מקסיקו וגואטמלה נחשבות לערש התרבות באמריקה התיכונה והצפונית. הן בנוסף לכך גם חגיגה של צבעים ומראות. במכסיקו התקיימו במהלך הדורות כמה מן התרבויות החשובות והמרתקות ביותר של היבשת, המאיה והאצטקים הן רק המוכרות שבהן. גואטמלה נחשבת לדעת רבים לארץ ה"אינדיאנית" ביותר של יבשת אמריקה. תושביה מעניקים לארצם תחושה של חגיגת צבעים בסרט טכינקולור. הם מתגודדים בשווקים בתלבושותיהם הססגוניות, וטקסי הפולחן המזכירים לא פעם עבודת אלילים ממש. המגע ההדוק עם האוכלוסייה מעניק לטיול כאן ממד אנושי מרתק וייחודי.
למרות שעברו חמש מאות שנים מאז הכיבוש הספרדי הברוטאלי ודיכוי הילידים על ידי הכנסייה, עדיין חיות האמונות העתיקות והמסורות הקדומות בקרב חלקים גדולים מן האוכלוסייה.
העבר המפואר נגלה למטייל בשפע השרידים הארכיאולוגים שברחבי המדינה, ובמורשת הקולוניאלית, שנותרה מן הזמן שארץ זו הייתה מרכז השלטון הספרדי במרכז אמריקה. וכאילו לא די בכך, הרי שכל אלה מצויים על רקע "תפאורה" מדהימה של הרי געש יורקי-אש, אגמים בצבע טורקיז ויערות עד, שבתוכם עדויות אילמות על ערים מסתוריות שהיו ואינן. טיול במכסיקו, כמו טיול בגוטאמלה, הינו מפגש רב עצמה עם נופים מרהיבים ומגוונים, מארג תרבותי מרתק ואנשים לבושי ססגונים.
יום 1. תל –אביב מקסיקו סיטי Mexico City
נצא בטיסת בוקר מוקדמת מתל-אביב, דרך אירופה, למקסיקו סיטי, אליה נגיע בשעות אחר הצהרים המאוחרות.
יום 2. מקסיקו סיטי
יום סיור בעיר הבירה. ביקור בכיכר המרכזית (Zocalo), אחת מהכיכרות הגדולות של אמריקה הספרדית, ובארמון הלאומי עם ציורי הקיר המרשימים של האמן דייגו ריברה (Diego Rivera), המספרים את ההיסטוריה של המדינה. נמשיך לביקור בקתדרלה (הגדולה ביותר בצפון אמריקה), בשרידי המקדש המרכזי של התרבות האצטקית. נבקר במוזיאון הארכיאולוגי והאנתרופולוגי המפורסם, אשר מציג את התרבויות הקדומות והפולקלור האינדיאני של האזור.
יום 3. גואנחאטו
נצא ממכסיקו סיטי צפונה-מערבה, אל המחוזות בהם התחוללו הקרבות העיקריים במלחמת העצמאות של מכסיקו. נעצור לסיור באתר העמודים של טולה (Tula), בירת הטולטקים. בשעות אחר הצהרים המוקדמות נגיע לעיירה הקולוניאלית גואנחאטו (Guanajuato), שכמעט ולא השתנתה מתקופת השלטון הספרדי. נסייר ברחובותיה המתפתלים בין הבתים הצבעוניים ובסמטאותיה העוורות של העיירה. נצפה על העיר הבנויה בחמוקי הגבעות, נבקר במכרה הכסף העתיק ובמוזיאון המומיות.
יום 4. פריקוטין
נופי מיצ'ואקן – ניסע דרומה-מערבה אל אזור הגבעות של מדינת מיצ'ואקן (Michoacan), בדרך המתפתלת ביערות אל הכפר אגואן, למרגלות הר הגעש פריקוטין (Paricutin), המזכיר באווירתו את "המערב הפרוע". נרכב על גבי סוסים אל הכפר סן חואן שנקבר תחת זרם הלבה, שגלש מההר ב-1942. ניסע ללינה באוראפאן (Urapan), הטובלת בצמחייה טרופית.
