טיול בפרו, מתרכז, מטבע הדברים, בתרבויות הפרה קולומביניות ששגשגו בארץ זו, כאשר הנופים הנפלאים, משמשים כתפאורה נהדרת. כדי להבין כראוי מאמר זה, יש לקרוא קודם את המאמר על ראשית התרבויות בפרו ואחריו את המאמר אודות תקופת ההתגבשות.
תקופת השיא כללת את התקופות האחרונות של התרבות הפרואנית ומכונה גם עידן הפסגה (Climatic Era). התרבות החומרית הגיעה לשיא התפתחותה. התרבויות הפכו להיות אורבניות, מיליטריסטיות וכנראה שגם "סוציאליסטיות". מרבית השבטים אוחדו לכמה עמים גדולים, שהתחרו באלימות זה עם זה. לתקופת ההתפשטות קדמה תקופה אורבנית, שיאה בתקופה האימפרילית של האינקה.
המטייל בפרו ובבוליביה נדרש לתקופת ההתפשטות הגדולה שקדמה לאינקה, בעת ביקורו בלא פאז, באגם הטיטיקקה, בווארי,
ובטרוחיליו.
להרצאה על פרו – לחצו כאן
תקופת ההתפשטות (600-1000 לספירה)
תרבות טיהואנאקו אינה בעצם סגנון אחיד, כי אם לכל היותר כמה סגנונות הקרובים זה לזה ובכולם יש יסודות טיהואנקו משותפים. אתר החורבות המפורסם ברמת בוליביה, שחידתו לא נפתרה עד היום, היה אחד ממרכזי תרבות זו, אבל ודאי לא המרכז היחידי, שממנו בלבד התפשטה תרבות טיהואנקו לכל העברים.
כיום רבים החוקרים הסבורים, כי מרכז ההתפשטות נמצא באתר אחר, שנחקר אך מעט, והוא מצפון לימת טיטיקקה, ליד הכפר וארי (Wari) הסמוך לאייקוצ'ו, שם נמצאו שרידי חומות, שהיו בנויות אבני גוויל וגם קברים מלוחות גזית מהוקצעים, הטיפוסיים גם לטיהואנקו. בין אנדרטות האבן המעטות שנמצאו בוארי, לבין פסלי האבן של טיהואנקו הקלאסי יש רק דמיון קלוש, אולם כלי החרס הססגוניים של וראי מזכירים בבירור את סגנון טיהואנקו, כפי שנתפתח בעמקי נסקה, ואמנם, יתכן כי מחוזות אחדים בחוף פרו הושפעו השפעה דתית עמוקה מן המרכז בוארי וזו ניכרת בציורי כלי החרס, ואילו טיהואנקו עצמה השפיעה על אזורים שבדרום, כגון מחוז אריקיפה שבדרום פרו, צפון צ'ילה, וכן אזורים אחרים בבוליביה. תרבות טיהואנקו בצורתה הקלאסית מוגבלת רק לאזור טיהואנקו עצמה. בצפון ובחוף התפתח סגנון אחר, דומה בכמה מובנים, אך עצמאי וכנראה שמאוחר יותר. בעבר ייחסו את תרבות החוף מתקופה זו לטיהואנקו, וכיום מעריכים שמוצאה מוארי. כיום מדברים על סגנון וארי-טיהואנקו.
טיהואנקו
טיהואנקו (Tihuanaco) הינו כפר אינדיאני, של דוברי איימרה (Aymara), ברמת בוליביה. הכפר נמצא 72 ק"מ מלה-פאז, 21 ק"מ מדרמ"ז לאגם הטיטיקקה. בגובה של 4000 מ', באזור חשוף מעצים (puna). המקום האחרון בעולם בו אפשר לצפות לאתר מרשים, מה גם שתושבי האזור הם רועים נבערים דוברי איימרה. בכל זאת, הכפר התפרסם בזכות אתר ענק הנמצא בקרבתו, שם הוגדרה התרבות הנ"ל, שהאופק שלה השתרע ע"פ כל פרו. ראשיתו של האתר, המכונה גם "טיהואנקו קדום", איננו קשור לתרבות המאוחרת יחסית, הנקראת "תרבות טיהואנקו". האתר היה מיושב, אם כי לא ברציפות, מ-1200 לפנה"ס, עד 1200 לספירה.
