כתב: גילי חסקין
מאמר זה חולק לשניים בשל אורכו. קראו קודם: "האצ"ל בישראל" – ארגונו הפורש של 'יאיר'.
מלחמת האצ"ל ב'האצ"ל בישראל"
מהר מאד השתלהבו היצרים בין הארגונים. בניגוד למה שהתרחש בפילוג הראשון של 1937, ברוב הסניפים נאבקו שני הצדדים על נאמנותו של כל מפקד ואיש שורה. לא נקבעו הסדרים מרכזיים של חלוקת הנשק, הציוד וקופות החיסכון. כל צד ניסה ליטול לעצמו בכל האמצעים שעמדו לרשותו. הדברים הגיעו לתגרות ידיים, לעונשי מכות, לחטיפות ולאיומים בנשק[1]. כך הפכה השנאה העזה לחבריהם לשעבר, לגורם נוסף בגיבושו של 'האצ"ל בישראל'. שנאה זו לא נבעה רק מחילוקי דעות אידיאולוגיים, ולא רק משום שהרוויזיוניסטים בכללותם הואשמו על ידי שטרן ואנשיו ב"התרפסות לפני השלטון הזר, גיוס לצבא הזר ושיתוף פעולה עם האינטליג'נס [הבולשת]"[2]. השנאה לאצ"ל נבעה גם לא רק בשל המאבק על המשאבים המועטים, אלא בעיקר שמימי הפילוג הראשונים שררה בקרב אנשי שטרן ההרגשה, כי חבריהם לשעבר משתמשים בקשריהם ההדוקים עם הבולשת הבריטית, למלחמה בהם[3].
שטרן ואנשיו טענו בפירוש כי אלמנטים באצ"ל הסגירו אותם לבריטים[4]. ואכן, בחודשי המפלות הבריטיות הקשות בראשית 1941, כאשר התהדק הקשר בין האצ"ל למודיעין (אינטיליג'נס) הבריטי, קיבלו ישראל פריצקר, דוד רזיאל, אריה פוסק וישה ארננקים (מאנשי האצ"ל), תעודות בולשת כלוחמים בגייס החמישי[5]. במסמכים שנמצאו מאחור יותר התברר כי ראש הצ"ח, ד"ר אריה אלטמן, מסר לפקיד הבולשת סקוט, רשימה ובה שמות אנשי "הארגון־הצבאי־הלאומי־בישראל" (שטרם נקרא לח"י)[6]. כנראה שגם פריצקר, שהיה ראש המש"י (מחלקת שירות ידיעות) בחיפה, מסר למודיעין הבריטי מידע על חברי לח"י, שהוביל למאסרם[7].
ארתור פ' ג'ילס (A.P. Jiles), מפקד ה-C.I.D. (החל מ-1921), כתב במפורש שפריצקר סיפק מידע לבריטים[8]. סביר להניח שפריצקר עשה זאת משום שהניח ששיתוף פעולה זה עולה בקנה אחד עם מדיניות המפלגה[9]. היה זה אפוא 'סזון' פנימי, רדיפת אנשי 'האצ"ל בישראל' על ידי האצ"ל, תוך שיתוף פעולה עם השלטונות, שיתוף פעולה שלא נעשה לו פומבי בקובלנות ממשיכי דרכו הפוליטית של האצ"ל, שנים רבות במשך שנים רבות לאחר הרדיפות[10].
חברי הארגון החדש חשו עצמם מבודדים ונרדפים מכול עבר[11]. בפעולתה כנגד הארגון נעזרה המשטרה בציבור היהודי ובמוסדותיו. העובדה שאנשי שטרן ניסו לקשור קשרים עם מעצמות ה"ציר", פירושה היה סעד לרוצחי העם היהודי באירופה ומלחמה בלוחמים כנגד הנאציזם. הסוכנות וה'הגנה' ביצעו אפוא פעולות נגד ארגונו של שטרן, כדי לעקרו מן השורש. בפעולה זו, שכונתה "הסזון הקטן" עסק הש"י בידיעת הרמ"א ובתמיכתו[12]. הרי לנו פרשיית סזון שלא קיבלה את התהודה הראויה בציבוריות הישראלית.
מלחמת ה'הגנה' באצ"ל בישראל
הכעס בציבור היה כה גדול, עד שנתן לסוכנות היהודית לגיטימציה לשתף פעולה עם המשטרה[13]. ב-25 בינואר 1942, חמישה ימים לאחר האירוע ברחוב יעל, התקיימה ישיבתה השבועית של הנהלת הסוכנות היהודית. את הישיבה ניהל משה שרתוק, בשל היעדרו של בן גוריון מן הארץ, ומסר בה "ידיעות בנוגע לקבוצה שממנה יצאו רוצחי הקצינים". הוא קרא לשתף פעולה עם המשטרה, כדי להיפטר מהלח"י[14]. הוא הוסיף ואמר, כי "בשום מקום בעולם לא הצליחה המשטרה בלי עזרה חשובה מהציבור". שניים מן המתווכחים, יצחק גרינבוים והרב פישמן, הביעו התנגדות לשיתוף פעולה עם השלטונות הבריטיים[15]. שרתוק, שלא הצליח לקבל את הסכמתה של הנהלת הסוכנות היהודית למלחמה בלח"י, הביא את העניין בפני מרכז מפא"י וגוף זה החליט כי קבוצת שטרן טעונה עקירה גמורה[16].
