כתב: גילי חסקין, 28/11/2024
ראו קודם: תדריך לטיול באי הצפוני. המאורים. התרבות המאורית.
ראו גם: יומן הטיול בניו זילנד – חלק א'. יומן הטיול בניו זילנד – חלק ב'.
לאלבום תמונות מהאי הדרומי של ניו זילנד
האי הדרומי של ניו זילנד נחשב לאטרקטיבי יותר מבין האיים. אמנם אין בו תופעות געשיות כמו אלו שבאי הצפוני, ואינו מזמן מפגש תושבים מאורים, אבל יש בו נופים מרהיבים, שזיכו אותו בשם "שוויץ של הפסיפיק".
הוראות כלליות
- נסיעות ארוכות וקשות.
- בעייה של עקיצות יתושים .
- גשם. בכל מקום. West Coast – The wet Coast
- יש להזמין מקום בבקתות , עבור מרבית המסלולים הרגליים, בני יותר מיום אחד.
- ראו המלצות באתר "למטייל":
ראו גם המלצות באתר טרקים מקומי: עשרת הטרקים המובילים בניו זילנד
- ניו זילנד מציעה פעלולים, אטרקציות. הזדמנות למבוגרים להיות ילדים
- בתי מלון מאד צנועים. אמנם מאובזרים בכל ה"מתקנים" (Facilities). אך פשוטים. אין בנמצא מלונות מפוארים.
- אין להכניס למדינה אוכל טרי. להקפיד הצהרה קפדנית של אוכל ארוז בוואקום.
בכניסה למדינה: הצהרה על תרופות.
נלסון
נמל התעופה העיקרי של האי הדרומי הוא כרייסצ'רץ' ((Christchurch, אך מכיוון שמרבית המטיילים מגיעים לאי הדרומי, בספינה מהאי הצפוני, נתחיל את הסיור בעיר הקטנה נלסון
((Nelson, שבצפון האי הדרומי. לעיר חהיתה שיבות מתקופת הבהלה לזהב עיירה נעימה וציורית. מדרחוב קטן ונחמד.
. שוק מדי שבת ויום ראשון, מלא יצירות אומנות מקומיות. אם יש זמן, כדאי ללכת לאורך הנהר, ממרכז המידע (tourist Information) אל הקתדרלה. לא הרחק משם, יש גן בוטני קטן.
אפשרות נוספת היא לצאת למסעדה שלאורך חוף הים (ולחזור במונית…) יש כמה מסעדות מעולות על החוף וגם סיור לילי במרינת של נלסון היא חוויה נעימה למדי. י
מומלצת מסעדה (בבעלות ישראלי):
Lambretta's, 204 Hardy St., Nelson, Phone: 03-5458555, fax: 03-5458543
טיול לקייפ פרוול
אפשר לנסוע מנלסון, צפונה-מערבה, לאורך החוף, עד לקייפ פרוול (Farewell Cape) זאת לשון יבשה בניו זילנד, הנקודה הצפונית ביותר באי הדרומי. הוא ממוקם ממש מערבית ל-Farewell Spit (במאורית: Onetahua). המקום מופה לראשונה על ידי החוקר והנוסע ההולנדי אייבל טסמן (Abel Tasman)[1]. הוא נקרא כך בשנת 1770 על ידי החוקר הבריטי קפטן ג'יימס קוק – זו הייתה האדמה האחרונה שראה הצוות שלו לפני מסעם חזרה הביתה.
ראו באתר זה: ג'יימס קוק.
בשל מיקומו המרוחק, הוא אחד הפחות מתויירים מבין חצאי האיים הגדולים של ניו זילנד. מומלץ במיוחד, "Clifftop walk" "הליכה על ראש הצוק" (2–3 שעות לכול כיוון , לאורך מרומי החוף ממזרח לכף) . מהמסלול נשקפים נופים מופלאים של ים טסמן, של דיונות החוף ושל מצוקים .
בשנת 2020 הוקם מרכז השימור -Wharariki Eco-sanctuary , ב-25 הדונמים הצפוניים ביותר של הכף, מוקף בגדר חסינת טורפים, להגנה על עופות ים, צמחים מקומיים נדירים, חלזונות ענק ושממיות.
הפארק הלאומי אבל טסמן
נלסון היא בסיס מצוין לחקור את הפארק הלאומי, אבל טסמן (Abel Tasman)' . הפארק הוקם ב-1942, במלאת 300 שנה להגעתו של האירופי הראשון לניו זילנד, אבל טסמן.
נופו של הפארק משלב בין גבעות מיוערות ביער גשם ממוזג, לבין מפרצים שחולותיהם זהובים, והוא מהווה את משכנן של עופות רבים, לרבות ציפורי שיר ועופות מים. באי הזעיר טונגה, הסמוך לחופי הפארק, חיה מושבה של אריות ים. מיני יונקים אחרים כמו חתולים, פוסומים, חזירים ואיילים התפראו באי.
בפארק מספר מסלולי טיול, והפופולרי שבהם הוא המסלול שלאורך קו החוף. מספר חברות משכירות קיאקים, שמהווים אופציה נוספת לטיול בפארק. בנוסף, פועלות בפארק מספר חברות המפעילות מוניות שירות ימיות, המעלות ומורידות נוסעים בכמה מהחופים.
יש להצטייד גם בסנדלים להליכה במים, להליכה מהסירה אל החוף. חברה המפעילה את הסירות: Aquataxi
לחברת Sea Shuttle, כבש מתקפל המוריד את האנשים מהסירה אל החוף, מבלי ללכת במים, וודאי שלא בעת הגאות.
הטיול ה"קלאסי":
08:00- יציאה מהמלון.
08:30 – 10:00 –נסיעה ארוכה ל- Marahau, בפתח השמורה Abel Tasman. שם ניתן להחליף בגדים.
שיט האורך כשעה וחצי אל Bark Beach, דרך סלעי Tonga Island ובהם מושבת אריות ים.
12:15-13:00 – פיקניק על החוף ב-Bark Bay. בקמפינג מי שתייה.
13:00 – 15:30 – הליכה איטית ושלווה עד Torrent Bay. אם יש זמן, אפשר ללכת קטע הליכה נוסף, האורך שעה וחצי, עד לחוף המשגע Ancorage.
חזרה: בשעה 17:00
בשמורה יש אפשרויות רבות, לטיולים רגליים, בדרגת קושי שונה. לפירוט:
הטרק המפורסם ביותר הוא Abel Tasman Coast Trek. אורכו כ-61 ק"מ (ארבעה ימי הליכה) ונחשב למסלול קשה. לתיאור המסלול:
אחרי הטיול, שבים לנלסון.
ניתן לנסוע משם שעה נוספת, ל-Kaiteriteri. ללינה בבית חוואים.
לתיאום הלינה: Rural Tourism Holding LTD,
לצאת לסיור בחווה עם בעל הבית. ארוחת ערב בבית החוואים. הסגנון מאד בריטי, אך האוכל טעים. המלצה מיוחדת: Tophouse, בית שנבנה כמלון ב-1846. נמצא סמוך מאד.
לפארק הלאומי Nelson Lakes
מנלסון ממשיכים לכיוון פונקייקי (Punakaiki)
יום יפהפה. בתכנון היום יש לזכור כי שיאי הטיול הם בסוף, לחוף הים הטסמני, לכן כדאי שלא לבזבז זמן על מקומות מרשימים פחות. .
נסיעה דרומה-מערבה בכביש מספר 6, דרך בקעת Waimea, שם מגדלים טבק בכמויות הולכות וקטנות. פנייה ב-Korere דרומה לאורך נחל Motupico, אל הפארק הלאומיNelson Lakes National Park. עצירה במרכז מבקרים לחופו של אגם Rotoiti. מרכז המבקרים מאד מעניין ובו אמצעי המחשה מצוינים להסברת תופעת הקרחונים וכן מצגת אור-קולית. כדאי לרדת לחוף האגם, למבט חטוף. מטיילים רבים הולכים לאורך שביל הנקרא -Peninsula Walk . לטעמי היה מאד משעמם!