המבנה העיקרי הוא בשטח של 1000X450 מ' וכולל ארבע יחידות מרכזיות וכמה יחידות קטנות, והוא בנוי מאבן ולא מאדובה. זהו אתר פולחני ולא מקום מגורים. המונומנט המרשים ביותר באתר הוא שער השמש החצוב מגוש שלם של אבן אנדזיט. שער מפורסם זה הפך למעיין סמל של תרבות טיהואנקו. היה זה כנראה שער כניסה למקדש. בחלקו העליון, הבולט מעל לפתח הצר והנמוך, מגולף תבליט שטוח, כעין דגם של מרבד; במרכזו של התבליט עומדת על כיסא מדרגות אלה, המחזיקה שרביטים בשתי ידיה, ושולי שמלתה עטורים גולגלות ערופות. פניה קפואים ומכל עבריהן יוצאות קרניים המסתיימות בראשי חיות. לפיכך זיהו אותה כאלוהות השמש. אל מול האלה הראשית נראים יצורים מיתולוגיים, בעלי כנפיים, הכורעים על ברכם האחת, בידם כמעין שרביט ועל ראשיהם כתרים משוננים. יצורים אלו רצים בשלוש שורות של עיטורי אפריז מקבילים. לדמויות שבשורה העליונה והתחתונה ראשי אדם ועיניים גדולות ועגולות ואילו לדמויות שבשורה האמצעית ראשי קונדור הזקופים אל מול השמש, ואילו ידיהם ורגליהם כשל אדם. סביר להניח שהאתר היה מרכז פולחני לכל האזור ויעד לעלייה לרגל. הוא נבנה על ידי חברה מאורגנת מאד שנהנתה מאמצעים רבים ומכמות בלתי מוגבלת של כוח אדם.
יסודות המצויים בדמויות הקודש שבתבליט התפשטו על פני מרבית שטחה של פרו ועל חלקים גדולים של בוליביה. אין ספק כי בתבליט נשתקפו בדרך סמלית מאורעות קוסמיים מסוימים, ואין מספר לפירושים שבהם ניסו לקשור את הדמויות בחישובי לוח השנה. השפעתו של סגנון טיהואנקו ניכרת באתרים רבים ברחבי המדינה; בשטח נרחב בהרבה מזה של "אופק צ'אבין". לתרבות טיהואנקו כוח משיכה עצום המלווה במיסתוריות רבה. מדובר בתקופה כבירה; מקור התרבויות הגדולות של דרום אמריקה. כמה חוקרים רומנטיים ניסו להציע שמדובר באי ששקע תחת האוקיינוס השקט ולבסוף התרומם יחד עם האנדים.
התפשטותו של פולחן טיהואנקו היתה מלווה בהיחלשות פוליטית. תקופת אי שקט שהיתה מלווה בפלישות של עמים שכנים. לקראת סוף התקופה נתחזקו הפולחנים המקומיים ונחלשה האחידות האמנותית. לתקופה ה'קלאסית' של טיהואנאקו משייכים קערות-קטורת הדומות לאלו של הסגנון הקדום, דהיינו, בעלות שפה גלית, ועליה מכויירת דמות ראש זוויתי של חיית טרף, אבל התקנתן חלקה הרבה יותר. גם צבעיהן יותר מבריקים ומגוונים- צהוב, חום ואפור-בהיר על חיפוי צהבהב או חום-אדמדם בהיר. הדמויות המצוירות – בעיקר בעלי החיים הקדושים פומה וקונדורים או ראשיהם, ופעמים גם ראשי אדם – מוקפות קווי מתאר לבנים או כהים. הדגשת המתאר משותפת לסגנונות טיהואנאקו ונסקה, אולם בסגנון הרמה חמורות הדמויות ופשוטות יותר מבסגנון השפלה. לפרקים מופיעים כבר בתקופה הקלאסית של טיהואנאקו סימני סמל מקוצרים, כעין אותות סתר קדושים, המתרבים והולכים בתקופה שלאחר מכן. מבחר הצבעים אינו עשיר כבסגנון נאסקה, אולם דומה לו במקצת. פסלי החימר דומים לאנדרטות-אבן. שכיחים כלי-קטורת בדמות חיות. לא חיות מציאותיות, אלא יצורים על-טבעיים, שבהם מתמזגות תכונות אופייניות של הלאמה עם תכונות אופייניות של חיות טרף. דמויות הפומה המצוירות על הכלים עטורות תכופות זרים, לצווארן פעמונים ועל גופן אותות סמליים. קישוטים בצורת מדרגות ובדגמים הנדסיים מצויים גם ללא ציורים אחרים. כלי-החרס השחורים, בעלי המירוק העדין, נדירים יותר מאשר בתקופה הקודמת. כלים אופייניים מאוד לתקופה זו הם גביעים וקערות שתייה המתרחבים כלפי מעלה. בתקופה שלאחר הקלאסית מצויים כלים מטיפוס זה בכל שפלת-החוף של פרו.
