עצות והנחיות לטיול במונגוליה.
כתב וצילם: גילי חסקין
החומר הנ"ל נאסף במהלך טיול הכנה מטעם חברת 'רואים עולם'. תודתי לאריה אלאלוף ולאביב נעמן שאפשרו את המסע.
מאמר דומה התפרסם גם באתר האינטרנט של למטייל: שכרון המרחבים.
ראו קודם, באתר זה: מונגוליה – ארץ השמים הכחולים; הכיבוש המונגולי; העמים התורכיים; דרך המשי; הבודהיזם הטיבטי.
לצפייה במצגת תמונות בנושא : טיול למונגוליה
ביוני 2012 יתקיים טיול למונגוליה בהדרכת גילי חסקין, בתפעול 'רואים עולם'.
ראו גם: סרטו של ישראל פלייר, על אילוף עיטים
צילום: רון, מונגוליין וויס
מרבית המטיילים במונגוליה נוסעים לערבות שבמרכזה. מרביתם מצפין גם לאגם חופסגול. זוהי ארץ לא מגוונת במיוחד מבחינת הנוף, אולם המפגש עם המקומיים מעשיר את החוויה. מערב מונגוליה, אזור הרי אלטאי, הקרוב למשולש הגבולות סין-רוסיה ומונגוליה, המיושב ברובו ברועים קזחים, הוא אזור הררי, מרהיב ביופיו, אבל מרוחק.
הטיול במערב, הגם שיש בו קשיים רבים והגם שהוא מאד תלוי לקפריזות של מזג האוויר (שם לא שמעו שמונגוליה מכונה "ארץ השמים הכחולים"), החוויה שם חזקה. אכן, מדובר בקטעי נסיעה מאד ארוכים, חלקם משעממים, אכן מדובר בתנאי קמפינג ספרטניים, אך החוויה עצמתית. מכיוון שיש להטיס את הכול מעיר הבירה אולן בטאר, ומכיוון שהטיסה לאולגי יקרה, טיול באזור זה יקר בהרבה.
קשה מאד לטייל בסגנון לגמרי תרמילאי. מרבית המטיילים מתארגנים בקבוצות קטנות וטיולם מתופעל על ידי ספק מקומי.
נמליץ כאן על סוכנות נסיעות מעולה: Mongolian Ways. בעליה, ישראלי בשם רון.
עונת השנה המומלצת היא הקיץ הישראלי. בחודשים יוני-יולי האזור כולו מתכסה בפרחים. בראשית יולי מתקיים הפסטיבל השנתי – Nadam, הכולל היאבקות חצי חופשית, רכיבה על סוסים וירי בחץ מקשת. בפברואר, מתקיים פסטיבל החורף באגם חופסגול.
הגעה: טיסה לאולן בטאר, דרך בייג'ין או סיאול. אפשר כמובן להתחיל במערב, בטיסה מאלמאטי (Almati), בירת קזחסטן.
נמליץ כאן על טיול המתחיל באולן בטאר, טס לאולגי שבמערב ושב מזרחה. ניתן כמובן להתחיל באולגי ולסיים באולן בטאר.
יום מס' 1
נחיתה ב-Ulanbatar. (מילולית: "הגיבור האדום"), לנמל התעופה על שם (Chingis Khan).
מומלץ מלון פשוט יחסית: Harhirin (על שם בירתו הקדומה של צ'ינגיס ח'אן). המלון סמוך למנזר Bakula Renbuchy
ימים מס' 2-3
ביקור בכיכר Sükhbaatar (מילולית: "הגיבור סוק"). בית הממשל שונה ב-1990 ממבנה בעל חזות סובייטית, למבנה בעל חזות מונגולית ובחזיתו פסלו של צ'ינגיס ח'אן. במרכז הכיכר פסלו של הגיבור סוק (1893-1925), שנלחם בסינים ב-1921על שמו הכיכר.
ביקור קצר במוזיאון ההיסטורי- National Museum of Mongolian History. זהו מוזיאון חשוב מאין כמותו. בקומה הראשונה יש תצוגה של פטרוגליפים מתקופת הברונזה, פסלי חיות (Deer Stone), פסלי Balbal וקברים מהעידן ההוני והאויגורי, כולל מפות הממחישות את גודל האימפריה. בקומה השנייה תצוגה אתנוגראפית מרשימה. המוזיאון פתוח בשעות 10:00-16:00.
