המלצות לטיול במצרים
כתב וצילם: גילי חסקין
לכתבה מצומצמת, ראו במגזין האלקטרוני של YNET מעבדות לחרות
ראו באתר זה: הגיאוגרפיה של מצרים, סכר אסואן, תעלת סואץ, הנילוס, הממלוכים במצרים, יומן מסע, נאת המדבר של פאיום; המדבר המערבי במצרים
לחצו כאן: הרצאה על מצרים
מצריים נמנית עם אותן ארצות שעצם הזכרת שמן גורר אסוציאציות מעולם מופלא. חרפושית הזהב המסמלת את החיים; הספינקס – סמלו של המוות; וכמובן אי אפשר בלי הפירמידות וניחוח המזרח. זהו נווה המידבר הגדול ביותר בעולם וגם מכורתה של התרבות העתיקה ביותר. הצהוב של המדבר השולט בכל ומולו שפע הירק שבעמק הנהר. בתווך, הפס הכחול כחול של הנילוס. הערים והשדות תופשים פחות מארבעה אחוזים מתוך השטח הכולל של למעלה ממיליון קמ"ר.
הטיול למצרים הינו קודם כל חוויה תרבותית ממדרגה ראשונה. לפני למעלה מ- 10,000 שנה החל האדם להתיישב בעמק הנילוס. באלף הרביעי לפני הספירה התגבשה תחת שלטונו של ראשון הפרעונים התרבות המצרית, ששגשגה במשך כ- 3,000 שנה. זו ארץ שפרחה אלף שנים לפני שאבותינו יצאו מבית עבדים לארץ כנען. בשלהי האלף הרביעי לפני הספירה עברו הבנאים המצרים לבניה מתוחכמת באבן. תוך פרק זמן קצר השתלטו על רזי החומר החדש, הקימו את הפירמידות שבגיזה, ובמשך מאות שנים הציבו לצידי הנהר, על פני למעלה מ- 3,100 קילומטרים, מונומנטים עצומים של אבן, מהמופלאים בעולם כולו. יחד עם האדריכלות הופיעה ופרחה האמנות המצרית. המצרים הקדמונים השאירו מאחריהם את השרידים האדריכליים והאומנותיים המרהיבים על אדמות. הפירמידות הן המרשימות ביותר, אך עולים עליהם שרידי המקדשים שבעמק הנילוס, והקברים שתמשיחי הקיר שלהם זוהרים בצבעיהם אחרי הפרעונים שטפו ועברו את מצריים יוונים, רומאים, ערבים, ממלוכים ותורכים. אלה הטביעו את חותמם על הספרות ועל השפה, והנציחו את תרבותם במבנים רבי רושם.
קהיר היא כרך עצום. מרכז העולם הערבי, בירת העולם המוסלמי והעיר הגדולה ביותר באפריקה. אלו אינם נתונים סטטיסטיים בלבד, אלא עובדות המשפיעות על הנוף, על הפולקלור ועל תחושת המטייל. אכן, אין הרבה משותף בין צאצאי החיג'אזים לבין הפרעונים, אך ההתחקות אחרי הדומה והשונה יכולה להיות חוויה מרתקת. עבור התיירים הישראליים, מצריים אינה עוד ארץ על מפת התיירות העולמית. פרקים רבים בתולדות עם ישראל שזורים בהיסטוריה הארוכה של מצריים. זו הזדמנות מיוחדת עבורנו לבקר במדינה ערבית שלפני זמן לא רב היתה מעבר לקו העימות ולהכיר מקרוב את מה שהיה פעם אויב והיום שכן. זהו מסע מאלף אל עבר חמשת אלפי שנות היסטוריה, שבצילן חיים כיום שבעים מיליון בני אדם.
צילום: גילי חסקין
נתונים כלליים
שם מלא: הרפובליקה המצרית הערבית.