נסיעה בכביש מס' 63, לאורך נהר ה-Buller, עד הצומת של Kawatri, מאה מטר צפונה-מזרחה, נחל ושם שלט כניסה למסלול. במקום תמונות מתקופת "הבהלה לזהב" [2]ושרידי מסילת הברזל. אפשר ללכת ב"מסלול היסטורי" בן 20 דקות. יש גם מסלול העובר בתוך המנהרה של הרכבת, חוצה אותה לצד שני וחוזר מלמעלה. הכול אורך כשעה עד שעה ורבע.
כביש מס' 6, פניה שמאלה, היינו, בכיוון כללי דרומה-מערבה, עד Marchison. במקום סופרמרקט להצטיידות.
אפשר לנסוע ל-Six Miles. תחנה הידרואלקטרית הראשונה בניו זילנד. מסלול יפה ביער, הלוך חזור באותו שביל.
המשך נסיעה לכיוון Westport. בדרך תצפיות על נהר הבולר (Buller). לעקוף את Westport (עיר מתועשת ומגעילה למדי) עד Touranda Bay.. משם 10 דקות הליכה עד לתצפית מול Wall Island ולידה תצפית על ה- Seal Colon.
משם יורדים כשעה (46 ק"מ) עד ל-Punakaiki. ממזרח לכביש, נקודת תצפית נהדרת ב-Irimahuwero. כ-3 ק"מ לפני פונקקי, ניצב שלט ירוק עליו כתוב: "Truman Walk”. ירידה נוחה לחוף, בצמחייה סובטרופית, האורכת 10-15 דקות לכל כיוון ובערך 20 דקות על החוף, מול הגלים המתנפצים ומעניקים תחושה של "גייזרים".
נסיעה דרומה לאורך החוף, אל עיירת כורי הזהב המשוחזרת שנטיטאון (Shantytown)
בכניסה – פרוספקטים בעברית. המחיר כולל נסיעה ברכבת קיטור מצועצעת, חיפוש זהב הממחיש יפה את אופן החיפוש שנעשה בעבר. נראה בתחילה ילדותי, אך משעשע מאד. המקום הוא למעשה מוזיאון קטור, מטופח להפליא. בשטח שבילי הליכה קצרים יפים ובתים מטופחים. כולל מעונות לעובדים הזרים הסיניים. אתר: www.shantytown.co.nz
נסיעה דרומה מערבה אל הוקטיקה (Hokitika). בעיירה חנויות בהן מוכרים תכשיטים מג'ייד Jade)[3]. כדאי להתקשר מראש ולהזמין מישהו שיסביר וידגים: Jade Lapidarists, Phone Fax: 03-7558713
Hokatika Craft Gallery Co-operative, 23 Tancred St. 25, tel: 03-7558802
אפשר לבקר במרכז האכלה של צלופחים [4]: שעת האכלה : 12:00
ביום בו אין גשם (או יש מעט גשם…) הליכת חוף יפהפייה בת שעה וחצי – שעתיים בהארי הארי ( (Harihar, למישורי גאות ושפל.
דרומה מערבה משם : שמורת קינון של אנפות לבנות: Kotuku, White Heron Nesting Site
שיט נהר. מבוצע על ידי חברת White heron Sanctury Tours
הסיור כולל נסיעה בת חמש דקות, שייט בסירת מרוץ בן כחצי שעה, סיור בן 30-40 דקות בשמורה יפהפייה עם תצפיות על אנפות, קורמורנים וכפנים המקננים ממול וחזרה. הכל אורך שעתיים.
בדרך, ניתן לראות דייגים הדגים את ה- White Beit (פיתיון קטן). הליכה קצרה ושיחה עם הדייגים. ניתן לאכול וויטבייט כמעט בכל מקום בחוף המערבי וגם אני ממליץ על כך מאוד כי זהו כמעט מאכל לאומי באזור.
אם הגשם כבד ולא מוצאים מה לעשות בדרך לקרחון יש בחוף המערבי את ה bushman center. לא מציאה גדולה (בלשון המעטה) אבל אין אלטרנטיבה… זהו פונדק קטן המגיש בשר ציד לצד מוזיאון קצר המתאר את הוואי הציידים בניו זילנד.
הפארק הלאומי ווסטלנד
נסיעה אל הפארק הלאומי ווסטלנד (Westland Tai Poutini) . הפארק הוקם בשנת 1960 במלאת מאה שנים ליישוב האירופי במקום, והוא משתרע על פני שטח של 1,175 קמ"ר. בשטחו של הפארק שוכן הר טסמן הנישא לגובה של 3,498 מטר, והוא ידוע בקרחון פראנץ יוזף (Franz Josef) ובקרחון פוקס (Fox) שבשטחו, שהם קרחונים הרריים הקרובים לים .
ראו באתר זה: הקרחונים.
סמוך לחופיו של ים טסמן, משתרעים יערות גשם ממוזגים, מספר אגמים, וכן שרידיהם של יישובים שהוקמו לאורך חופי הים ושתושביהם עסקו בכריית זהב. מאז שנת 1990 הוא מוכרז כאתר המורשת העולמית.
הליכה לקרחון ובחזרה אורכת כשעתיים.
זהו מקום אידיאלי לטיולי רגל: למסלולי הליכה בפארק.
טיסה מעל קרחוני Fox ו-Franz Josef. טיסה בת 30 דקות, כולל נחיתה בת 10 דקות על הקרחון, וסיבוב סביב פסגת הר Cook,
במקום מספר חברות המבצעות את הטיסה הנופית. מומלצת חברת Glacier Southern Lakes Helicopters, שלה משרד ראשי בפרנץ יוזף וסניף ב-Fox.. אתר: www.heli-flights.co.nz
בעיר, מול המלון ממש, סרט איימקס יפה: 'Flowing West. מוקרן בדרך כלל עד 19:00.
ניתן בערב ללכת לטייל במערת ה- glow-worms, בייחוד אם לא הולכים לאחת המערות המפורסמות יותר [וואיטומו שבאי הצפוני, או טה אנו (ראה להלן), או אם הסיור בהן התבטל בגלל מזג האוויר]. פנסים ניתן לקבל בקבלה של המלון.
אגם מתיסון (Mathison). ידוע בהשתקפות הנפלאה של הנופים ההררים במימיו, ביום יפה כמובן. זהו שביל טבעתי. להתחיל בכיוון שמאל. מהתחילה עד להשתקפות – 20 דקות. אם ישנים ב-Fox’ אפשר לצאת לאגם לפני ארוחת הבוקר (ההשתקפות במייטבה) לשוב לארוחת בוקר,.
שעה וחצי נסיעה ל-Lake Paringa. אגם יפה. אפשר לאכול בחוות סלמונים סמוכה לאגם, South Westland Salmon . אוכל מעולה!, .
ראו באתר זה: הסלמוניים.
תצפית יפה על החוף מ-Knight Point. לפני עזיבת החוף, אפשר לעצור בדרך ב-Lost Ship Creek. מסלול קטן שמגיע לחוף. לאחר חציית הנחל מרכז מבקרים: www.doc.govt.nz
נסיעה של שעה נוספת ל-Haast. בהאסט- מרכז מבקרים: Haast Awarua Field Centre,
מרכז המבקרים חלש, אך מוקרן בו הסרט: ‘Edge of Wilderness’. הסרט שווה את הכניסה. למרכז המבקרים.
שמורת הר אספירינג
נוסעים דרך הפארק המופלא Mt. Aspiring National Park.
הפארק כולל את הר אספיירינג, המתנשא לגובה של 3,033 מ', וכן את ההרים והעמקים הסובבים אותו עד למעבר האסט (Haast Pass) שבצפון. שטחו הכולל של הפארק הוא 3,555 קמ"ר.
