כתב וצילם: גילי חסקין
קובץ זה עשוי לסייע בטיול לקניה, בטיול לטנזניה, בטיול לדרום אפקיה ובטיול לזמביה
הזברה הוא פרסתן מהסוג סוס. משפחת הסוסיים, סדרת אי-זווגי פרסות, או מפריטי פרסה, (בסדרה שלוש משפחות: טפיריים, קרנפיים וסוסיים).
התנוונו לגמרי. העור דק יותר מאשר אצל המשפחות האחרות.
רגליהם. הזנב ארוך ושעיר . לכול המינים יש על צווארם, רעמה של שערות זקופות.
הזאב הטלוא והצבוע הנקוד אולם ריצתה (70 קמ"ש) מהירה משלהם.
הפסים
סימנה האופייני – פסי רוחב שחורים או חומים, על רקע לבן, בכול גופה. אולם יש חוקרים הטוענים כי מדובר בפסים בהירים על רקע כהה[1].
שמדובר במין שמוצאו באפריקה, מקום בו חיה בהירה הייתה נכחדת במהירות.
ללא פסים. הזברה המצויה מפוספסת בכל גופה כולל בגחונה.
בדרך כלל אזהרה או חיזור. לא מקובל. טורפים אותם. יש גם לנקבה ולזכר.
חיו בנוף אחר. יש הטוענים שמבנה הפסים עוזר לזברה להסתדר עם הקרינה החזקה בסוונה..
התברר שלא קשור. הקרינה חוזרת בגלל הבוהק של הפרווה. הרבה תיאוריות היו סביב ההסוואה של דגם הפסים. אחד הארגומנטים, כמה צבאות משתמשים בדגם לחיילים. מעדויות של אנשים רבים: בלילה מסתכלים על גוש של גנו וזברות, מגלים את הגנו קודם. בתהליך הטריפה אחת ההחלטות של הטורף היא באיזו נקודה הוא קופץ כדי להכריע את הטרף. הוא זקוק לאומדן מרחק מדוייק. דגם הפסים מטשטש את האומדן. כמו כן, קשה יותר לאתר את הסייחים. הפצצה החשובה הטילו חוקרים שווייצרים שחקרו ובנו דגם של עיני תשבץ. צירוף של הרב עינייות שמשדרת תמונה מתוצרפת למוח. כמו עין זבוב (חלת דבש). כך למשל, החרקים רואים אחרת מאיתנו. השווייצרים בנו דגם מעיני תשבץ ואז לא ראו את הזברה. חושבים שזה נועד נגד זבוב הצה צה. אם הוא עוקץ יונק, זה ימות. למה לאנטילופות כן. לאנטילופות מעלות גירה והיא מאפשר להם לעכל את המזון בצל. הצה צה לא מסתובב בצל.
חברה
במזון הקבוצות בדרך כלל קטנות יותר. עדר הזברות מונה כמה עשרות פרטים. בראש העדר עומד זכר בוגר, חזק ומנוסה המסמן לשאר העדר לנוע או לעצור, וזאת באמצעות קולו והתנהגותו. אחרי שזכר ייסד לעצמו הרמון נקבות, רק לעתים נדירות ינסו זכרים אחרים לעמוד תיגר מול בעלותו.
באמצעות קול: האמהות צוהלות כשהן מופרדות מהסייחים, וקולות בעת מנוסה מטורפים.
בגיל בגרות מגורשים הזכרים מהקבוצה ומחפשים פתרון אחר. לקבוצת הרווקים יש קשרים יוצאי דופן. בדרך כלל, בקבוצות של רווקים, אין קשרים חזקים בין החברים, כי כל אחד כ"א שואף לעזוב. אצל הזברות הקשרים מאד חזקים. יש מנהיג רווקים ואין הררכיה מובהקת. הוא תמיד בוגר ומנוסה. לעומת זאת, ביחידה המשפחתית יש הררכיה מאד קשיחה. כשהם זזים הם יזוזו בטור. לפי המדרג החברתי. הן קובעים את המדרג החברתי על פי הריח. באף ובפי הטבעת. יוצא הדופן היחידי הוא הזכר. הוא קובע הכול.
רוצה לשנות כיוון, הוא הולך קדימה, מסמן לנקבה הדומיננטית הויא מתקנת. כול זכר דומיננטי שואף להרחיב את המשפחה כמה שיותר. כשהוא מצליח, הנקבה שמגיעה הופכת להיות אחרונה בדרוג ולא תמיד מתקבלת יפה. יש לה סיכוי להתקדם, אבל נכנסת כדרג נמוך.
הקשרים של הזברות, כמו אצל בעלי אחרים, מתוחזקים באמצעות גרומינג. כל פעולה שבה כןך פרו מסרק את הפרווה מרעהו, ומסלק ממנו את הטפילים, אוכל אותם. זו הפעולה החשובה ביותר בקבוצה חברתית. החוקר הגרמני קלינגל השתמש בשיטת הגרומינג. הוא קשר מברשת למוט רקוך וסירק מרחוק, עד שיכול ההי להבריש ביד. בגיל שנה הסייח הזכר מגורש. עזיבת נקבה
היא דבר דרמטי. בייחום הראשון מתקבצים זכרים ממקומות רבים: רווקים או בעלי משפחות. מנסים בכוח לחטוף אותה מהיחידה המשפחתית. כשהם מצליחים היא לא תזדווג עם זה שחטף אותה. עוברת שרשרת של חטיפות עד שמתבייתית ביחידה משפחתית שמתאימה לה. מנגנון שלא תתעבר במסגרת המשפחתית.
אין נטישה. היחיד שיש סיכוי שיינטוש הוא הזכר הדומיננטי. קלינגר ראה זכר שנפצע, דידה מאחור, המשפחה אימצה זכר אחר. הוא החלים והצטרף לעדר רווקים.
מגן על החבורה.
רבייה
ויכול לעמוד על רגליו כמעט מיד. למרות שהסייח יכול לרעות כבר כשבוע אחרי הלידה, הוא ימשיך לינוק מאימו עד גיל 16 חודש. אחוז התמותה של הסייחים הוא קרוב ל-50%, כשרובם מתים מציד של אריות וצבועים.
הוא פחות חשוף הוא לסכנות. היא גם תגונן עליו אם יתקפוהו טורפים ולא תנטוש אותו אפילו אם יצליחו להורגו, אלא אם תישקף סכנה גם לחייה.
החיים עד ל-40 שנה.
זברואידים
זונקי – הכלאה בין חמור לזברה.
זוני – הכלאה בין זברה לפוני.
זורס – הכלאה בין זברה לסוס.
כיום. זברואידים מוצגים לראווה בעיקר כקוריוז, משום שהם אינם ראויים לרכיבה או לעבודה. הזברואידים הזכרים הם לרוב עקרים והנקבות הן בעלות פוריות נמוכה.
הערות
(2003). Horns,
Tusks, and Flippers: The Evolution of Hoofed Mammals. Johns Hopkins University Press
Normal
0
false
false
false
EN-US
X-NONE
HE
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Table Normal";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:"Calibri","sans-serif";
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}