שטח: 1,001,449 קמ"ר
אוכלוסיה: כ-70 מיליון נפש
צפיפות האוכלוסין: 70 נפש לקמ"ר
צפיפות האוכלוסין האפקטיבית (בשטח המעובד): 1400 נפש לקמ"ר
הריבוי הטבעי: 2.7% בשנה
הדת: 91% מוסלמים; היתר נוצרים קופטים
השפה: ערבית (שפת המדינה); אנגלית וצרפתית (שפת המסחר והמשכילים)
מטבע: 1 לירה מצרית (גני), מתחלק למאה
אקלים
מצריים משתרעת בין °22 מעלות ל- °32 מעלות רוחב צפוני. מלבד רצועת החוף, שורר בה אקלים מדברי. בחורף יורד מעט מאוד גשם לאורך החוף. שאר המשקעים נישאים בעזרת הרוחות הצפוניות-מערביות לתוך הארץ. הגשמים פוחתים הולכים ככל שמתקדמים לכיוון דרום. באלכסנדריה יורדים בממוצע 191 מ"מ גשם בשנה; בקהיר – 24 מ"מ בשנה ובאסואן – אפילו לא מילימטר אחד. החורף נוח, הקיץ חם מאד.
עונות מומלצות
החודשים המומלצים לטיול הם נובמבר עד מרץ. בחודשים אוקטובר ומאי חם, אך ניתן לטייל בנוחות. חודשי הקיץ, מיוני עד ספטמבר, לוהטים. למגיעים בעונת הקיץ מומלץ להשתכן בחדרים ממוזגי אוויר, ולטייל בשעות הבוקר המוקדמות ובשעות הערב המאוחרות. טיולי פאלוקות (מפרשיות), שבהם ישנים על חוף הנהר, עדיפים בחודשים אוקטובר ואפריל.
אשרה (ויזה)
מבעלי דרכון ישראלי נדרשת אשרה. ניתן לקבלה במשרדי הקונסוליה המצרית ברחוב בזל 50 בתל-אביב, או באמצעות משרדי הנסיעות.
הגעה
א. 'אל על' ו'אייר סיני' מקיימות קו תעופה ישיר מתל אביב לקהיר. קיימות טיסות מאירופה לאלכסנדריה וללוקסור.
ב. שיוטי החוף השונים נוהגים לעגון בפורט סעיד.
ג. דרך היבשה מתל אביב לקהיר, דרך מעבר הגבול בטאבה.
טיולים מאורגנים
היתרונות ברורים: דרך נוחה מאד לעקוף את הביורוקרטיה המצרית ואת קשיי השפה. נוסף על כך בארץ עתירת היסטוריה וממצאים ארכיאולוגים כמצריים קיימת חשיבות עליונה להדרכה טובה. חברות רבות צברו בעבר ניסיון בטיולי איכות למצריים והן הציעו טיולים בני שמונה ותשעה ימים לקהיר ועמק הנילוס, וכן טיולים בני שנים עשר יום וארבעה עשר יום המקיפים יותר, וכוללים גם את אלכסנדריה ואת הדלתא.
טיול עצמאי
פשוט מאד. המצרים חביבים ומסבירי פנים. קיימים מלונות רבים בכל הדרגות. עובדי התיירות דוברי אנגלית וצרפתית. מומלץ להצטייד בתעודת סטודנט המעניקה הנחה במחירי הכניסה לאתרים ולמוזיאונים. בערי התיירות העיקריות קיימות לשכות מידע שעובדיהן ישמחו לענות על שאלות באנגלית ובצרפתית.
מטבע
לירה מצרית (גני) מתחלקת למאה גרושים (פיאסטר). בעבר היה נהוג להמיר מטבע זר בשוק השחור. כיום הדבר אסור בתכלית האיסור. קיימים חוקים נוקשים מאד לגבי מטבע זר. לנכנס למצריים מומלץ להצהיר על מלאי מטבע החוץ שעימו, על-מנת שיוכל להוציאו. קיימת מדיניות עונשין קשוחה נגד מחזיקי שטרות מזויפים!