טיול רגלי לא קל אל הר ברוסטר (Brewster Hut). לתאור המסלול:
לפני מעבר ההרים ואחריו לפחות כמה מקומות בהם אפשר לעצור. בכל פעם חמש דקות הליכה. אפשר לעצור ולאכול ארוחת פיקניק ב-Pleasant Flat Shelter,. מסלול של עשר דקות. עצירה יפה ב-Thunder Creek Falls. חמש דקות הליכה למפל. עצירה נוספת ליד הגשר של The Gates of Haast. מפלי Fantail Falls – מאכזבים. אחרי Haast Pass, בגובה של 564 מ', שכמעט ואיננו מורגש, עוצרים ב-Blue Pools, כ-50 דקות הליכה הלוך ושוב, כולל מעבר בגשר תלוי. (לא להגזים במספר האנשים על הגשר בו זמנית).
נסיעה לאגם Wanaka. תצפיות על האגם.
אפשר לצאת להליכה רגלית לאורך האגם. תצפית מגבעת אנז"ק [5](War Memorial Hill).
סיור במבוך המצועצע (Puzzling World Maze). www.puzzlingworld.com
אפשר לטפס 45 דקות על הר איירון (Mnt. Iron) הסמוך למבוך.
אפשר לבקר בחוות לוונדר (Wanaka Lavender Farm).
מומלץ טיול לאגם היהלום (Diamond Lake).
- טיפוס רגלי קשה למדי, לפסגת רויס פיק (Roys Peak).
קווינסטאון
קווינסטאון (Queenstown) היא עיירת נופש, בחבל אוטגו (Otago). היא ממוקמת לחופו של אגם וקאטיפו (Wakatipu), ושולחת לשונות יבשה ירוקים, לתוך המים העמוקים שצבעם כחול עז, בעוד שרכס "ההרים המופלאים" ,ה-Remarkable ,מתנשא מעליה ועוטר את הכתם הכחול היפהפה בפסגותיו המושלגות בחורף.
קווינסטאון, בירת האקסטרים של ניו זילנד, מציעה למבקרים בה מגוון של אטרקציות ופעילויות, העיר מושכת המוני תיירים ומטיילים, העיר שמחה וצבעונית ויש בה חיי לילה סוערים. כאן ניתן להתנסות בקפיצות באנג'י, צניחות חופשיות, סקי בעונת חורף, טרקים להרים ועוד מגוון אטרקציות אתגריות.
קווינסטאון הוקמה במחצית השנייה של המאה ה-19, כחלק מהבהלה לזהב באוטגו. האירופאים הראשונים הגיעו אל קווינסטאון בשנת 1859 וב-1864 כבר היו במקום מבני קבע ראשונים. שמה של העיר ניתן לה ככל הנראה בעקבות הערתו של אחד המבקרים הראשונים שאמר "it is beautiful enough for a Queen" ("יופיו של המקום מתאים למלכה" – שהתייחס לוויקטוריה מלכת הממלכה המאוחדת).
בקווינסטאון מתגוררים, 15,850 תושבי קבע, אך בעונות התיירות מתגוררים בה עד 35,000 איש.
אפשר לנסוע לקווינסטאון (Queenstown) בשתי דרכים:
- דרך מס' 6, לאורך אגם Dunstan. 20 דקות לאחר היציאה מוונקה עוצרים ב-Fruit Stand. שירותים, פירות ועוד.
- נסיעה בכביש (ללא מספר) דרום-מערבה, דרך Crown Range. דרך מתפתלת מרשימה, עם תצפית מרשימה על העמק של קווינסטאון. בדרך עוצרים ב-Cardrona , שזהו מלון-באר משנת 1863. ירידה תלולה ל-Arrowtown. עירה קטנה ומשוחזרת של כורי זהב. כדאי לבקר במוזיאון המקומי (Lake District Museum) שנמצא ב-Buckingham st. . שם מרכז מבקרים www.arrowtown.org.nz. מסלול קצר לכפר הפועלים הסיניים. בתים זעירים של הפועלים. 20 דקות הלוך חזור.
. אחר כך נסיעה 5 דקות מזרחה לגשר הבנג'י, על ערוץ ה-Kawarau. לצפות בקופצים (Queenstown Bungy).
בקווינסטאוון הרבה פעילויות:
שייט בסירת סילון (-(Jet Boat. ב- Kawarau River . מומלץ מאד. מתופעל על ידי . מספר חברות, למשל: Kawaru Jet. אך יש חברות נוספות:
מסלול ההליכה הידוע ביותר הוא טיפוס להר בן לומונד (Ben Lomond mountain). זהו טיפוס של 1438 מ'. מהפסגה נשקף נוף מרהיב. אורכו של המסלול 13 ק"מ . משך הזמן, בין שעתיים לשבע שעות, תלוי היכן מתחילים והיכן מסיימים. לתיאור:
Canyoning
הרפתקת מים בסביבה יפהפייה הכוללת הליכה ביער ובין קירות קניון גבוהים, סנפלינג במפלים, קפיצה מגובה לנהרות, מגלשות מים טבעיות ואומגה במורד הקניון – חויה מסעירה להפליא. הטיול אורך כארבע שעות והמחיר לאדם הוא 199$.
אתר אינטרנט: www.canyoning.co.nz/queenstown
גונדולה
- עלייה בגונדולה (רכבל) להר בוב (Bob). 400 מ'.
לאתר הגונדולה: https://queenstown.skyline.co.nz/things-to-do/queenstown-gondola/
- בשעה 20:00 מוקרן שם הסרט The Kiwi Magic. סרט מ-86 בסגנון שנות ה-70. מצחיק, צילומים נהדרים, אך מטומטם. מעבר לגונדולה יש רכבל נוסף, ללא תשלום נוסף. משם יורדים עם Luge – מכוניות צעצוע בנהיגה עצמית, במסלול שאורכו 800 מ'. לעלות באור.
- ארוחת ערב מזנון חופשי – מומלץ בחום!.
Skyline Restaurant. [email protected] . אתר: www.skyline.co.nz
המלצה: חצי יום סיור חוויתי בעקבות "שר הטבעות". טיול המשלב 1½ שעה בסירת סילון ונסיעה בג'יפים. אפשרי גם סיור ליום שלם!. הטיול מבוצע על ידי חברת Draft River Safaris. אתר אינטרנט: www.dartriver.co.nz
Canyon Swing
"נדנדת גבהים" שמיועדת בעיקר למי שהבאנג'י קיצוני מדי עבורו. הקניון סווינג הוא נדנדת ענק שבה נופלים, נפילה חופשית במשך כמה שניות, עד שהחבל ימתח והגולש ממשיך להתנדנד במהירות בין צידי הקניון של נהר Shotover , בעל הצבעים המדהימים. בשלב הזה הגולש טס במהירות של 100-120 קמ״ש אל עבר הצד השני של העמק, בגובה של 160-180 מטר מעל לנהר
שתי החברות שמציעות סווינג בקווינסטאון הן AJ Hackett שמפעילים גם את הבאנג׳י בעיירה, ו- Shotover Canyon Swings שמפעילים את הסווינג .
צניחה חופשית
קווינסטאון היא יעד פופולרי מאוד לאטרקציה זו בשל הנופים המרהיבים שבאזור. ניתן לעבור את החוייה הזאת, על ידי שתי חברות: NZONE (הוותיקה ביותר), שבה נקודת ההמראה היא ליד שדה התעופה של קווינסטאון ו-'Skydive Paradise שבה ממריאים מגלונרקי (Glenorchy) השכנה (ראו להלן) . בשתי חברות אלה יש מספר גבהים שמהם ניתן לקפוץ, הגבוה ביותר – 15,000 רגל!
