כתב: גילי חסקין: 03/12/2024
ראו באתר זה: סיור בצפון אוסטרליה; אולורו – הזמן והחלום, סיור בקווינסלנד. סיור באי קאנגורו. טסמניה וטרק אוברלנד
להבדיל מצפון אוסטרליה, האקלים בדרומה, מזכיר את זה של אירופה. לפיכך, בניגוד לצפון, שם מומלץ לטייל בחורף, עונת השנה המתאימה לטיול בדרום, תהיה בקיץ, בחודשים נובמבר – מארס, היינו , בחורף הישראלי.
דרום אוסטרליה כולל שלוש מדינות: אוסטרליה הדרומית, ויקטוריה וטסמניה.
ראו באתר זה: טסמניה וטרק אוברלנד (Overland).
מדינת אוסטרליה הדרומית ( South Australia) נמצאת בדרום מרכזה של אוסטרליה, הגובלת באוקיינוס הדרומי. המדינה הפכה לפרובינציה בריטית בשנת 1836 ולמדינה מהמדינות והטריטוריות של אוסטרליה בשנת 1901. בירת המדינה היא אדלייד (Edeliade).
לאלבום תמונות ממדינת דרום אוסטרליה
אוסטרליה הדרומית גובלת בכל מדינות אוסטרליה והטריטוריות המצויות ביבשת אוסטרליה (למעט טריטוריית הבירה האוסטרלית). שטחה הוא 1,043,514 קמ"ר ומתגוררים בה כ- 1.8 מיליון תושבים (2021). לפיכך, צפיפות האוכלוסין היא 1.67 נפש לקמ"ר. מרבית שטחיה של אוסטרליה הדרומית צחיחים או צחיחים למחצה. רק בכחמישית משטחה, יורדים משקעים של יותר מ-250 מילימטר בשנה.
רכס ההרים העיקרי הוא רכס פלינדרס (Flinders Range), שאורכו 430 ק"מ והוא משתרע בין Port Pirie ל – Lake Callabonna.
ניתן לחלק את אוסטרליה הדרומית לשני אזורים מובהקים: האזור הדרומי – אדלייד וסביבתה – המתאפיין באקלים ים תיכוני,
לעומתו, שאר שטחי המדינה מדבריים וצחיחים. ככל שעולים צפונה או מתקדמים מערבה, הופך השטח ליבש יותר, כאשר צפון המדינה הוא אזור מדברי, בו פזורים אגמי מלח יבשים וישובים קטנים. כמו כן, האזור הצפוני מתאפיין בטמפרטורות גבוהות במיוחד, המגיעות לערכים קיצוניים, כמו בעיירת המכרות קובר פדי (Coober Pedy), בה מתגוררים התושבים בבתים תת קרקעיים, כהגנה מהחום הנורא.
המדינה מכונה "מדינת הפסטיבלים" (Festival State) או "מדינת היין". רוב התושבים מתגוררים בעמק הפורה של נהר מארי (Murray). יש עדויות לפעילות אנושית באזור זה, כבר לפני 20,000 שנים, עם סימנים לכריית צור ולציורי סלע במערת קונאדלה (Koonalda), שבמישורי נולארבור (Nullarbor). כמו כן נמצאו חצים וכלים מעץ, באתר פיט בוג (Peat Bog), שבדרום מזרח. האי קנגרו (Kangaroo) היה מיושב הרבה לפני שהאי הופרד מהיבשה. בדיקות DNA מצביעות על כך, שתושבים אבוריג'ינים הגיעו לחצי האי איירה (Eyre), לפני 40,000-45,000 שנים.
אוסטרליה הדרומית התגלתה (על ידי האירופאים) בשנת 1627, כאשר ספינה הולנדית בשם Gulden Zeepaert עברה בקרבת החוף. רב החובל של הספינה, פרנסואה ת'יג'סן (François Thijssen) קרא לארץ שאת חופה גילה – "ארץ פיטר ניוטס" ("Pieter Nuyts Land"). החוף מופה ב-1802 על ידי מת'יו פלינדרס (Matthew Flinders) וניקולס בודין (Nicolas Baudin). בשנת 1831 נוסדה מושבת אוסטרליה הדרומית על ידי 'חברת אוסטרליה הדרומית', אשר מכרה אדמות למתיישבים. בכך שונה הייתה המושבה ממושבות אחרות באוסטרליה – אשר היו מושבות עונשין. אוסטרליה הדרומית הייתה למעשה "פרובינציה" של בריטניה ולא "מושבה", אף שכונתה בפי כל "מושבה".