מלונות
לבחירת התייר עומדת קשת רחבה של בתי מלון. החל ממלונות מפוארים בעלי שמות יוקרתיים כמו "הילטון", "שרתון", "מריוט", "מרידיאן" ו"הולידיי-אין". ישנם מלונות בדרגת ארבעה כוכבים, המופעלים על ידי חברות מצריות (כמו "איזי"). הם זולים יותר ואיכותם טובה. מלונות שלושה כוכבים זולים הרבה יותר מהמקובל בישראל ובאירופה, אך אינם נקיים במיוחד ותחזוקתם גרועהמחירי מלונות בעלי כוכב אחד או שניים זולים להפליא אך איכותם ירודה בהתאם. למחירי מלונות יש להוסיף 14% מס. אכסניות הנוער זולות עוד יותר. מחיר לינה בהן פחות מלירה מצרית. כרטיס חבר באגודת אכסניות נוער אינו נדרש. האכסניות צפופות, מלוכלכות ולא מומלצות (מלבד האכסניה בשארם א-שייך).
תחבורה
רכב פרטי: איני ממליץ לטייל במצריים ברכב ישראלי. הצפיפות גדולה, הכבישים משובשים, הטיול יקר יותר וקשה להתמצא בערי מצרים. אם בכל זאת חשקה נפשך בטיול מסוג זה, עליך להקפיד על הכללים הבאים:
א. מותר להיכנס רק במכונית פרטית (לא טנדר או ג'יפ).
ב. יש להצטייד ברישיון נהיגה בינלאומי ובתעודת רישיון בינלאומית לרכב, וכן בתג פטור ממכס, אותם ניתן לקבל במשרדי "מ.מ.ס.י" בארץ.
רכב שכור: לא מומלץ, בשל מחירן הזול של המוניות.
מוניות: כאמור, זול. יש לסכם עם הנהג על המחיר מראש. בנסיעות הבין-עירוניות מופעלות מוניות שירות רבות ומחירן זול מאד.
רכבות: רשת מסילות ברזל של כ- 4,500 ק"מ משרתת את הערים העיקריות. הרכבת החדישה יחסית, בקו קהיר-אסואן היא הטובה ביניהן. המחלקה הראשונה ממוזגת אוויר ומומלץ לנסוע בקרונות שינה. בעלי דרכון זר (לא ישראלי) יכולים לרכוש כרטיס רכבת-ספינה מקהיר עד חרטום.
אוטובוסים: זולים מאד, מלוכלכים וצפופים.
טיסות פנימיות: חברת "איג'יפט אייר" מפעילה טיסות קבועות למצריים עילית (לוקסור, אסואן, אבו סימבל), לאכסנדריה ולגרדקה שלחוף ים-סוף. מחיר הטיסות זול למדי. לדוגמא: מחיר הטיסה קהיר-לוקסור זהה למחיר רכבת השינה.
שייט
לאוהבי חוויות יוקרתיות מומלץ טיול שייט באחת הספינות המפליגות לאטן לאורך הנילוס. יתרון סיורי הספינות הוא שהן משלבות נופש ומנוחה בטיול. החיסרון – הן איטיות למדי ויקרות. לתרמילאים מומלץ לצאת לשייט פאלוקות. טיול פופולארי מאוד כולל שיט בן חמישה ימים מלוקסור לאסואן.
בריאות
תיירים רבים לוקים בשלשולים, בכאבי בטן, בהקאות וכדומה. מומלץ שלא לשתות מי ברז. כדאי להקפיד לשתות מים מינראליים או משקאות קלים בבקבוקים סגורים. מומלץ שלא להתרחץ בנילוס מחשש בילהרציה. באזור אסואן זרימת המים מהירה יחסית והשחייה בטוחה למדי. עדיף לאכול מזון מבושל ופירות קליפים. לא להרבות בירקות, במוצרי חלב ובממתקים. חשוב להצטייד בכובע רחב שוליים ובקרם שיזוף. כדאי להצטייד בקרם נגד יתושים.
