תכנון טיול לפלופונס שביוון
כתב: גילי חסקין; 11-11-23
ראו קiדם: טיול לפלופונס- סקירת האתרים העיקריים
בחלקה הדרומי של יוון משתרע חצי האי הפלופונסי, וכמו כף יד הוא שולח שלוש “אצבעות” ארוכות אל תוך הים התיכון ויוצר מפרצים מחורצים ועמוקים.
בחבל ארץ זה נעוצים שורשיה העתיקים ביותר של תרבות יוון העתיקה – ערש התרבות המערבית. מכאן יצאו אגממנון ואחיו מנלאוס בראש צבאות יוון אל טרויה, להשיב את הלנה היפה, שנלקחה במרמה מבעלה. כאן, בעמק לאקוניה, התאמנו בקשיחות, חייליה של ספרטה, באולימפיה, החלו המשחקים האולימפיים ובאפדאוורוס התקיים פולחנו של אסקלפיוס אל הרפואה. כאן קמו ערים ביזנטיות עם פניני אומנות אוניברסליות, כאן הקימו הפרנקים מרכזי תרבות משלהם; כאן הקימו הוונציאנים מצודות ותחנות חוף לאניותיהם, עת שלטו במשך מאות שנים באגן המזרחי של הים התיכון. כאן היתה, לפרק זמן קצר, גם הייתה הבירה הראשונה של יוון, עם העצמאות היוונית מהעות’מאניים בתחילת המאה ה- 19.
הפלופונס מציע מגוון של אתרים ואפשרויות לפעילויות שיכולים להתאים כמעט לכל מטייל.
מסלול זה לוקח את המטייל להרים, קניונים, יערות, מערות וחופי רחצה. הוא מוביל אותו לכפרים ציוריים שבתיהם בנויים מאבן, לכרמי זיתים וענבים. דרכו צולל המטייל את המיתולוגיה היוונית ואל האירועים היסטוריים והוא אינו פוסח על האתרים ההיסטוריים שאונסק”ו הכתירם כאתרי מורשת עולמית.
רצ"ב המלצה למסלול של 10-12 ימים, ברכב שכור, הסובב את הפלופונס, בניגוד לכיוון מחוגי השעון. המסלול הזה מגיע לפלופונס, דרך המצר הקורינטי וחוזר ממנו. לחילופי, ניתן להפליג מפיראוס להידרה (Hydra), הפלגה האורכת 1.45 שעות ומהידרה להפליג חצי שעה ל-Ermioni שבפלופונס וממנה לנפפליון.
אפשרות שלישית, ארוכה ומעניינת יותר, היא לנסוע מאתונה, מערבה, בצדו הצפוני של המפרץ הקורינטי, לבקר במנזר אוסיוס לוקאס (Osios Lucas), להמשיך לעיירת הסקי ארחובה (Arachova), אשר ברכס פרנסוס (Parnasos). אפשר לשוטט בסמטאות הצרות. מלבד זאת במרכז העיירה קיימים מספר גדול של בארים, טברנות, בתי קפה וחנויות מקומיות. ב-22 לאפריל (יש להתעדכן) יש נחוג בעיירה פסטיבל אגיוס גאורגיוס המאופיין בהרבה שמחה, אוכל, שתיה, ריקודים פולקלור.
למחרת, להקדיש למחרת לפחות חצי יום, לביקור באתר הארכאולוגי המרהיב, הבנו על המדרון. האתר התפרסם בעיקר משום שבמקדש אפולו שכן האורקל, מגיד העתידות המפורסם. אך יש בו הרבה יותר. מומלץ לטפס למעלה עד לאצטדיון. בהמשך, לבקר במוזיאון הארכיאולוגי המצוין ובטולוס, במקדש אתנה המעוגל שמעבר לכביש.
ראו באתר זה: דלפי
משם להמשיך לכפר הדייגים המפורסם גלקסידי (Galaxidi), שהיה בעבר מקום מושבם של איילי הספנות היוונים. משם ממשיכים בכביש הראשי אתונה-פטרס (Patras) עד לגשר הגשר ריו-אנטריו (Rio-Antrio), המודרני (גשר אגרה) שהושק בשנת 2004 לכבוד המשחקים האולימפיים שהתקיימו אז באתונה.
.