אפשר לקפוץ לביקור קצר במוזיאון הטבע (Museum of Natural history), בעיקר באולם הפליאונטולוגי, בו מוצגות עצמות הדינוזאורים, מרביתם הובאו ממדבר גובי. חשוב מאד להכיר את עיט הערבות, את העיט המוזהב, הנשר השחור הענק, נמר השלג ועוד.
אתר מעניין נוסף הוא ארמון החורף של בוגד ח'אן (Bogd Khaan), שנבנה בשנים 1893-1903. כאן שכן לבטח המלך Jebtzun Damba Hutagt VIII, הבודהא החי השמיני של מונגוליה. הוא חי כאן 20 שנה. ניכרת בארמון השפעה סינית ברורה. ישנם כמה ציורי מיניאטורות יפהפיים. מסיבות לא ברורות הרסו הרוסים את הארמון והפכו אותו למוזיאון.
השוק המרכזי מזכיר את השווקים שנבנו בתכנון סובייטי בארצות אסיה התיכונה. איננו להיט, למעט ההזדמנות לראות מקומיים לבושים ב-Dell. השוק נפתח רשמית בשעה 10:00. מתחיל להיות פעיל בשעה 11:00.
מומלץ לעלות לתצפית מגבעת Zaisan רצוי בשעת הצהרים, כי השמש בגב. בראש הגבעה אנדרטה המנציחה את הידידות הרוסית – מונגולית.
ביקור חובה במנזר הבודהיסטי Gandantegchinlen (Gandan) Khild. מילולית: המקום הענק של האושר הנצחי.במקום פסל מרהיב של אוולוקיטשווארה (Janraising), הבודיסטווה של החסד והרחמים, מזהב וברונזה.
נסיעה של כ-80 ק"מ צפונה-מזרחה לשמורת Terelj National Park Gorkhi , שבשולי רכס Hinti, בגובה של 1600 מ'. בדרך חצינו את ערוץ Tuul, המספק מים לעיר ועברנו סמוך לכפר הקזחי Nalaih, שתושביו הובאו לכאן כדי לעבוד במכרות הפחם (שנסגרו מאז).
ניתן לסעוד ארוחת צהרים באיכות בינונית ב- Terelj Lodge. לידה גֶר (יורטה מונגולית), שם ניתן להתארח, לטעימה של חלב סוסים וגבינת יאק מיובשת. ניתן לארגן טיול רכוב על גבי סוסים, בן שעה או שעתיים. אתרים לביקור הינם "סלע הצב", ממנו נשקפת תצפית יפה על האזור ומנזר Ariyapal, ממנו נשקפת תצפית יפה.
קשה מאד להספיק את העיר והפארק ביום אחד. מאידך גיסא, אין טעם להקדיש להם יומיים. האידיאלי: בקר בעיר, צהרים ואחר הצהרים בפארק. למחרת או בסוף הטיול, להקדיש עוד חצי יום לעיר.
לסיום היום Mongolian Bar B Q. מצוין. ב- Seuol St.
יום מס' 4.
יציאה מהמלון בשעה 04:20. טיסה לUlgi-, בשעה 05:50. מטוס קטן. מחייבים בקנס על משקל עודף מעל 15 ק"ג. הכול נשקל, כולל תיקי היד.
נחיתה באולגי, כעבור ½3. מקום עלוב מאד.
כלי הרכב המשמשים את הספקים המקומיים הם בדרך כלל מתוצרת רוסית, בעלי הנדסת אנוש גרועה להפליא, אך חזקים מאד ומצטיינים בעבירות פנטסטית.
יש להוציא אישורי שהייה בתחנת המשטרה, בשל הקרבה לגבולות הסיני והרוסי. שוטטות ללא אישור כזה תעלה בכסף רב. יש להצטייד במצרכי מזון בסופרמרקט מקומי ובשוק וארוחת צהרים מוקדמת במסעדה.
האזור נקרא Bayan Ölgiy. מילולית: "העריסה העשירה".