ביטחון
כמעט ואין תופעה של גניבות. מצריים בטוחה מאד. בעשר השנים האחרונות כמעט ולא היו תקלות על רקע בטחוני (למעט סיני). המטייל הישראלי יכול לחוש שם בטוח. יש לציין כי המטה למלחמה בטרור, במשרד ראש הממשלה, ממליץ שלא לבקר במצרים.
דואר וטלפון
מכתבים וגלויות מגיעים לתעודתם תוך שבועיים-שלושה. קשר הטלפון מסורבל למדי אך הולך ומשתפר. יש להזמין שיחות באמצעות מרכזיות המלון. שירות האינטרנט הולך ומתרחב הפקס מהיר ונוח.
מזון ושתיה
המטבח המצרי הוא שילוב מוצלח של המטבח התורכי והמטבח הערבי, שבמהלך הדורות קלט גם השפעות אירופיות. טיול במצריים הוא ללא ספק גם חוויה קולינארית. ידועה במיוחד היא מסעדת "פלפלה" שברחוב טלעת חרב 15 בקהיר. השירות שם עצל מאוד, אך האוכל הטעים והמגוון, התפאורה האווירה, הופכים את הסעודה לבילוי.
פול- המאכל הלאומי. מוגש בצורות שונות: עם שמן זית עם בצל, עם סלט ירקות, ביצה, פסטרמה, בשר טחון ועוד.
טעמיה – הפלפל המצרי – עשוי מפול במקום מחומוס.
מלוחיה – מרק ירקות סמיך ומתובל מאד. מוגש לעתים עם נתחי בשר.
חלטה – תבשילי אורז בבשר.
באבא גאנוש – סלט טחינה, חצילים, ברוטב שום ולימון.
טורשי – חמוצים.
מַחשֶי – ממולאים.
טחינה, שקשוקה, חומוס – כמו בארץ.
אום עלי – פודינג חם מחלב, אורז ופירות יבשים.
עטאיף – בצק ממולא שקדים בסירופ.
מומלץ לשתות קרקדה – משקה העשוי מצמח הגדל במצריים עילית וטעמו חמצמץ-מתוק.
הקפה מוגש בארבע צורות: מזבוט – עם כפית קטנה של סוכר, זיאדה – מתוק מאוד, סאדה – ללא סוכר כלל, אריה – עם קמצוץ סוכר.
ביגוד
כאמור, במצריים שורר אקלים מדברי. יש להצטייד בביגוד קל לשעות היום ובסוודר לערב. חשוב מאוד – נעלים נוחות הליכה בחולות אתרי העתיקות. בשל האור החזק מומלץ להצטייד במשקפי שמש. אין צורך במעיל גשם או במטריה.
בקשיש
חלק מההווי המצרי – כולם מצפים לתשר. החל מפקיד הקבלה, דרך נהג המונית ועד לנער המגיש מגבת בחדר השירותים.
קניות
עמידה על המקח מקובלת במצריים.
תכשיטים – ברחוב הצורפים שבבזאר "חאן אל-חליל" אפשר לקנות תכשיטי זהב וכסף יפים במחירים טובים.
כלי נחושת, יפהפיים וזולים – ב"חאן אל-חליל" ובשווקי לוקסור ואסואן.
גלביות – החל מפשוטות הנמכרות בשווקים במחירים זולים ועד לגלימות משי הנתפרות לפי מידה.
מרבדים – בכפר חארניה שליד קהיר.
מוצרי עור – בחנויות שבמרכז העיר.
בשמים – תרכיזים שמופקים מפרחים. כדאי במיוחד – טכס ההרחה המלווה את הקניה. מומלץ למהול את הבשמים באלכוהול.