בקצהו הצפוני של אגם ואקאטיפו, כ-45 דקות נסיעה מקווינסטאון לכיוון מערב, נמצאת העיירה הקטנטנה גלנורקי (Glenorchy), בה חיים 500 תושבים בלבד. ממנה יוצאים חלק מהטרקים היפים בניו זילנד (כולל הרוטברן). העיירה ידועה בסביבתה ובנופיה היפיפיים שבהם צולמו סצנות רבות מהסרטים "שר הטבעות" ו"סיפורי נרניה: האריה, המכשפה וארון הבגדים" (: The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe) מקום אידיאלי לאוהבי השקט והטבע. הלינה בגלונרקי יקרה למדי, אך בתחילתם של רוב הטרקים היוצאים ממנה יש אתרי קמפינג בהם ניתן ללון לפני היציאה לטרק.
Paradise Trust
שלט הדרכים של גן העדן הוא אחד המצולמים ביותר בניו זילנד. Paradise Trust פתוח למבקרי יום ומציע מגוון אפשרויות לינה, מבקתות כפריות ועד יוקרה בוטיק באחד הבתים ההיסטוריים שלהם. אין כיסוי טלפון סלולרי או Wifi אז זו הזדמנות מצוינת לנתק ולהירגע,
אגם דיימונד נמצא במרחק הליכה קצר משם, ביתם של טרוטה חומה בגודל הגון, אפשר יכול להטיל חכה, לצאת לשיט בקיאק או לשחות. יש במקום מגוון של מסלולי הליכה כדי להכיר את היער המקומי ולהתבונן בנוף המרשים של פיורדלנד.
- טיפוס על הר אלפרד (Mt. Alfred), הנמצא במרחק של כ-15 ק"מ מגלנורקי . ניתן להבחין בו כבר בדרך מקווינסטאון לגלנורקי, וצורתו הייחודית, שמזכירה משולש סימטרי יום טיול מומלץ. ההר מזדקר מעל העמקים Dart & Rees וגובה פסגתו הוא 1,375 מטרים. תחילת המסלול ממוקמת בצדו המערבי של ההר כ-20 דקות נסיעה מגלונרקי, בחניון על הדרך לתחילת טרק הרוטברן. משך המסלול הוא 4-6 שעות. העלייה להר תלולה ומאתגרת, ובמהלך המסלול חוצים מספר זרמי נהר צרים וברוב העלייה מטפסים ביער צפוף, כך שלא רואים את הנוף טרם ההגעה לפסגה. מהפסגה נשקפים נופים אלפיניים בזווית של 360 מעלות של עמקים, פסגות הרים, קרחון, אגם תכול ועוד. מצפון ניתן לראות את לראות את Paradise (ששם צולמו סצנות רבות משר הטבעות) ואת הקרחון ב- Earnslaw. מדרום, את אגם ואקאטיפו, את Dart & Rees Valley ואת ההרים הסובבים אותם.
מסלול Greensone and Caples
שני עמקים אלה מתחברים באוכף מקלאר (McKellar Saddle) ויוצרים מסלול מעגלי של 59 ק"מ שדורש כארבעה או חמישה ימי הליכה. ניתן, דרך מסלולים אלה, להתחבר גם לטרק הרוטברן המפורסם. המסלול לא קשה במיוחד ומציע גשרים צרים, נופים מרשימים ובעלי חיים.
מקווינסטאון, נסיעה ארוכה ויפה לחופו של אגם וואקטיפו (Lake Wakatipu), דרומה. חוצים את רכס האלפים אל מערב האי, דרך אגמי המראה, ויערות עצי אשור .
מסלולי הליכה באזור אגם ווקיפוטו:
טרק הרוטברן
טרק הרוטברן (The Routeburn Track) הוא אחד מה-Great Walks בניו-זילנד טרק זה עובר בשני פארקים לאומיים, פארק הר אספירינג (Mount Aspiring) והפארק הלאומי פיורדלנד (Fiordland). זהו מסלול אלפיני יפהפה ומגוון בנופיו, שלא יפסיק להפתיע אתכם לאורך 32 הק"מ שעליהם הוא מתפרש, הוא עובר בתוואי של נחל, יערות גשם טרופיים, מעבר הרים שלעתים יהיה מושלג, אגם ועוד. בדרך-כלל נהוג ללכת את המסלול במשך שלושה ימים, ואפשר לבחור אם ללכת אותו ממזרח למערב, או להיפך. כאשר הולכים את המסלול ממזרח למערב הוא מתחיל במעלה נחל שאותו צריך לחצות כמה פעמים באמצעות גשרים תלויים, ומשם נובע שמו של הטרק (Route Burn – 'מסלול הנחל'), שכן המילה Burn באנגלית קלאסית משמעה 'נחל'.
במהלך המסלול הולכים לאורך מספר נהרות, חוצים אותם על גבי גשרים תלויים, ותעברו ליד מספר אגמים ומפלים. המסלול ברור ומסומן לכל האורך.
טרק הקפלר (Kepler)
גם הוא אחד מעשרת הגרייט ווקס של ניו-זילנד. מסלול זה חוצה את שמורת הפיורדלנד מאגם טה-אנאו (Te Anau) לאגם מנאפורי (Manapouri) שהוראת שמו במאורית "גשם תמיד". עיקרו של הטרק הוא נופים אלפיניים מרהיבים ומפגש עם ציפור הקיאה (Kea)[6].הסייר והמודד של האי הדרומי ג'יימס מקארו (James McKerrow), היה אסטרונום חובב, לכן קרא לטרק על שם האסטרונום בן המאה ה-17, יוהנס קפלר (Johannes Kepler)[7].
הטרק מספק נוף אלפיני ממרומי הרכס ומפגש קרוב ביותר עם ציפור הקיאה
בהשוואה למסלולים אחרים בניו זילנד, מסלול הליכה זה בנוי ברמה גבוהה מאוד. את רוב הנחלים חוצים גשרים, שבילי לוחות עץ מכסים את אזורי הביצה ובקטעים התלולים מאוד יש מדרגות. זהו מסלול הליכה מתון שלוקח שלושה עד ארבעה ימים הנפרש במעגל בן 60 קילומטרים.
לאורך המסלול שלוש בקתות (לוקסמור, איריס-ברן, ומוטוראו) וחובה להזמין ולהירשם מראש כדי לשהות בהן או באתר הקמפינג הצמוד אליהן.
את הקפלר כאמור ניתן להתחיל באחת משתי הנקודות הבאות:
חניית הקפלר ש ליד מגרש הגולף של העיירה טה-אנאו, בצידו הדרומי של אגם טה-אנאו. או חניית ריינבאו-ריץ’ הממוקמת כעשרה קילומטרים דרומית מטה-אנאו. משתי נקודות אלו תוכלו ללכת עם כיוון השעון או נגד כיוון השעון, גם להתחיל ולסיים בכל אחת מנקודות אלו.
מטיילים רבים בוחרים לדלג על החלקים הלא אלפיניים של המסלול, ולחתוך אותם החוצה מהטרק.
הקיצור הראשון מתבצע במונית-סירה מהקפלר-שלטר לתחילת הטיפוס לבקתת לוקסמור (ברוד-ביי). הקיצור השני מתבצע בסוף הטרק בחניית ריינבאו-ריץ’, תופסים טרמפ בחזרה לקפלר שלטר ובכך מקצרים כ- 15 קילומטרים מהמסלול.
טרק המילפורד (Milford Track),
נחשב לאחד הטרקים היפים ביותר בעולם! הטרק הינו Great Walk באורך של 53.5 ק"מ, שאותם הולכים בארבעה ימים מ-Glade Wharf בחלקו הצפוני של אגם טה אנאו, ועד Sandfly Point במילפורד סאונד. הטרק כולל ביער גשם ממוזג, טיפוס למעבר הרים עם נוף מרשים, חציית גשרים מעל נהרות, עמקי קרחוני ומפלים מרהיבים, שהמיוחד שבהם הוא מפל סאת'רלנד (Sutherland), אחד המפלים הגבוהים והיפים ביותר בניו זילנד. האזור גשום להפליא והדבר ניכר צבע הירוק הרענן.
