בורמה – הרצאה בליווי מצגת
גילי חסקין
ראו גם, באתר זה: בורמה – תושבים; מה קורה בבורמה?
ראו גם: מצגת מבורמה (תמונות סרוקות).
טיול לבורמה, או כפי שהיא נקראת כיום "מיאנמר", היא עדיין מסע לאסיה של פעם, שעוד לא התמסחרה על ידי המגע המשחית עם המערב. זוהי מדינה בה הדת הבודהיסטית מפעמת בכל רגע ורגע בליבה.
המיקום של מיאנמר, בין שתי הענקיות האסייתיות סין והודו, שתי האמהות התרבותיות של אסיה, השפיע עליה באופן מרתק, מרשים ומפעים.
בורמה היא מדינה בעלת שטח גדול (גם אם קטן בהרבה משכנותיה). עם שטח 678 אלף קמ"ר (גדול מצרפת) ואוכלוסייה של כ- 48 מיליון איש. המגוון האתני של מיאנמר רב מאד. עם למעלה מ- 100 קבוצות אתניות שונות (וזו אחת הבעיות של המדינה). לא פחות מגוון הוא הנוף הגיאוגרפי: בצפון מורדות הרי ההימלאיה (ההר הגבוה ביותר 5,600), בדרום חופים בתוליים, איים וים קסום, שלא נופל בכלום מחופי תאילנד, וכן יש בה אזור מדברי ואזורים טרופיים. גם אם מרביתם, סגורים עדיין בפני מטיילים.
זוהי ארץ הפגודות. פגודת שוודגאון שביאנגון (רנגון) היא המרשימה שבהן. ידועה במיוחד באגאן (פאגאן), על "יער" הפגודות העתיקות שמתנוססות בה. אולם היא מציעה הרבה יותר: נופים מגוונים, אגם אינלה הקסום, הר פופה ועוד.
הסיפור הפוליטי במיאנמר הוא פחות מלהיב, בלשון המעטה. ב-1962 הדיח הגנרל נה ווין את ראש הממשלה אונו, שנבחר בבחירות דמוקרטיות והנהיג משטר צבאי רודני. ב- 1988 פרצו במדינה הפגנות בדרישה לבצע בחירות דמוקרטיות במדינה. השלטון הסוציאליסטי פרש והפקיד את השלטון בידי הצבא, ששינה את השם ב- 1989 "לאיחוד של מיאנמר" (השם שהיה לפני הכיבוש הבריטי, בשנת 1990 נערכו בחירות בהן זכתה מנהיגת המפלגה הדמוקרטית, אונג-סאן סו צ'י (בתו של האב המייסד, שנרצח ב-1947) ב- 87% מהקולות. אולם המשטר הצבאי ביטל את הבחירות ומאז הוא שולט במיאנמר, על-ידי חונטה של גנרלים. אונג-סאן שהתה מאז בתקופות שונות במעצר בביתה ביאנגון. המהומות שהיו בספטמבר 2007 העלו את מיאנמר שוב לכותרות, אבל המצב חזר כמעט לקדמותו.
מדריך הלונלי-פלנט, פותח את ספרו בשאלה האם לנסוע למיאנמר או לא. השאלה התעוררה בגלל המשטר הרודני ששלט במדינה ביד ברזל, בגלל דיכוי המיעוטים ודיכוי הקולות שתבעו חרות. מכיוון שבעצם הנסיעה לשם אנחנו תורמים לחיזוקו הכלכלי של המשטר ועוזרים לו להתגבר על האמברגו הכלכלי המוטל עליו. השאלה מעמידה אותנו אם כך בבעיה מצפונית.
צילום: גילי חסקין
אולם, בעולם של שינויים, גם המשטר הרודני התקשה להקפיא את המצב ובורמה נקטה במספר צעדים, כמו שחרורה של סו צ'י, השתתפותה בבחירות של 2012 ועוד. המערב, שמעוניין בהתייצבות בורמה לצדו מול סין, הגיב בחמימות.
מיאנמר משתנה משנה לשנה וכמות התיירים עלתה בעשרות אחוזים בשנים האחרונות. התיירות גילתה את מיאנמר, והדבר משנה את פני המדינה. המחירים נוסקים וסביר להניח שהחשיפה לתיירים, במספרים גדלים והולכים, תשפיע גם על מזגם הנעים של המקומיים.