ציורי פפירוס – ציורים טובים ויקרים – באזור הפירמידות בחנויות המדגימות את תהליך ההכנה. ציורים זולים פשוטים – בשווקים.
היכן לטייל
תלוי בעניין. ישנם מטיילים המקדישים עשרה ימים לפורט סעיד, לקהיר ולאלכסנדריה. יש לערים אלה הרבה מה להציע בתחום חיי העיר: חנויות, מסעדות ומועדוני לילה,. אם כיסביר להניח שקוראי אתר זה יעדיפו לטייל גם בעמק הנילוס.
אם עומד לרשותכם זמן קצר של שלושה עד ארבעה ימי טיול מלבד הנסיעות, מומלץ להתרכז בקהיר, שהיא עיר גדולה, מרתקת ומכונה "עיר אלף המסגדים". מומלץ לבקר ב"עיר המתים", אחוזות הקבר הממלוכיות שבמזרח העיר, במוזיאונים השונים, בעיר העתיקה, במצודת מוחמד עלי ובמסגדים הרבים. סיור יסודי בקהיר מצריך לפחות שבוע ימים.
אם לרשותכם 8-6 ימי טיול נטו, כדאי לטייל גם בלוקסור ובאסואן שבמצריים עילית.
אם לרשותכם שבועיים, ניתן הרחיב את הביקור בעמק הנילוס, לקברי בַנִי חסאן, לדַנדַרָה, לאַבִידוס וכו', או לאלכסנדריה ולדתלא. בפרק זמן ארוך יותר ניתן בקר גם בנאות המידבר שבמידבר המערבי או במנזרים שבמידבר המזרחי.
גִיזָה – הפירמידות והספינקס – האתרים הידועים במצריים. חלומו של כל תייר ושוחר תרבות. הן ניצבות שם כבר 5000 שנה. פתגם מצרי עתיק אומר שכל אדם מפחד מן הזמן, אך הזמן מפחד מן הפירמידות. סמוך להן ניצב הספינכס, שומר פתח המתים של גיזה. יש הטוענים שפרצופו הינו קלסתרו של המלך חופי, בן השושלת הרביעית שמלך כאן במאה ה-28 לספירה. שנים עמד כך עד שבאו החיילים הממלוכים והשתעשעו בירי לפניו. הם שברו את אבו והפילו את זקנו, אך לא הצליחו למחוק לו את החיוך. יש הטוענים כי הוא מחייך משום שכבר ראה את הכול. ראה את כולם עוברים ונעלמים. מצרים, אשורים, פרסים, יוונים, רומאים, ערבים, ממלוכיים, תורכים. כולם חלפו והלכו והוא עדיין כאן. שותק ומחייך.
סַקרָה – בֶית הקברות העשיר שממערב לנהר, שימש את מצריים מאז התקופה הטרום שושלתית ועד התקופה הקופטית. מפורסמת במיוחד פירמידת המדרגות. ידועים מאוד מיתחם ג'וסֶר, הקברים השונים והסַרפֶאום. סיור בן לסקרה, כולל בדרך כלל גם את מֶמפִיס – בירתה הראשונה של מצריים המאוחדת והוא חלק מתפריט החובה של התייר בקהיר.
פָאיום – נאת המידבר הנמצאת בשקע ממערב לנילוס. אחד מאסמי המזון המסורתיים של מצריים. ידועים במיוחד הפרחים שמהם מפיקים את הבושם. זהו סיור חשוב למתעניינים בחקלאות ובקדרות המסורתית.
אם לרשותכם 8-6 ימי טיול נטו, כדאי לטייל גם בלוקסור ובאסואן שבמצריים עילית.
