סכר אסואן
כתב: גילי חסקין
אורך: 3,830 מטרים
רוחב בבסיס: 980 מטרים
רוחב בראש: 40 מטרים
גובה: 111 מטרים
נפח סכר: 43,000,000 מ"ק. פי 17 מהפירמידה הגדולה של גיזה.
יצור חשמל: 2,100 מגה-ואט
התחלת בנייה: 1960
סיום בנייה: 21 ביולי 1970
שטח אגם: 5,250 קמ"ר
נפח אגם: 168.9 קמ"ק
סכר אסואן הוא מערכת של שני סכרים על נהר הנילוס המכונים "סכר אסואן הגבוה" ו"סכר אסואן הנמוך". הסכרים, שממוקמים סמוך לאסואן שבמצרים, משמשים לאגירת מי הנהר באמצעות הצפת האזור שלפני הסכר ("סכר אגירה") ולוויסות זרימת מי הנהר בהתאם לצורכי המדינה ("סכר ויסות"). הסכר הגבוה הוא העיקרי בין שני הסכרים
[1]. סכר אסואן הוא כמעט "ביקור חובה" בכל טיול למצרים.
ראו גם, באתר זה: הגיאוגרפיה של מצרים.
לחץ כאן: הרצאה על מצרים.
המצב במצרים טרם הקמת הסכר
בעבר היה הנילוס מציף בקיץ את האזורים הסמוכים לו. הצפות אלו היו מביאות איתן חומרים מזינים ומינרלים, שהיו מדשנים את גדות הנהר. להשקיית השדות היו משתמשים ב"שיטת ההצפות": אזורים מסוימים היו מוצפים. בשיטה זו ניתן לגדל מגוון מוגבל של גידולים וכן ניתן לגדל רק מחזור גידול אחד בשנה בתקופת ההצפות. הפרעונים מדדו את כמות המסים, לפי גודל השטח המוצף. בשנים מרובות מים הייתה כל התבואה מושחתת. לעומת זאת, בשנים שחונות היו נפוצים הבצורת והמחסור במזון. במהלך שנה רגילה היו הצפות של שדות וכפרים בזמן גאות, דרכי היבשה היו משתבשות וכמויות מים אדירות היו מתבזבזות. בזמן שפל, לעומת זאת, היה מפלס המים בנהר נמוך והדבר הקשה על השיט בו ופגע באספקת המים.
ראה באתר זה: הנילוס
הקמת סכר אסואן
כבר בעת העתיקה שימשו גדות הנילוס לחקלאות. כאשר התרבתה האוכלוסייה שלאורך הנהר התעורר צורך לשלוט על ההצפות כדי להגן על האדמות החקלאיות ועל שדות הכותנה. במהלך המאה ה־19 החל מוחמד עלי לבנות סכרי הטיה על הנילוס. בעזרת סכרים כאלו, בנויי עפר, התאפשר לאגור מים בתקופת השפל, להביאם לגובה ש הנהר בתקופת הגאות ולהטות אותם אל השדות. חסרונה של "שיטה" זו שלא היתה סדירה, אך היא התאימה למצרים של המאה ה-19, עת חיו בה שני מיליון תושבים בלבד.
הקמת הסכר הנמוך
ב-1899 החלו הבריטים לבנות את הסכר הישן, סמוך ליישוב אסואן. בניית הסכר הושלמה ב-1902. אורכו של הסכר 1,900 מטרים וגובהו 54 מטרים. תכנונו הראשוני של הסכר התגלה מיד כבלתי מתאים והוא הוגבה בשתי תקופות: 1907-1912 ו-1929-1933.
הקמת הסכר הגבוה והמאבק הבין גושי
ב-1946 הוחלט לבנות סכר שני, 6 ק"מ במעלה הנהר, במקום להגביה בשלישית את הסכר הישן.