הקווים הפשוטים והחמורים השולטים בכל עיטורי תקופה זו כפופים לסמליות המונעת כל סימן-היכר אישי. פרט לאלים הכורעים, המקשטים כיום את חזית הכנסייה בכפר טיהואנקו, אין פסלי האבן של סגנון זה מגולפים עד תומם, אלא נשארים דבוקים, כבימי האבות, בגוש האבן. ועם זה הצטיינו תושבי בוליביה בגילופי אבן אולי יותר מכל שאר עמי האנדים. עדות לכך הן היצירות הזעירות, שבהן מגולפים כוכים וטורי מדרגות, משטחים ואפילו עמודים עגולים, כאילו אלה דגמים או חלקי דגמים אדריכליים. לעומתם, מצויים גם גושי אבן שלמים המהוקצעים אף הם באותה מידת דייקנות. אין מספר לחלקי מבנים שניטלו מן האתר להקמת הכנסייה ובתי הדירה בכפר הסמוך, ואילו רבים אחרים מצאו את סופם כשנבנתה מסילת הברזל המקשרת את ימת טיטיקקה עם לה-פאז.
לרובם של שרידי הפסלים אופייניים תבליטים שטוחים, שנעשו בעבודת חריטה שטוחה ביותר, המקיפה כמה מן הדמויות הגדולות כמין מעיל. כבר הודגש תכופות, כי תבליטים אלה – לרבות זה שעל שער השמש – הושפעו מדגמי האריגים. לרוע המזל לא נשתמרו ברמה אריגים קדומים, מחמת עונות הגשם הפוקדות אותה. בקברים שבחוף נמצאו 'גובלנים' נהדרים, ומטפחות צבועות בסגנון טיהואנקו, אך רובם שייכים, כנראה, לשלב יותר מאוחר של תרבות זו. אריגים אחרים ניתן להכיר בדמויות מעל שער השמש, אולם ברוב המקרים הן מפורקות לחלקיהן וגם מסוגננות במקצת; גרמה לכך, מן הסתם, הטכניקה של האריגה, אולם בעיקר ייצר להפשטה מכוונת.
ב-1533 הופיעו ברמת בוליביה החיילים הספרדיים הראשונים. כששאלו את פי הילידים מי זה בנה את הבתים החרבים שבאתר טיהואנקו, השיבו, כי אינם יכולים לומר מי הקימם. בימים ההם לא עברו עדיין מאה שנה מאז נכבשה הרמה הבוליביאנית ע"י בני האינקה. אגדות אינקה מספרות כי כאן, ברמה, נבראו בני האדם והמזלות הגדולים. אולם כבר בימי האינקה היו המקדשים הרוסים ומכוסים עפר. כמה סופרים, שניסו לפענח את תעלומות טיהואנקו, העלו בכוח דמיונם סברות על קדמותה של עיר החורבות אשר בגובה 3,800 מטרים מעל לפני הים. ויש גורסים כי גילה מגיע לחמישה עשר אלף שנה ואף יותר, ויש גם הכורכים אותה עם אגדת יבשת אטלאנטיס או מניחים כי בוניה היו נפילים. תור היידארדאל, יורד הים הנועז, אף "יישב" פליטי טיהואנקו באיים שבפולינזיה הרחוקה. אולם ענקי האבן באיי הפסחא שונים מבחינה סגנונית שוני גמור מאנדרטות האבן של טיהואנקו.
כנראה שטיהואנקו היא כעין עיר של פירמידות-מקדשים, בדומה לטאוטיוואקאן שבמכסיקו. באחת הגבעות הקטנות, המכוסות עשבי בר, נתגלו מתחת לאדמה מדרגות אבן. לפיכך יש מקום לשער כי גם הגבעות האחרות, המשמשות כיום מרעה לעדרי כבשים ולאמות, אוצרות בקרבן מבני פיראמידות. לפני שנים מספר גילה כאן בנט (Bennett) פסל אבן גדול, העולה במידותיו על כל שאר הפסלים הידועים לנו. פסל זה הועבר אל לה-פאז. בנט מצא גם פסל יותר קטן, שמראהו קדמוני יותר, והוא נשאר באתר שימש להייארדאל דוגמה ל'קונטיקי', אלא שבטעות חשב את הנזם שבאף הפסל לזקנו של 'האל הלבן'.
שרידי המבנה השוכן בסמוך לימת טיטיקקה הגדולה, בגובה של 4000 מטרים, מכונה בשם 'ארמון המתים'. כיום נותרו ממנו רק חומות היסוד, החבויות מתחת לקרקע. לפנים היה אורך הבניין 48 מטרים ורוחבו 40 מטרים. בשנים האחרונות נערכו שם ע"י הבוליביאנים חפירות שיטתיות למדי, ותכנית הבניין ברורה לנו אפוא כל צרכה. במרכזו נמצאה חצר מרווחת, שהיתה מוקפת חדרים גדולים וקטנים, ולפי גודלו של ה'ארמון' מתקבל על הדעת, כי היה בשעתו מושב הכוהן הגדול ועוזריו, שהיו ממונים על פולחן האלים בעיר הקודש. אלא שאין אנו יודעים מי היו אלים אלה. מסתבר, כי כל מקדש היה מיועד לאל מסוים.