טה אנאו
משם, נסיעה לעיירה טה אנאו ( Te Anau ), בעיירה טה אנאו, מילולית: מערת המים המתערבלים), השוכנת לחופו של אגם בשם זה – השני בגודלו בניו זילנד.
מסעדת Stellers – סטייקים, בעבודת יד, כל אחד בוחר את הסטייק שלו והם מכינים לו במקום. ברחוב הראשי, טעים ויקר
פיורד מילפורד
נסיעה למילפורד סאונד (Milford Sound)). נחשב לכביש היפה בניו זילנד.
בדרך, כדאי לעצור, ככך שהזמן יאפשר:
Mirror Lakes – מרוחק 56 ק"מ מטה-אנו. ההרים המקיפים את האגם משתקפים בחדות במימיו כבראי. הליכה קצרה ב-Board Wolk. שביל עץ לאורך הביצה.
Avenue of Disappearing Mountain ק"מ מטה-אנו. תעתועי ראיה – פסגת ענק המצטמקת כאשר מתקרבים לעברה.
עצירה ב-Knobs Flate, שירותים. בהמשך (בחודש דצמבר), עצירה לצורך צילומי התורמוסים (דצמבר).
Cascade Creek ק"מ מטה-אנו. O Tapara הוא שמו המקורי של אגם Gunn הסמוך, והא מתייחס לאחר מאבות השבט Ngai Tahu, טאפארה. האגם שימש חניה עבור קבוצות שיצאו לכיוון מילפורד ומפרץ אניטה בחיפוש אחר אבני ג'ייד. כדאי לעצור לתצפית מול Lake gunn, אם רואים השתקפות. אפשר לצאת למסלול של כ- 40 דקות הליכה עובר בין עצי אשור אדום המספקים מחסה למגוון גדול של עופות.
The Divide ק"מ מטה-אנו. המעבר הנמוך ביותר החוצה את האלפים הדרומיים. קוו פרשת המים, מכאן מתחיל אגן הניקוז של הים הטסמני. שם מסתיים טרק הרוטברג. אחריו תצפית מדהימה. מפלים גדולים.
Holllyford Valley ק"מ מטה- אנו. ישנה מצבה המציינת את מעשה הגבורה של Davy Gunn ב- 1936, אשר הלך ברגל 90 ק"מ ב- 20 שעות דרך היערות של Big Bay, ע"מ להזעיק עזרה לניצולי אסון אווירי.
Gerthrud Valley – קרובה מאד למנהרה (ראה להלן), במקום דרך עפר המיועדת לנסיעה בג'יפים. אפשר ללכת לאורכה לכיוון הקרקס הקרחוני.
טיול לדאוטפול סאונד
08:45- יציאה מהמלון.
09:05 – נסיעה לאגם Manapuri. במקום מקבלים ארוחות צהריים ארוזות ומכובדות.
את הסיור, המשלב ספינה, אוטובוס, ספינה, וסיור בתחנת הכוח ההידרואלקטרי מתפעלת חברת Realjourneys. אתר: www.realjourneys.co.nz
09:15 – עלייה לסיפון.
09:30 – 10:15 – הפלגה יפה לאורך אגם Manapuri.
10:15-10:35 – ביקור במרכז המבקרים הקצר ועלייה לאוטובוס.
10:35- 11:20 – נסיעה ל- Doubtful Sound, כולל עצירות לצילומים.
11:30-14:30 – שייט קסום בפיורד.
14:45-15:30 – נסיעה לביקור בתחנת הכוח. סיור מעניין. הדרכה במקום.
שייט חזרה ונסיעה למלון. הגעה משוערת בשעה 18:00.
ביקור במערת התולעים הזוהרות Glow-Worm Caves. בלב המערה מתגלות אלפי נקודות זוהרות בכחול וירוק בלב המאפלייה.
בניו-זילנד חי מין ייחודי של חרק Arachnocampa luminosa , בעוד שקרוביו הביולוגיים מתקיימים על פטריות מסוגים שונים, קבוצה קטנה ממנו הם טורפים. בשלב גלגול הזחל (שנראה כמו תולעת) של קבוצה זו, משתמשים הזחלים באורות הזוהרים שלהם כדי למשוך חרקים מעופפים קטנים לתוך מלכודת של קורים דביקים.
הארה כימית (ביולומסנציה) נפוצה בקרב בעלי חיים רבים ואף בקרב פטריות, ולכל מין יש את המטרה שלו לשימוש בהארה כימית. בעוד גחליליות משתמשות בטכניקה זו כדי למשוך בני זוג ולתקשר, התולעים במערות ויערות ניו-זילנד משתמשות באור כדי למשוך חרקים מעופפים אל עבר הקורים הדביקים שלהם. ככל שהזחל רעב יותר – כך הוא יזהר באור חזק יותר.
הזחל ימשוך את הקורים בעזרת פיו עד אשר הטרף יהיה קרוב כדי להזריק אליו מיצי העיכול אשר יהפכו אותו נוזלי, ויאפשרו לזחל למצוץ את הטרף שלו. לאחר הסעודה, יכבה אורו של הזחל עד לגל הרעב הבא
את השיט מבצעות כמה חברות, ביניהן Real Journeys. בסמוך למערה, כלובי ציפורים.
נסיעה לאינוורקרגיל (Invercargill): נטו ½3 שעות. ברוטו – 4-5, תלוי מה עושים בדרך:
נסיעה מ-Te Anau דרומה בכביש מס' 95, עד אגם Manapiri. נסיעה דרומה בכביש ללא מספר, בנוף "אנגלי" עד ל-Clifden. במקום גשר תלוי על נהר Waiau ((Historic Suspension Bridge.
נוסעים משם לכיוון Lake Hauroko עד ל- Totara Tree (Podocarpus totara) – עץ בן 1000 שנה. מהחשובים בניו זילנד.
עצירה לשירותים וארטיקים ב-Tautapere. אחרי Te Waewae, תצפית על מפרץ בשם זה. קצת אחר כך, עצי macrocarpas בצורת דגל (כל ענף גדל בצל הרוח של הענף שמדרומו). מסומן במפה ובשטח: Windswept Trees. תצפית על מפרץ Colac Bay. המשך ל-Riverton.
לפני היציאה מריברטון, לעלות ברכב, , בדרך עפר כבושה ומשולטת ל-Mores Scenic Reserve . עולים באוטובוס לתצפית יפה, שם אפשר להדגים ולהסביר מהו אסטואר (Estuary), להבדיל מדלתה.
כביש דרומה-מערבה (בניגוד לכיוון הנסיעה) מכוון ל-Riverton's Rocks’. נוסעים עד קצה הדרך, לתצפית. חוזרים כ-3 דקות נסיעה לכיוון ממנו הגענו ורואים שביל ההולך במקביל לקוו המים ללכת לאורכו כ-20 דקות.
בסמוך, בית קפה-פאב… Beachhouse,
אינוורקרג'יל:
מרכז המידע למבקרים מספק מידע מקיף על העיר, על האי סטיוארט ואזור הדרום כולו. הוא שוכן ב- Southland Museum, בסמוך לכניסה ל- Queens Park. המוזיאון ידוע במצגת אורקולית על האיים השוכנים בין ניו זילנד לאנטרקטיקה ונקראת Sub-Antarctic Islands Interpretive Centre. כמו כן קיים בו גן סאב-אנטארקטי ותצוגה היסטורית וכמובן את בית ה- Tuatara המפורסם בו מתגוררים הזוחלים הנדירים והעתיקים החיים כ- 150 שנה.