יום 5. פצקוארו
ניסע לכפר פצקוארו (Patzcuaru), השוכן לחופו של אגם בשם זה. נסייר בכפר, בכנסיה העתיקה ובסדנאות לייצור כלי חרס. במקום התפתחו ריקודי ה"וייחיטוס" הייחודיים למקום. נשוט באגם, המפורסם בשל שיטות הדייג המיוחדות שהתפתחו רק בו, בעזרת "רשתות פרפרים" גדולות. נבקר באי חָניצְיוֹ, המשמש כמקום מועדף לנופש עבור המכסיקאים. נעלה בסמטאות המתפתלות אל פסלו של מורֶלוֹס, גיבור מלחמת העצמאות, ונצפה על הסביבה.
יום 6. עמק הפרפרים
נסע למורליה (Morelia), נסייר במרכז העיר ונמשיך לעמק הפרפרים. המקום קיבל את פרסומו העולמי הודות לפרפרי הדנאית המלכותית, הנודדים מדי חורף כ-3000 קילומטרים מצפון אמריקה לכאן. הפרפרים, שצבעם פסים כתומים על רקע שחור, מתרבים כאן במהלך החורף, ומספר שבועות אחר כך מתים הפרטים הבוגרים. הצעירים היוצאים לאוויר העולם באתרי החריפה, עושים את דרכם צפונה, באותו נתיב בו נדדו הוריהם. נלון במורליה.
יום 7. חזרה למקסיקו סיטי
נשוב למכסיקו סיטי. לאחר מנוחה והתארגנות במלון, נצא לכנסיית הבתולה מגואדלופ, שיום המחרת הוא היום המוקדש לה. הכנסייה המפורסמת מסמלת את ההשתלטות הנוצרית על התרבות האצטקית ומושכת עולי רגל נוצריים מכל רחבי המדינה. אלפי מקומיים מגיעים לכאן, כשהם גוררים את ברכיהם על הרצפה ומזילים דמעות לזכרה של הקדושה הפטרונית של מקסיקו.
יום 8. חגיגות הבתולה מגואדלופ ופירמידות טהוטיהואקאן
בשעות הבוקר נשוב לכנסייה. המאמינים הדומעים הלבושים שחור יתחלפו באלפי חוגגים עולצים בבגדים מסורתיים, שייתאספו כאן ל"פיאסטה" חגיגית. זהו האירוע הפולקלוריסטי החשוב ביותר של מכסיקו. לאחר שנמצה את חוויות הפיאסטה נמשיך למפגש עם התרבויות העתיקות, לפירמידות של טיאוטיהואקאן (Tehotihuacan) – "משכן האלים". נטפס לפירמידות השמש והירח, נסייר במקדשים ובמבנים האחרים של אתר זה, שהיה מרכז חשוב לתרבויות הפרה-קולומביאניות של מקסיקו.
יום 9. ויה הרמוסה – פלנקה
נצא בטיסה לויה הרמוסה (Villahermosa), שבמזרח המדינה, ועם הגעתנו נבקר בפארק לה-ונטה (La venta), שם מצויים שרידיה של העתיקה בתרבויות אמריקה, התרבות האולמקית המסתורית, המפורסמת בראשי הענק שלה. לאחר הביקור נמשיך בנסיעה לפלנקה (Palenque), שם נלון.
יום 10. פאלנקה – סאן קריסטובל
את שעות הבוקר נקדיש לביקור באתר המאיה של פאלנקה. כאן, בלב יערות הגשם של מחוז צ'יאפאס (Chiapas), נבנתה אחת הערים החשובות של תרבות המאיה, שהגיעה לשיא כוחה ותפארתה בין המאה השישית והשמינית לספירה. באתר המרשים, שנחשף רק בחלקו, מצויות פירמידות וארמונות המלכים ששלטו כאן, וכן ממצא יחיד במינו – קברו של מלך פאקאל (Pacal), מאתרי הקבורה החשובים ביותר שבתרבות המאיה. לאחר הביקור באתר, נמשיך בנסיעה דרך הנופים ההרריים והמיוערים של צ'יאפאס. נעצור לביקור (ורחצה למעוניינים…) בשמורת המפלים היפה של אגואה אזול (Agua Azul), ונסיים את היום בעיירה הקולוניאלית היפה סאן קריסטובל דה לאס קאסאס (San Cristobal de Las Casas).