לוקסור – נא-אמון המקראית, "תביי" בפי היוונים, היהלום שבכתר. מקדשי לוקסור מסמלים את שיאה של האדריכלות המצרית. אלו אתרים עוצרי נשימה. מומלץ מאד לבקר במקדשי לוקסור וקרנק שבגדה המזרחית של הנהר. במקדש לוקסור תבליטים יפהפיים, המתארים בצורה מוחשי להפליא, כיצד נראה המקדש במאה ה-18 לפני הספירה, על מגדליו ודגליו ואת התהלוכה השנתית לכבוד אל הצמיחה, שהיתה מקיימת כאן בכל שנה, בחודש האביב. מקדש כרנך הסמוך נבנה במשך למעלה מאלפיים שנה. על כל אחת מכותרותה עמודים הגדולים ניתן להציב מאה איש!
הגדה המערבית, שם שוקעת השמש, היא ארץ המתים. כאן בנו המלכים את מקדשי המוות שלהם. ידוע במיוחד מקדשו של אמנחותפ הרביעי, שלא שרד ממנו דבר למעט שני פסלים, שכונו על ידי היוונים "ענקי ממנון". תיירים ראשונים אלו, שהגיעו למצרים כבר במאה השישית לפני הספירה, שמו את ליבם לתופעה מופלאה, עת מדי שחר, נכנסת הרוח לסדקם שנקרעו באחד הפסלים ומשמיעה מפיו מנגינה ענוגה. זה הזכיר להם את הנסיך ממנון, הקרא מדי בקר לאמו, אורורה, אלת השחר. הרומאים שיפצו בחריצות את הפסל, עד שחדל "לשיר" ופג הקסם. במקדש המוות של המלך רעמסס השני נותר פסל קולוסאלי שמשקלו 1000 טון ובמקדש המוות של רעמסס השלישי נשתמרו תבליטים המתארים בפרוטרוט את הקרבות שניהל עם גויי הים, בראשית המאה ה-12לפני הספירה. אחד העמים המובסים הלוו היה הפלשתים, שהגיע לארץ ישראל ובמשך שנים נלחם עם אבותינו העברים על אותה כברת ארץ. מקדשה של המלכ חאתשפסות, שנבנה על יד האדריכל הגאון (ומאהבה) סנמות, שונה מכול הייתר, הוא נראה כבוקע מתוך הסלע ועל קירותיו לא מתארים קרובת אלא מסעות רכש שערכה באפריקה ומזכירים להפליא את הסיפור המקראי על ביקורה של מלכת שבא. קברי המלכים הינם היכלות תת קרקעיים ענקיים שעל קירותיהם מתוארת דרכו הנפתלת של המלך אל העולם הבא. החל ממשפט אוזיריס, בו שוקל אל המתים את זכויותיו מול חטאיו, דרך השלבים הקשים בהם נאלצת להתמודד נשמתו ועד למנוחת הנצח. קברי האצילים, לעומת זאת, משוחים בתיאורים ריאליסטיים של חיי היום יום במצרים, מחקלאות ועד צייד.
כדאי להקדיש לאזור 3-2 ימים. ניתן לסייר באתרי הגדה המערבית באוטובוס, במונית, על גבי אופניים או על גב חמור.
אסואן – עיר עתירת דקלים ושטופת שמש, הנמצאת בחוג הסרטן ממש. איי הגרניט שבנהר, הצבע הכחול העז, סירות המפרש (הפאלוקות), המשייטות ביניהם, ותושביה הנובים, משווים לה חן מיוחד. הטיול השייט הקלאסי כולל בדרך כלל סיור בגן הבוטני שנטע במקום הקצין הבריטי קיצ'נר, בקברו של האגא ח'אן, מנהיג כת האיסמעיליה ועוד. באסואן ניתן כבר לחוש את ניחוחה של אפריקה והיא נחשבת למקום היפה במצריים. מקום נפלא לנפוש מעט, מהגודש המצרי ומהשפע הארכיאולוגי. זהו מקום רומנטי להפליא. מומלץ בחום לצפות בהר בשעות בין הערביים מהמרפסת של מלון אולד קטרט, שם צולם סרטה המפורסם של אגאתה כריסטי, "רצח על הנילוס".
