טיול לסיביר ומונגוליה – אל עמי הערבות
15 יום (11 לינות) בין תכול השמיים לכחול האגמים כולל פסטיבל נאא'דם, בהדרכת גילי חסקין; בביצוע חברת רואים עולם.
[youtube width="480" height="320" video_id="zUOe3IrxhHY"]
הרבה סופרלטיבים נכתבו על מונגוליה, "ארץ האנשים החופשיים", "מחוזות הנוודים", "ארץ השמים הכחולים" ועוד. סיביר דווקא מושכת אסוציאציות מסוג שונה, כמו גולאגים, עבודות כפייה ושממה. למרות שיש בה שכיות חמדה כמו נהר היינסי, הרי אלטאי וכמובן ימת בייקל, הנחשבת לאחת היפות בעולם. עריצות הסטראוטיפים.
זהו מסע שטח אל המרחבים הפראיים של צפון-מזרח אסיה וסיביר, אל מחוזות הנוודים האחרונים בעולמינו, בין תכול השמיים לתכלת האגמים הצלולים. מסע המדלג בין שאון הפסים ברכבת הטרנס-מונגולית ובין דממת הערבות הגדולות. אל הנוודים של ערבות אסיה אשר פרצו דרומה לסין ומערבה עד אירופה תחת הנהגתו של הח'אן הגדול, צ'נגיז ח'אן והציפו את העולם. אל סוסי הפרא הרועים בערבות ואל התרבויות השאמניות שהתפתחו לחוף ימת בייקל. אל מנזרים בודהיסטיים המתעוררים לחיים עם קריסת הקומוניזם הסובייטי ואל שאמנים אנימיסטיים לוחשי לחשים. בין יערות מחטניים מוריקים למרחבי הערבה והמדבר, טיול לסיביר ומונגוליה מביא אותנו אל המחוזות הנידחים בתבל ואינו מותיר את המבקר כפי שהיה לפניו.
ראו באתר זה: טיול לסיביר – ימת בייקל ; טיול למונגוליה: אל ארץ השמים הכחולים.
תאריכי הטיול. יציאה: 29 יוני 2015 חזרה: 13 יולי 2015
המחיר: 5645$
מסלול הטיול
ימים 1-2 ת"א – מוסקבה – אירקוטסק
נטוס למוסקבה (Moscow) בירת רוסיה, משם נמשיך בטיסת לילה לאירקוטסק (Irkutsk), בירת המחוז הקרוי על שמה ועיר מרכזית במזרח סיביר, אליה נגיע למחרת בבוקר. לאחר נחיתה והתארגנות נצא לסייר בעיר שהוקמה במאה ה-16 כמבצר ששימש לגביית מס מבני הבוריאט המקומיים בגין מכירות פרוות של בעלי חיים. נטייל לאורך גדת נהר אנגרה (Angara), הנהר היחיד הזורם מימת בייקל ונמשיך למרכז העיר לביקור בקתדרלות הרוסיות המרשימות ובבית הכנסת היהודי. נסיים בסיור בשוק המרכזי ובין בתי העץ היפים שנבנו לאחר השריפה הגדולה ב-1879. הלינה באירקוטסק.
יום 3 ליסטביאנקה וימת בייקל
בבוקר ניסע נסיעה קצרה לליסטביאנקה (Listvyanka), עיירת נופש קטנה לחופי ימת בייקל. נעצור בדרך לביקור במוזיאון טלטסי הפתוח (Taltsy open air museum) המציג אוסף בתים היסטוריים מהאזור כולו ומספק הצצה אל תוך המורכבות האתנית סביב ימת בייקל.
נתמקם במלוננו על שפת הימה ונצא לסייר בעיירה. נבקר בכנסיית המגדלור משם נטייל דרך העיירה המאובקת לשוק שעל שפת האגם. נבקר במוזיאון האקולוגי בו מוצג העושר, ברובו אנדמי, של מיני בעלי החיים והצומח באזור ונסיים בשקיעה בתצפית מגבעת צ'רסקי אל עבר הימה. הלינה בליסטביאנקה במלון פשוט.
ימים 5-4 האי אולח'ון
נשלים את סיורינו בליסטביאנקה וניסע נסיעה לא קצרה אל עבר האי אולח'ון (Olkhon), האי מוקף האגם הרביעי בגודלו בעולם, בו התפתחה תרבות ייחודית בשל הניתוק והריחוק מתרבויות החוף. בטרם הגעת רוסיה לאזור שימש האי כמקור אנרגטי חשוב עבור השאמנים הבוריאטיים. אחר הצהרים נגיע לכפר ח'וז'יר (Khuzhir), הכפר היחיד על האי, שישמש אותנו כבסיס לסיורינו באי. נטייל בכפר הקטן ונתמקם בגסט-האוס פשוט אך נקי. למחרת נסייר ברחבי האי הנידח. נבקר במוזיאון הקטן המציג לצד מוצגים שמאניים, את ההיסטוריה של האי ויישובו. נמשיך לכף בורח'אן (Burkhan) הידוע גם כ"סלע השאמן" – בנקודה זו ראו השאמנים הבוריאטיים כמרכז האנרגטי החשוב ביותר באי. גם עם ירידת השאמניזם בקרב הבוריאטים ועליית הבודהיזם, שמר הסלע על ייחודו עת הפך למרכז פולחן בודהיסטי חשוב. אחר הצהרים ניסע לכף ח'ובוי (Khoboy) שם נטייל בין דיונות החול בחיפוש אחר כלבי הים האנדמים לאזור. הלינה בימים אלה בפנסיון פשוט בפר ח'וז'יר.
