אחד האלמנטים המרכזיים המרכיבים את החוויה ההודית הינו חיי הדת. היא נוכחת בכול מקום: פסלון בפינת הרחוב, תמונה של אל ליד מראת הנהג, אישה שמצחה עוטר בטיקה אדומה, סאדו המהלך בסחבות ועוד. המטייל בהודו חש את עצמו מבולבל לעתים נוכח השפע הרב של דמויות האלים. מאמר קצר זה נועד לסייע למטייל הנבוך למצוא את ידיו ורגליו בין הדמויות העיקריות.
ההינדואיזם הוא אנתרופוצנטרי, וריבוי מספרם של האלים והדמונים רק מעיד על מיעוט חשיבותם. האלים עשויים לעזור לתפילה ולהתבוננות, למלא לטובה את בקשות האדם; אך יכולתם להתערב בגורלו של אדם היא מצומצמת. ב-וודות הישות העליונה מכונה 'ברהמן', שהוא דמות ניטרלית, לא אישית, הוא הסיבה והמקור לכל קיום, ומצויים בו סט (ישות טהורה), סיט (תבונה טהורה) ו-אננדה (התענוג הטהור). הוא בלתי ניתן לידיעה ולכן הוא מצטייר כריבוא הדברים והצורות, והאלים הם כולם התגלויות שלו ודרכם ניתן להתקרב אליו. לכן, אולי, אין ההינדואיזם מוטרד בשל העובדה כי קיימים אלים רבים. קשה לתפוס כיצד דר הפולותיאיזם הוודי-הנותיאיסטי בכפיפה אחת עם האטמן הצרוף. "שעטנז" זה הוא אחת התופעות הקשות להבנה עבור איש המערב. הוגה הדעות ההינדי ראדאקרישנאן:
"… הדת ההינדית מקיפה את כל אזורי הביניים של המחשבה והאמונה, מפלאי הדמיון שבאכזריות האמונות הטפלות ועד ראייה מעמיקה ביותר של המחשבה הנועזת".
במבט ראשון, ההינדואיזם היא דת פוליתאיסטית (רבת אלים), אך אין הדבר כך: מעבר לאלים, מכיר ההינדואיזם ב"יישות עליונה", מושג ביניים בין תפישה של כוח נייטרלי ואי פרסונאלי – ברהמאן – ובין תפיסה של אל פרסונלי. היו מיסטיקנים שעבדו בעתות של התעלות נפש את הברהאמן, שאין לו מידות ולא תארים, אך עבודתם הקבועה, היום יומית, היתה לאל פרסונלי. חלק מההינדואים רואים גם בחיות או בתוואי נוף – אלים.
כח האל הנותן חיים בטבע. אל האש והקורבן. מאחד הארץ, השמים והחלל שביניהם. נחשב כמעורר החיים שבטבע. ב'ריג וודה' נאמר עליו שהוא ה"משיב חיים לכל היצורים". אינדרה – אל השמים ואל המלחמה. האל המוזכר ביותר בוודה, ועל עלילותיו יש סיפורים רבים. במהלומת הברק שלו הכניע את הדרקון שזמם לעצור את המים. הוא כבש את השמש ושחרר את השחר משביו. הוא מתואר רכוב על פיל, עטוי תכשיטים, חובש טורבן מלכותי והברק בידו. בת זוגו היא אינדרני או סקי. ורונה – האל המקיים את סדר היקום. זהו האל הוודי הראשי; משמר סדר היקום; בכוחו להעניש ולגמול טוב. מתואר לבוש מעיל זהב ומזכיר את מיתרה (האלוהות במיתראיזם – הדת הפרסית). מלבד אלו, יש עוד כמה אלים ואלות המסמלים את השמש, הירח, את הכוכבים ועוד. ביניהם דיאוספיטר אבי השמים; ויו המסמלת את הרוח ופרג'פטי אבי האלים והשדים.