שתי דעות קוטביות הן: מצד אחד הרומנטיקנים הלאומיים ובעלי הדמיון, הרואים בטיהואנקו את 'ערש האנושות' וטוענים כי על שפת ימת טיטיקקה שכן בשעתו גן-העדן, ובהם המייחסים לאתר הפולחן האלילי גיל של רבבת שנים ויותר; וכנגדם החוקרים החדשים, התומכים בדעתו של בנט, על אתר מקודש לעולי רגל. רובם סבורים כי התקופה הקלאסית של טיהואנקו היתה ברבע השני של האלף הראשון לספירה המקובלת.
כשכבשו בני האינקא את בוליביה, שלטו בצפונה ובמחוזות הסמוכים של הרמה שבתחום פרו נסיכים שונים משבטי איימארה. גם כיום מיושבת הרמה בני איימרה. מדוע זה נפקפק בכך, שהאיימרה הם שבנו את מקדשי טיהואנקו? כבר לפני עשרות שנים עמדו מאכס אוהלה וחוקרים אחרים על כך, ששמותיהם של מקומות שונים, המצויים בכל חלקי פרו, מקורם איימרי. ממצא זה מחזק את הדעה, כי תרבות טיהואנקו התרחבה והתפשטה גם לאזורים מרוחקים, וכי תקופת התרחבותה החלה בקירוב במאה התשיעית לספירה. רוב הנוסעים מתארים את בני האיימרה של ימינו כמטומטמים וחסרי כשרון, וטוענים כי אין להעלות על הדעת שאבותיהם היו מסוגלים ליצור יצירות אמנות מעולות כשער השמש וכלי החרס שבסגנון טיהואנאקו. אולם, לתיאורים אלה אין שום יסוד, כי הנוסעים לא באו בקשר הדוק עם ילידי הארץ.
בתקופה הקדומה, עד שנת 600 בערך, היתה טיהואנקו מרכזו של אופק תרבותי, שהתפשט ממנה לרחבי פרו כולה. החל מהתקופה הזאת, דהיינו בתקופה הקלאסית, היה מרכז התרבות במקום אחר (ראה להלן), אך טיהואנקו המשיכה לשגשג כמרכז תרבותי עצמאי. אין זה מן הנמנע, כי פרו התיכונה והצפונית קלטו זרמים תרבותיים גם במישרין מן הרמה הבוליבינית, אף כי הרים הפרידו ביניהן. לדעת רוב החוקרים, הומצא נתך הנחושת והבדיל בבוליביה, בה מצויות עפרות בדיל עשירות ביותר, ומשם נתפשטה יציקת הארד לכל הארצות. תרבות טיהואנקו היא אחת הבעיות הקשות ביותר בארכיאולוגיה של ארצות האנדים ובהבהרתה טעונה עוד עבודה רבה בכיוונים שונים.
וארי (Wari)
חורבותייה של וארי (גם
Huari) הם אתר ארכיאולוגי גדול, בשטח של 9 קמ"ר, הנמצא בפרובינציית הואנטה (Huanta), במחוז אייקוצ'ו, במרחק של 25 ק"מ מצפון לעיר אייקוצ'ו. האתר מוקף חומות ובו שרידי מבנים ובתים. הבתים נבנו מאדובה וטוייחו. לבתים לא היו דלתות וחלונות. באתר השתמשו במעט מאד אבנים חצובות, בניגוד גמור לטיהואנקו למשל. לעומת זאת נמצאו שם פסלי אבן המזכירים את טיהואנקו. ניכר שמדובר בעיר למגורים ולא במרכז פולחני.
האתר מתואר ב- 1554 ע"י הכרוניקן הספרדי סיאזה דה לאון, בתור ,Vinaque כאתר פרה-אינקה. האתר נשכח, עד שב- 1931 התגלה מחדש על ידי טלו, "אבי הארכיאולוגיה" של פרו. ווארי היתה בירת האימפריה המתפשטת של האנדים, והתקיימה בשנים 700-1100. מעיון בכלי הקרמיקה נראה דמיון לכלים שנמצאו בחוף מתקופת טיהואנקו. ברור מכאן כי השפעת טיהואנקו עברה אל החוף מכיוונה של ווארי.