המייסדים השתיתו את המושבה על עקרונות התיאוריה האידיאליסטית של המאה ה-19, שדגלו ביישוב שיטתי ובהכוונה חברתית. השאיפה להבטיח עולם שוויוני חדש, גרם לממשל הבריטי למכור אדמות במחיר אחיד לכולם. כמו כן, הובטח חופש פוליטי ודתי. המושבה התקשתה מאד בצעדיה הראשונים וניצלה מפשיטת רגל הודות לכספי הממשל הבריטי. רק בשנות ה-40 של המאה ה-19, התקיימה המושבה בזכות עצמה. על פי הערכות, התגוררו בשטח בו נמצאת היום מדינת דרום אוסטרליה, 12,000 אבוריג'נים. תוך כמה עשרות שנים מהגעת האדם הלבן, נהרגו רבים מהם בידי המתיישבים, נספו ברעב ובמחלות שהובאו מעבר לים. פרט לאזור הצפוני, שאינו מתאים לגידול חיות משק, נלקחו רוב אדמות האבוריג'נים מידיהם בכוח. כתוצאה מכך, נהרו רבים מהם למיסיונים ולמרכזים נוספים, בהם מצאו מקלט. ב-1966 הכירה מדינת דרום אוסטרליה בזכותם של האבוריג'נים על אדמותיהם.
הטיול מתחיל באדלייד הבירה העיר שוכנת לחוף האוקיינוס הדרומי וקרויה על שמה של המלכה אדלייד מסקסה-מיינינגן (Saxe-Meiningen), רעייתו של מלך הממלכה המאוחדת ויליאם הרביעי. היא הייתה מלכת הממלכה המאוחדת ואירלנד ומלכת הנובר (Hanover), מ-1830 עד 1837.
נכון ל-2020, בעיר מתגוררים כ-1,375,000 תושבים, והיא העיר החמישית בגודלה באוסטרליה.
במרכז העיר נמצא פארק הנקרא "טרנדנייה" (Tarndanya), בשפת הקאורנה (Kaurna). בעיר גלריה לאומנויות (Art Gallery of south Australia) ובה ייצוג לרוב השמות באמנות האוסטרלית וכן תצוגה מרשימה של יצירות בין לאומיות. במוזיאון סאות' אוסטרליה , יש תצוגה מרשימה של עולם הטבע האוסטרלי ותצוגה על חייו של חוקר הקוטב הדרומי דאגלס מוסון (Dauglas Mawson)[1]. במוזיאון התרבות האבוריג'נית הלאומי (National Aboriginal Institute), מוצגת תרבותם של בני קאורנה, באמצעות תצוגות אינטראקטיביות.
באדלייד גנים בוטניים יפים. עם חממות יפות. מומלץ סיור לאורך הנהר טורנס (Torrens).
אפשרות ליום טיול לשמורת River Dhilba Guuranda-Innes National Park. השמורה נמצאת בקצה הדרומי-מערבי של חצי האי יורקה (Yorke Peninsula), שנמצא מערבית לאדלייד. בשמורה שבילים קצרים לאורך הצוקים שמעל החוף.
עמק בארוסה (Barossa) נמצא צפון-מזרחית לאדלייד ונחשב לאחד מחבלי היין הגדולים של אוסטרליה. ברחבי העמק פזורים כמה עשרות יקבים וחלקם מייצרים יינות כבר למעלה מ-100 שנים.
מקייפ ג'רוויס (Cape Jervis), שמדרום לאדלייד, מתחיל מסלול הליכה שנקרא "הייסן טרייל" (Heysen Trail), על שמו של הצייר הנס הייסן (Hans Heysen), ציר נוף מפורסם בן דרום אוסטריה. אורך המסלול 1,200 ק"מ, אבל יש לאורכו תחנות רבות, שהופכות אותו ליעד לטיולים קצרים.