המוזיאון פתוח בימים ב`-ו` בין השעות 9:00-17:00 ובשבתות וימי א` בין 13:00-17:00. הכניסה ללא תשלום. אפשר וכדאי לבקר ב- פארק קווינס Queens Park ב-Queens Dr, ללא ספק הפארק הגדול והאטרקטיבי ביותר בעיר. הפנינה הירוקה והשקטה בלב העיר, מציעה למבקרים בה שיטוט נינוח בין המדשאות, כלוב עופות גדול, פסלים, גנים ובריכות. הכניסה המרכזית לפארק היא דרך Gates Feldwick.
באינוורקרג'יל – העיר הדרומית והמערבית ביותר בניו זילנד. המלצה על מסעדת דגים KING'S
H.M.B. King's Restaurant, 80 Tay Street, tel: 03-2183443.
האי סטיוארט
מאינוורקרג'יל אפשר לצאת בשיט אל האי הדרומי סטוארט (Stewart Island ) הוא האי השלישי בגודלו בניו זילנד. שטחו הוא 1,746 קמ"ר. הוא נמצא כ-30 ק"מ מדרום לאי הדרומי, ומופרד ממנו על ידי מיצר פובו (Foveaux Strait).
באי מתגוררים כ-400 תושבי קבע והיישוב היחיד בו הוא העיירה אובן. רוב האי מכוסה בצמחייה עבותה וחלקו הצפוני בוצי ברובו. הפסגה הגבוהה ביותר באי היא הר אנגלם (Mount Anglem) המתנשא לגובה של 979 מטר. רוב שטח האי שייך לפארק הלאומי ראקיאורה.
במפות מסוימות מהמאה ה-18 ומראשית המאה ה-19 נקרא האי סטיוארט בשם "האי הדרומי" (האי הדרומי נקרא במפות אלו "האי האמצעי") בהמשך שונו השמות ושני האיים הגדולים של ניו זילנד נקראו האי הדרומי והאי הצפוני בהתאמה, ובעקבות כך האי סטיוארט נקרא על שם האירופי הראשון שמיפה אותו כאי באופן ודאי – ויליאם סטיוארט (William Stewart), שמיפה את חופיו כחלק ממשלחת לציד כלבי ים בשנת 1809. משמעות שמו המאורי של האי ראקיאורה Rakiura) היא "שמיים זוהרים", וככל הנראה הוא מתייחס לתופעת הזוהר הדרומי שניתן לראות מן האי. המיתולוגיה המאורית מתייחסת לאי גם בשם Te Punga o Te Waka a Maui (עוגן הקאנו של מאוי); על פי המיתולוגיה יצא האל מאוי לשיט בקאנו שלו (האי הדרומי), וכשהגיע למקום המרוחק מכל יבשה הטיל את העוגן (האי סטיוארט) ודג דג גדול (האי הצפוני).
האי מיושב בדלילות, ויש בו כבישים מעטים וקצרים. זהו גן עדן, ששימש לחניית ציידי לווייתנים בעבר, לחובבי טבע ולצפרים. ממשיכים בשיט לאי אולבה (Ulva) שם אפשר לצפות בכמה מהעופות הייחודיים לניו זילנד, בסביבתם הטבעית.
08:30 – יציאה מהמלון. נסיעה בת 25 דקות אל ה-Bluff. תצפית מ-Sterling Point. הנקודה הדרומית באי הדרומי.
09:15. התייצבות ברציף.
09:30 – 10:30- הפלגה לא קלה בים הפתוח. הגעה לאי Stewart. פגישה עם המדריך. מחברת Ruggedy Range, wildlife Experience. אתר: www.ruggedyrange.comהפלגה בת 10 דקות לאי Ulva' , המשמש מקלט נקי מטורפים, לשימור מיני עופות וצמחים יחודיים.
11:15-15:00 – סיור באי. יער מרתק, הרבה ציפורים, חוף נהדר. אך זהו סיור המתאים רק לנטורליסטים מושבעים.
16:15 – עגינה ב-Bluff.
משם, נוסעים דרך אזור קטלינס (Catline) לאורך החוף הדרומי (חלק מהדרך אינו סלול), בנוף של מצוקים ויערות, עם תצפיות וטיולים רגליים
לברר במלון אודות כביש Southern Scenic Rout. לוודא מועדי הגאות והשפל – חשוב ליום זה.
אפשר לנסות גם באתר : https://www.seatemperatu.re/oceania/new-zealand/the-catlins/tides.html
תחנות עצירה חשובות:
- Curio Bay – היער המאובן (Petrified fores) מגיעים אליו לאחר שעה וחצי של נסיעה משעממת. המקום נהדר. משמעותי רק בשפל. מאידך, אם מגיעים בעת הגיאות, אמנם מחמיצים את היער המאובן, אבל אפשר לטייל בשביל על המצוק.
- מפלי Mclean Falls. שעה נסיעה מ- Curio Bay. פניה מהדרך, נסיעה של 10 דקות לכל כיוון ושעה הליכה למפלים בנוף יער משגע!
- Cathedral Cave – בשיא השפל.
- חשוב להגיע בשפל. לכן כדאי לנסוע לשם לפני הביקור במפלי Mclean , שמאד קרובים אליהם , בפנייה לכיוון המערות יש שלט המודיע על שעות הגאות והשפל.
- כאשר המקום סגור בעת הגאות. אפשר לשחק עם הזמן ולבקר ב-וביקור Matai Falls, מפלי Parakaniu falls. לחזור חזרה לכיוון מערות הקתדרלה.
- Matai Falls מפלים בשמורת יער מיוחדת.
- Purakaunui Falls – הליכה ביער, בת 10 דקות לכל כיוון. ליד החנייה – כר דשא. מקום אידיאלי לפיקניק.
- Jack's Bay Blow Hole – הליכה של 30 דקות, לכל כיוון עולים בשביל מסומן ומגיעים לכוך ענק וממנו יוצא הים. יפה במיוחד בגיאות. הליכה קשה למדי!
- Nugget point. שיאו של היום. מסלול של חצי שעה הלוך ושוב על שפת המצוק.
נסיעה בכביש הראשי ל-Kaka Point- – תצפית על בקתות וסירות דייגים. המשך ל-Balclutha. על הכביש הראשי. ירידה ב-Waihola. פניה ל-Taieri River Mouth. נסיעה לאורך החוף עד דוניידין (Dunedin).
אפשר להוסיף גם:
- מגדלור waipapa ומסלול רגל בחוף הים.
ממשיכים ל-Baclutha, כשעה. משם עוד שעה – שעה וחצי נסיעה לדונדין (Dunedin). מגיעים. מאוחר בלילה. כדאי לאכול במלון של הקזינו. אפשר לצאת לסיבוב פאבים.
דוניידין
עיר אוניברסיטאית חביבה.
אפשר לבקר ב:
- רח' בולדווין Boldwin st., הנחשב לרחוב התלול ביותר בעולם.
- מבשלת שיכר.
- Olveston Historic Home – בית ויקטוריאני מרשים.
Cadbury World, 280 Cumberland St. 4. מפעל שוקולד עם מרכז מבקרים. אתר: www.cadbury.co.nz
- הגנים הבוטניים.
- האוקטגון – הכיכר המרכזית של דנידין.
- ביקור בתחנת הרכבת הבנויה בסגנון ויקטוריאני.
- Otago Settlers Museum
יציאה לסיור בחצי האי אוטגו (Otago). נסיעה יפה לאורך Otago Harbour (מפרץ הדומה לפיורד), בכביש המכונה Portrbelo Road. הדרך ארכה כחצי שעה, כולל עצירה אחת לצילום שחפים ושחפיות. עדיף לנסוע דרך כביש הרכס Highcliffe Road, כולל עצירה לתצפית. הנסיעה אורכת שעה ועשרים דקות.
ביקור בשמורת הפינגווינים צהובי העין, www.penguin-place.co.nz
הסיור כולל סרטון הסברה והדרכה מקצועית טובה. בזבוז זמן. הולכים שעה וחצי במחילות ורואים שלושה פינגווינים מרחוק.