יום 11. סאן קריסטובל וקניון סומידרו
נצא עם בוקר לביקור קצר בכנסיית סנטו דומינגו העתיקה של העיר ונתרשם מהחזית המפוארת שלה, האופיינית לסגנון הארכיטקטוני שפיתחו הספרדים בעולם החדש. נבקר בשוק עבודות היד הגדול שמסביב, ובשוק האוכל הצבעוני הסמוך לו. נמשיך לעבר הכפר הציורי סן חואן צ'אמולה (San Juan Chamula), שם נכיר מעט מאורח החיים של האוכלוסייה האינדיאנית של האזור, השייכת ברובה לקבוצת הצוציל (Tzotzil). נבקר בכנסיית הכפר ונתרשם מהפולחן הייחודי המהווה מיזוג בין הדת הקתולית והאמונות המסורתיות, שעדיין מהוות חלק בלתי נפרד מחיי התושבים. נבקר בכפר הסמוך סינאקאנטאן (Zinacantan) וניסע אחר הצהרים לקניון סומידרו (Sumidero), אחד היפים והעמוקים בקניונים של מרכז אמריקה. נשוט בין קירות הקניון, המיתמרים לגובה של 900 מ', ונחזור לסאן קריסטובל ללינה.
יום 12. סאן קריסטובל – המעבר לגואטמלה
מוקדם בבוקר נצא לגבול עם גואטמלה, דרך אגמי מונטה ביו (Monte Bello). נחצה את הגבול לגואטמלה ונמשיך בדרך ציורית של כפרים אינדיאנים, עד יעדנו – בירת המחוז קצלטננגו (Quezaltenanago), כאן נלון.
יום 13. הכפרים של מערב גואטמלה ונסיעה לאגם אטיטלן (Atitlan)
נצא בנסיעה מזרחה ונבקר בכפרים ובשווקים של מערב גואטמלה. כאן נוכל לעמוד על הצבעוניות המופלאה של תושבי האזור הכפריים, על לבושם המסורתי בשלל צבעי הקשת. נמשיך לעיירה פנאחאצ'ל (Panajachel) לשפת אגם אטיטלאן ללינה.
יום 14. אגם אטיטלן
אגם אטיטלאן (Lago de Atitlan) הוא ללא ספק מהיפים ביותר ביבשת אמריקה. צבעו כחול עמוק, והוא מוקף בשלושה הרי געש. לחופיו פזורים כפרי אינדיאנים, שפרנסתם מבוססת בעיקר על חקלאות. בכל אחד מן הכפרים פיתחו התושבים סגנונות אריגה ולבוש שונים. נשוט ונבקר בכפרים הציוריים סנטיאגו אטיטלאן (Santiago de Atitlan) וסן אנטוניו פאלופו (San Antonio Palopo).
יום 15. אל אנטיגואה (Antigua)
בבוקר נבקר באחד השווקים הנוספים הקרובים לעיירה פנחצ'ל (Panajachel), ולאחר מכן נמשיך בנסיעה אל אנטיגואה, בירתה הקודמת של גואטמלה, אשר שימשה כמרכז השלטוני של הספרדים באמריקה המרכזית, והוכרה על ידי ארגון אונסק"ו כ"אתר מורשת עולמי", ורבות נעשה למען שימורה.
יום 16 אנטיגואה – צ'צ'יקסטננגו (Chichicastenango)
את היום נקדיש לביקור בעיר, הממוקמת למרגלות שלושה הרי געש המתנשאים לגובה של מעל ל-3000 מ' מעל פני הים. התפרצויות הרי הגעש ורעידות האדמה החריבו את העיר ואת כפרי הסביבה פעמים אחדות בעבר. נסייר בעיר ובבנייניה היפים, שפאר העבר עדיין ניכר בהם. בשעות אחר הצהרים נצא לעיירה צ'צ'יקסטננגו, שבה מתקיים יום השוק המפורסם ביותר בגואטמלה, וב- 21 לחודש דצמבר מדי שנה, מתקיימת כאן פיאסטה מיוחדת לזכרו של הקדוש הספרדי סנטו תומה. בערב נסתובב בעיר ונראה את ההכנות ליום החג.