האי קנגורו
לדעתי זו גולת הכותרת של דרום אוסטרליה. קנגורו ( Kangaroo Island) הוא האי השלישי בגודלו באוסטרליה, אחרי טסמניה והאי מלוויל (Melville Island). שמו בשפת הקארונה ((Kaurna).) הוא "קרטא פינטינגה (as Karta Pintingga), היינו, "אי המתים". האי מציע קו חוף מרשים, כולל צוקים תלולים וחופים הטובים לשחייה וגלישה ובעיקר, שפע של בעלי חיים.
אורך האי 150 ק"מ ורוחבו נע בין 900 מ' – 57 ק"מ; כששטחו הכללי הוא 4,405 קמ"ר. היקפו הוא 540 ק"מ והנקודה הגבוהה ביותר בו היא בגובה 307 מ'. בין האי לחצי האי יורק שנמצא צפונית-מזרחית לו עובר "מצר החוקרים" (Investigator Strait) ובינו לבין קייפ ג'רוויס (Cape Jervis), עובר "מצר בקסטיירס" (Backstairs Passage).
ראו בהרחבה, באתר זה: האי קאנגורו.
מ- Goolwa, יוצאים סיורי שיט, באורך שונה, בשמורה של הקוורונג ( Coorong National Park). העובר בעיקר בלגונות של מים מלוחים.
המשך נסיעה צפונה מזרחה. מ-Moray Bridge , יוצאים סיורים לאורך נהר מוראי.
אפשר לחתוך משם היישר מזרחה. לחילופין, אפשר לנסוע בדרך החוף הארוכה : הקפת אגם אלכסנדרטה (Alexandreta), שסביבו דיונות ובהמשך , לאורך אגם אלברט, בכביש B1. לחילופין, דרך העיירה Meningie שלשפת האגם, עד הפארק הלאומי קורונג (Coorong National Park).
בעיירה Meningie נמצא מרכז מידע של Hunter Park . קיים שביל הליכה לאורך האגם. ניתן לראות הרבה עופות מים. משם, נסיעה דרומה – מזרחה לאורך הקורונג, עם גיחות פנימה, לתוך השמורה. ב- Parnka Point נשקף נוף יפה מאד. מול הכניסה לשם, אגם בצבע וורדרד. ליד סאלט קריק (Salt Crek), יש לגונה עם עופות מים. אפשרות לטיול רגלי מעגלי, משם מתחילה דרך עפר שנקראת "דרך 42 מיילים", לרכבי שטח בלבד. או המשך ב-Jack Point.יש סיכוי טוב לראות שקנאים.
קינגסטון (Kingstone) היא עיירה חביבה. יש בה מוזיאון לטרקטורים.
מומלץ ללון בעיירה חביבה בשם Robe. בתי אחוזה, מוזיאון, בתי קפה לרוב. במקום מסלול נהיגה סביב העיירה, מפרצים מאד יפים. בעיקר תצפיות אל הים. אל , Commodore Lookout אל Blue Hole ומגדלור ב- Cape Dombey, המכונה Robe Obelisk. מכאן, אפשר להמשיך דרומה מזרחה לאורך החוף.
המשך מזרחה, ל- Naracoorte. משם – רבע שעה של נסיעה למערות. במקום קומפלקס של מערות. המערה המפורסמת, שנכנסה לרשימת אתרי מורשת של אונסק"ו, היא Victoria Fossil Cave. מי שקונה כרטיס משולב, עם מערת, Naracoorte Caves , מקבל בונוס, ביקור ב-מערת Stick-Tomato Cave. בסיור עצמאי. במקום מערות נוספות, כמו ה-Wet Cave , או מערת העטלפים.
משם, נסיעה דרך אזור היין של קונוורה (Coonawarra wine region). אפשר לבקר ביקבים.