פוראם באזור וורקלה. צילום גילי חסקין
האלים המאוחרים יותר
טרימורטי
זהו למעשה, האל השוכן בכל, מופיע בשלש צורות פיזיות: ברהמה הוא היוצר; וישנו – המגן והמשמר ושיווה הוא ההורס והבורא מחדש. אפשר להסתכל על ריבוי האלים כעל דמויות ציוריות המייצגות את פניו השונים של אל אחד. השילוב בין שלושת האלים, שלושת הכוחות. ייתכן מאד שמקור ה"טרימוטי", השילוש הזה, הוא באל הקדום מתרבויות עמק האינדוס, של אל בעל קרניים ולו שלושה פנים. ההודים היו מלכתחילה חסידי ווישנו או שיווה. בשלב מוקדם מאד, הכירו תיאולוגים משני הצדדים, שגם ווישנו וגם שיווה הם פנים שונות של אל אחד, ועשו ניסיונות לאחדם. כך מופיע השילוש הקדוש, מעולם לא תפס בקנה מידה רחב. כל שלושת האלים מתוארים כבעלי ארבע זרועות; ברהמה מופיע גם עם ארבעה ראשים הממחישים את דמותו כרואה כל; ארבעת הוודס יצאו מפיו, כנ"ל גם הברהמינים. לכל אל צמודה חיה הידועה כמרכבתו, כמו כן יש לכל אל בת זוג ולה כשרונות שונים. לכל אל יש סמל (אטריבוט) וניתן לזהותו לפיו. היישות העליונה ידועה כוישנו או שיווה, היו אילו תחילה דמויות אלים מעוטות חשיבות. בהינדואיזם מבחינים בזרם של וישנווים ובזרם של שיוויים, אך שתי התפיסות עשויות לדור בכפיפה אחת. וישנו נעבד ללא שפיכות דמים; פולחנם של שיווה ובת זוגו כרוך לעתים קרובות בקורבנות דמים. האריהרה, שהוא שילוב של ווישנו ושיווה, היה נפוץ בעיקר בדרום בימה"ב.
בשילוש הסכמאטי, וישנו הוא "המשמר" (לצד ברהמה "הבורא" ושיווה "ההורס"), אבל במציאות הדתית של הודו, הוא האלוהים למאמיניו. נזכר גם בספרות הוודית כעוזרו של אינדרה; ואילו בספרות הטקסים נודעת לו חשיבות רבה באהלהת הקורבן; אולם בהינדואיזם נתמזגו בו דמויות נוספות. וישנו הוא בעל כוח הקיום והחסד, הטרוד בדאגה לרווחת העולם ולסדר שבו; ממונה גם על גורל האדם. מסמל גם את האהבה האלוהית. בדמותו ובתיאוריו הוא תמיד נח או ישן על גבי אוקיינוס או על נחש בעל אלף ראשים (המסמלים את התוהו ובוהו), יושב בחצר השמיימית או כשמש רכובה על הנשר השמימי. וישנו מלא העולם כולו; הוא מכלכלו, מתגלה בו ועושה למען האדם; בת זוגו היא שרי (SRI) או לקשמי – אלת ההצלחה; סמל היופי והמזל הטוב. לפי מיתוס מקובל, הוא יישן באוקיינוס קדמוני, על גבו של ששא ("השריד"), הנחש בעל אלף הראשים. בשנתו צומח לוטוס מתוך טבורו וממנו נולד ברהמה הבורא את העולם, ושיווה יוצא ממצחו. כאשר העולם נוצר, וישנו מתעורר כדי למשול בו. מופיע בדמות גבר צעיר בעל ארבע ידיים, ומחזיק בידיו דיסקוס, קונכיה, שרביט או לוטוס. על צווארו מחרוזת ועל חזהו תלתל שערות. בת זוגו לקשמי, שהיא סמל היופי והמזל הטוב. וישנו שליט על גורלות בני האדם, פועל בעולם ע"י כך שהוא מתגלם ומתגלה בצורת אדם או בע"ח (כך גם מתקרב אל בני האדם), כדי להוסיף ולתקן את הדרהמה – חוקו של העולם – הנתון בסכנה ובמצב של ירידה. החשובות שבאותן צורות של התגלות – אבטרים – ( avatar – "ירידה לעולם") הם קרישנה וראמה. האבטרים היו במקורם דמויות אלים וגיבורים קדומים, אשר הצילו את העולם מכליה.
וישנו מתואר באחת הצורות הפיזיות (אבטרים) בהן ירד אל העולם.
1. מטסיה – (Matsya) הדג. הופיע בימי המבול הגדול כדי להזהיר את בני האדם. תחילה הזהיר את מאנו (אדם ההינדי), מן הסכנה ואחר נשא אותו ואת משפחתו יחד עם שבעה חכמים באנייה שהיתה מחוברת לקרן במצחו. דמות זו לא זכתה לפולחן נרחב.