יום 17 הפיאסטה הגדולה בצ'צ'יקסטננגו וטיסת ערב לפלורס (Flores)
מאות ואפילו אלפי מקומיים יגדשו את רחובות הכפר, כשהם מחוללים בתלבושות מרהיבות. רבים מהם חובשים מסכות, חלקן שמות ללעג את הספרדים ואולי רוצות להידמות להם. ילידי גווטאמלה השתמשו מן הסתם בחגים הנוצריים כתירוץ לשלוף את אמונותיהם המסורתיות. קשה להבחין מה "אינדיאני", מה "ספרדי" ומה צמח כאן לאחר הכיבוש. התוצאה הסופית מרהיבה וממשיכה להשתנות ברוחו של הזמן.
נבקר בכנסיית סנטו תומאס (Santo Thomas) – שילוב מעניין של פולחן נוצרי עם פולחן פאגאני, ובסמטאות השוק של צ'יצ'יקסטננגו, שהוא הצבעוני והמרהיב ביותר באמריקה הלטינית. אחר הצהרים ניסע לגואטמלה סיטי, מכאן נטוס אל פלורס (Flores) שבלב מחוז פטן (Peten), אזור יערות הגשם של צפון גואטמלה.
יום 18 אתר המאיה סייבל (Ceibal)
הבוקר נצא לסיור באתר מאיה מרוחק, ליד העיירה סאיאקצ'ה (Sayaxche), על גדות נהר הפסיון: סייבל (Ceibal), על שם עץ הסייבה, הקדוש במסורת המאיה. באתר זה נמצאים חלק מהפסלים היפים והשמורים ביותר מסוף התקופה הקלאסית (לפני הכיבוש הספרדי), בזכות האבן הקשה שממנה הם עשויים. אחר הצהרים נחזור לפלורס (Flores) ונמשיך ללינה סמוך לאתר המאיה של טיקאל.
יום 19 טיקאל (Tikal) – גואטמלה סיטי
את היום נקדיש לסיורים בטיקאל, אולי המרשים ביותר בין אתרי המאיה: פירמידות ענק המתנשאות מעל צמרות הג'ונגל של פטן ומהוות עדות אילמת לתרבות המפותחת שפרחה כאן סביב המאה השביעית והשמינית לספירה. העיר שהייתה בשעתו מרכז עירוני ופולחני חשוב, מכוסה עדיין ברובה בצמחיית הג'ונגל העבות, עובדה המוסיפה מימד נוסף וייחודי לביקור כאן. נשוטט בחלקיה המשוחזרים והמפורסמים, נפגוש בשפע בעלי החיים האופייניים לאזור: ציפורים מרהיבות (תוכים, טוקנים ועוד), מינים שונים של קופים (שאגנים, קופי עכביש), ועוד. בשעות הערב המוקדמות נחזור אל פלורס ונצא בטיסה לגואטמלה סיטי, כאן נלון.
חצי האי יוקטן
* טיולינו איננו כולל את חצי האי יוקטן (Yucatan), על אתרי המאיה שבו, משום שלדעתנו ניתן להסתפק באתרים המרשימים שראינו עד עתה. מי שמעוניין להאריך את טיולו אל חצי האי יוקטן ואתריו, מוזמן לרכוש חבילת סיור באמצעות משרדי "רואים עולם".
ימים 20-21. גואטמלה סיטי-תל-אביב
נחזור בטיסה דרך אירופה לתל-אביב, כאן נוחתים בשעות הצהרים של היום ה- 21 לטיול.
תאריכי הטיול: יציאה: 5/12/2006, חזרה: 25/12/2006
מחיר הטיול: $4395
פרטים נוספים באתר רואים עולם – החברה להגנת הטבע
* לעצות והמלצות לכל היוצאים לטיול בחו"ל, הנכם מוזמנים לקרוא מאמר קצר המנסח מעין אמנת מטיילים – "תריסר הדיברות לטיילות אחראית", באתר זה.