מסלול הטיול
יום 1 ת"א – אתונה – התעלה הקורינתית – ארקדיה
נסיעה מאתונה מערבה לעבר תעלת קורינתוס (Corinth). במקום תצפית על מפעל הנדסי רב רושם. המשך מערבה אל הכפר דיאקופטו (Diakopto) השוכן לחופו של המפרץ הקורינטי, במרחק של 55 ק"מ מפטרס (Patras) ו-80 ק"מ מקורינתוס, שבתיו טובלים בירק ופרדסים והוא מושך אליו נופשים יוונים. משם עולים ברכבת הרים ישנה, מגיעים לקלבריטה הנוסעת לאורך קניון וואראיקוס (Vouraikos) , חולפת במהירות על פני גשרים, בתוך צנירים קרסטיים, בין מפלי מים ולאורך קירות סלע זקופים. ועוברת הפרשי גובה של 700 מ', לאורך 22.5 ק"מ.
בסיבובים הצרים והתלולים מסילת הברזל משוננת, בהתאמה לגלגלי השיניים של קרון הרכבת המיוחדת. רכבת זו נבנתה על ידי חברה איטלקית בשנים 1895-1885, והיא יצירה הנדסית ראויה לציון. אמנם, קטר הקיטור הנוסטלגי הוחלף זה מכבר בקטר דיזל מיניאטורי ובצמד קרונות מתכת, אך המסע שווה כל רגע. הנוף משתנה במהירות מפרדסים לחורשות אורן, עצי אלון ודולב. קטע הנסיעה היפה, נגמר בזחלרו (Zachlorou), לכן כדאי לרדת שם ולנסוע לעיירת הסקי קלבריטה (Kalavryta), שם בצעו חיילי הוורמכט טבח נוראי באנשי הכפר. בחצר בית הספר נמצאת אנדרטה המראה אישה הסוחבת את גופת בעלה בנוכחות ילדיה. בכנסייה בקלבריטה יש שני מגדלי שעון: האחד מראה את השעה הנכונה, והשני נעצר בשעה שבה התחיל הטבח.
במרחק של 7 ק"מ לכיוון צפון-מזרח נמצא מנזר מגספיליון (Megaspilion), מילולית: המערה הגדולה. אפשר להגיע אליו ברכב, ברגל או ברכבת. משם, נוסעים אל “מפעלות המים” של פלניטרו (Planitero) ושם אפשר להתרשם מהנביעה הגדולה המזינה אגמים קטנים ועצי דולב עצומים. המשך ללינה בכפר ויתינה (Vytina), אשר בחבל ארקדיה.
הערה: זהו יום עמוס. אם מגיעים ביום זה מישראל, יהי קשה להספיק את מגה ספיליון. זה אפשרי רק אם יוצאים מוקדם בבקר מאתונה
יום 2 טיול בהרי ארקדיה
לצאת בבקר לסיור בכפר דימיצנה (Dimitsana), שחלקו נראה כמבצר היושב על מצוק. משם להמשיך למנזר פרודרומוס (Moni Agiou Ioannou Prodromou) שנבנה על מצוק אנכי בפינה מוסתרת היטב. שביל צר בחורש ים תיכוני, מוביל למנזר נוסף.
במקרה ונוסעים בשני כלי רכב, או כמה חברים במיניבוס, ניתן לשלוח את הנהג, או להשאיר רכב אחד ליד הגשר, החוצה את ערוצו של נהר לוסיוס (Lousios). מהמנזר, יורדים רגלית, יפהפה ושופע מים והולכים לאורכו של הערוץ עד לרכב הממתין ליד הגשר. משם, ממשיכים לכפר סטמניצה (Stemnitsa) שמזכיר במיקומו, ”קן נשרים” על מצוק גדול.
לקראת ערב, לשוב לכפר ויתינה ולטייל בו. לחובבי הליכה, נמליץ על מסלול לא קל המתחיל ליד סטמניצה ומגיע לדימיניצה. אורכו 12 ק"מ והוא אורך כחמש שעות.
מסלול זה הוא חלק מטרק ה Menalon, המפורסם שאורכו 75 ק"מ, דורש חמישה ימי הליכה ועובר בין הכפרים היפים של ארקדיה. השביל מסומן היטב בסימון M . זהו טרק מאד נוח, משום שהוא מבוסס על לינה בבתי מלון (לא טרק בקתות). כמעט בכל כפר יש מקומות לינה, מסעדות עם אוכל טוב ובחלק מהכפרים יש גם חנויות מכולת. Stemnitsa יש נקודת מידע על הטרק שם אפשר גם לקנות מפה קשיחה.