הסכר החדש חייב היה להימצא על תשתית של גרניט, שתהיה מסוגלת לשאת את משקלו מבלי לשקוע. האתר המתאים נמצא באסואן, כ-10 ק"מ דרומית לסכר אסואן היישן
התכנון הממשי של סכר אסואן החדש החל ב-1952 מיד לאחר מהפכת נאצר. המשטר הצבאי הימר הרבה על פיתוח כלכלי מזורז, הכולל תיעוש, שבו היה תלוי גורל כוונותיו המהפכניות של המשטר לשפר את תנאיה החומריים והחברתיים של אוכלוסיית המדינה. תכנית סכר אסואן עמדה בקשר הדוק עם מדיניות הרפורמה האגררית הרדיקלית ועם התכנון להגברת הייצור ולהגדלת ההכנסה לגולגולת. המשטר הצבאי, ככל הממשלות שקדמו לו מאז ימי מוחמד עלי, היה להוט להרחיב ככל האפשר את שטח הקרקע המעובדת, כדי לספק מזון לאוכלוסיה הגדלה במהירות. כמו כן, מצא המשטר צורך לייצא כוח חשמל, אשר יענה על צורכי תכנית התיעוש השאפתנית שלו
[2].
ב-1952 הגיעו למצרים שתי חברות גרמניות לשם תכנון הסכר. הצעה אמריקאית-בריטית-גרמנית למימון שלב א' של הסכר נדחתה על ידי נאצר מחשש לתלות פוליטית.
מתחילת תכנון סכר אסואן החדש הבטיח הבנק העולמי להלוות 270 מיליון דולר.למימון הבנייה. בריטניה וארצות הברית הודיעו שיספקו 70 מיליון דולר למימון המפעל. אולם ב-19 ביולי כשנאצר שהה בוועידת המדינות הבלתי מזדהות בבריוני שביוגוסלביה, חזרו בהם האמריקאים מכוונתם ולחצו האמריקאים על הבנק העולמי שלא ייתן כסף (אולי בגלל העסקת הנשק המצרית-צ'כית של 1955, אולי משום שנאצר לחץ על ירדן לבל תצטרף לברית בגדד). לאחר שהבנק העולמי חזר בו מכוונתו להמשיך ולהשקיע בסכר, בזבז נאצר את הכסף, בין היתר, על פרויקטים ראוותניים וב-26 ביולי הכריז באלכסנדריה כי הוא מלאים את תעלת סואץ, כדי שההכנסות מהפעלתה של התעלה יממנו את בניית הסכר. במעשה זה הכניס נאצר את מצרים לעימות עם בריטניה וצרפת, עימות שהוליך למאורעות אוקטובר – דצמבר 1956, הידועים במערב כ"מלחמת סואץ" ובמצרים מכונים "התוקפנות המשולשת נגד מצרים". בריטניה וצרפת, שהיו בעלות מניות בתעלת סואץ, פלשו לאזור התעלה, ובתיאום איתן יצאה ישראל למלחמת סיני.
אז נכנסו לתמונה הסובייטים והציעו להקים את הסכר, במאמציהם להשגת השפעה באפריקה. כמו כן, ברית המועצות מימנה שליש מעלות הסכר כמתנה למצרים וסיפקה ציוד מכני כבד וצוותים טכניים (ס"ה השקעה של 400 מיליון דולר.
הרעיון הכללי היה הגדלת השטח המעובד, הסדרת השיטפונות וחשמול מצרים. מטרה נוספת, לא מוצהרת כמובן, היתה מפעל ראווה שיגביר את יוקרת השלטון ויגדיל את התלות בשלטון המרכזי. סכר אסואן היה עמוד התווך של תכנית החומש הראשונה (1965-1960) של מצרים. תכנית שנועדה להכפיל את ההכנסה הלאומית תוך עשור.
הבנייה החלה ב-1960. הסכר הגבוה, אל-סד אל-עאלי (ערבית: السد العالي), הושלם ב-21 ביולי 1970. השלב הראשון הושלם במאי 1964 והמאורע צוין בטקס חגיגי בהשתתפות מזכ"ל המפלגה הקומוניסטית ניקיטה ח'רושצ'וב.
