ספרו: "מסע אל תוך האדמה".
הגעהל-Olafsvik. במקום מספר בתי מלון. מאחורי העיירה מפל. אם לנים בעיירה, שווה לטייל לשם לאחר ארוחת הערב. טיול ערב נחמד.
המשך נסיעה מזרחה: כעבור רבע שעה נוספת הכביש עולה מעל לים. אפשר לעצור תצפית על המצוקים מ- Būlandshöfđi. מראה מרהיב. כעבור כעשרים דקות נוספות, הגעה ל-Kirkjufell. מילולית: "הר הכנסייה", בגלל צורתו. במקום סלעי משקע (סדימנטים) קדומים ואחר כך שכבות בזלת בהם נשמר הכיוון המגנטי ההפוך. אפשר להקיף את ההר בשעתיים של הליכה.
צילום: גילי חסקין
משם נסיעה של חצי שעה נוספת עד ל-Stykkisholmur. זוהי נקודת מוצא טובה לאלו הנוסעים אל הפיורדים המערביים. במקום יוצא שייט בעקבות עופות הים.
שייט, בן 2.5 שעות, מ-Stykkisholmur אל איי Breiõaförôur. ("האיים הרבים מספור"). מבוך של איים רבים, נמוכים סלעיים ועשירים בציפורים. בשייט ניתן לראות גם כלבי ים רבים. מחיר השייט: 3200 לאדם. יקר, אך שווה. השייט מתבצע על ידי חברת Seatours, טל' 4381450.דוא"ל:
[email protected].
אתר: http://www.seatours.is/Frontpage/OurArea/
השיוטים הסדירים (רגולרים) יוצאים מדי יום בשעות 11:00 וב-13:30. לעתים גם ב-17:30
למחרת, בשעה 09:00, מעבורת אל Brjánslækur. מבצעת חברת Sea tours. ההפלגה אורכת שעתיים וחצי. כאן מתחיל אזור הפיורדים המערביים.
מידע רב על האזור באתר האינטרנט: www.westfjord.is.
צילום: גילי חסקין
השייט אינו מעניין במיוחד. בדרך עוצרת המעבורת לכמה רגעים לפרוק מטען באי Flatey. עגינה ב- Brjánslækur במרחק 6 ק"מ מזרחה משם (נגד כיוון הנסיעה), בכפר Selfjörn, קפיטריה.
משם, נסיעה של שעתיים לערך, עד למצוק של Látrabjarg. זהו לדעתי שיא הטיול בפיורדים המערביים ואחד משיאי הטיול באיסלנד. קיר ענק הנופל מגובה של 400 מ'. הנוף מרהיב. על המצוק מושבות קינון גדולות של פפינים, אלקות ושחפים. טיפוס מתון. אם כי המצוק עצמו יכול להיות מסוכן. מדובר באחד המצוקים התלולים באירופה. מומלץ להקדיש לביקור במקום כשעתיים.
צילום: גילי חסקין
האזור כמעט ריק מתושבים. גם בסטנדרטים איסלנדים. היישובים קטנים ומרבית תושביהם עוסקים בדייג או בתעשיות נלוות. התנאים הגיאוגרפיים הקשים ותעשייתה דייג שאינה מתפתחת, כמות התושבים הולכת ויורדת. בעת כתיבת הדברים – 2010. כמות התושבים בכול האזור מגיע הל-10000 נפשות. מתוכם כ-3000 חיים בעיר איסהפיורד.
לאחר הביקור, ניתן ללון ב-Breidavik הסמוכה, אך רצוי להתקדם עד Patreksfjörður. עיירה המונה כ-600 נפשות. www.patreksfjordur.is, נקראת על שם פטריק הקדוש, שניצר את האיים הבריטיים. אפשר לעצור ולבקר שם במוזיאון הפירטים, המנציח את פעילות שודדי הים באזור, במאות ה-15 וה-16: טל': 4561133. אתר: www.sjoraeningjahusid.is.
מתוך אתר האינטרנט של הפיורדים המערביים
מכאן מתחיל הקטע המרהיב ביותר של הנסיעה, וביום יפה, יש להקדיש זמן ראוי של לפחות חצי יום, לצורך עצירות לצילומים. לעתים נוסעים 100 ק"מ לאורך הפיורדים, כדי להתקדם 10 ק"מ בקוו אווירי.