מומלץ להוריד את האפליקציה של הטרק שנקראת Menalon Trail topoguide. האפליקציה בתשלום נמוך, אך היא מכילה מידע חיוני ומפה מפורטת. רצוי להשתמש באתר הרשמי של השביל בכתובת: https://menalontrail.eu/. באתר סיפור דרך מפורט, טלפונים של נהגי מוניות ובתי מלון ועוד.
מסלול הטרק:
יום מס' 1 : מ-Stemnitsa ל- Dimitsana.
יום מס' 2: Dimitsana עד Elati.
יום מס' 3: מ- Elati לNymfasia
יום מס' 4: מ- Nymfasia ל- Valtesiniko
יום מס' 5: מ- Valtesiniko ל- Lagadhia
יום 3: ארקדיה – אולימפיה – מסנייה
נסיעה מערבה בדרך נופית לביקור באולימפיה (Olympia) העתיקה, בה החלו המשחקים האולימפיים במאה השמינית לפנה”ס ונמשכו ברציפות אחת לארבע שנים במשך 1200 (!) שנים. זהו סיור מרתק, באתר ארכיאולוגי מרהיב. בנוסף לכל אלה, אולימפיה מציעה למטייל, שני מוזיאונים מצוינים. קודם כל ,המוזיאון הארכיאולוגי בו נמצא הפסל המפורסם והיפה של הרמס, שליח האלים והטימפנון של המקדש. השני הוא המוזיאון האולימפי האינטראקטיבי (Museum Of The Olympic Games) שהוקם על ידי הוועד האולימפי, היחיד מסוגו בעולם כולו. מוזיאון זה מכיל מוצגים רבים הקשורים למשחקים האולימפיים, מהתקופה העתיקה ועד ימינו.
משם, שתי אפשרויות: האחת, להמשיך דרומה אל פילוס. והשנייה, לנסוע לאי זקינתוס (Zakinthos), המפורסם בחולות הזהובים ובמצוקי הקרטון הלבנים. האי כמובן אינו חלק מהפלופונס, אבל הביקור בו מרהיב ומגוון את הטיול. ההפלגה הקצרה יחסית יוצאת מנמל קיליני (Kilini), הקרוב לאולימפיה.
ניתן לשלב את שתיהן, אם מקדישים לטיול יום נוסף.
אחת מהאטרקציות המיוחדות של זקינתוס, היא הפלגה למערות הכחולות, כשבדרך עוברים ליד סלעים דמויי רגלי פיל ענקיות. יחד עם זאת, מומלץ להקדיש כמה שעות לעיר זקינטוס. כדאי לבקר באנדרטה לזכרם של המושל והבישוף של האי, שהצילו את יהודי זקינטוס מהשמדה. כך גם במוזיאון הקטן לזכרו של דיונוסוס סולומוס, המשורר הלאומי של יוון ומחבר ההמנון היווני.
ראו באתר זה: הספרות היוונית בעת החדשה.
העונה המועדפת לביקור היא כמובן הקיץ המוקדם (יוני) והסתיו המוקדם (ספטמבר), המתאימים לרחצה בים. מי שיגיע באפריל, יהנה משפע של פרחים. האי היה ידוע בעבר באוכלוסיות של צבי הים (Caretta caretta), הבאים להטיל בחופיו. גלי התיירות פגעו בהם אנושות, אבל עם מידע מקומי, ניתן לעתים לראות את הצבות, המגיחות מהים.
האפשרות השנייה היא :
נסיעה אל פילוס (Pylos), לחופו של מפרץ נווארינו (Navarinp), שם התרחש אחד הקרבות החשובים בהיסטוריה המודרנית של יוון. פילוס היא עיירה ציורית, שנבנתה במאה ה-19 בהשפעה צרפתית, עם פלטיאה (כיכר מרכזית) יפה מוקפת עצים, שתי טירות ונמל טבעי ענק.
מפרץ נאבארינו (Navrino) הוא הנמל הטבעי הגדול היחיד במערב הפלופונס. האי הסלעי והארוך סקאפטיריה Sfaktiria) מגן עליו מפני סופות. העות'מניים בנו במאה ה-16, למרגלות פילוס המודרנית, את המצודה המרשימה, שנושאת את השם "המצודה החדשה" (Niokastro), כדי להבחין אותה מהמצודה הפרנקית שבקצה הצפוני של המפרץ. המצודה החדשה עדיין נראית במצב מצוין עם חומות עבות, סוללות הגנה וכמה תצפיות נפלאות על הים.