משימת החיסול של 'האצ"ל בישראל' הוטלה על הש"י (שירות הידיעות של ההגנה), שנעזר לשם כך גם באנשי הפלמ"ח[17]. בתקופה זו, שכונתה לימים, "הסזון הקטן" (כדי להבדילו מ"הסזון של 1944), חטפו אנשי ה'הגנה' חשודים בהשתייכות ל"האצ"ל בישראל", והעבירום לחדרי מעצר מיוחדים. הם חקרו אותם, לעתים בעינויים קשים, ואספו מידע רב על הארגון. המידע שהצטבר על אנשי לח"י הועבר לידי הבולשת הבריטית[18]. אחד מראשוני החטופים היה אפרים זמלר, שנחטף בחודש פברואר 1942, בשעה שהלך ברחוב בכפר-סבא. לאחר שחרורו, סיפר שקשרו את כפות ידיו אחורנית ותלו אותו בהן. כשהיה מתעלף, היו מורידים אותו לשעה קלה, ושוב תולים אותו כשידיו מסובבות לאחור וממש נקרעות מהכתפיים, וגופו המתהפך פועל כמנוף כדי לעקרן ממקומן. כך עינו אותו שלושה ימים ושלושה לילות ללא הפוגה[19].
לפי עדויות נוספות, נחטפו גם פסח רוזין ואליהו לוי, על ידי ה'הגנה'[20]. בעיתון האצ"ל "חרות" מ-1 במאי 1942, הופיעה הכתבה הבאה: "במרתפי הגסטאפו השמאלית בארץ – פרטים על עינויי הנחטפים: לפני שבועות מספר אירעו ביישוב כמה חטיפות בזו אחר זו. אנשים נעלמים פתאום מבתיהם, ואחר זמן קצר היו בני ביתם מקבלים פתקה קצרה חתומה בידיהם, ש"שלום להם". כדי לתת לקוראינו מושג מה משיטות החקירה, שעוזרי משטרת פלשתינה משתמשים בהן, הרינו מפרסמים הפעם שני קטעים. ראשון – עדותו של אחד הנחטפים, יהודי חיפאי בשנות העמידה; והשני – תיאור קצר של עינויי נער צעיר מהרצליה.
וכך מספר הנחטף הראשון: "כבר בלילה הראשון של החטיפה, קיבלתי מכות רצח בפנים וביתר חלקי הגוף, ולאחר שתיקה מוחלטת מצדי, הכניסו אותי ל'בית-מלון', כדברי החוקר. זהו בור של 70-80 ס"מ ורוחב של 60-70 ס"מ. הוא מכוסה למעלה בדלת של ברזל. יכולתי רק לשבת בגוף כפוף. הוציאו אותי משם למחרת היום. אז בא החוקר והתחילה פרשת העינויים. תלייה על וו, כשידי קשורות בכבלים מאחורי הגב וכשרגלי אינן יכולות להגיע לרצפה. כך נמשכו ה'חקירות' במשך שלושה ימים, שלוש-ארבע שעות בכל יום. עם גמר החקירה, היו מחזירים אותו ל'בית המלון' למשך הלילה… ביום הרביעי שאל אותי החוקר אם החלטתי לדבר. עניתי לו, שאין לי מה להוסיף. מכיוון שהיתה לי התקפת קדחת, הביא לי אחד הבחורים כוסית קוניאק והודיע לי, כי מפני מצב בריאותי, הוחלט להשאיר אותי בחדר ולא להחזירני ל'בית-המלון'. נרדמתי אז בפעם הראשונה, לאחר שלא ישנתי שלושה לילות".
מקרה קשה נוסף הוא זה של יעקב גלבוע (פולני), שכמו אנשי לח"י אחרים החליט לפרוש מכל פעילות, בשל הרדיפות, החטיפות וההלשנות. גלבוע ביקש להצטרף לקיבוץ מעלה-החמישה ולהתחיל בחיים חדשים. הוא נתקבל לקיבוץ לאחר שניתק את קשריו עם המחתרת. אבל איתרע מזלו וכעבור מספר חודשים התפרסמה בכל העיתונים מודעת "מבוקשים" מטעם המשטרה עם תמונתם של אנשי לח"י, ונקבעו פרסים כספיים למי שיביא להסגרתם. המודעה כללה גם את שמו ואת תמונתו של גלבוע והדבר היה לשיחת היום בקיבוץ. למרות שבינתיים "חזר בתשובה", הוא נלקח בכוח לחקירה של ה'הגנה' ובסיומה הוסגר לבולשת הבריטית[21]. גלבוע נחקר ארוכות וב-20 במרס 1942 מסר מרצונו הודעה המשתרעת על 19 עמודים ובה סיפר את הקורות אותו מאז הצטרף לאצ"ל, עד אשר ניתק מגע עם לח"י ועבר לגור בקיבוץ[22]. בנוסף לחטיפתו של גלבוע, חטפה ה'הגנה' גם את יעקב הרשמן, אליהו לוי, פנחס רוזין, יצחק יזרניצקי ואנשים נוספים. את כולם עינו בשעת החקירה ולאחר מכן הם הוסגרו לבולשת הבריטית[23]. הצ"ח עמד לימין "האצ"ל בישראל", שחבריו נחטפו על ידי היישוב המאורגן ויצא בתקשורת בקול ענות כנגד התופעה[24].
כמו בפרשת ה'סזון' של 1944, מדובר במטרה שנחשבה לחשובה מבחינה פוליטית ואידיאולוגית, שלא זה המקום לדון בצדקתה, עם תופעות של אכזריות, שאין להן קשר עם המטרה.