בעיירה Mount Gambier אין מה לעשות. לידה אגם בקלדרה (לוע התמוטטות געשי) משגעת. נקרא Blue Lake. לידו אגם נוסף – Valley Lake. מעל האגם, עליה תלולה אל מגדל תצפית. מראה יפה של האזור. לא הרחק משם, גן מעוצב, בתוך לוע געשי: Umpherston Sinkhole/Balumbul
המשך של נסיעה ארוכה מזרחה, בנוף חקלאי, חצייה למדינת ויקטוריה (Victoria). זו ממוקמת בצידה הדרום מזרחי של יבשת אוסטרליה בדרום חופי האוקיינוס הדרומי. זו המדינה הקטנה ביותר ביבשת אוסטרליה (נפרשת על שלושה אחוז בלבד משטחה הכולל של אוסטרליה). [מדינת טסמניה (שמעבר ליבשת), קטנה ממנה בשטחה]. ויקטוריה גובלת במדינת סאות' וויילס (South Wales) בצפון. כגבול משמש נהר המארי (Murray River) ובמערב במדינת אוסטרליה הדרומית.
ויקטוריה היא, המדינה המאוכלסת ביותר באוסטרליה, המתועשת ביותר ובעלת מגוון גדול של אטרקציות הנמצאות במרחק לא גדול, באופן יחסי, אחת מהשנייה..
בירת ויקטוריה והעיר הראשה בה היא העיר מלבורן, שבה מתגוררים כשני שלישים מתושבי המדינה, והיא העיר השנייה בגודלה באוסטרליה.
ויקטוריה מגוונת מבחינה אקלימית, טופוגרפית וגאוגרפית, ממזג האוויר הרטוב והלח באזור ג'יפסלנד (Gippsland) ועד שטחים הצפון-מזרחיים אשר מכוסים בשלג בחורף ומכונים "האלפים הוויקטוריאניים" הרים אלו מתקרבים בגובהם ל 2,000 מטרים מעל פני הים. הר בוגונג (Bogong) הוא ההר הגבוה ביותר באזור, גובהו 1,986 מטר.
למרות שבמערב ובדרום מערב ויקטוריה, מתפרסים שטחים מישוריים ויבשים, בהשוואה למדינות אוסטרליה האחרות, ויקטוריה נחשבת למדינה שופעת שטחים ירוקים ופוריים והיא המדינה הירוקה באוסטרליה. ישנה סדרה נרחבת של נהרות בוויקטוריה בשל כמויות הגשם הגדולות יחסית. יערות השופעים בעולם חי וצומח ייחודיים. אזור הווימרה (Wimmera), בצדה המערבי המרוחק של המדינה, מתאפיין בשדות חיטה אינסופיים וחוות כבשים רבות. שיט לאורך נהר המורי עובר על פני עיירות היסטוריות שמורות היטב, שהיפות שבהן הינן מילדורה (Mildura), סוואן היל (Swan Hill) ואצ`וקה (Echuca) וכן מבנים מראשית התיישבות, ושטחים חקלאיים.
האבורג'ינים היגרו מדרום-מזרח אסיה לאוסטרליה, לפני 40,000 שנה. הם נימנו על 38 קבוצות שנות של ילידים ושדרו עשר שפות שונות. לכל שבט היו מנהגים משלו ולכל שבט את הקרקע שלו, שהאבורג'ינים ניהלו עמה קשר רוחני. הבריטים התייחסו לייבשת כאל "טרה נוליס" (Terra nuils), היינו, אדמה שלא שייכת לאיש. בשנת 1860 חיו בויקטוריה כ100,000 אבוריג'נים. ב-1860 לא נותרו בחיים אלא 2000.
בשנת 1803, בעקבות בעיית צפיפות אוכלוסייה, שנוצרה בסידני, נשלחה קבוצת אסירים במטרה להקים מושבה בסורנטו (Sorento) אשר במפרץ פורט פיליפ ביי (Port Phillip Bay),. מהר מאד השתכנעו המתיישבים שזהו מקום לא נוח למגורים ונטשו אותו לטובת טסמניה. רק ב- 1835, לאחר חיפוש ממושך של המתיישבים הראשונים, אחר אדמת חקלאות ומרעה פורה, הוחלט להקים יישוב אירופאי לצד נהר היארה (Yarra River), במקום ששוכנת כיום העיר מלבורן (Melbourne).