מומלץ מאוד לצאת לשיט במפרץ, בין השירטונים העולים מן הים, ולבקר באי הקטן ספאקטריה (sfaktiria) המשונן, שאורכו 4.6 ק"מ והוא מזדקר לגובה של 135 מ' מעל המים. ניתן לצאת ולבקר בארמון נסטור (Nestor) המיקני, השוכן 17 ק"מ מצפון לפילוס ובמוזיאון הארכיאולוגי הקטן והמרתק שבכפר חורה. כדאי מאוד לראות את ציורי הקיר מחדר כס המלכות של ארמון נסטור. האתר המיקני ארמון נסטור מחות מרשים מאתרים כמו מיקנה או טירינס, כי לא נותרו בו החומות הקיקלופיות הידועות, , אך הנוף הנשקף ממנו, מרהיב.
למרגלות הארמון, נמצא מפרץ ווידוקיליה (Voidokilia) הסמוך לארמון נסטור המסורת המקומית טוענת שבמפרץ מוגן זה פעל הנמל הקדום של נסטור ולכאן הגיע טלמכוס בן אודיסאוס עם ספינתו. זהו אחד החופים היפים ביוון. זה מפרץ עגול ומושלם, שליו מאוד, שרק פתח צר מוביל ממנו אל הים הפתוח. החוף לבן חולי ורחב ידיים . טיפוס לא ארוך בשביל שמצפון למפרץ מוליך אל תצפית יפה אל הלשון הכחולה ולביקור בעוד אתר ארכיאולוגי קטן – קבר קדום שהשלט שניצב לצדו מעיד שהוא שייך לתראסימדס, בנו של המלך נסטור.
מצדו הדרומי של המפרץ מוליך שביל תלול לשני אתרים נוספים – מערת נסטור, שם מספרת המיתולוגיה, שמר המלך המיקני את עדר הצאן שלו, ובהמשך השביל למצודה פרנקית מן המאה ה-13 לספירה. תפקידה המקורי היה להגן על הכניסה הצפונית למפרץ נאבארינו הרחב, שווידוקיליה היא חלק קטן ממנו.
יום 4: פילוס – מפלי פולילימניו – חבל מאני – איטילו
נסיעה של חצי שעה צפונה-מזרחה אל מפלי פולילימניו (Polilimnio) לטיול רגלי בין מפלים ובריכות. פירוש המלה "פולילימניו" הוא הרבה אגמים. במקום המרהיב הזה, יש שמונה מפלים קטנים, שלרגלי כל אחד מהם נקווית בריכה צלולה. באביב נהנה המטייל משפע גדול של מים ובסתיו, מהתאנים המבכירות.
ההליכה לאורך הנחל מן החניון הקטן ועד לבריכה העליונה נמשכת כ-40 דקות בשביל נוח. זו הבריכה הגדולה ביותר, אליה נופל בשצף מפל המים הגבוה ביותר . מי שמגיע ביום קיץ חם, ייהנה לטבול במים הקרים.
לחילופין, אפשר לנסוע דרומה ולבקר במצודת מתוני (Methoni) ,הנמצאת 12 ק"מ מדרום לפילוס היא עיירה נחמדה בעלת חוף חולי שהאטרקציה העיקרית בה – מבצר וונציאני מפואר, הבנוי על צוק, המוקף משלושת עבריו בים ומופרד מהיבשה בתעלת מגן. המבצר יפה, רומנטי ושמור היטב.
אפשר להמשיך למצודת קורוני (Koroni), שלטעמי אינה מרשימה, אבל הנוף הנשקף ממנה מרהיב. מקורוני מצפינים לאורך החוף המזרחי של האצבע ולהיכנס לביקור במפלי פולילימניו , מכיוון מזרח, אך ספק אם יהיה זמן לבקר בכל אלו.
משם, נוסעים לכיוון העיר קלמטה (Kalamata). אולם טרם שמגיעים אליה, במרחק של 12 ק"מ מערבית לה, נמצאת העיר מסיני, ממנה פונים צפונה, מרחק של 20 ק"מ, לביקור באתר הארכיאולוגי של מסנה (Messene). זוהי עיר עתיקה, מרשימה להפליא, שמספר המבקרים בה עומד ביחס הפוך לאטרקטיביות שלה. במאה הרביעית לפני הספירה היא היתה עיר ענקית. יתרונו הגדול של האתר טמון בכך שמסיני העתיקה מעולם לא נהרסה ולא כוסתה בידי יישובים מאוחרים יותר. היא ננטשה לתקופות ארוכות, כנראה בגלל שריפות.