ווארי-טיהואנקו היתה תרבות בעלת אופי רחב מאד, שהשפעתה האומנותית נכרת בכל עמקי החוף, מצ'קאמה שבצפון, דרך מוצ'ה, וירו, צ'אנקאי, אנקון, ועד פאראקס ונסקה. יש לציין שלא כל תרבות הושפעה מהם באופן שווה. תרבות נסקה השליווה של הרום הושפעה פחות מתרבות מוצ'ה החסונה יותר שהתעקשה להמשיך בנתיב שלה .
בניגוד לאופק צ'אבין הקדום יותר, ההתפשטות לא היתה מוגבלת להשפעה האומנותית והתרבותית. אנשי וארי היו כובשים צבאיים נועזים, אשר בנו ושמרו על מוצבים חזקים ברחבי הממלכה. זה כולל את pikillacta ליד קוסקו, Caramarquilla ליד לימה, Wilcahuain ליד הוארז, Wariwillka ליד הואנקיו. תרבות וארי היתה התרבות האורבנית והמיליטנטית הראשונה בפרו. כמו כן, היא הושפעה תרבותית מתרבות טיהואנקו שבאזור הטיטיקקה. תרבות וארי ניסתה להכניע את התרבויות שכבשו ע"י החדרה כוחנית של תרבותם ושפתם. השפעתה של וארי באומנות, בטכנולוגיה ובארכיטקטורה ניכרת ברחבי פרו כולה. לדעת הארכיאולוגים הם דכאו בכח כל מסורת ומנהג מקומיים.
התקופה האורבנית 1000-1440
לקראת סוף תקופת ההתפשטות, ההשפעה המאחדת של ווארי-טיהואנקו החלה לרדת והחלו להתחדד הבדלים מקומיים. תם בינתיים עידן הממלכה השולטת מן האנדים והחלה תקופה של ארגונים מקומיים. כמות האוכלוסין הגיעה למקסימום, ארגונים עירוניים התפשטו והחלו מאבקים על כח, אדמה, ושליטה. החלו להיבנות יותר מאחזים צבאיים. כפרים שחיפשו עמדות כוח ושליטה התאגדו בבריתות, שנאבקו זו בזו, עד שהופיעו כמה קהילות גדולות. תהליך כזה קרה במקומות נוספים בעולם, שהגיעו לשלב זה של התפתחות, אם כי בשלבים אחרים. העמים הקטנים הללו מזכירים יותר את המלכים המדיוויאלים של אירופה. הם סללו את הנתיב לממלכת האינקה, שהופיעה אחריהם ובמהירה כבשה את כולם. בניגוד לנטייה הדמוקרטית של רוב האינדיאנים באמריקה, כנראה שנוצר ריבוד חברתי ברור עם מעמד אריסטוקרטי ברור ועם מלך. הנטייה הכללית של אנשי התקופה, בעיקר בחוף, אך גם בהר, היא לכיוון מרכזים עירוניים, עם ערים מתוכננות. משום כך מכונה התקופה גם "תקופת בוני הערים". בתקופה זו צצו ועלו שני מרכזים תרבותיים חשובים: תרבות
קואלפ (Kuelap) שמרכזה סביב Chachapoyas, ותרבות צ'ימו שבאזור החוף, ממנה באה מרבית הידע שלנו על תקופה זאת.
קואלפ
קואלפ הינו אתר פרה קולומביאני בגובה של 3100 מ' מעל פני הים, בולט מעל נהר Utcubamba. נחשב לשמור ביותר באזור צ'צ'פויאס. האתר התגלה כבר בשנת 1843. כשבעים שנה לפני מאצ'ו פיצ'ו, אלא שכמעט ונשכח מלב. בעשור האחרון החלו מטיילים רבים לגלות עניין באתר, שכונה "מאצ'ו פיצ'ו של הצפון". זוהי עיר אובאלית, שאורכה כ-600 מ'. האתר נבנה לאורך תקופה בת מאתיים שנה, מ-1100 עד 1300 לספירה. במצודת קולפה יש אבנים בכמות גדולה פי שלוש מזו של הפירמידה הגדולה במצרים. האתר משתרע בפסגת כרבולת הררית ואורכו כק"מ.
בקצה הצפוני-מערבי של המתחם, יש מבצר חוץ. בקצה הצפוני-מערבי של המצוק יש כפר הרוס בעוד שהמצודה העיקרית, שצורתה כסיגאר, משתרעת בין השתיים. אורך החומות המאסיביות הוא 700 מ' והרוחב 175 מ'. נחשבת למצודה מטילת אימה, יותר מכול הביצורים הפרה קולומביאניים. גובה החומות בין 8 ל-17 מ' והם נבנו מ-40 שכבות של אבנים, שכל אחת מהן שוקלת בין 100 ל-200 ק"ג. מעריכים שבמקום למעלה מ-100,000 אבנים כאילו. נעשו שחזורים של כמה מבנים, אבל החומות אורגינליות. זהו אתר פרה אינקאי, שמעט ידוע על תושביו. תושבי האזור כונו "צ'צ'פויאנס" והוכנסו תחת שלטון האינקה בתקופתו של הויאנה קפאק, במאה ה-15. תושבי האזור כונו גם "שוכני יער העננים". ישנן תאוריות הגורסות שהישגיהם עלו על אלו של האינקה: הם הצטיינו בבניית ערים, דרכים, טראסות, השקייה ומטלורגיה.