השלב הראשון נועד בעיקר להטות את מי הנהר מן המקום שבו יוקם הסכר. לשם כך בנו:
א. סכר עזר קדמי שגובהו כ-50 מ' ותפקידו היה להטות את מי הנילוס מאפיקם הטבעי.
ב. סכר עזר אחורי בגובה של 35 מ' שנועד למנוע ממי הנילוס לחזור ולהציף את השטח שעליו ייבנה הסכר הגדול.
ג. תעלה באורך של 1835 מ', עם מערכת של שש מנהרות לשם עקיפת אזור הסכר.
השלמת כל המפעל ב-1970 אפשרה את הגדלת השטח המעובד במצרים ב-25%. יתר על כן, הסכר אמור היה לספק אנרגיית חשמל בשיעור של 10,000 מיליון קילוואט לשנה. כל העבודות העיקריות בבניין הסכר הושלמו בינואר 1968. אף על פי שצבא גדול של טכנאים רוסיים – עד אלפיים איש – הועסק במפעל הסכר, היתה תרומתם של המצרים לא מבוטלת. חלק גדול מהעבודות
הקבלניות בוצע על ידי החברה עות'מן אחמד עות'מן . דבר זה נתן לטכנאים מצריים הזדמנות לרכוש יידע וניסיון.
הסכר
אורכו של סכר אסואן הגבוה הוא 3,600 מטרים, רוחבו בבסיסו שתחת למים 980 מטרים, ורוחבו בפסגתו 40 מטרים. גובהו של הסכר 111 מטרים. הסכר מכיל 43 מיליון מ"ק של חומר. כמות המים המקסימלית שיכולה לעבור דרך הסכר בשנייה אחת היא 11,000 מ"ק. בנוסף ישנם מברצי (מברץ – הוא מעבר למים מסכר) חירום דרכם יכולים לעבור 5,000 מ"ק לשנייה. ותעלת טושקה מקשרת את המאגר לשפלת טושקה.
מקום יציאתה של תעלת המים מן הסכר נמצא בגובה של 40 מ' מעל היסודות, כדי שהסחף המצטבר בתחתית האגם לא יסתום את פתח התעלה. אורך חייו של הסכר עד למילי הסחף מחושב ל-500 שנה.
עלות בניית הסכר הייתה 820 מיליון דולר. מפעל טיוב הקרקעות הקשור בסכר עלה כמיליארד דולר. בסך הכול עלתה הקמת הסכר יותר מ-1.5 מיליארד דולר.
המאגר-אגם נאצר
את המאגר, ששמו אגם נאצר, החלו למלא ב-1964, בטרם הושלמה בניית הסכר וב-1976 התמלא המאגר לראשונה.
אורכו של המאגר 550 ק"מ (מתוכם כ-100 ק"מ בסודן) וברוחב ממוצע של 10 ק"מ. רוחבו במקום הרחב ביותר הוא 35 ק"מ. שטח פניו 5,250 קמ"ר ותכולתו 157 מיארד מ"ק
[3]. המאגר מציף שטח גדול במישור נוביה ומעל ל-90,000 בני אדם, רובם מבני המיעוט הנובי, מוקמו מחדש לצורך הקמתו.
מילוי המאגר העלה דאגות בקהילת הארכיאולוגיים וב-1960 החל מבצע הצלה בידי אונסק"ו. אתרים נסקרו ונחשפו ו-24 אתרים היסטוריים הועברו למקומות בטוחים, או הוענקו למדינות שעזרו בעבודה (כדוגמת מקדש דבוד במדריד). שיא מבצעי ההצלה היה העתקתו של מקדש אבו סימבל
[4].
תחנת הכוח
בסכר משולבת תחנת כוח הידרואלקטרית ובה 12 מחוללים (גנראטורים), שהספקו של כל אחד מהם הוא 175 מגה ואט ובסך הכול 2,100 מגה ואט. ייצור החשמל החל ב-1967. כאשר הסכר השיג לראשונה את שיא תפוקתו, הוא ייצר בערך חצי מייצור החשמל של כל מצרים (ב-1998 בערך 15%), ואפשר לראשונה את חיבור רוב הכפרים במצרים לרשת החשמל. למרות שחלק מהטורבינות אינן פועלות, הודות לתחנת הכוח ההידרואלקטרית שעל הסכר, עלו ההכנסות מן הסכר על הוצאות הקמתו.