אפשר ללון בדרך בעיירה הנעימה Tálknafjörður, שם אפשר להתרחץ בבריכה של מים חמים, או להמשיך ל- Bíldudalur, השוכנת לחופו של פיורד Arnarfjordur. פיורד מקסים שאורכו כ-30 ק"מ ורוחבו 5 ק"מ. כמעט נורווגי בחזותו. משם ממשיכים מזרחה, לאורך המפרצים הקטנים שהפיורד שולח, עד למפל Dynjandi המרהיב, שצורתו כמשולש ענק.
הנוף בדרך עוצר נשימה: פיורד נהדר, השולח לשון כחולה וארוכה לתוך הסלעים, טיפוס לרמה המאפשרת מבט ממעל, ירידה לפיורד הבא וחוזר חלילה. בקצה כל פיורד, יישוב זעיר. בדרך כלל כפר דייגים. אחרי Önundarfjörður חוצים את רמת Gemlufallsheiði. שם יש מבט על ההרים הגבוהים, כולל פסגתו של Kaldbakur, הנחשב לגבוה באזור. הטיפוס להר אינו קשה. ממטיילים שטיפסו למעלה שמעתי שהנוף מרהיב וניתן לראות את כול אזור הפיורדים המערביים ואף מעבר לכך. היעד הבא הוא Þingeyri. עיירה השוכנת על לשון יפשה לחופו של Dýrafjörður. שווה לנוסע וללכת לחופו של הפיורד. במקום, כמה יזמים, מארגנים טיולים על גבי סוסים.
העיירה הבאה, הגדולה באזור היא Ísafjörður המהווה מרכז לסיורים באזור זה. בדרך, כדאי להיכנס לביקור בכפר הדייגים היפה Flateyri, שבו מוזיאון של בובות מרחבי העולם. העניין המרכזי בכפר הוא חומת מגן מעפר, שנבנתה סביבו כדי להגן עליו מפני גלישות קרקע ומפולות שלגים, לאחר שגלשון בלול קבר ב-1984, 15 קורבנות.
Ísafjörður היא עיירה ציורית עם היצע של מספר בתי מלון ומסעדות. במשאל שנערך באיסלנד, זכתה איסהפיורד נכון בתואר העיר עם המיקום המיקום האטרקטיבי ביותר באיסלנד.
המתיישבים הראשונים באזור היו סוחרים נורווגים ואיסלנדים, שהקימו מחנה על לשון היבשה, עליה יושבת כיום העיר. במאה ה-16 התחילו להגיעה הנה נציגים של חברות גרמניות ואנגליות. ב-1569 נבנתה תחנת מסחר על ידי
הליגה ההנזיאטית. החל מ-1602, בססה דנמרק את המונופול שלה על המסחר. עד לעצמאות איסלנד.
מתוך אתר האינטרנט של הפיורדים המערביים
במקום מוזיאון ימי: Isafjordur Maritime Museum. פתוח החל מ-10:00 בבקר. טל' Tel: (+354)456-3293, (+354) 456-3299. אתר אינטרנט:
www.nedsti.isאפשר לטפס ל- Naustahvilft, הנמצאת מעל שדה התעופה המקומי, לתצפית על האזור.
מדי יום, בשעה 14:00, יוצא שייט לאי הזעיר Vigur. ההפלגה אורכת 35 דקות. מסיירים בתחנת הרוח שהוקמה שם (היחידה באיסלנד) ומקיפים את האי, דרך מושבות קינון של פפינים (Puffin), אלקות ( Alca torda) ושחפיות. להיזהר על ביצי וגוזלי השחפיות הקינים על הקרקע ממש. מטיילים חסרי זהירות פוגעים בהם. בסיום הארוחה, כיבוד של קפה ועוגות, מעשה ידיהן של בנות המשפחה החיות באי.