צ'ימו
לתרבות צ'ימו (Chimu) מספר מוקדים גיאוגרפיים: בצפון: תרבות למבייקה (Lambayeque) שליד צ'יקליו (Chiclayo) ובדרום – בבקעת מוצ'ה Moche שליד טרוחיליו, שכמו העיר צ'אן צ'אן שייתכן והיתה בירת הממלכה. צ'ימו שלטו על שטח נרחב לאורך
החוף הצפוני של פרו, מפיאורה (Piaura) בצפון ועד פרמונגה (Paramunga) בדרום. אין ספק שהשתמשו לשם כך בכוח צבאי. לכל עמק היה מרכז שלטוני משלו, אנשי צ'ימו שבחוף הצפוני נודעו בעיקר במערכת ההשקיה המשוכללת שפתחו וביכולת החקלאית שלהם, שפרנסה אוכלוסייה גדולה. צ'ימו היתה הגדולה ביותר מבין "ממלכות" התקופה, אולי הודות לאפשרויות החקלאיות הגדולות יותר.
ב-1969, חמש שנים לאחר שהסייר האמריקאי ג'ין סבוי גילה את אספיריטו פמפה, התחילו שני ארכיאולוגים אמריקאיים – מייקל מוסלי קרול מקי, לחפור את צ'אן צ'אן.
צ'אן צ'אן (Chan Chan)
העתיקות של צ'אן צ'אן, במרחק 5 ק"מ מטרוחיליו, הינן עיר האדובה הגדולה בעולם. העיר נבנתה בשנת 1300 לערך והיו בה כ-10,000 בתי מגורים. בעיר הוקמו מאגרי ענק למזון ולמצרכים אחרים, בארות ענק שניתן לרדת לתוכן, תעלות, בתי מלאכה ומקדשים. תרבות צ'ימו נמשכה בערך בשנים 1000-1470 לספירה. בירתה היתה הגדולה ביותר בדרום אמריקה הפרה-קולומביאנית וגרו בה למעלה מ-50,000 איש.
צ'אן צ'אן היא אתר מדהים, השטח של החורבות כ-28 קמ"ר, מוקף חומות גבוהות, רחובות, פירמידות בתי מלאכה, בתים, גנים ומאגרי מים. למרות שחלק גדול נהרס משיטפונות מזדמנים, נותרו כמה מגדלים המיתמרים לגובה של תשעה מטרים. על הפירמידות הוקמו בעבר מקדשים, אולי אפילו מאבן, שנהרסו ע"י מחפשי אוצרות.
העיר מתוכננת כמו ערים מודרניות, עם רחובות ישרים, המצטלבים זב"ז בזוויות של 90º. האתר בנוי מעשר ערים משניות, בעלות מתחם רבועי, עם כניסה אחת בלבד, שמכונים "הרבעים המלכותיים". בכל אחד מהם היה תל קבורה מלכותי ובתוכו מגוון של מנחות. מרבית המתחמים כוללים באר גדולה שאפשר להיכנס אליה המכוסה היטב, ומגינה על המים, שהועלו ממנה בשיטות השקיה מתוחכמות לאזורים גבוהים יותר. בכל מתחם כזה ישנו תל גבוה ששמש כמקום קבורה של המלך, אשתו ואוצרותיו. בין הרבעים הללו היו שטחים מעובדים, בתי קברות, ומבנים מבודדים. שיטת בנייה זו הועתקה ע"י האינקה והועברה לקוסקו. י ש לדמיין את העיר בנויה היטב, מעוטרת, גגותיה מכוסים בקש, וידוע שהודות לשיטות ההשקיה המשוכללות, גדלו בה גם עצים.
ייתכן מאד שצ'אן צ'אן היא מעיין אגד ערים, שכל אחת מהן אכסנה מטה מסוים, או אולי קבוצה חברתית, ונשלטה ע"י שליט מקומי. הכל הוקף בחומה בגובה 9 מ'. על שרידי החומות ניתן למצוא עיטורים דקורטיביים המקשטים גם את הכדים, שנמצאו מתחת להריסות. החומות מעוטרות בערבסקות יפהפיות, עופות, דגים ובעלי חיים מסוגננים. כמו כן מופיעים דגמים הנדסיים כגון מדרגות ומעויינים, אם כי רובם נהרסו. הרבעים העיקריים צופו במתכות יקרות.