ב- 1851, בעת "הבהלה לזהב", הפכה וויקטוריה ליעד מרכזי. בתוך תקופה קצרה, הכפילה המושבה את מספר תושביה, הפכה למוקד משיכה עבור בעלי עסקים והחלה לשגשג ולצבור עוצמה כלכלית. גם היום, כמה עיירות משמרות את אווירת התקופה.. עם איחוד המושבות הנפרדות של אוסטרליה, בשנת 1901, הוכרזה ויקטוריה כמדינה. במהלך המאה ה- 20 , פרט לתקופת השפל הגדול (המשבר העולמי של 1929-עד מלחמת העולם השניה), המשיכה ויקטוריה לשגשג, כשהיא מושכת אליה המוני מהגרים מכל העולם.
בדרך מזרחה, יש מספר אטרקציות קטנות. דרכי עפר מובילות למפלים יפים. כך למשל, Wannon Falls
ביקור והמשך לכיוון הפארק הלאומי גרמפיינס (Grampians National Park ). זהו פארק לאומי גדול, הידוע בתצורות סלע מרהיבות, מסלולי טיול מצוינים, עולם חי וצמחי בר וציורי סלע אבורג`יניים. התקופה המיטבית לטיול בפארק הוא בחודשים אוגוסט-נובמבר, אז הפריחה משווה לו מראה ססגוני במיוחד.
בדרך מסלולי הליכה רבים. חשוב להגיע מוקדם יחסית ל- Halls Gap. מרכז המטיילים באזור הגרמפיינס. יש אפשרות להתחיל את הבקר ב- Northern Grampians. למקום שנקרא Mount Stapylton .הליכה יפה ממגרש החנייה, למקום שנקרא Hollow Mountain .
סביב האלס גייפ: מסלול הליכה אל מפל מקנזי (MacKenzie Falls). מומלץ לרדת במדרגות לתחתית המפל. גם לצפות עליו מנקודת התצפית, במרחק של 1 ק"מ. באזור כמה תצפיות אבל הדבר היפה ביותר הוא מסלול ההליכה Pinnacles , דרך ה-, Grand Canyon .הליכה לאורך הצוקים.
אפשר לנסוע ל- Zumstein. במקום היצע רב של מסלולי הליכה. עוברים במקום שנקרא Balconies. ובו נשקפת תצפית נהדרת.
נסיעה דרומה Dunkeld. הצד הדרומי ביותר של הגרמפיינס. משם ל-טאוור היל (Tower Hill). יש שם קלדרה (לוע געשי), ובו שני אגמים. אפשרות טובה לצפייה בבעלי חיים. במקום, מסלולי הליכה יפים. לא ארוכים. המסלול הכתום, מוביל לאגם הרחוק, אורך 45 דקות.
אפשר לעשות גיחה לפורטלנד (Portland). ליד העיר יש מושבת קינון של סולה אוסטרלית (שם מדעי: Morus serrator) ב- Point Danger . זהו הוא מין של עוף ים ממשפחת הסולתיים החיה באוסטרליה ושייכת לסוג סולת גנט (שם מדעי: Morus). סולתיים (שם מדעי: Sulidae) היא משפחה של עופות ימיים בינוניים מסדרת הסולתאים החיים בקרבת האוקיינוסים וצוללים כדי לתפוס דגים וטרף דומה. לעיתים משייכים אותם לסדרה נפרדת מהשקנאים הנקראת סולתאים (Suliformes) יחד עם הפריגטות, הנחשונים והקורמורנים. אורכן של הסולות 60 – 85 ס"מ ומוטת כנפיהן 140 – 175 ס"מ. כנפיהן ארוכות ביותר ומכונסות לגוף במהלך צלילה כדי שלא ייפגעו. מקורן הארוך ונחיריהן נסתמים למים וכיס עור מתחת לצוואר סופג את הפגיעה במים. הן בדרך כלל צדות בחבורות. כמו רוב בני הסדרה, הסולות מאופיינות בקרום שחייה בין רגליהן והן מתהדרות בהם ובצבעיהם במהלך ריקודי החיזור המוזרים שלהם, שנתנו להן את הכינוי "עופות ליצן" או בספרדית "Boobies", שהוראתו "טיפשונים".