זהו אתר מרהיב במונחים של גודל, צורה ומצב שימור. ניתן לבקר בתיאטראות ובאצטדיון, העוברים תהליך של שחזור. יש בו לא רק מקדשים ומבני ציבור, אלא גם ביצורים, בתים וקברים. גם המיקום מרהיב, מזכיר את זה של דלפי. המיקום השלו לגדת הנחל, מזכיר את זו של אולימפיה.
משם, אל העיר קלמטה (Kalamata), מרכז תעשיית הזיתים של יוון, אין הרבה מה לעשות, למעט השוטטות בשווקים. משם, ממשיכים לאורך החופים היפים של הכפר השלו קרדמילי (Kardamili),
ניתן לעצור בקרדמילי, שהוא כפר מאד נעים, לעלות ברגל לגבעה בו נמצאים שרידי קרדמילי העתיקה, לעבור ליד מגדל Mourtzinos וכנסיית הגיוס ספירידון (Agios Spyridon). השביל עובר ליד קברי הדיוסקורי (Dioscouri), פוסע לגדתו הימנית של קניון, ליד ישוב קטן שנקרא "הגיה סופיה (Agia Sofia) עובר באזור מיוער, ליד הכפר Kalyves ושב לקרדמילי. במקרה כזה ניתן ללון בקרדמילי.
מקרדמילי מדרימים בדרך מפותלת ומרשימה למפרץ איטילו (Itilo) שבחבל מאני. זהו נוף מפעים של רכס אדיר היורד בתלילות אל הים. מקום נהדר ללון ולצאת לטיול על החוף, לצפות בשקיעה. אם יש זמן, אפשר בשעת בין ערביים, לשתות קפה בכפר הציורי לימני (Limeni).
באיטילו יש את כל מה שמחפשים באי יווני. מקום נהדר להישאר ליום נוסף.
במקרה כזה, כדאי לבקר ביום הנוסף במערת ספיליה דירו (ראו להלן) ולהותיר את חבל מאני ליום המחרת. אפשר לשוב לקרדמילי ולצאת לטיול הרגלי
יום 5: חבל מאני – מערת דירו – ואת'יה – יירולימנס – פורטו קאגיו
יום טיול מלא בחבל מאני. נתחיל בשיט במערת ספיליה דירו (Spilia Dirou).
זאת מערת נטיפים יפהפייה, שבעבר הרחוק יושבה בבני התקופה הנאוליתית ונתגלתה מחדש ב-1900. נהר תת קרקעי עמוק (15 מ') שהתחתר בסלעי הגיר, יצר כאן אולמות, מנהרות, נטיפים וזקיפים, המתגלים תוך כדי שייט מהמם בסירת משוטים. השייט אורך כחצי שעה ועובר בין אלפי אשכולות של נטיפים, שזכו לכינויים רומנטיים כגון "שלושת החכמים", "פרח הבדולח" ועוד. הכניסה למערה נמצאת לחוף הים ממש. זהו אתר הטבע המפורסם ביותר בפלופונס ולטעמי גם אחת ממערות הנטיפים היפות באגן הים התיכון. כביש הגישה למערות פונה מערבה מהכפר פירגוס דירו; שמונה ק"מ מדרום לאריאופולי (Areopoli) .
משם מדרימים אל הכפר ויירולימנס (Gerolimenas) ואל המפרצונים הקסומים הכלואים לאורך החוף באזור זה. ידוע בזכות מגדליו הנישאיםמשם מדרימים אל תוך חבל מאני, אל הכפר ואת’יה (Vathia), הידוע במגדלים המזדקרים ממנו. אפשר להדרים אל הכפר פורטו קאגיו (Porto Kagio ) המיוחד בו אפשר לטעום ממאזטים לחוף הים ולצעוד אל המגדלור בקצה הכי דרומי של יוון. לשוב ללינה באיטילו.
יום 6 האצבע המזרחית – מונמבאסיה
כעבור נסיעה לא ארוכה, מגיעים לנמל המקסים של ג’ית’יון (Gythieo). מקום טוב לשוטט בין סירות הדייגים, לראות את התמנונים המיובשים בשמש ולשתות קפה.