הטרור הפנימי בארגון
בנימין זרעוני ("אבנר") היה מפקד באצ"ל שהתעמת עם דוד רזיאל, התחרה בו ואף חתר תחתיו. כאשר האצ"ל התפלג, פרש יחד עם 'יאיר'. בהיותו עדיין חבר באצ"ל, נעצר על ידי הבריטים בירושלים ב-5 באוגוסט 1939. לאחר שהצליח לברוח ממאסר בן שנה, התעוררו ניצני חשדות נגדו, שמא שוחרר על ידי הבריטים בתמורה לשיתוף פעולה. מקור החשדות היה משה רוטשטיין, שבהיותם עצורים במזרע, רמז להם כי סוכן כפול חדר למפקדת האצ"ל, אולם החשד טרם התגבש אז[25]. בחורף 1941 כתב משה סבוראי, קצין המודיעין של הלח"י, דו"ח סודי לשטרן ובו העלה את האפשרות שבנימין זרעוני ("אבנר") מוסר את חבריו לבריטים, אך שטרן גנז את הדו"ח[26]. בסתיו 1941 התכנסה חבורת מפקדי 'האצ"ל בישראל', לישיבה סוערת במיוחד, שארכה מספר ימים. זרעוני וחנוך קלעי ("נוח") הציעו להדיח את שטרן מתפקיד פיקודי לתפקיד רעיוני (ולהחליפו בתפקיד ב"מהנדס" יצחק זלניק), משום שלא הסכימו עוד עם דרך הטרור שלו ועם הפיכת הארגון לכנופיית שודדים[27]. אולם תהליך ההדחה נכשל וכתוצאה מכך החליטו זרעוני וקלעי לעזוב את הארגון, לא בלי איומים מצדם של חבריהם לשעבר. הרוב המכריע החליט להישאר עם שטרן ונזף במפקדים הפורשים: "מהמחתרת אין יוצאים! אין היתר יציאה, אלא לבית הקברות, בני מוות אתם"[28]. למרות שזרעוני לא היה עוד חבר בארגון, החשדות נגדו לא דעכו אלא דווקא התעצמו[29]. לאחר שזרעוני וקלעי הסגירו עצמם לבולשת הבריטית[30], אישר שטרן לחבריו, בישיבה שהתקיימה ב-18 בינואר 1942, לדון למוות את זרעוני, בעוון "בגידתו"[31]. יצחק צלניק התנדב לבצע את גזר הדין, אך לבסוף לא עשה זאת, אולי משום שהמשימה היתה קשה מדי[32]. עדה אמיכל ייבין שגבתה מספר עדויות סותרות בעניין, מפי זרעוני עצמו, מפי צלניק ומפי יהושע זלטר, התקשתה ליישב את הסתירות בין העדויות, אך התמונה העולה היא של חבורה קטנה ורדופה של אנשים, שכמעט ולא ראו אור שמש, הגיעה למצב נפשי רגיש, טעון חרדות, כאשר המרדף אחר האויב ונרדפותם על ידו, משתבשים עליהם, לעתים, בסערת רוחם[33].
חיסולו של 'יאיר'
לאחר הרצח ברחוב יעל 8, גברה גם פעילות המשטרה נגד אנשי לח"י, והאיש הנרדף ביותר בארץ היה שטרן, מפקד הקבוצה. מצב לח"י היה ללא נשוא; ללא עורף ציבורי וללא אמצעים כספיים, היה קשה למצוא מקומות מחסה לאנשים שנרדפו על ידי המשטרה. "יאיר" נשאר בדירת הגג של חבריו, בני משפחת סבוראי, ומשם ניהל את פעילות המחתרת, שהלכה והצטמקה. בלילה היה יוצא לפגישות ובמשך היום היה עסוק בכתיבה. בינתיים החגורה סביבו הלכה ונתהדקה. שמשון יוניצ'מן, מראשי הרוויזיוניסטים, הציע לו מחסה מפני המשטרה, "עד יעבור זעם". גם מארגון ה'הגנה' קיבל יאיר הצעה דומה, אולם הוא דחה את שתי ההצעות, כי ראה בהן נטישת המערכה והפקרת חבריו לנשק[34]. ביום חמישי, 12 בפברואר 1942 נרצח שטרן על ידי הבלש ג'פרי מורטון, בעת שהיה כפות באזיקים[35]. הבריטים הציגו את הרצח כאילו נורה שטרן במהלך ניסיון בריחה[36]. פרשת רציחתו של שטרן קשורה בוויכוח "מי אשם במותו"[37]. יותר ויותר אנשים סבורים ש"יאיר" התגלה כתוצאה מהלשנה[38]. החבורה שנרדפה עד צוואר, ספגה מהלומה קשה כתוצאה מרצח מנהיגהּ וירדה אל השפל הגדול בתולדותיה. היישוב, שראה בהם כת המוכנה לשתף פעולה עם הנאצים, עזר לשלטונות ושרות הידיעות של ה'הגנה' רדף אחריהם[39].
רדיפות אלו הביאו את שיירי החבורה למשבר קשה. היו שהסגירו עצמם למשטרה והיו שפרשו בשל שמועה על פרובוקאטור שחדר לארגונם והסגיר את אנשיו לבולשת. דומה היה שהארגון הקטן נשבר לחלוטין[40]. בימים אלה מצאו אנשי המחתרת תמיכה בד"ר ישראל אלדד (שייב), שהיה איש האגף המכסימליסטי במפלגה הרוויזיוניסטית ולא מצא את מקומו נוכח אווירת השיתוף עם הבריטים ששררה במפלגתו, קשר את גורלו בקיץ 1942 עם אנשי שטרן[41].
מ'האצ"ל בישראל' ל"לח"י".
בינתיים החלה "קבוצת שטרן" להתארגן מחדש, ובליל ה- 31 באוגוסט 1942 הצליחו להבריח ממחנה המעצר במזרעה את חבריהם יצחק יזרניצקי (שמיר) ואליהו גרין (גלעדי). השניים הגיעו לפרדסי השרון, למפגש עבודה ראשון עם יהושע כהן, אנשל שפילמן, אלישע (ירחמיאל אהרונסון), צבי פרונין ונחה, חברתו של יהושע כהן[42].