סכר אסואן: חזון ומציאות
הקמת סכר אסואן הגבוה הייתה חזונו הגדול של נשיא מצרים גמאל עבד אל נאצר, חלום שאותו הוא הצליח להגשים. תוכניות רבות תוכננו לגבי הסכר שחלקן בוצעו וחלקן לא. נתלו בו תקוות וציפיות רבות שהתגשמו באופן חלקי. כתוצאה מהקמת הסכר נוצרו גם בעיות שונות שלא נצפו לפני הקמתו.
היתרונות שבסכר
הסכר מספק יתרונות רבים, חלקם נוצלו וחלקם לא.
- הבטחת אספקת מים לשתייה ולהשקיה בכל השנים גם בשנות בצורת. נמנעו הבצורות הפוטנציאליות בשנים 1972-1973 ובשנים 1983 – 1984.
- הבטחת אספקת מים לשתייה ולהשקיה בכל חודשי השנה, דבר המאפשר לגדל שניים עד שלושה גידולים בשנה ברוב האזורים.
- מניעת שיטפונות והצפת שדות וכפרים.
- ניתן לפתח את הקרקע ולהגדיל את השטחים המעובדים.
- שפע המים מאפשר את הרחבת שטח גידולי האורז.
- זרימת המים האחידה בכל הזמנים מאפשרת לשפר את התחבורה ביבשה ובנהר. עם זאת עדיין נותרו בעינן בעיותיה התחבורתיות העיקריות של מצרים, הנובעות ממחסור בתשתית כבישים ובמסילות ברזל בעיירות הגדולות.
- תחנת הכוח החשמלית שבסכר מספקת חשמל רב לכפרים ומאפשרת תיעוש. אך רק חלק מהגנרטורים פועלים והתיעוש לא הדביק את הצרכים עקב הגידול באוכלוסייה.
- אגם נאצר מאפשר פיתוח ענף הדיג, אך בפועל רוב הדגה העשירה שבאגם אינה מנוצלת כיוון שהאגם מרוחק מריכוזי האוכלוסייה הסמוכים לקהיר והובלה בקירור אינה כלכלית.
- לסכר ולאגם פוטנציאל תיירותי. פוטנציאל זה מומש רק באופן מועט[5].
החסרונות שבסכר
בניית סכר אסואן הפרה את האיזון האקולוגי בסביבת הים התיכון בכלל ובארץ ישראל בפרט. הפרת האיזון האקולוגי משפיעה במישורים רבים החל מהתשתית הקרקעית דרך חקלאות הדיג וההידרולוגיה וכלה בנושאי אוקיינוגרפיה ואקלים.
כתוצאה מסכירת הנילוס, הסחופת – שבעבר הפכה את גדות הנהר לפוריים – נעצרת בסכר ומגיעה אל המאגר. על פי הצפוי סחופת זו תהפוך את אגם נאצר (לפי הערכה תוך 500 שנים) לבלתי מספיק לאחסון נפח המים הנדרש.
- היעדר הטין, גורם להתמוטטות גדות, למחסור בחומרי בנייה.
- קיימת גם סחופת משמעותית של קו החוף לכל אורך הצד המזרחי של הים התיכון. סחופת זו מתרחשת בגלל מחסור בחול, שבעבר היה מובא בידי הנילוס.
- הפסקת ההצפות שהיו מחסלות את העשבים ומגבירה את הצורך בקוטלי עשבים מלאכותיים.
- ירידת מפלס הדלתא של הנילוס תוביל בעתיד להצפת החלק הצפוני של הדלתא במי ים. הצפה זו תתרחש באזורים המשמשים כיום לגידולי אורז. הדלתא עצמה, שלא תמשיך להתחדש על ידי סחופת הנילוס, תאבד הרבה מפוריותה. השליטה החלקית בהשקיה גורמת אף היא לנזקים בכמה אזורים חקלאיים בשל הגברת המליחות. בעיה זו נגרמת כתוצאה מהשינוי בזרימת הנהר המאפשר למים מלוחים להעמיק לתוך הדלתא.