סביב אסואן מספר אתרים כמו מקדש פילה, שנמשה מתוך האגם שייצר הסכר הגדול, מחצבות הגרניט שם חצבו את האובלסיקים המפורסמים וכמובן הסכר הגבוה.
אבו סִימבֶל – מקדש אדיר שנחצב בסלע על ידי רעמסס השני. המקדש היחידי במצרים שאיננו בנוי אלא חצוב כולו. בחזיתו ארבעה פסלי ענק של רעמסס, בגודל של כעשרים מטרים כל אחד. בתוכו של המקדש תבליטים מרהיבים. כאן, הרחק מעינו הפקוחה של המימסד הדתי, העז רעמסס השני, גדול מלכיה ובוניה של מצרים, וגם גדול הפרסומאים של עצמו, לעשות את מה שלא העז לעשות בשום מקום אחר – להציב את עצמו לצדם של אלי מצרים ולא כמשרתם.
במבצע הצלה בינלאומי הוזזו המקדשים לאחור והורמו לגבעה סמוכה, על מנת שלא ייפגעו ממי אגם נאצר.
אם לרשותכם שבועיים, ניתן הרחיב את הביקור בעמק הנילוס, לקברי בַנִי חסאן, לדַנדַרָה, לאַבִידוס וכו', או לאלכסנדריה ולדלתא. בפרק זמן ארוך יותר ניתן בקר גם בנאות המידבר שבמידבר המערבי או במנזרים שבמידבר המזרחי.
בני חסאן – אתר מפורסם, הנמצא כ- 20 ק"מ מדרום למיניה, סמוך לעיירה אסיוט. במקום קברים מרשימים חצובים במעלה ההר ובהם תיאורים נפלאים של חיי היומיום במצרים העתיקה.
תל-אל-עמרנה – בירתו קצרת הימים של אח'נאתון, כך כינה את עצמו אמנחותפ הרביעי. המלך חולל מהפכה של עבודת אל יחיד וסגד לאל את'ון שסמלו קרני שמש. במקום נתגלו "מכתבי אל-עמרנה" השופכים אור על תולדות כנען במאה ה-15 לפני הספירה. זהו אתר בעל חשיבות עליונה מבחינה היסטורית וארכיאולוגית, אך בשטח נשאר מעט מאד.
אבידוס – מרכז פולחני של האל אוזיריס. במקום יש מקדשים אחדים. החשוב ביותר הוא האוסיריאון – מקדש ענק שהוקם לכבד אוסיריס על-ידי המלך סתי ה- 1 והושלם על-ידי רעמסס השני.
דנדרה – מקדש תלמאי (מצרי-הלינסטי) המוקדש לאלה חתחור. שמור במצב טוב מאד. את מלאכתו של תלמי ה- 2 השלים הקיסר הרומי טיבריוס.
אלכסנדריה – העיר השנייה בגודלה במצריים, מונה כששה מיליון נפש. משמשת כנמל ראשי, מרכז קייט, נופש ותעשייה. הנמל נבנה בפקודת אלכסנדר מוקדון, וברבות הימים הפך לאחד המרכזים החשובים של התרבות ההלניסטית. בעיר מספר אתרים הלניסטיים, ממלוכים, מוזיאונים יווניים ורומיים וטיילת מפורסמת. ידועים במיוחד מטעמי השרימפס.
יש להזכיר כי באלכסנדריה הוקמה הספריה הגדולה ביותר בעולם הקלאסי. הספרייה הנוכחית בעיר נבנתה כתוצאה משיתוף פעולה בינלאומי. באלכסנדריה נעשה התרגום החשוב ליוונית של התנ"ך הוא 'תרגום השבעים'. בעיר חי הפילוסוף והתיאולוג הגדול פילון או ידידיה האלכסנדרוני.