11 ק"מ מערבה לטאוור היל, נמצאת פורט פאירי (Port Fairy). זו עיירה יפהפייה. צמוד אליה שוכן האי Griffiths Island. הקפת האי ברגל, אורכת שעה. במקום מושבה של יסעורים קצרי זנב (short-tailed shearwaters). זהו מין של עוף ימי בינוני ממשפחת היסעוריים . אורכו של היסעור 41–43 ס"מ ומשקלו עד 900 גרם. הוא בעל כסות נוצות אפורה כהה עם חזה ולחיים בהירים יותר ומקור אפור ודק. הנחיריים גדולים והיסעור מסוגל לשתות מי ים ואחר כך לפלוט את המלח. כשמו הוא בעל זנב קצר. הרגליים מכוסות בקרומי שחייה והוא מסוגל לצלול איתם מתחת למים.
היסעורים מעופפים בלהקות מאוסטרליה וחופי טסמניה הדרומיים ובקיץ הם מצפינים עד האיים האלאוטיים וסביב קמצ'טקה. לקראת הסתיו הם נודדים יותר דרומה מחופי קליפורניה ועד לחופים של צפון אוסטרליה. הם מקננים בקיץ באיי אוסטרליה ובטסמניה. היסעורים צוללים למים כדי לתפוס דגים, סרטנונים וקריל. להקות של יסעורים מעופפות סביב לווייתנים גדולי סנפיר באזור הארקטי ונעזרים בהם כדי להבריח מזון אל פני המים.
נהיגה לוולנבול (Warrnambool).
כאן למעשה מתחיל הגרייט אושן רואד (Great Ocean Road), דרך החוף, שנחשבת לאחת היפות בעולם ולטעמי האטרקציה העיקרית של ויקטוריה. באופן רשמי, מתמתחת הדרך בין אנגלסי (Anglesea) לאפולו ביי (Apollo (Bay), שבקצה הדרומי של ויקטוריה, אך למעשה כל קו החוף המשתרע מווארנאמבול ועד לטורקי ((Torquay, כחלק מהדרך. בחלקים מסוימים של הדרך ניתן להתרשם משרידי הסירות הרבים הפזורים לצד הדרך ומהעימות המופלא בין חופי האוקיאנוס מצד אחד, לבין היערות וההרים, מצד שני.
בהמשך הדרך, הרבה מאד תצפיות, נוף. למשל ב- Bay of Island מסלולי הליכה קצרים באזור London Bridge . מקום האניות שהתרסקו ב- Bay of Martyrs, תצפית באזור Grotto. העצירות ומסלולי ההליכה דורשים זמן. לכן מומלץ ללון ב-Port Campbell.
באזור נמצא הפארק הלאומי פורט קמפבל ( Port Campbell National Park)). האתר המפורסם ביותר בגרייט אושן רואד הפארק נודע בשל תצורות הסלע המופלאות המזדקרות מתוך האוקיינוס ומכונות "שנים עשר השליחים" ( The Twelve Apostles). זהו הוא כינוי לאוסף של סטאקים מאבן גיר, דמויי סלע אנכי בגובה עשרות מטרים, הממוקמים בים לחופו של הפארק הלאומי פורט קמפבל, סמוך לדרך האוקיינוס הגדולה, במדינת ויקטוריה שבאוסטרליה. סטאק הוא תצורת קרקע גאולוגית, המורכבת ממדרון תלול ולעיתים עמוד סלע אנכי, או כמעט אנכי, הנמצא בתוך הים בקרבת החוף. סטאקים נוצרים כאשר חלק מהכף מתבלה, ומותיר אחריו איון . שם האתר נקבע ב-1950, על שם שנים-עשר השליחים הנוצרים, תלמידיו של ישו. עם זאת, במהלך השנים התבלו חלק מעמודי הסלע וקרסו לים, בעקבות סחיפת הגלים בבסיסם, וכיום נותרו מהם רק שישה. סחיפת אבן הגיר של הסלעים על ידי הגלים מוערכת בכשני סנטימטרים לשנה.
קרבתם של הסטאקים זה לזה, הפכה את המקום לאחד מאתרי התיירות הפופולריים ביותר באוסטרליה, וכיום מבקרים בו כשבעה מיליון תיירים מדי שנה. בתחילת שנות ה-2000 נבנה במקום מרכז מבקרים ונחצבה גישה נוחה לנקודות תצפית על הסטאקים. .
מ-12 השליחים ועד Apollo Bay נמתח מסלול הליכה נהדר – Ocean Trail. מסלול באורך של . 100 ק"מ לאורך הצוקים. אחד המסלולים היפים של אוסטרליה.