ראו באתר זה: הפינגווינים.
לא הרחק משם, ביקור בשמורת האלבטרוסים. www.albatros.org.nz
במקום מרכז מבקרים יפה, סרטון נהדר, סיור בינוני. תלוי במזל.
ראו באתר זה: אלבטרוסים.
אפשרות לטיול ערב למושבת הפינגווינים הכחולים. מאד מתוייר. אך זו הזדמנות לראות עופות נדירים אלו.
אם יש זמן, אפשר לשלב עם Fort Taitura: https://albatross.org.nz/fort-taiaroa/
כדאי מאד לשקול שייט Monarch Wildlife Cruise במקום.
שייט ראשון יוצא ב-10:30 ואורך שעה וחצי.
ראו גם: www.wildlife.co.nz
ראו באתר זה: פינגווינים.
ישוב הנמצא במרחק של 7.5 ק"מ דרומית מערבית לדוניידין נמצא Tunnel Beach ובו תצורות גירניות מרהיבות. ממוקם ממש דרומית לסנט קלייר (St. Clair), טאנל ביץ' כולל צוקי אבן חול מגולפים בים, קשתות סלע ומערות. מעבר ליופיים של צוקי אבן החול המחוספסים, המקום נודע בשל המנהרה אל החוף שפוליטיקאי מקומי, ג'ון קרגיל, בנו של קפטן וויליאם קרגיל, הזמין עבור משפחתו בשנות ה-70. האגדה המקומית מספרת שאחת או יותר מבנותיו של קרגיל טבעו למוות בזמן שחיה בחוף הים. המנהרה עצמה חצובה גס, ועדיין נראים סימני היד שפועלת שיצרה אותה. במקור מדרון פשוט, מדרגות בטון נוספו כאשר הוא נפתח לקהל ב-1983. המנהרה יורדת 72 מדרגות אל החוף, והיא מוארת באופן עמום באופן טבעי.. שימו לב שהשביל למטה תלול ויכול להיות חלקלק מאוד בעקבות מזג אוויר רטוב.
לא הרחק משם, יש תצורות של משושים געשיים: Blackhead
המסלול הוא טיול רגלי פופולרי. הוא יורד מ-150 מטר (490 רגל) מעל פני הים בתחילתו, מרחק קצר מכביש Blackhead, מתפתל כ-1200 מטר עד לראש המנהרה קרוב לקשת ים טבעית.
סלעי המואראקי (Moeraki).
המלצה: להגיע לקפיטריה וממנה לא לרדת למטה אלא לעשות את המסלול הטבעתי, ממנו חוזרים בדרך כלל. עוברים דרך תצפית נהדרת ולידה לוח המחשה מאד ברור.
אפשר לנסוע צפונה, נסיעה משעממת דרך מישורי קנטברי ((Cantbery Planes לכרייסט צ'רצ' Christchurch)).
הר קוק
אפשר וכדאי, לפנות אחרי סלעי מוראקי, צפונה-מערבה, לשמורת הר קוק (Mount Cook National Park), הנקרא במאורית: אאורקי (Aoraki), הכולל את הר קוק (במאורית: אאורקי) וסביבתו. האזור הוכרז כשמורת טבע בשנת 1887 והפך לפארק לאומי ב-1953. מאז שנת 1990 מוכרז הפארק כאתר המורשת העולמית טה ואהיפוונמו, יחד עם שלושה פארקים לאומיים נוספים.
ניתן להגיע לפארק היישר מ'קווינסטאון.
שמו של הפארק Aoraki/Mount Cook National Park, הוא שילוב של שמו המאורי של ההר – "אאורקי", במאורית – "מנקב העננים" והשם שנתנו להר המתיישבים האירופאים – הר קוק, על שמו של מגלה הארצות ג'יימס קוק, שהיה בין האירופאים הראשונים שהגיעו לניו זילנד.
בתחומי הפארק נמצאת הפסגה הגבוהה ביותר בניו זילנד (הר קוק – 3,753 מטר מעל פני הים) וכן 19 מתוך 20 הפסגות בניו זילנד שגובהן מעל 3,000 מטר. שטחו של הפארק הוא 707 ק"מ רבוע וכ-40% ממנו מכוסה בקרחונים. בפארק יש מסלולי טיול לרוב, מסלולים אתגריים למטפסי
הרים,. כמו כן, קיימים בו מדרונות סקי.
יפה במיוחד טיול: Hooker Valley Track. כשלוש שעות הליכה. או Kea Point Track, האורך זמן דומה.
לייק טקאפו (Lake tekapo). אגם מאורך ויפהפה ולו מספר צבעי כחול. במבוא איון קטן – Motuariki island . לחופו עיירה בשם זה ובה מצפה כוכבים.
נסיעה צפונה אל Castle Hill, לראות תצורות סלע יפות.
נסיעה לפארק הלאומי מערב ארתור (Arthur's Pass). טיפוס לא קל אל Avalanche Peak
כרייסטצ'רץ'
אם מגיעים בשעה נורמלית. אפשר לשלב שייט על נהר האבון. שייט בגונדולות. Punting on the Avon. :
אפשר וכדאי לצאת לסיור בחצי האי הגעשי והמוריק Banks Peninsula. שטחו 1,150 קמ"ר,. ידוע במסלולי ההליכה הארוכים ובאפשרות הצפייה בדולפינים.
סיור ב-Christchurch
הסיור כולל: קתדרלה בסגנון "גותי". אפשרות לעלות לתצפית ממגדל הפעמונים. הליכה אל נהר האבון, עד לקשת אנז"ק. המשך לגנים הבוטניים, שם ממתין האוטובוס. משם – סיור בגנים הבוטניים (בשיאם באוקטובר – פריחת האביב, או בפברואר – פריחת הקיץ, אך יפים מאד גם בדצמבר – פריחת הוורדים). חוזרים ל-Art Center . – מבני אבן שהיו פעם בנייני האוניברסיטה. בסוף שבוע, יש שם שוק אומנויות יפהפה גם בחוץ. אווירה נהדרת.
מסעדת מזנון ענק רועשת. Oxford on the Evon.
אפשרות: יום סיור לקראיקורה (Kaikoura). ארוך מאד. כמעט ארבע שעות נסיעה לכול כיוון, לשם צפייה בלווייתנים ושחייה עם דולפינים .
ראו באתר זה: לווייתנים.
הדעות על הסיור חלוקות.
למי שרוצה להשלים את הקפתו של האי הדרומי:
באזור מלבורו (Marlborough), יש יקבים לרוב.
המשך נסיעה צפונה אל Marlborough sounds. במאורית: (te reo Māori: Te Tauihu-o-te-Waka. זאת רשת נרחבת של עמקים טבועים בים . משם, חזרה לנלסון.
הערות
[1] אבל יאנסזון טסמן (: Abel Janszoon Tasman; 1603 – 1659) היה יורד ים הולנדי, מגלה ארצות וסוחר. ידוע בעיקר בזכות מסעותיו בשנת 1642 ו-1644 בשירות חברת הודו המזרחית ההולנדית. מסעו של טסמן היה המסע הראשון של אירופאי שהגיע לאיי ארץ ואן דימן, הידועה היום בשם טסמניה וכן לניו זילנד והראשון לזהות את איי פיג'י, בשנת 1643. טסמן, הנווט שלו, פישר (Visscher) והסוחר והאמן גילסמן, מיפו חלקים משמעותיים מיבשת אוסטרליה, ניו זילנד ואיי האוקיינוס השקט שאליהם הגיעו.