לאחר חיסול חשבונות בתוך הארגון (ראה להלן) הורכב מרכז חדש, שכלל את יצחק זרניצקי (שמיר), ד"ר ישראל אלדד (שייב) ונתן פרידמן ילין (ילין מור), שהיה עדיין עצור. אז גם נקבע שמה החדש של הקבוצה: 'לוחמי חירות ישראל' (לח"י), שנועד לבטל את זיקתה לאצ"ל הרוויזיוניסטי. הם בלטו ברמה הגבוהה של כרוזיהם, שנכתבו בעיקר על ידי ישראל אלדד ונתן ילין מור ובנאומים חוצבי להבות של אלו מחבריהם שנתפסו בידי הבריטים והפכו את משפטיהם לבמה פוליטית, לקריאת תיגר על שלטונה של בריטניה.
בשלהי אוקטובר 1942, הצליחה תכנית בריחה נועזת של חברי לח"י ששהו במחנה המעצר החדש בלטרון. החבורה, בראשות נתן ילין-פרידמן, הצליחה לחפור מנהרה אל החופש תחת אפם של הבריטים. עשרים מחברי הקבוצה נמלטו דרכה והארגון שב לפעילות בכוחות מחודשים ועם הנהגה חדשה, שכללה את יצחק שמיר, נתן ילין-פרידמן וד"ר ישראל אלדד[43] .
ממשיכי דרכו של יאיר', שינו את שם הארגון ל"לוחמי חרות ישראל" (לח"י), כדי לחדד את השוני בינם לבין הארגון ממנו פרשו.בגלגול זה התרחקה חבורת שטרן לחלוטין מהמטרות המסורתיות של האצ"ל בשנות ה-30, כמו דאגה להגנת היישוב והקמת סגל לצבא יהודי, והפכה לקבוצה טרוריסטית שמעשיה מכוונים כנגד השלטון הבריטי[44].
הלח"י שאחרי שטרן היה ארגון אחר. ממחתרת שהתאפיינה באידיאולוגיה קיצונית וכשל המעש, היא הפכה למחתרת קיצונית אמנם, אך במידת מה גם פרגמאטית. ילין מור הבין כי העולם משתנה וכי על הארגון להתאים את עצמו לשינויים אלה. מכאן ואילך נעה הנהגת לח"י כמטוטלת בין דילמות: במי לבחור – במזרח או במערב[45].עם הזמן, קירב הארגון את עצמו לכמה מערכי תנועת העבודה ואף אימץ לעצמו כמה מסיסמאות הסוציאליזם המהפכני, כגון "עליונות מעמד הפועלים", "מלחמה באימפריאליזם" וכד'[46]. ארגון זעיר זה, היה קואליציה מיוחדת של אנשים בעלי השקפות עולם קיצוניות, חלקן קוטביות, מהימין, מהשמאל ומהחוגים הדתיים, שהיו מאוחדים בהתנגדות אלימה וחסרת פשרות לשלטון הבריטי, גם כאשר אלו נלחמו בנאצים.
הלח"י, כארגוני טרור אחרים, לא ראה את עצמו ככזה. הוא תפס את עצמו כארגון שאיננו רוצח למען הרצח, אלא למען השקפת עולם. הם פעלו ברוכם של הרדיקלים הרוסיים הצעירים של סוף המאה ה-19, וכמותם תפשו את עצמן מהפכנים מוסריים שמעשיהם מוצדקים[47]. שטרן והבאים אחריו לא חשבו שהריגת בריטי מפורסם תשנה הרבה, שהרי יבוא אחר במקומו, אבל כך יעוצב דור של לוחמים ומעשי הטרור יאלצו את הישוב להכיר במצבו האמיתי ולכן אין לחסוך בחיי אדם[48]. בנוסף למסד התיאורטי שהניחו אנשי 'רצון העם', הם נשענו על אבא אחימאיר, מבשר הטרור האישי בארץ־ישראל של שנות ה-20 , עם פולחן הסיקריקים ואצ"ג, שראו בו מורה דרך ומקור השראה לחיי המחתרת שלהם[49].
הם ביצעו כמה מעשי טרור נועזים, שעוררו בציבור התעניינות ואפילו אהדה. כך עלה בידי החבורה, שקודם היתה מנודה ודם חבריה היה כמעט מותר, לגייס חברים חדשים מקרב חוגי נוער, שלא היה להם דבר עם הרוויזיוניזם, ובכלל זה חניכי תנועות הנוער החלוציות.
האצ"ל בישראלי ומוסר הלחימה
בשנות הארבעים, שימש המושג 'טוהר־הנשק' כמושג מוסרי-פוליטי, שנועד להבחין בין דרכי הפעולה של ה'הגנה' מצד אחד ושל "הפורשים" מצד שני. מבלי משים, עבר הויכוח אודות שיטות הלחימה מעין גלגול: במוקדו שוב לא עמדה שאלת הנקם, אלא שאלת הטרור. מבין שני ארגוני ה"פורשים", היה יחסו של "האצ"ל בישראל" (ואחר כך של הלח"י) לנושא הטרור ברור יותר. מושג הטרור נידון מפורשות בפרסומיה השונים של התנועה, והוצג כאחד הכלים העיקריים במאבקה לשחרור הארץ. הלח"י הצדיק את הטרור בכך שהוא תשובה הולמת למשטר הבריטי המבוסס על טרור (?) שיש לו ערך תעמולתי ושהוא השלב הראשון בדרך למהפכה לאומית[50].