יום 6 שייט לפורט בייקל
ננצל את היום להמשך סיורים באי אולח'ון. נבקר במפרץ סראיסקי (Saraiskiy) המשלב חוף ים עם חול לבן ויער מחטני ובאגם נורסקויה (Nurskoye) שבשעת גאות מתאחדים ימיו עם מי ימת בייקל. נשלים את סיורינו באי אולח'ון ונפליג אחר הצהרים על ימת בייקל. עם שטח פנים של למעלה מ-31 אלף קמ"ר ולמעלה מ-1700 מיני צמחים ובע"ח, שני שליש מהם אנדמיים לאזור, ימת בייקל הוכרזה כאתר לשימור מורשת עולמית של אונסקו כבר ב-1996. לקראת ערב נגיע למחוז חפצנו, עיירת הנמל פורט בייקל (Port Baikal), שם נלון.
יום 7 נסיעת רכבת סובבת בייקל
נצא ליום נסיעה ברכבת על גבי מסילת הרכבת "סובב-בייקל", פלא הנדסי הכולל 38 מנהרות, 15 רמפות אבן וכ-20 גשרים וגשרונים. הרכבת סובבת את חופי ימת בייקל בנופים מופלאים – ביציאה מכל מנהרה נשקף נוף אחר. רכבת זו, הקרויה בפי הרוסים "זהב על רצועת פלדה", אפשרה לנוסעים להגיע מלבה של רוסיה אל הקצה המזרחי. בשעות הצהרים המאוחרות נרד מהרכבת בכפר פולוביניה (Polovinniya), כפר קטן היושב בבדידות מזהירה. נסייר בכפר הנידח ואחר הצהרים נצא לשייט בן 3 שעות על הימה. אם יתמזל מזלנו נוכל אף לצפות ב"ניירפה", כלבי הים האנדמים לאזור והחיים במים מתוקים. לפנות ערב נגיע לאירקוטסק. לינה באירקוטסק.
ימים 9-8 על ה"טרנס-מונגולית" בדרך לאולאאן באאטר
השכם בבוקר ניפרד מאירקוטסק ונעלה על הרכבת הטרנס-מונגולית למסע בן 24 שעות על הרכבת המפורסמת עימה נחצה את הגבול למונגוליה ברכנו לבירה, אולאאן באאטר. הרכבת תחצה את המישורים הסיבירים, דרך כפרים קטנים בהם כמו עמד הזמן מלכת, כפרים שנדמה שננטשו למחצה עם התפרקות ברה"מ. לקראת ערב נגיע לשטח ההפקר בואך הגבול המונגולי. לאחר השלמת סידורי מעבר הגבול המייגעים נמצא עצמנו במונגוליה כשהרכבת שועטת לצדו של נהר סלנגה (Selenge River). נבלה את הלילה ברכבת ולקראת בוקר נגיע לאולאאן באאטר (Ulaan Baatar) בירת מונגוליה. אולאן בטאר נוסדה במאה ה-17 כישוב יורטות (אוהלי לבד מונגולים) נזירי ובה חיים כיום למעלה ממיליון איש, כמחצית מאוכלוסיית מונגוליה. נקדיש את אחר הצהרים לסיור בין אתרי העיר. נבקר במוזיאון להיסטוריה לאומית ובשוק הגנבים הססגוני. נסייר במרכז העיר בככר סוח'באאטר (Sukhbaatar) – "הגבור האדום" על שמו קרויה העיר ונכיר את מבני השלטון. לינה באולאאן באאטר.
יום 10 ח'אר בוח'-בלגאס ואגם אוגיי
נצא מאולאאן באאטר מערבה ברכבי שטח על דרכי עפר. אט אט ייעלמו סממני הציוויליזציה וניוותר בתוך מרחבי הערבה המונגולית כששמי התכלת נפרשים מעל ואת הישימון מנקדות נקודות של אהלי נוודים – גֵרים בפי המונגולים. נעצור לביקור בשרידי העיר הח'יטאנית ח'אר בוח'-בלגאס (Khar Bukh Balgas) שהיוותה חלק ממערך ביצורים שהגן על גבולה הצפוני של ממלכת ח'יטאן באלף הראשון לספירה. נשוטט בין העתיקות ונמשיך בנסיעה מערבה. אחר הצהרים נגיע לחופי אגם אוגיי (Ugii Nur) שם נוהגות משפחות נוודים לשהות בעונת הקיץ. הלינה בגר-קמפ באזור אוגיי.