ממנו מצפינם ל-Sparti, שם שכנה ספרטה העתיקה. בשולי ספרטי הוצב פסל מודרני, לזכרו של לאונידס (Leonidas), מי שהנהיג את הכוח הספרטני, שיצא ליוון המרכזית, כדי לחסום את צבאו של קסרקסס הפרסי, ב-480 לפני הספירה. אירוע דרמטי ורב הוד, שהונצח בסרט "300". משם, עולים לאתר מיסטראס (Mystras) המזדקר מעל העיר, ובו חורבות וונציאניות מרהיבות, על רקע נוף נפלא.
המשך לעבר מונמבסיה (Monemvasia) – עיר צלבנית בראשה מבצר אדיר. רצוי ללון בעיר העתיקה. לשם כך יש להצטייד בתיק ובו ציוד ללילה אחד. לצאת לטייל בסמטאות שכול אחת נגמרת בים. טיפוס למבצר, לתצפית, עד שעת השקיעה.
ארוחת ערב ולינה במלון במונמבאסיה
יום 7: בדרך ההר לנפפליון
לאחר נסיעת בוקר נמצא את עצמנו בפלטיאה רבת עצי הדולב של הכפר קוסמאס (Kosmas). זהו מקום לטעום קצת גבינות מקומיות, אולי מתוק אחד או שניים ולהמשיך למנזר אלונה (Moni Elonis), הממוקם על מצוק אנכי. משם, לרדת אל הים ולנוסע צפונה לאורכו, בדרך הנחשבת בעיני רבים כיפה ביוון. מפרצים, כפרי דייגים, מצוקים, חופי ים… בקצה הדרך “ניצבת ” העיר היפה ביוון – נפפליון (Náfplion). הממוקמת על שלוחת מצוק המפלחת את הים.
ניתן לצאת להליכה של שעה בערך, מחוף Arvanitia אל חוף Karathona ולכנסיה Panagia Katakrymeni
יום 8 אתרי מורשת עולמית.
נסיעה לפלאה אפידוורוס (Palaia Epidavros) לביקור במתחם הפולחני החשוב לאל הרפואה אסקלפיוס. באתר בית חולים עם אמצעי ניתוח מלפני אלפי שנים וגם תיאטרון יווני שמור ומרשים.
ראו באתר זה: אפידאורוס ופולחן אסקלפיוס
נסיעה למיקנה (Mykines) העתיקה, ערש התרבות היוונית הקדומה. מיקנה הייתה עירו של המלך אגממנון, שעמד בראש המחנה היווני במלחמת טרויה, ומהווה אחד האתרים החשובים ביותר ביוון. לבקר בקבר מרשים, שחשף הנריך שליימן, ששמו הוא "אוצר אטראוס" , אך קיבל בטעות את הכינוי: "קבר אגממנון", למרות ששוכניו נטמנו כאן כ-400 שנה טרם מלחמת טרויה. באתר – מוזיאון קטן ויפה. האתר נמצא כ-2 ק"מ מצפון-מזרח לכפר המודרני מיקנה, 12 ק"מ מצפון לארגוס. ביתו של שליימן, בקצה הכפר, הפך למלון קטן (Belle Helene).
ראו באתר זה: התרבות המיקנית
יש היוצאים מנפפליון אל האי הידרה. נסיעה של כשעה לארמיוני (Ermioni) ושיט של 40 דקות. לטעמי זהו יום עמוס.
יום 9 נפפליון
להקדיש את הבוקר למבצר פאלאמידי (Palamidi) אדיר הממדים ,הממוקם על מצוק מעל העיר ולרדת ממנו במדרגות אל העיר. בלב המפרץ בולט האי המבוצר בורצי (Bourtzi) שהוראת שמו היא "מצודה קטנה", אפשר לשוט לשם ולסייר במקום. המקום, שהיה בעבר מקום מושבו של התליין של הסולטן העותומאני, מרתק ונופה של העיר הנשקף ממנו, מרהיב. חובבי הארכיאולוגיה, יכולים לצאת לסיור באתרים המיקניים טירינס (Tirins) וארגוס (Argos) .
יום 10 – נסיעה לאתונה
אפשר לצאת להפלגה לאורך התעלה הקורינתית. משם, נסיעה לאתונה.
נמליץ על אזור ליקאביטוס (Likavittos), הידוע גם כ”גבעת הזאבים”, ונעלה ברכבל לתצפית הטובה ביותר על אתונה ועל האקרופוליס. סיור ערב באזור קולונקי (Kolonaki) היוקרתי, בו אפשר להנות משוטטות אחרונה לפני הסעה לשדה התעופה של אתונה, לטיסת ערב חזרה ארצה..