כך, דרך המלחמה העיקרית של הלח"י היתה הטרור. פגיעה בבריטי באשר הוא בריטי. ראשיו טענו כי מעצם הגדרת הבריטי כאויב, אין לסייג את המלחמה נגדו. מחד, כפי שהודה אלדד, זו היתה צורת המלחמה היחידה שכוחות הלח"י היו מסוגלים לבצע[51]. מאידך עמדה מאחורי המעשה אידיאולוגיה, שכל חייל, שוטר, או פקיד בריטי אשם. קיום פקודה בכוח צוו, איננו משחררו מאשמה. כי אחרת, לא יהיה לדבר סוף, וגם נציב עליון ייחשב לממלא פקודות ואפילו הממשלה, הסרה למרות הפרלמנט. לח"י ביקר את שיטת ה'הגנה', ובמידה פחותה גם זו של האצ"ל, שהשתדלו למנוע קרבנות בנפש[52].
הלח"י באותה תקופה חייב את הטרור כדרך פעולה, בהיותו חלק מהמלחמה לחיים ולמוות. גישתו היתה כי כדי להשיג את המטרה, הטרור הוא הכרחי, אפילו שיש בו רמייה ולא גבורה, בשל השימוש במארב. הלח"י טען שיש להתעלם ממעצורים מוסריים והזכיר שהמסורת והמוסר של עם ישראל אינם שוללים טרור. אהוד בן גרא שהתנקש בחיי עגלון מלך מואב[53] ויהודית שרצחה את הולופרנס, נלקחו כמודלים[54]. כמו כן הועלתה הדוגמא של המהפכנים הס"רים, שבפרספקטיבה היסטורית החלישו את שלטון הצאר והביאו לחינוך המהפכני[55]. כל הרעיונות הללו הופיעו כבר ב'האצ"ל בישראל", עוד טרם שנקרא לח"י.
סיכום
"האצ"ל בישראל", בפיקודו של אברהם שטרן ("יאיר"), שהתפלג מהאצ"ל על רקע תמיכתו בבריטניה במלחמת העולם השנייה, סבר שהאויב החמור ביותר של העם היהודי הוא בריטניה ואת כל משאבי הלחימה יש לכוון נגדה. 'האצ"ל בישראל' נהג כארגון טרור לכל דבר, ומעשיו, שכללו גם טרור אישי, קוממו נגדו את היישוב המאורגן ופעמים רבות גם את חבריו-יריביו שבאצ"ל. הארגון הפורש, פעל כארגון טרור קיצוני בעיקר נגד הבריטים ,אך גם כנגד יהודים, כולל נגד חבריהם לשעבר באצ"ל. מסיבות אלו נרדפו חברי הארגון, הן על ידי האצ"ל והן על ידי ה'הגנה', שלכדו אותם ולעתים אף עינו אותם באכזריות. פעולות הטרור שלהם הובילו להירצחו של "יאיר" בפברואר 1942 על ידי הבריטים ולהקצנת פעילותו של הארגון הקטן, שבינתיים שינה את שמו ל"לח"י". הארגון החדש היה שונה מהארגון עליו פיקד 'יאיר, בנטייתו שמאלה בתפישתו החברתית כלכלית ובעיקר בשל הרב גוניות האידיאולוגיות שהרכיבה אותו. אולם היה המשך ישיר שלו בכול הקשור למאבקו בבריטים, בדרך הטרור.
[1] ניב, שם, עמ' 48. י' בנאי (מזל), חיילים אלמונים, ספר מבצעי לח"י, תל-אביב, תשל"ח (להלן: חיילים אלמונים), עמ' 69-70. פעיל ויורמן מכנים את הכאוס הזה "מסורת ביטקר" (שם, עמ' 84).
[2] יאיר טען שיש לראות כל שוטר יהודי כמשרתו של השלטון הזר (מעשר ראשון, עמ' ע"ג).
[3] במנשר מס' 1 חל איסור לבוא במגע עם איש מחוץ ללח"י – צוו יומרני הבא למנוע כל קשר אישי בין חברי הגוף החדש עם אנשי ארגון האם (לח"י, כתבים, עמ' 19-20..
[4] יעקב פולני, לפנים מפקד סניף אצ"ל בהרצלייה כותב בזיכרונותיו: "אנשי האצ"ל נצטוו לעקוב אחר הפורשים [קבוצת שטרן] ולדווח לממונים עליהם. כך הגיעו רשימות של אנשי יאיר אל מפקדת האצ"ל משם אל עסקני המפלגה שעמדו בקשר עם השלטון הבריטי, ומשם הגיעו הרשימות לבולשת הבריטית" (י' גלבוע (פולני), בלכתך בשדות אימה, תל-אביב, 1989, עמ' 64. ראה גם: סת"ה, ג', חלק ראשון, עמ' 499-500; ע' אושפיז, "ימי הלשנות במחתרת", הארץ, 17/10/1997. עמ' ב 4 (להלן: אושפיז); ש' טבת, "למה דווקא הוא?", הארץ, 20/4/1998 (להלן: טבת-למה).
[5] דיפלומטיה ומחתרת, עמ' 115; חיילים אלמונים, עמ' 69. כמו כן, אסף המש"י ידיעות על ארגוני היישוב ומפלגותיו. ברור היה שאיסוף זה נעשה לפי צרכים מדיניים ולא לפי צרכי קרב. טבת-למה, שם.
[6] אושפיז שם; שבתאי טבת, "למה דווקא הוא", הארץ, 24/04/1998, עמ' ב' 6.
[7] א' חרובי, מחלקת החקירות הפליליות של המשטרה הבריטית בארץ ישראל 1920-1948, חיבור לשם קבלת התואר "דוקטור לפילוסופיה", אוניברסיטת חיפה, 2002 להלן: חרובי-מחלקת), עמ' 195-196.