צילום: גילי חסקין
מכאן, גיחה של כחצי שעה נסיעה ל-Bolungarvík, הכפר הצפוני ביותר בפיורדים המערביים. בדרך, ממש מול העיירה, עצירה ב- Ósvör- מוזיאון הממחיש את חיי הדייגים. המדריך המקומי נראה כויקינג ומעביר הדרכה טובה. כדאי להזמין מקום מראש. טל': 4567505, 8921616, 8925744. דוא"ל:
[email protected]. אתר: www.osvor.is
צילום: גילי חסקין
דרך מטפסת אל ההר שמעל העיר- תצפית נהדרת.
מתוך אתר האינטרנט של הפיורדים המערביים
בעיירה עצמה מוזיאון טבע חביב. עם הדרכה מקומית מאד צנועה… www.natturugripasafn.is
מכאן יוצאת מעבורת לשמורת הטבע Hornstrandir nature reserve, ששטחה 580 קמ"ר. המקום התרוקן מתושביו ב-1950, לאחר שמצאו אותו קשה מדי למגורים. ב-1975, הוכרז המקום כמונומנט לאומי. זהו מקום של יופי בלתי נגוע. הזדמנות טובה לצפות בחיות בר. הרים בזלתיים מתרוממים בתלילות מעל הים אל השחקים, מופרדים זה מזה באופן כאוטי על ידי פיורדים עמוקים. גלי האוקיינוס מתנפצים בעוז על הצוקים, המאוכלסים בעופות מים. בתוך השטח, קרחונים ששרדו מתקופת הקרח האחרונה, מעברי הרים צרים מובלים לאגמים נחבאים, שם חי שועל הקוטב, בסביבתו הטבעית. הנופים כאן נחשבים לפראיים ביותר באיסלנד. אין גישה למכוניות, אלא להלכנים בלבד. נקודת המוצא עבור רבים היא Hornavik. כבר שנים מתכננים להקים במקום מלון.
ראו מידע: http://www.frommers.com/destinations/hornstrandir-nature-preserve/277636
מתוך אתר האינטרנט של הפיורדים המערביים
הצעות לטיול רגלי:
הקטע הבא, לאורך איספיורד, יפה, אך אינו מגיע בעצמתו לזו של החלק המערבי. מאיסהפיורד ממשיכים לאורך הפיורד אל Arnarnes, השוכן לחופו שלfjord Skutulsfjordur. תצפיות יפות צפונה. הכביש ממשיך כפר הדייגים Sudavik ומקיף את Alftafjordur. בקצה שלו, לפני הפניה החדה מזרחה, שביל המוביל למפל Valagil. המפל בעמק קרחוני יפה. אין צורך להגיע עד אליו. לפני שחוצים את הגשר, נשפך לעמק ערוץ עמוק ובתוכו מפל מרשים יפה. הליכה של כשעה בטבע, לכול כיוון.
צילום: גילי חסקין
כעבור כשעתיים של נסיעה (120 ק"מ), מגיעים ל-Heydalur. זוהי חווה המציעה אפשרויות רבות לטיולים בטבע: מסלולי הליכה רגליים, שייט קיאקים, רכיבה על סוסים, דייג ועוד. במקום בריכה נעימה להתרחץ ומסעדה. יש להזמין מקום מראש. טל': 4564824, דוא"ל:
[email protected]. אתר:
www.heydalur.isהחל מאביב 2010 אין צורך להגיע לחווה הזו, כי נמתח גשר מעל פיורד Mjóifjorôur , המקצר את הדרך. לכן כדאי לעצור לאכול ב-Reykajanes . במקום בריכת מים גדולה יחסית. ניתן לשכור מגבות.
נסיעה עד לכפר הדייגים Holmavik. האטרקציה העיקרית של המקום היא מוזיאון המכשפות: Museum of Witchcraft. לתיאום. טל': (+354) 451-3525. דוא"ל:
[email protected].
אתר: www.galdrasyning.is
באזור כמה אטרקציות: ביקור במוזיאון של חוות כבשים, לחופו של fjord Steingrímsfjörður. לתיאום. טל' : (+354) 451-3324, (+354) 661-2009
www.strandir.is/saudfjarsetur
המשך נסיעה של שעה דרומה, בכביש מס' 61, עד לחיבורו לכביש מס' 1 – בין אקוררי לריקייויק.
צילום: גילי חסקין
מעולה