[2] בהלה לזהב (: Gold Rush) הוא כינוי לתופעה של הגירה המונית של עובדים אל מקומות בהם התגלו מרבצי זהב משמעותיים. העובדים המהגרים שואפים לקחת חלק בחיפוש הזהב בתקווה להתעשרות מהירה. מרבית אירועי הבהלה לזהב התרחשו במאה ה-19. היו אירועים כאילו בהיסטוריה לש קליפורניה, אלסקה, אוסטרליה, ברזיל וניו זילנד. בהלת זהב טיפוסית מתחילה עם גילוי אזור עשיר בזהב נגיש. פרסום הגילוי גורם להגירה של מחפשי זהב, שהגעתם יוצרת יישובים חדשים ומשיכה לנותני שירותים עבור מחפשי הזהב. מיצוי הזהב הנגיש יכול לגרום לעזיבה המונית של האזור. תופעת הבהלה לזהב היוותה השראה עבור יוצרים וכך נכתבו ספרים ונוצרו סרטים, שעלילותיהם מתרחשות על רקע זה, לדוגמה: הספר "הבהלה לזהב" של ג'ק לונדון והסרט הבהלה לזהב בבימוי וכיכובו של צ'ארלי צ'פלין.
[3] ג'ייד. בעברית "ירקן" ,היא אבן חן יקרה למחצה. שם האבן נגזר מצבעה הנפוץ ביותר – הירוק. בשם "ירקן" קראו בעבר לאבנים שונות. כך למשל מתרגם תרגום אונקלוס את אבן החושן פטדה למונח הארמי ירקן. גם תרגום השבעים ראה בפטדה אבן ירוקה ומכנה אותה ירקתא. כיום מקובל לקשור בין הפטדה לבין הטופז למרות שצבעו הנפוץ הוא דווקא צהוב. גם לאבני החן אקוומרין ו"בלאדסטון" (סוג של ישפה) נהגו לקרוא ירקן,[ אלא שכיום קוראים כך רק לאבן המכונה באנגלית "ג'ייד" (Jade). השם "ג'ייד" הוא כינוי חדש יחסית ונוצר כשיבוש של השם שניתן בספרדית לאבן הירקן "piedra de ijada" (כינוי המצוי בכתובים בפעם הראשונה ב-1565), כלומר "אבן החלציים" או "האבן של חלקו התחתון של הגוף". מקור הכינוי בספרדית הוא באמונה שאבן הירקן מסוגלת לרפא מחלות הקשורות בחלקו התחתון של הגוף, כדוגמת אבנים בכליות ומחלות כליה. בעקבות כך, וכדי לנתק את השם מן הצבע הירוק, שאינו הצבע היחיד של האבן הזו, חידש המתרגם והסינולוג דן דאור את השם אִיחָד, על-פי הספרדית ובלבוש משקל עברי, בתרגומו לשירה סינית, אשר בה נפוצים אזכורי האבן.
משם זה נגזר גם שמם של שני המינרלים השונים הבונים את שני סוגי האבן. שם המינרל ג'יידיט נגזר ישירות משם האבן באנגלית, ואילו שמו של המינרל נפריט נגזר מהכינוי "lapis nephriticus" (לפיס נפריטיקוס), שפירושו "אבן כליה", והוא הגרסה הלטינית של השם הספרדי לירקן.
[4] צְלוֹפָחִיִּים (שם מדעי: Anguillidae), היא משפחה של דגים רכים מסדרת הצלופחאים שחיים במים מתוקים אך נולדים דווקא בים, אליו נודדים הבוגרים כדי להטיל ביצים. במשפחה זו ישנו רק סוג אחד – צלופח. חלקו העליון של הצלופח מעוטר בסנפיר ארוך ורציף, החל מאחורי ראשו עד לקצה זנבו. אין לצלופח סנפירי גחון, ולכן הוא משתמש בטכניקה שונה משאר הדגים על מנת לשחות: הוא מתפתל ויוצר סביבו גל הנע לאורך גופו בכיוון זנבו, 'רוכב על הגל' ודוחף את עצמו קדימה, וכך הוא שוחה.
הפרשת ריר תמידית מעורו מסייעת אף היא לתנועתו של הצלופח, הריר מחליק את גופו ומקל את החיכוך עם המים בעת השחייה, ובעת הזחילה על קרקעית הים. גון גבו שחום אך גחונו בהיר. בגוף הצלופח מאות חוליות. חזות הצלופח חלקה, זאת משום שהקשקשים הזעירים שלו טמונים מתחת לעורו. הצלופחים הם יצורים ארוכים וריריים דמויי נחש שאין להם סנפירים עליונים ובמקום זה הם משתמשים בזנבם החזק כדי לנוע. למזונם הם מחפשים דגים קטנים יותר וכן סרטנים וחסרי חוליות אחרים. הצלופחים הם מיני מאכל חשובים בהרבה מקומות. ביהדות הם אינם מינים כשרים כי חסרים להם סנפירים וקשקשים.
[5] גֵיסות הצבא האוסטרליים והניו זילנדיים (גם: אנזא"ק או ANZAC – ראשי התיבות Australian and New Zealand Army Corps) היה כוח צבאי של חיילים אוסטרלים וניו זילנדים שלחמו במלחמת העולם הראשונה לצד "מדינות ההסכמה" נגד "מעצמות המרכז" בגליפולי, במזרח התיכון ובחזית המערבית.
באוסטרליה וניו זילנד, המונח משמש לא רק לציין את הלוחמים במלחמת העולם הראשונה, אלא לכל החיילים האוסטרליים והניו זילנדים בעת מלחמה. יום אנזא"ק נחגג כל שנה במדינות אלו לזכר החיילים שנפלו במלחמה, בשתי המדינות, ב-25 באפריל – יום נחיתת הכוחות הראשונה בגליפולי בשנת 1915 בחוף, שנודע לאחר מכן כ"מפרץ אנזא"ק". ראו גם: עזרא פימנטל, נתיב אנזא"ק בארץ ישראל, הוצאת אריאל, 2013
[6] קיאה או נסטור הררי (שם מדעי: Nestor notabilis) הוא מין תוכי המשתייך לסוג נסטור שבסדרת התוכאים. הקיאה הוא תוכי לילי-למחצה, והוא אנדמי לאזורים הרריים באי הדרומי של ניו זילנד – בעיקר באזור "האלפים הדרומיים" ופארק לאומי הר קוק; תכונה זו מייחדת אותו משאר התוכים, שכן הוא אחד מהתוכים היחידים המסוגלים לחיות באקלים אלפיני. הקיאה מאופיין בממדיו הגדולים יחסית; בצלילים שהוא משמיע – לעיתים קרובות הוא קורא "קיאה, קיאה", ומכאן מקור שמו; ובאופיו הסקרן – הוא מתעניין מאוד בחפצים או אנשים הזרים לו ואינו חושש לנקר מכוניות תיירים ואף לעקור את השמשות שלהן. מסיבה זו, הקיאה מזיק לכבשים המגודלות בניו זילנד – הוא פיתח תאווה מיוחדת לשומן שמתחת לעורן וכדי להשיג אותו הוא מנקר אותן, לעיתים תוך גרימת נזק. הקיאה נחשב לבעל חיים אינטליגנטי ביותר
[7] יוהנס קפלר ( Johannes Kepler; 1571 – 1630) היה אסטרונום, מתמטיקאי ואסטרולוג גרמני, שנחשב לדמות מפתח בהתפתחות האסטרונומיה והמדע המודרני במאה ה-17. תמך במודל ההליוצנטרי של קופרניקוס, לפיו כדור הארץ סובב סביב השמש ואינו מרכז היקום, כפי שהייתה העמדה המקובלת באותה העת. נודע בעיקר בזכות החוקים שניסח אודות התנועה הפלנטרית של כוכבי הלכת סביב השמש, הידועים בשם "חוקי קפלר", שהיוו את אחד מהיסודות עליהם בנה ניוטון את חוק המשיכה האוניברסלי. קפלר חי בתקופה בה לא הייתה הבחנה ברורה בין אסטרונומיה ואסטרולוגיה, והשפעתם ההדדית של שני התחומים, בנוסף לאמונתו הדתית של קפלר, ניכרת ברבים מכתביו.