- המלחת הקרקע עלייה נימית של המים המלוחים גורמת להשחתת הציורים העתיקים.
- שינוי אקלים כתוצאה מאגם נאצר וההתאיידות הגדולה. הדבר גורם להשחתת תעודות עתיקות.
- הצורך בשימוש בדשנים מלאכותיים המסופקים בידי תאגידים בינלאומיים שנוי במחלוקת. בנוסף, דשנים אלו גורמים לזיהום כימי.
- הסכר הוא מקור למקרים של בילהרציה, בשל שפע הצמחים הגדלים באגם נאצר. על צמחים אלו מתרבים החלזונות המהווים פונדקאים לעלוקות, תולעים שטוחות הגורמות למחלה. אירועים אלו יגרמו בסופו של דבר לאובדן ענף הדיג המתקיים על המים המעט מלוחים של האגם שהוא כיום מקור הדיג הגדול ביותר של מצרים.
- שוקי הדגים של הים התיכון הושפעו על ידי הסכר. האגן המזרחי של הים התיכון ירד בפוריותו. כך גם המערכת האקולוגית הימית שבאופן מסורתי תלויה הייתה בזרם העשיר של פוספטים וסיליקטים המגיעים מזרם המוצא של הנילוס. הדיג בים התיכון הופחת כמעט בחצי לאחר בניית הסכר, אך נראה שהוא מתאושש.
חרב דמוקלס – בסכר נאגרת כמות מים עצומה. כמעט כל אוכלוסיית מצרים חיה בעמק הנילוס. משמעות הדבר, שאם הסכר יושמד – למשל על ידי התקפה גרעינית – תוצאת ההצפה תשמיד את מצרים לחלוטין. פיצוץ של הסכר חלילה יציף את מצרים, כולל קהיר בגלים בגובה של 8 מ'. בראיון שלא נועד לפרסום שנתן יגאל אלון ערב מותו ב-1980 הוא הצביע על הרתעה באיום בהפצצת סכר אסואן כתחליף אפשרי להרתעה על ידי איום גרעיני: "לאיים בטילים ארוכי טווח על מערכות סכרים ותעלות מים במצרים, בעיראק או בסוריה. זה עשוי להרתיע אותם יותר מאשר פצצה גרעינית. אוי ואבוי אם היינו צריכים לעשות זאת, אבל תיאורטית, אם אתה יכול להרוס את סכר אסואן, אתה יכול להמיט אסון על מצרים"[6]. לימים, בפגישה עם שגרירים מחבר המדינות במהלך בחירות 2001, הועלתה אפשרות זו על ידי אביגדור ליברמן, והפעם כאיום. דבריו של ליברמן עוררו זעם ובהלה במצרים[7].
בפני נאצר עמדה חלופה של בניית כמאה סכרים קטנים במקום הסכר הענק והוא העדיף את הסכר הגדול משיקולים שלא היו חקלאים – תעשייתיים גרידא.
[1] ראה בהרחבה: T. Little, The High Dam in Asswan, London, 1965
[2] . P. K. O'Brienn, The Revolution in Egypt's Economic system, London, 1966, pp. 78-79
[3] לשן השוואה קיבול הכנרת 4 מליארד מ"ק.
[4] . http://portal.unesco.org/culture/en/ev.php-URL_ID=24168&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html
[5] ראה בהרחבה: א' סופר, תמורות בגיאוגרפיה של המזרח התיכון, עם ועבד, תל-אביב, 1983, עמ' 70-78
[6] . http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/886792.html
[7] בדברי רהב אלו נעשה שימוש בידי אהוד ברק שכינה את הממשלה שהזהיר מהקמתה על ידי יריבו, אריק שרון, עם ליברמן – ממשלת "טהרן אסואן" (ליברמן איים גם להפציץ את טהרן).
האתר הזה גילה לי את כל התשובות במיבחן!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:)