ואדי-אל-נַטרון – ריכוז של מנזרים קופטיים בעמק צחיח, כעשרים ק"מ מזרחית לכביש קהיר-אלכסנדריה.
מַרסָה מַטרוח – 290 ק"מ מערבית לאלכסנדריה. לאגונה וסביבה חופי רחצה יפים. עיר נופש עליזה ותוססת.
חורגַדָה (ע'ודקָה) חוף אלמוגים יפה. מול החוף איים קטנים המשמשים בסיס לצוללים.
כפי שנאמר, ניתן להרחיב את הסיור לבַחריָה לחארגָה ולפַרפַרָה – נאות המידבר הלובי ואפילו לסיווה שבמערב.
ספרות רקע
קשה מאוד ליהנות מטיול במצרים ללא הכנה מוקדמת. מומלץ להתחיל מן הקל אל הכבד ומן הכלל אל הפרט:
1. אנציקלופדיה מקראית,
2. אנציקלופדיה עברית. ערכים "מצריים", פרעה, המזרח התיכון, קופטים ועוד.
3. אנרי גיגו וקולט גוביון, מבט על מצריים, הוצאת משרד הביטחון, וכרטא.
4. ליונל קאסון, מצריים העתיקה, הוצאת ספרית מעריב, מסדרת "טיים לייף".
5. דיוויד מקולי, פירמידה, הוצאת אדם, ירושלים.
6. שמעון שמיר, תולדות הערבים במזרח התיכון בעת החדשה, ,הוצאת מגנס, ירושלים.
7. ונטיקיוטיס , מצריים, ממוחמד עלי עד סאדאת, הוצאת מגנס, ירושלים.
8. הנס קונינג, מסע במצריים, הוצאת כתר, ירושלים.
9. נג'יב מחפוז, בית בקהיר, ספריית פועלים.
10. נג'יב מחפוז , סמטה בקהיר, הוצאת עם עובד.
גילי חסקין – מדריך טיולים בארץ ובעולם. גם במצרים.
אתה "ענק", מדהים … אתה הכי הכי…..
האם תוכל להמליץ לנו על מדריך – נהג מקומי או חברה מקומית אמינה רלטיול בן 8 ימים במצרים?
כן. בודק
האם אתה מוציא טיול למצרים בפברואר?
אוציא לשם טיול בדצמבר 2019. הירשמי לרשימת התפוצה של האתר
הי גילי, כפי שדברנו, אנחנו מעונינים לבקר במצרים. דצמבר 2019 נראה תאריך מתאים.
אודה לך על שיתוף מידע אתנו בנושא, כשירקום עור וגידים.
שלום גילי, אני מעדיפה לטייל באופן עצמאי. לפני שבוע חזרתי מטיול בפרו במהלכו הצטרפתי מידי פעם לטיולים מאורגנים מקומיים.
האם אפשר לצאת עצמאית (כאשה/כישראלית) למצרים?
אפשר. לדעתי מחמיצים הרבה תכנים
אשמח מאד אם תוכל להמליץ לנו על מדריך – נהג לטיול של 8-10 ימים למצריים .ב-31.10 שלחתי לך אימייל – ואנחנו עדיין מצפים לתשובה ….מקווה שאנחנו לא מטריחים אותך….
שלום גילי,
אני רוצה לנסוע לבד, לטיול פרטי בקהיר. האם תוכל להמליץ על מדריך שייקח אותי מהמלון מבוקר עד ערב לשלושה ימי טיול?
תודה
יש לי מדריך מצויין. שלח לי ווטסאפ ל 0544738536
שלום גילי,
אשמח להמלצה למדריך ל אלכסנדריה- טיול שורשים עבור אמי. אשמח לדעת האם אתה מתעתד להוציא טיול למצרים בקרוב.
תודה
מוציא שני סיורים בינואר. בחברת אדמה. חושש שהוא מלא. מתארגן טיול בפסח. אף הוא בחברת אדמה
האם אתה דובר ערבית?
ברמה בינונית