יום11 חארחורין – בעקבות צ'נגיז ח'אן
נצא בנסיעה דרומה מאגם אוגיי ונעצור לביקור באנדרטת קולטיגן (kultigen) שנבנתה לזכרו של נסיך ממוצא תורכי. לאחרונה השקיעה ממשלת תורכיה בבניית מוזיאון במקום ובו ממצאים של נוודי הערבות המדגישים את הקשר בין הנוודים במונגולים ואלה התורכיים. נמשיך דרומה אל עבר העיירה חארחורין (Kharkhorin), למרגלות המורדות המזרחיים של הרי ח'נגאי, שבקרבתה שרידי בירתו של צ'נגיז ח'אן, קארקורם (Karakorum). קראקורם נוסדה במאה ה-13 כעיר יורטות על ידי הח'אן הגדול ערב צאתו לכיבוש אזור ח'וארזם במרכז אסיה. נבקר בין חורבות הבירה העתיקה ממנה נחרץ גורל חצי מהאנושות בתקופה מסוימת ונמשיך למנזר הבודהיסטי ארדן-זו (Erden Zuu) שנבנה במאה ה-16 בעת הגל השני של חדירת הבודהיזם למונגוליה. נלון בגר-קמפ בעמק אורח'ון.
ימים 13-12 המעיינות החמים ופסטיבל נאא'דם מקומי
ניפרד מעמק נהר אורח'ון ונבקר בשוק המקומי בטסרטסרלג (Tsertserleg), עיירת המחוז המאובקת, שם נבקר במנזר הבודהיסטי המשמש כמוזיאון. נמשיך אל כרי העשב המוריקים והעמקים הרכים אותם מכנים המונגולים "גן העדן של רועי הסוסים". נחצה בנסיעה יערות מחטניים עבותים ונגיע אל המעיינות החמים בטסנח'ר (Tsenher) שמימיהם נובעים בטמפרטורה של 82 מעלות. למחרת ניסע לכפר הסמוך, טסנח'ר, שם מתוכנן להתקיים פסטיבל הנאא'דם השנתי. הנאא'דם הינו פסטיבל מסורתי מונגולי, שמקורותיו עתיקים, ובו באים לידי ביטוי "שלוש ענפי הספורט הגבריים": היאבקות מונגולית, ירי בחץ וקשת ורכיבה על סוסים. נצטרף אל החוגגים והחוגגות בכפר הקטן ונצפה מקרוב בתחרויות. המעוניינים יוכלו להצטרף למקומיים ואף להשתתף בתחרויות. נבלה את היום בארועי הנאא'דם ונשןב ללינה בקרבת המעיינות החמים. הלינה בגר-קמפ.
יום 14 ח'וסטאי-נורו וסוסי הטאח'י
נשלים את סיורינו באזור טסנח'ר ונצא בנסיעה ארוכה מזרחה. לקראת אחר הצהרים נגיע לשמורת ח'וסטאי-נורו (Hustaiin Nuruu S.P.A.) שם הועמד גרעין רבייה חדש לסוסי הטאח'י (Takhi) או בשמם הנוסף, סוסי פרז'וולסקי (Przewalski) על שם החוקר הרוסי שנודע במסעותיו במרכז אסיה ומזרחה. סוסי הטאח'י
הם סוסי בר נמוכי קומה שמבנה הגנטי שלהם ייחודי ושונה משל סוסים אחרים. נבקר בשמורה ונראה, בנוסף לבעלי חיים אחרים, את סוסי הטאח'י, אשר נכחדו בתחילת המאה ה-20, שבים ודוהרים בערבה המונגולית. בגמר הסיור נתמקם ללילה אחרון בגר-קמפ בפתח השמורה ונסכם את טיולינו. לינה בגר קמפ.
יום 15 אולאן בטאר – תל אביב
השכם בבוקר נשוב בנסיעה לאולאן בטאר. ניפרד מארץ השמיים התכולים ונטוס, דרך מוסקבה, לתל אביב. הנחיתה צפויה במוצאי יום 15.
הרשמה : רואים עולם
חסר לי במסלול זה ביקור באולן אודה.
מיכל שלום
יש טעם רב בדברייך
בטיול לסיביר בלבד, אולן אודה הכרחית ממש. אולם מה שמיוחד באולן אודה, הוא החלק ה"מונגולי" שלה ואת זה נקבל במנותג דושות במונגוליה. טעם נוסף הוא שההגעה לאולן אודה בעייתית. או בנסיעה הלוך ושוב, דבר מסורבל, או בחציית האגם, שהיא בתנאים מאד קשים.
גילי שלום.האם יש מועד נוסף לסיביר ולמונגוליה?(עובדת חינוך).תודות.אסתר
לא השנה….
טיול כשה מתאים רק בקיץ