10. קלקי (Kalki) האווטר העתיד לבוא. הסוף תקופת החושך שבה אנו חיים (קאלי יוגה), יופיע ווישנו בדמות אדם, הרוכב על סוס לבן, חרב בוערת בידו, וידון את הרשעים לשבט ואת החסידים לחסד. זוהי תוספת מאוחרת, שמקורה בבודהיזם ובנצרות. כיום אמונה פופולארית. ברובן של ההתגלמויות, וישנו ממונה על גורל בני האדם. בדרך כלל הוא מתואר בצורה סמלית. יש שהוא נח או ישן ע"ג האוקיינוס המסמל את התוהו ובוהו – הנחש בעל אלף הראשים. יש שהוא יושב בראש חצר המלכות השמימית ויש שהוא רוכב על הנשר השמיימי (לעיתים נשר-אדם) – גרודה. רבות מההתגלמויות נחשבות כגילויים חלקיים בלבד של האל. מאמיני קרישנה טוענים כי מתגלמת בו יישותו של ווישנו במלואה; גישה דומה רווחת בקרב מאמיני רמה.
במטאפיסיקה הסינתטית המאוחדת, שיווה הוא האל "ההורס", לצידם של ברהמה ווישנו. אבל במציאות הדתית של הודו, דמותו המשתנה ורבת הניגודים היא האלוהים למאמיניו.ווישוואנאת, האל של הכל. הוא המוות והזמן (קאלא), ההורס כל. שיווה הוא מעין המשך לאל האימה הוודי רודרה. הוא נזכר באחת האופנישדות כאישורה, היישות העליונה. שיווה הוא עוצמה שבכח, אך אינו מתערב בפועל במנהגו של עולם; יחד עם בת זוגו – אומא, דורגא או פרווטי, הוא שוכן הרחק מן העולם, בהימליה ומעשן חשיש. יש לו עין שלישית במרכז המצח והוא נושא קלשון משולש. שיווה הוא מקור הטוב והרע. ידוע גם כנאטאראג'ה, הרקדן שריקודו זעזע את היקום וברא את העולם; בריקודו האקסטטי הוא מייצג את מחזור יצירתה, הריסתה ויצירתה מחדש של הבריאה. ביצירות אומנות מתואר שיווה כמלך הרקדנים, התגלמות האנרגיה של היקום. פסליו מראים גם את התהוות היקום, גם את חורבנו. הריקוד מביע את המקצב שבלב כל קיים – בין ביקום בין בהכרה של הפרט, רצונו ורגשותיו; המקום שבו החוכמה והמאיה (אשלייה) נאבקות זו בזו. שיווה מתואר כבעל ידיים רבות: זוג אחד מבטא את האיזון בין החיים למוות, זוג אחר לציון ההתנגשות בין הטוב לרע ועוד. המטרה היא התאחדות עם מקור התנועה (החיים עצמם). מצד שני מייצג את ההתרכזות ושל הסגפנות והיוגה ככח קוסמי. הוא רוח האימים, אך יחד עם זה יכול להיות טוב ומיטיב. הוא סגפן ומלומד, פטרון המתבודדים. שיווה הוא מנהיגם של היוגים הסגפנים, ובתור שכזה הוא מתואר עירום למחצה, מרוח באפר, גולגלות סביב מותניו ומחרוזת נחשים סביב צווארו. הוא היוגי הגדול – "מהאיוגין", יושב על עור טגריס, הרחק בהרים, שקוע במדיטציה וכך שומר על קיום העולם. הירח נעוץ בשערותיו, שם שוכנת גאנגה – אלת הנהר גנגס.
· Rudra – "היבבן" – אל סערה בוודות
· Nataraja – הרקדן הקוסמי
· Linga – אל הפריון – איבר מין גברי
· Pasupati – אדון החיות
· Sankara – נותן השלווה
· Yogishwara – אל היוגה
· Bairava – אל המתים
בחלוקה הסכמטית של ההינדואיזם, תופסת האלה, על התגלויותיה השונות, מקום דומה לזה של ווישנו ושיווה. עבור מאמיניה היא האלוהים. דמויות של "האלה האם" היו בהודו כבר מראשית הציוויליזציה. האלה היא "שאקטי", האנרגיה היוצרת את האל. במהבהרטה היא מופיעה תחת שמות שונים, אבל רק בטכסטים מאוחרים יותר, מן האלף הראשון לספירה, היא מקבלת את התארים, האספקטים והאופנים השונים, כפי שאנו מכירים אותם היום. במקומות שונים בהודו, בעיקר הנידחים ביותר, היא עדיין האל הראשי, אבל כמעט בכל מקום עובדים אותה לצד שיווה או ווישנו. היא מופיעה כאשת איש, לצדו של שיווה בתור פרווטי; בתור לאקשמי, אלת השפע, היא מלווה את ווישנו וכסראסווטי, אלת האומנויות, היא גם אשתו של ברהמה. יש לה גם צדדים איומים כמו קלי, כח ההרס (ראה לעיל) ודורגה, לוחמת עזת נפש ברע, קוטלת השד בעל ראש התאו (פסטיבל במייסור).