במקביל לצ'אן צ'אן פרחו ערי צ'ימו נוספות, אם כי קטנות יותר, במישור החוף הצפוני. ייתכן מאד שהיו אלו ערים שצמחו סביב המקדשים. הגדולות שבהן היו פקסמיו (Pacasmayo) ופורגטוריו (Porgatoeio). לכל אחת מהן היו רחובות מתוכננים, מקדשים ע"ג פירמידות, מאגרי מים ומבני ציבור.
החוקר ריכרד פ. שד (Richard P. Sched) סבור כי התושבים בעמקי הנהרות התרבו עד כדי כך, שהחלו מעבדים את כל הקרקע האפשרית. בעמקים התפתחו ישובים חקלאיים גדולים ובמקומות אסטרטגיים – למשל בפתחי העמקים – נבנו גם יישובים קטנים יותר, לשם שמירה על מערכת ההשקיה, שבה היה תלוי כל המשק. בין הערים נסללו דרכים שרוחבן הגיע עד ל-10 מ'. היתה זו תקופה עירונית, והחוקרים מניחים – אלדן מסון (Alden Mason) למשל – כי היו בה הרבה מהפונקציות העירוניות כגון בתי סוהר, בתי משפט, משטרה ועוד.
בפאזה האחרונה שלה, הקבילה תרבות צ'ימו לתרבות האינקה. תרבות צ'ימו המאוחרת נמשכה בעצם עד שנת 1600. תולדותיה של ממלכת צ'ימו היו ידועות אפוא לכובשים הספרדיים. הכרוניקן מיגל קבלו דה בילבואה כתב על שושלת Naymlap שבמחוז למבייקה (Lambayecue); ואנטוני דה קלנצ'ה מספר על פקסמיו.
כולם מתארים תרבות גבוהה ותיאוקרטית. שפת הצ'ימו – יונגה (Yunga) היתה שונה מהקצ'ואה, ומלים ממנה עדיין משמשות בשפת הדייגים, במיוחד אלו החיים בכפר אטן (Eten) שליד צ'יקליו. הארכיאולוגים מצביעים על התפתחות חזקה של ארגונים פוליטיים וחברתיים: ריכוז אוכלוסייה כה גדולה בעיר אחת חייב ממשלה ריכוזית ואפקטיבית. בניית החומות ופירמידות האדובה דרשו ארגון וניהול יעיל של כח עבודה גדול. חלוקת הערים לרובעים, כל אחד עיר בפני עצמו, עם מבני ציבור משלו, מעידים על חלוקה חברתית ברורה. הבדלים גדולים בגודל הבתים מלמד על חלוקה למעמדות, כנראה ע"פ לידה. למסקנה דומה מביאים גם הקברים. כמה מהם פשוטים להפליא. אחרים מורכבים מכמה חדרים, עשירים במנחות של קרמיקה, טכסטילים, תכשיטים ורהיטים. בהיעדר גלגל וכל אמצעי תחבורה והובלת משאות, למעט גב אדם, סביר להניח כי בעיות מוניציפליות כגון פינוי אשפה היו קשות במרכזים עירוניים כה גדולים. היעדר מטבע אחיד האט וודאי את המסחר. כנראה שלא היתה גם דת פורמלית אחת של הממלכה.
בכל מקום, במהלך התקופה העירונית, הגיעה מלאכת היד לרמה טכנית גבוהה, אך נוטה להיות סטטית וסטנדרטית. הדגש היה על כמות ולוא דווקא על איכות. ריכוז האצילים ביישובים עירוניים סייע וודאי לייצור סיטוני. האומנים היו יוצרים למען המקדשים, המתים והאלים, הפכו עם הזמן לאומנים שיצרו עבור הנסיכים והאצילים וכן לצורכי יצוא. כלי החרס של צ'ימו אינם יוצאי דופן. כמו אלו של האינקה, הם נעדרי השראה. מבדיקת הקרמיקה מתברר כי סגנון מוצ'ה הישן קם לתחייה, אך ניכרות גם השפעות זרות שבאו מצפונה של פרו. המוצרים נעשים גסים משהיו. הזרבוביות של כלי החרס עבות משהיו ומקושטות בצורות שגרתיות של בע"ח זעירים.