J. Boyer-Bell, "Assassination in International Politics", International Studies Quarterly, Cambridge 1972 16 (1), pp. 59-82.. (להלן: בויר בל).
[8] סיכום של ה-C.I.D. מס' 15/43, מ-14/9/43, את"ה, חט' 47, גליל 9 (להלן: ג'ילס- סיכום).
[9] את"ה, חט' 47, גליל 9, 444-442, סיכום C.I.D. מס' 16/43, 19.9.1943; ניב, ג', עמ' 180; י' שביט, הסזון, עונת הציד, תל-אביב, 1976, עמ' 58.
[10] אברהם אריאל, חתנו של הד"ר אלטמן, יצא במאמר השולל כל "סזון" בקרב "הפורשים", ראה: א/ אריאל, "רק סזון אחד", הארץ, 13/3/98, עמ' ב7ת
[11] מבוקש, עמ' 163-165. בעלון הסברה של 'האצ"ל בישראל' נכתב: "חברים של אתמול עקבו אחרינו, לדעת צפונותינו, היכן אנו גרים ולאן אנו הולכים, והאינפורמציה לא נשארה כאבן שאין לה הופכין. היא נמסרה למקום שצריך, ואחד אחד בקבוצות נתפשו אנשינו והושמו במאסר ובמעצר… השלטון שמח שנמצא מי שעושה את מלאכתו" נ' ילין מור, לוחמי חירות ישראל, ירושלים, 1974 (להלן: ילין מור, לח"י), עמ' 85-87; 182-186; 428-429].
[12] דיפלומטיה ומחתרת, עמ' 265.
[13] הארץ, 21/1/1942; שם, 22/1/1942; ניב, ג', עמ' 184-185; מורטון, עמ' 137-140
[14] שרת הכריז כי "הוא אינו משוכנע שגילוי-דעת נוסף יביא תועלת… אין כל טעם לפרסם גילוי-דעת ולדרוש פעולה נמרצת מצד הממשלה אם בעצמנו לא נפנה לציבור היהודי בדרישה לעזור למשטרה בביעור הרע". שרתוק לא רצה לפרט יתר על המידה בעניין זה, אולם הוסיף כי: "אין לתלות את הקולר במישהו אחר, אלא באותם גורמים (המפלגה הרביזיוניסטית) שגידלו את הנחשים. אמנם גורמים אלה גילו עכשיו חרטה, והוא מקווה שהיא תחיה לאורך ימים". (פרוטוקול ישיבת הסוכנות היהודית, אצ"מ, מס' 22, כרך 34).
[15] פרוטוקול ישיבת הסוכנות היהודית, אצ"מ, מס' 22, כרך 34.
[16] פרוטוקול ישיבת מפא"י מיום 18.1.42, אמ"ע 23/42.
[17] על שיתוף פעולה זה מספר יגאל אלון: "חודשים אחדים לאחר הקמת הפלמ"ח, הוטל עלינו להעמיד לרשות הש"י חוליות אחדות לפעולה נגד הפורשים. פעולה זו לא ארכה הרבה זמן ונסתיימה בשיתוקם של הארגונים הללו". ["הפורשים", ספר הפלמ"ח, א', עמ' 808]
[18] בספר תולדות ההגנה אנו מוצאים את התיאור הבא: "שירות הידיעות של ההגנה פעל נגדם והוטל על מספר חוליות של בחורים מוכשרים לכך במיוחד בקרב יחידות הפלמ"ח לחפש אחריהם ולתופסם. הם הובאו לחקירה קשה בלשון המעטה [הכוונה כנראה לעינויים, ע"פ יהודה לפידות. ראה: אתר האינטרנט http://www.daat.ac.il/daat/history/lapidot/2-2.htm], במטרה להוציא מפיהם את שמות חבריהם ואת מקום מחסני הנשק שלהם. רובם לא החזיקו מעמד ומסרו את הידוע להם לחוקריהם במסגרת "שירות הידיעות". [סת"ה, ג, עמ' 505
[19] י' גלבוע, בלכתך בשדות אימה , על עולם שחרב, על יאיר ומחתרת לח"י, תל אביב, 1989.
[20] דיפלומטיה ומחתרת, עמ' 266, הערה מס' 19.
[21]. "יום אחד כשיצאתי לעבודה", מספר יעקב גלבוע, "חיכו לי שלושה חבר'ה מה'הגנה' עם אקדחים שלופים, קשרו לי את העיניים ונלקחתי לחקירה. עד היום איני יודע היכן הייתי. הסברתי להם שעזבתי את לח"י על רקע אידיאולוגי, אולם הם כנראה לא השתכנעו. אחרי כמה ימים של חקירה, הביאו אותי למגרש הרוסים בירושלים והסגירו אותי לבולשת הבריטית"( י' גלבוע, מ"ז, כ 8 – 129 וכן גלבוע, בלכתך בשדות אימה, עמ' 108-110).
[22] הוא פירט את הקורסים שעבר בארגון, החל מקורס סגנים בשנת 1935 וכלה בקורס הקצינים שהתקיים בפולין בראשית 1939 בחסות הצבא הפולני. בנוסף לשמות משתתפי הקורסים, סיפר גלבוע שהיה בין ארבעת בוגרי הקורס שנשארו בפולין כדי לאמן את חברי התאים החשאיים של בית"ר. בשובו ארצה נתמנה מפקד סניף הארגון בהרצליה ובשעת הפילוג הלך עם מחנהו של אברהם שטרן. בהמשך סיפר גלבוע את הקורות אותו בלח"י, כולל שמות המפקדים הבכירים של הארגון, ( את"ה, 47/7).