בת זוגו היא פארווטי היפה, המופע ה"בורגני" של קאלי, שכלי הרכב שלה הוא טווס; יש לה גם צד אפל, עת היא מופיעה כדורגה האיומה. בתפקיד זה היא מחזיקה בכלי נשק בעשרת ידיה ורוכבת על נמר. לפעמים בדמות האיומה של קאלי, היא תובעת קורבנות. עם הזמן, בעקבות התחרות שבין חסידי ווישנו לחסידי שיווא, החליטו האחרונים להכריז על דורגאן – אשתו של שיווא, כעל אלה בעלת דמות משולשת:
א) יוני – הבוראת. ב) ז'אנאן מאטרא- אם כל היקום. ג) קאלי – אלת החורבן והדם.
כך נעשתה דורגה מאהא דווי, כלומר, האלה הגדולה.
קלי: בת זוגו של שיווה, שמותיה הרבים והשונים משקפים כפי הנראה את תכונותיה הרבגוניות של "האם הגדולה", המופיעה במחשבה ההודית כבר בתרבויות עמק האינדוס – שם נמצאו פסלי האלה האם, אם כדמות הרה (סמל מקור החיים), או כדמות גדולת שדיים (המשכיות החיים). אלה המשקפת בכוחה ובשליטתה את התרבות המאטריארכלית הפרה אריית. זהו כנראה הרקע לשקטיזם, שבו היישות האלוהית מתוארת בדמות אשה, והאשה דומיננטית יותר מן הגבר שהוא פאסיבי. קלי מתוארת כבעלת תכונות סותרות: יש לה צד אכזרי, המבטא את הדין ואת המוות, את כח ההרס. היא מתוארת בדמות שחורה, לשון איומה משורבבת מפיה, עטורה אז מחרוזת של גולגלות וחצאיתה עשוייה זרועות כרותות. מצד שני יש לה צד שלו. היא מסייעת למאמיניה להתגבר על פחדיהם. להבדיל משיווה, שהוא מרוחק מן הזמן ומן הבריאה; קלי היא הנוגעת בו ומביאה אותו אל העולם, אז הוא בורא ומחייה הכל. יש הטוענים כי את פעולת ההרס אפשר לפרש כחיסול הבערות, כדי שהנפש תגיע אל הדעת.
בנם של שיווה ופרווטי. אל בעל ראש של פיל, אל החוכמה והשפע, האל הפופולרי ביותר בהודו. שיווה כשחזר ממסע צייד ארוך פגש במיטת אשתו עלם זר; רק לאחר שמלק והשליך את ראשו הבין מפרווטי שזהו בנם המשותף, שגדל בעת היעדרו. הוא הוריד את ראשו של פיל שעבר והרכיבו במקום בנו. הרכב של גאנש הוא עכבר.
קארטיקיה: אחיו של גאנש. אל המלחמה. פופולארי במיוחד בדרום.
לברהמה מקום פרובלמטי בהינדואיזם. הוא הבורא אך מעולם לא היו לו הרבה חסידים, והוא נדחק הצידה ע"י מאמיני ווישנו, האלה ושיווה. אחת האגדות על לידתו מספרת, כי היישות הראשונה (יישות חסרת דמות, תכונות וכיו"ב), בראה תחילה את המים ופלטה אליהם זרע, שנהיה ביצה זהובה, זוהרת כחמה, וממנה היא ילדה את בנה כברהמה. חסידי ווישנו מולידים אותו מלוטוס שצמח על בטנו של ווישנו. לעומת אילו, האלים שהוזכרו, ברהמה הוא בעיקרו מושג מופשט, שהתפתח בספקולציה הדתית מתוך מושג הכח האימפרסיונלי (ברהמן). זהו אל כל חי שתפקידיו אינם מוגדרים ולא נודע לו פולחן בפני עצמו. כמעט שאין מקדשים לשמו. הוא מופיע בדמות גבר בעל ארבעה ראשים (בתבליטים רואים רק שלושה, כי אחד פונה אחורנית. מספרת האגדה כי פעם היו לו חמישה ראשים, אך בוויכוח עם שיווה "הראה" לו האחרון וקיצץ לו אחד. וארבע ידיים, שבהן הוא מחזיק מחרוזת תפילה, את הוודות (בהן הוא אינו מופיע), כד קטן ופרח לוטוס.