ב-Princetown הדרך מתרחקת מהחוף. ממשיכה צפונה מזרחה עד Lavers Hill. כאן ניתן לנהוג בכביש B100, הדרך המפורסמת, היורדת דרומה מזרחה אל החוף וממשיכה אל המגדלור של Cape Otway. ממנו נשקפת תצפית מרהיבה. אפשרות אחרת היא לנסוע צפונה-מזרחה דרך היערות, בכביש B100 . אפשרות לטיול צמרות ואומגה – Tree top Adventure . נקרא גם Otway Fly הגשרים נמתחים בגובה רב מעל צמרות העצים. מעל הגשרים ניצב מגדל תצפית, שגובהו 47 מ', אליו מטפסים בגרם של מדרגות לולייניות. גובה המגדל 47 מטרים. יש במתחם גם אפשרות לאומגות שונות. ניתן ללכת ברגל ביער גשם יפהפה ובו עצים גבוהים, מטפסים ושפע של שרכים. לבקר ב- Triple Falls – מפל שלו שלושה מקטעים. מסלול יפיפה של כשעה הלוך חזור. נסיעה עד Skenes Creek. שם מתחברים לדרך החוף.
Kenet River. ערוץ יפה. ללכת לאורכו ולראות קואלות.
לורנה (Lorne) – מקום נהדר לשהות. לידו טיול ל- Teddy Lookout. יש שם אפשרויות לכמה מסלולי הליכה, ביניהן, טיול רגלי למפל נהדר. אפשר לרדת לערוץ למרגלות המפל וללכת לאורכו. בעיירה גשר תלוי נהדר ובית קפה מולו. לינה מאד מיוחדת ב Lorne Bush House.
לראות בצד ימין שלט Maits Rest. יש שם מסלול הליכה של חצי שעה. יפה.
מזרחית ללורנה, ליד Split Point' , ניצב מגדלור עם תצפית יפה.
באנגלסה (Angelesa)-מגרשי גולף, שם מארגנים סיורים לראות קנגורו. דרך האוקיינוס מסתיימת בטורקו (Torqu)-חוף גלישה מפורסם. מוזיאון גלישה.
מלבורן (Melbourne), העיר השנייה בגודלה באוסטרליה . לעיר נקשרו כתרים רבים, כולל, "מתחרה בסידני". לדעתי, מוגזמים. עמקו של הנהר יארה (Yara), שכיום מתפתל דרך מרכז העיר, עשה את האזור לאתר אידיאלי להתיישבות עבור האירופאים, בשנות ה-30 של המאה ה-19, תקופה זו באה לידי ביטוי, בארכיטקטורה הוויקטוריאנית ובשדרות נטועות עצים.
במלבורן מספר רב של גלריות ומוזיאונים. בעיר בניינים ויקטוריאניים מרשימים, גורדי שחקים, שוק המלכה ויקטוריה, גן החיות המלכותי ובית הכלא הישן והגנים הבוטניים (Royal Botanic Gardens). בעיר פועלת מערכת חשמליות, טראם בשפה המקומית, אשר שמרה את סגנונה העתיק. יש בה אזורים נרחבים של פארקים ומגוון מקומות בילוי. פסטיבלים רבים נערכים בעיר פעם בשנה נערך בעיר האירוע הספורטיבי החשוב באוסטרליה- “המלבורן קאפ” (Melbourne Cup), שהוא מרוץ הסוסים המפורסם בו המוני אוסטרלים, באים כדי לחזות ולהמר על הסוס המנצח. העיר ידועה גם כבירת התרבות והספורט של אוסטרליה וככור היתוך להמוני המהגרים המתגוררים כיום בעיר ומשווים לה אופי מגוון במיוחד.
בילויים אזור הדוקלנדס (Docklands). המקום שימש בעבר כמקום עגינתן של ספינות שהגיעו לעיר והעמיסו/מסרו את סחורתן. המחסנים שהיו במקום, שופצו והיום משמשים כמסעדות, בתי קפה ואולמות לאירועים שונים. עם הזמן החלו לבנות בתי מגורים באזור, וכיום נחשב אזור זה מבין היוקרתיים ביותר בעיר.