[23] עדות יהושע כהן, את"ה, 112/147.2.
[24] אב"א אחימאיר התגייס לגינוי החטיפות והשווה אותן לאלו של הצאר ניקולי הראשון והתבטא: "כי כסדום היינו, כעמורה דמינו". [א' שמאי [אחימאיר], "רקב ביעקב: החוטפים", המשקיף, 5/3/1942; ראה גם: אלדד, מעשר ראשון, עמ' פב-פג].
[25] על החתום, עמ' 91. לדעת ניב, הבריטים ייחסו את בריחתו של זרעוני לג' רפאלי Jo Refaeli)), סוכן כפול של האצ"ל, שעבד עבור הבריטים וסייע לזרעוני להימלט (ניב, ב', עמ' 261).
[26] בארגמן, עמ' 179-180
[27] סת"ה ג', חלק ראשון, עמ' 503.
[28] י' ויינשל, הדם אשר בסף, תל־אביב, תשט"ז (להלן: הדם אשר בסף), עמ' 202.
[29] בארגמן, עמ' 251, 255, 256.
[30] י' ברמן, בימי סער, תל־אביב, 1993, עמ' 135.
[31] הדם אשר בסף, עמ' 209; בארגמן, עמ' 267.
[32] ילין מור, לח"י, עמ' 5-23; 85-87; 122-125; 182-186; 428-429; יעקב וויינשל טוען כי למרות פסק-דין המוות, נדחה ביצוע ההתנקשות לתאריך בלתי מוגדר, בהתאם להתנהגותו של זרעוני (הדם אשר בסף, עמ' 209). זרעוני טוען שלמד על פסק הדין מפי צלניק, שאמר לו שאף אחד שהתנקשות לא בוצעה כי ידוע שזרעוני חמוש וכי יהיה זה אך מסוכן לפגוע בו (בארגמן, עמ' 266-267)
[33] בארגמן, עמ' 267.
[34] כשבא אליו גיסו, נחמיה ברוש, בשליחות אליהו גולומב ענה לו יאיר: "שני חברי נרצחו לפני מספר ימים בידי שוטרים בריטים. אחרים, שנתפשו פצועים, נתונים תחת משמר. מי יודע מה צפוי להם? האם זה הרגע שאדם כמוני יחפש לו מחסה בטוח? כל רגשות החברות שבי מתקוממים בי נגד זה" (בדם ואש, עמ' 77).
[35] הארץ, 13/2/1942; המשקיף, 13/2/1942; "לא לירות", ידיעות אחרונות, 2/11/89); סת"ה, עמ' 504; מ' וט' סבוראי, סיפור אישי: מאצ"ל ללח"י, תל־אביב 1989 עמ' 245; ראה בעניין זה: מסמך הבולשת GS/59/1809, את"ה 47/46. MI/6/C .40, את"ה 47/3.
[36] ראה תיאור הרצח, ממקור ראשון, ביומנו של מורטון:
Morton Geoffrey j., Just The Job, some experiences of a colonial policeman, London, 1957 (להלן: מורטון).
[37] "48 שנים אחרי רצח יאיר שטרן, מפקד הלח"י, והסיפור חי וקיים ומטריד", ידיעות אחרונות, 16/2/1990.
[38] נ' ילין מור, לח"י, עמ' 5-9; 20-23; צבי צמרת, לח"י: לוחמי חירות ישראל, ירושלים, 1978 (להלן: צמרת, לחי), עמ' 10-12; ימי הכלניות עמ' 370; דורית גבאי, "שמיר העיד: 'יאיר' הוסגר, אך איני יודע מי עשה זאת, מעריב, 31/01/2000, עמ' 21.
במשך שנים הואשם סבוראי, בעיקר על ידי אנשל שפילמן, לימים מנהל "בית יאיר", כאילו הסגיר, בפליטת פה הסגיר את מקום מחבואו של 'יאיר', כאשר מסר לגברת לבשטיין, אמו של יעקב אליאב, את כתובתה של רעייתו טובה, כשבאה לבקר את בנה בבית החולים,בנוכחות שוטר בריטי (מ' סבוראי, משפט הדיבה בנסיבות רצח יאיר, שקד, 1997, עמ 22-23). ניסיונותיהם של משה סבוראי, ישראל אלדד וחברי לח"י אחרים להשפיע על פרידמן לחזור בו מטענתו לא הועילו וגררו תביעה משפטית נגדו. ב-23/1/89 פסק השופט אליהו וינוגרד, כי הבריטים לא הגיעו לדירת סבוראי על פי מידע שנבע מפליטת הפה של סבוראי לאמו של אליאב, גב' לבנשטיין (שם, עמ' 407). במשפט עלו אפשרויות של הלשנות: א' רייגל-הופמן, "משפט דיבה", ידיעות אחרונות – 7 ימים, 16/2/1990, עמ' 24-26 "גילוי: יהודים בשרות הבריטים חיפשו את יאיר", ידיעות אחרונות, 1/2/1991].
[39] על תקופת "בין המצרים" בלח"י, ממות יאיר ועד לבריחת העשרים, מספר יצחק חסון, שהיה אחד מהבודדים שלא נעצרו בתקופה זו [י' חסון, הזקן ואני, תל-אביב, 1993 (להלן: הזקן ואני), עמ' 107-76. לפי לב-עמי היו בלח"י בסוף שנת 1943 רק כ- 70 פעילים, בוגרים ונערים (ש' לב עמי, במאבק ובמרד, תל-אביב, תשל"ט, עמ' )196-193.