הכד – קשור למלחמה הגדולה שבין האלים (דווה) לשדים (אסורה). הכד שהכיל שיקוי אלמוות, עלה מים החלב שחבצו שני המחנות, בהוראת ברהמה, באמצעות הר גדול עליו היה כרוך אנאטה, הנחש האינסופי. כאשר עלה הכד, התנפלו עליו הרעים, אך ברהמה חטף אותו. כמה טיפות מהכד נפלו בדרך וקדשו ארבעה מקומות, ומדי שלוש שנים מתקיימת מֶלָה (מלה: שילוב של פסטיבל ועלייה לרגל) גדולה באחד מתוך ארבעת המקומות, שהחשוב שבהם הוא אלהבאד. לעתים הוא מתואר כרוכב על אווז או ברבור – כלי הרכב שלו. לפעמים- יושב על פרח לוטוס, סמל לכך שהוא בא מעצמו ולא נולד. ארבעת ראשיו של ברהמה, ממחישים את דמותו כרואה כל; ארבעת הוודס יצאו מפיו, כנ"ל גם הברהמינים. בת זוגו של ברהמה היא סראסווטי, אלת הלמידה; היא בעצם האנרגייה הנשית הנובעת ממנו. היא מזוהה עם "המילים הקדושות", אלת הנגינות, הנהרות המקודשים וסמל החוכמה ו"מי האמת". היא רוכבת ע"ג ברבור ואוחזת כלי מיתר הנקרא וינה. לפי ספור מוזר באחת הפוראנות, היה הפולחן שלו נפוץ פעם, אבל הוא נתפס בשקר, ומאז מסתפקים הברהמינים בתפילת בוקר לכבודו ופרח אחד בצהרים. ברהמה הרג שד שהציק לתושבי פושקר, הנשק שלו היה לוטוס, שאחד מעליו הפך לאגם.
צילום: גילי חסקין
איזה בלאגן…
תודה על המידע 🙂
קראתי בעיון והתרשמתי מהמקצועיות והכתבה המפורטת,
ממליץ רק לשנות את הפונטים וגודל הכתב – כדי שיהיה נעים לקרוא.
יישר כח
גילי, כול הכבוד לעבודה. אבל יהיה נחמד אם תוסיף גם סיכום קצר ל"עמך". לא כולם מטיילים ברמה אקדמאית
מדוע השורות צפופות כל כך?
לכל מי שהתעניין פעם באלים ההודים 🙂
כתוב יפה ברור ומעניין..הרבה זמן רציתי ללמוד את סיפור האלים ההודים..יישר כח
שמח שהייתי לעזר.
כל הכבוד על ההשקעה זה לא מובן מעליו שאדם או בני אדם אני לא יודע מי עשה את זה אם זה יחיד או רבים ישב או ישבו ויעשו את האתר אם המידע כל הכוד ישר כוח
נעים לקרוא. תודה
תודה. כתוב בבהירות ועוזר להבין טוב יותר מה רואים כשמסתובבים בהודו.
תודה. באתר מאמרים נוספים רבים. מקווה שתמצאי בהם עניין
נעזרתי בכתבה שלך כדי להסביר קצת על הודו בכיתה. תודה, זה בילבל ועשה סדר יותר עמוק
איריס
יופי של כתבה
אחלה מאמר, תודה
נפלא , תמיד מוקסמת מהידע שלך , עוזר לי המון, תודה רבה!
תודה על הכתיבה, שמתי לב שבהרבה מהתמונות האלים מצוירים עם כף יד פתוחה כמו מין "עצור". אתה יודע מה ההסבר לכך?
תנועה של ברכה
גילי.הייתי אתך בהודו -הוקסמתי ,ושוב הקסם הזה עובד עלי ..תודה