מרבית כלי החרס הם מונוכרומיים – שחור או אדום. בכלי הגולגולת יש הפשטה של הפנים ונעדר בהם הסגנון האישי של פעם. במחזות ההווי המכויירים יש יותר חיות אך הם עשויים במתכונת שחוזרת על עצמה ויוצרים רושם שמדובר בייצור המוני. סוחרים הביאו את כלי החרס השחורים של צ'ימו אל ההר הדרומי. האריגים דומים לאלו של השפלה בתקופות קודמות. העיטורים העיקריים הם דגמי פסים, וכן דגים ועופות. הצבעים המועדפים הם חום וכחול.
צ'ימו נפלה בידי האינקה ב-1471 לאחר מצור של 11 שנה, שכלל ניתוק של מקורות המים. צ'אן צ'אן לא נבזזה על ידם, אלא ע"י הספרדים שהרסו את הקברים, כמו את המתחמים המקודשים.
תרבות צ'נקאי
בת זמנה של תרבות צ'ימו היא תרבות צ'נקאי, שהוגדרה בבקעת צ'נקאי (Chancay) שמצפון ללימה. סימן ההיכר של כלי צ'נקאי הם ציורים שחורים על רקע לבן קרם. גם כאן הותקנו, בשיטת הייצור ההמוני, כדים דמויי ביצה, שעל צווארם פני אדם מפושטים, וכן גביעים וספלים מעוטרים בציורים מגושמים. מרביתם במוזיאון אמאנו שבלימה.
תרבות צ'ינצ'ה (Chincha
דרומה יותר, פרחה תרבות
איקה-צ'ינצ'ה, שממצאיה מוצגים במוזיאון של איקה. את ממצאיה של תרבות זו אנו מוצאים בעיקר בעמקי צ'ינצ'ה, פיסקו, איקה ונסקה. תרבויות הדרום, שנהנו מכמות קטנה יותר של גשם וקרקע חקלאית, לא אפשרו ריכוזי אוכלוסין ענקיים כמו בצפון, אך המרכזים שצמחו שם היו, ללא ספק, יותר עירוניים משל התרבויות שקדמו להם. היו אלו ערים קטנות, מהן התפרסמה טמבו קולורדו (Tambo Colorado), הנחשבת לעיר האדובה השמורה ביותר בפרו. היתה זו אימפריה קצרת ימים שחיש קל נכבשה ע"י האינקה. באותה תקופה המרכזים הגדולים היו בחוף ולא בהר, עד שהחלה התקופה האימפריאלית של האינקה, שסיימה למעשה את התקופה האורבנית הנידונה.
תרבות קויה
בכל זאת התפתחו כמה תרבויות סביב אגם הטיטיקקה, שלעתים נלחמו זו בזו; הידועה שבהם היא תרבות קויה (Colla) מבין ארבעת מחוזותיה של טווטין סויו, הדרומי שבהם נקרא Collasuyu, על שם שבט הקויה, שיחד עם מתחרהו, שבט הלופקה (Lupaca), על אזור אגם הטיטיקקה, טרם שנכבש ע"י האינקה. לא ידוע הרבה על תרבות מיליטנטית זו, שתושביה דברו בשפת ה
איימרה (Aymara). הם הותירו צ'ולפאס (Chullpas) – מבני קבורה קוניים (אולי סמלים פאליים), שהידוע שבהם הוא
סיווסטני (Sillustani). תרבות זו היתה אחת הראשונות שנכבשו ע"י האינקה, דבר שמסביר את העדרם של שרידים אורבניים.
סיווסטני
סיווסטני (Sillustani) הוא אתר קבורה מרשים, המרוחק 35 ק"מ מפונו.
זהו חצי אי שנכנס לתוך אגם אומיו (Umayo). באתר וסביבתו כ-300 קברים מסוגים שונים. היפים והמפורסמים הם הצ'ולפס, שהגבוה שבהם מגיע ל-12 מ'. הוא בנוי כקונוס הפוך ורחבו המכסימלי 7.5 מ'. לכל אחד מהמגדלים פתח אחד בלבד, הפונה לכיוון מזרח המאפשר בדיוק כניסה של אדם. הפתחים נחתמו לאחר הקבורה, אך נפרצו ונשדדו מאוחר יותר. על המגדלים תבליטים של נחש או סלמנדרה. בתוך הקונוס היה מילוי של אבנים ומתחתיו, בעומק הקרקע, היו מרות בעומק של 2 מ', שם הונחו המומיות. לעתים עד 20 מ' במערת קבורה אחת. למומיות דה-פורמציות בראשיהן. לחלקן נחש מצויר על יד ימין. האצילים נקברו עם בני משפחותיהם, כשהם מצוידים במזון ובחפצים אישיים, לשימושם בעולם הבא. בלב האגם אי שטוח ועליו מצויר משולש מוזר שאורך צלעו 7 מ'.
[…] ראה גם : תקופת ההתפשטות של התרבויות הפרה קולומביאניות בפרו ( ד&qu… […]