האקווריום של מלבורן (Melbourne Aquarium). אפשר לראות בו מגוון של בעלי חיים ימיים בכל הגדלים ובכל הצבעים כמעט. מידע נוסף על המקום, ניתן למצוא באתר האינטרנט: www.melbourneaquarium.com.au.
מוזיאון ההגירה – Immigration Museum , המתעד את ההגירות השונות במהלך השנים ומהמדינות השונות לאוסטרליה.
בית הפרלמנט (Parliament House). אפשר להצטרף לאחד הסיורים המתקיימים בו (הסיורים ניתנים חינם במתקיימים בכל יום, למעט בימים בהם נערכות במקום ישיבות). למידע נוסף על בית הפרלמנט: www.parliament.vic.gov.au
גני פיצ`רוי (Fitzroy Gardens). נמצאים לא הרחק מהפרלמנט. ריאה ירוקה במרכז העיר. בלבם נמצא ביתו של קפטן קוק (בית שניבנה מחדש בגנים עצמם). מידע נוסף על הגנים: www.fitzroygardens.com
ראו באתר זה: קפטיין קוק.
אפשרות: סיור לאי פיליפ Phillip Island, נסיעה של כשעה וחצי. באי יש מרכז לשימור קואלות. לאחר ארוחת ערב מתקיימת "תהלוכת הפינגווינים", שהעניקה לאי את פרסומו. מאד ממוסחר.
מצפון למלבורן, שוכן מחוז הזהב. באזור יש מספר עיירות המשמרות את האווירה של ימי בהלת הזהב, כגון בנדיגו (Bendigo) ובאלאראט (Ballarat) ובהן מבנים מרשימים שהוקמו על ידי המתעשרים המעטים יחסית. הערים הפזורות באזור זה, עדיין משמרות את ההיסטוריה המפוארת של ימי הבהלה לזהב .
בחלקה הצפוני-מזרחי של ויקטוריה, נמתח רכס האלפים הוויקטוריאנים. אמנם אלו אינם מתנשאים לגובה רב במיוחד, אך הפסגות המושלגות, העמקים המוריקים והנחלים בהחלט מציעים עולם קסום וייחודי. בלב הרכס נמצא פארק לאומי – Alpine National Park . בעונת החורף, ובחודשים יולי-אוגוסט, כשההרים מתכסים בשלג נוהרים המוני גולשים לאתרי הסקי הממוקמים באזור. בחודשי הקיץ החמים (דצמבר-פברואר) מתכסים ההרים בצמחייה מוריקה ןהאיזור מושך הלכנים רבים..
הטרק המפורסם ביותר באזור, הוא האלפין טרייל (Australian Alps Walking Track), שארכו 655 ק"מ ונמשך בדרך כלל, כ- 30 יום, אך אפשר ללכת קטעים קצרים ממנו. כמו כן, יש באזור אפשרות לטיולי "אקסטרים", כגון טיפוס צוקים, דאייה, רכיבה על סוסים, או פעילויות רגועות יותר, כגון שחייה באגמים או דיג טרוטות בנחלים הרבים.
בצפון מערב המדינה, ליד Natimuk מתנשא הר אראפילס (Mt. Arapiles), המשמש כיעד למטפסי הרים. באזור אפשרויות טיפוס רבות.
הערות
[1] דאגלס מוסון (באנגלית: Douglas Mawson; 5 במאי 1882 – 14 באוקטובר 1958) היה גאולוג אוסטרלי, חוקר אנטארקטיקה ואיש האקדמיה. הוביל משלחת משלו, משלחת אוסטרלאסיה לאנטארקטיקה, אל ארץ המלך ג'ורג' החמישי וארץ אדלי, קטע היבשת הנמצא מדרום לאוסטרליה ובאותם ימים כמעט שלא נחקר כלל. מטרות המשלחת היו גילוי ומחקר גאוגרפי וביצוע מחקרים מדעײם, לרבות ביקור בקוטב הדרומי המגנטי. יחד עם רואלד אמונדסן, רוברט פלקון סקוט וארנסט שקלטון, מילא מוסון תפקיד מפתח בהנהגת משלחת מחקר בשנות העידן ההרואי של חקר אנטארקטיקה. ראו באתר זה: גיבורי אנטאקרטיקה.