[40] החזית, גל' ט"ז, עמ' 4. אליהו לנקין, מתבונן אוהד, מתאר את מצבה של החבורה: "רק קומץ של אנשי שטרן נרדפים הצליחו לחמוק מבין לולאות הרשת שפרשה להם הבולשת הבריטית והתקיימו – מתחבאים בפרדסים ובמרתפים, דרוכים לאוושת ענף ונבהלים מקול פסיעות" (לנקין, עמ' 54).
[41] אלדד, שעלה ארצה ב-1941 כותב: "לא הייתי באצ"ל לפני הפילוג ובשרי לא נקרע ממנו עם הפילוג, ועל כן לא היתה בלבי שנאה זו אשר מלאה את לב כל אנשי יאיר" (מעשר ראשון, עמ' צ"א-צ"ב).
[42]את"ה, חט' 47, גליל 3, 251-247, 17.6.1942, 8.7.1942 – מסמכי ה-C.I.D. עם שמות חברי הקבוצה המצויים במעצר ואלה שעדיין נמצאים בחופשי.
[43] פרשת חפירת המנהרה בלטרון מתוארת באופן ברור ורהוט בספרו של נתן ילין-מור, לוחמי חירות ישראל. ירושלים, 1974, עמ' 138-107; פרטים נוספים ראה: חיילים אלמונים, עמ' 175-162
[44] סת"ה, ג', חלק ראשון, עמ' 494-495.
[45] על התנגדות ומרד, עמ' 164-169.
[46] לח"י, כתבים, א', עמ' 904-905.
[47] חברי 'נרודיניה ווליה' טענו: "אנו רואים את השוד, הרצח, הבערה, כאמצעים מוצדקים טבעיים… השימוש באלימות הוא הכרחי על מנת להשלים את האמנסיפציה של האנושות…(הטרור האישי, עמ' 14).
[48] הלר-לח"י, עמ' 16.
[49] אורי חבר, מולדת המוות יפה, תל-אביב, 2004, עמ' 86-87. ישראל שייב (אלדד) כתב: אנו רואים את עצמנו כתלמידיו, אם הוא רוצה בכך או לא" (י' שייב (אלדד), "אורי צבי גרינברג, ליובלו", החזית, גיליון ח', שבט-אדר, תש"ד.
סעיף ו' – היעוד:
1. גאולת הארץ.
2. תקומת המלכות.
3. תחיית האומה; אין תקומת המלכות בלא גאולת הארץ, ואין תחיית האומה בלא תקומת המלכות.
סעיף ט' – מלחמה: מלחמת תמיד בכל העומדים לשטן לקיום היעוד.
סעיף י' – כיבוש: כיבוש המכורה מידי זרים לאחוזת עולם.
בתנאים של מחתרת הנלחמת "מלחמת תמיד", כנגד מה שהוגדר על ידיה כ"כיבוש זר", נהפך הטרור למכשיר עיקרי בפעולות הארגון. הלח"י הצדיק את השימוש בטרור בכמה נימוקים:
א. המשטר והחוק הבריטי מבוססים על טרור, ולכן מוצדק גם השימוש בטרור של מי שנמצא במלחמה כנגדם.
ב. המלחמה הלאומית מצדיקה את השימוש בטרור: "לא מוסר ישראל ולא מסורת ישראל אינם יכולים לשלול את הטרור כאמצעי קרב…" ובמקום אחר: "אנו רחוקים מאוד מהיסוסים מוסריים בשטח המלחמה הלאומית".
ג. הטרור לכשעצמו אינו יכול להביא למהפכה ולשחרור לאומי, אך הוא יכול לקדם את המהפכה והשחרור. כל מהפיכה לאומית מתחילה בטרור.
ד. לטרור יש ערך תעמולתי גדול. הוא משמש כאקט של מחאה כלפי חוץ, ומוציא מאדישות מבפנים.
ה. הוא מכוון כלפי נציגים ולא כלפי אישים, ועל כן הוא מועיל ("במחתרת", גיליון ב', חשוון תש"א, לוחמי חירות ישראל – כתבים, כרך א', תל־אביב 1959, ע' 27-28. ראה גם: "טרור", 'החזית', גיליון ב', שם, ע' 143-142
[51] מעשר ראשון, עמ' קי"ד.
[52] ש' גולן, "האקטיוויזם בתנועת העבודה מול האקטיוויזם במחתרות הפורשות",בתוך: ג' שפר (עורך), המאבק להקמת המדינה, ירושלים 1992, עמ' 94.
[53] שופטים, ג', 17-22.
[54] בספר יהודית מסופר כיצד נשלח הולופרנס, שר צבאו של נבוכדנאצר מלך אשור, למסע כיבושים שבמהלכו הכניע את כל המדינות שבין פרס ובין צור וצידון. בדרכו לירושלים צר על העיר הבצורה בית-אלוה, שבה חיתה אלמנה, צעירה, עשירה ויפת-תואר ושמה יהודית. יהודית נכנסה אל מחנה הולופרנס וזה הוקסם מיופייה והכין משתה. בשכרותו נרדם ואז לקחה יהודית את חרבו וכרתה את ראשו. בספר, הכתוב בפרוזה, משובצות שתי שירות: תפילתה של יהודית לה' לפני צאתה אל מחנה הולופרנס, ושירת ניצחונה עליו.
[55] "טרור", החזית, ב', אב תש"ג, כתבים, א', עמ' 141-144; יוסף הלר, לח"י, עמ' 173.
נהניתי לקרוא את זה
שלום, אשמח לדעת היכן המאמר פורסם כדי שאוכל להשתמש בו כפריט בבאולוגרפי..
הוא עובד מתוך עבודת הדוקטוראט שלי: מקומם של שיקולים אתיים-מוסריים בהפעלת הכוח ויישומם בפועל בתקופת המנדט