נסיעה משעממת מזרחה. עוברים ליד בית קברות קזחי ובהמשך ליד אתר קבורה מהתקופה התורכית (מאה 8). כעבור שלש שעות מגיעים לאגם Bayan Nuur. במקום נמצא כפר של נוודים קזחים. אך במחצית אוגוסט הם כבר נודדים למעון החורף שלהם. המשך נסיעה מזרחה לגושי הגרניט. תצורות סלע יפות. במקום משפחת Aral Pa הקזחית. לראש המשפחה שני עיטים זהובים. אחד מהם מאד מאולף, עמו הוא זוכה בפרסים רבים בפסטיבל העיטים המתרחש באולגי, מדי שנה, בחודש אוקטובר. ניתן להתארח אצל המשפחה, להצטלם עם העייט ולראות את הגמלים הבקטיאריים שלהם. אפשר לנסוע ל- Ulaan Uul. — גוש הגרניט הסמוך ולטייל שם ברגל. במרחק של 10 דקות נסיעה משם, פסל Balbal (פסל אדם שהוצב מעל קבר מהתקופה התורכית (מאה 8-10 לספירה). ביורטה מוגשת ארוחה קזחית: מרק, לחם מטוקן מבצק הנקרא Boortsog, גבינה קשה הנקראת Aarul ותה בחלב הנקרא Tsai.
אפשרות אחרת, קשה מאד ליישום היא Uherchen. נסיעה קשה מאד של שעה ואחריה הליכה בת שעה וחצי. נוף מרשים. לפני ההליכה בעיה – יש לחצות נחל שוצף. כשיש מזל, אפשר לעבור רגלית.
צילום: מונגוליאן ווייס
יום מס' 5.
נסיעה בת כחצי שעה מערבה לאגם ומשם נסיעה דרומה, עד לנקודת הלינה מצפון-מזרח להרי Tsambagarav., האזור מלא ביורטות קזחיות. המשך אל הרי Tsambagarav, סמוך לגבול פרובינציית Hovd. הקפה של הרכס.
עצירה כעבור שעתיים של נסיעה בערך, למרגלות הקרחון. במקום חונות בדרך כלל כ-50 משפחות של רועים. אפשר ללון כאן באוהל ואת אחר הצהרים לקדישו לטיול רגלי אל ההר. הליכה של שעתיים בערך (הלוך ושוב), עד לאגם עונתי בשם Jaahan. מכאן לעלות בערוץ כשעתיים לכול כיוון.
יום מס' 6.
נסיעה כשעה חזרה, עד מעבר למעבר ההרים. אחריו פניה דרומה – מערבה, בנוף הררי יפה, דרך אגמי Olon Nuur. שם רואים רועים, עדרי בקר וצאן, ברווזים, קזרקות ועופות מים נוספים. מראה מופלא. התחנה הבאה היא הכפר הקטן Tolbo. כדאי לנצל את המקום להצטיידות בדלק, הטענת הסוללות בבית הדואר המקומי (גנראטור) וסעודה במסעדה מקומית. המאכל המקומי הוא Guriltai Shul – מרק, עם אטריות וכיסונים ממולאים בבשר כבש. טעים.
בכפר מסגד ציורי ואנדרטה לציון הקרב שהתחולל סמוך לאגם בין הכוחות המונגולים בסיוע סובייטים, לבין הסינים. נסיעה בת כ-20 דקות עד לאגם Talbo. נסיעה לאורך האגם. אנדרטה במקום בו התחולל הקרב, ביקור משפחות החיות במקום. הקפה של האגם מצפון-מזרח ומצפון. הנוף מתחלף במהירות מנוף של הרים מושלגים לנוף של סלעי גרניט עם דייקים מרשימים. שם רועים גמלים בקטיאריים. משם יורדים לעמקים מוריקים שם רועים מאות סוסים ויאקים. בשעת אחר הצהריים מגיעים לכפר Buyart. כדאי ללון בבית משפחה. במקום חשמל, כך שאפשר לטעון סוללות. הכפר עצמו עלוב למדי. סעודה בבית המשפחה. אירוח נפלא. לינה בסלון. חם ונעים.
יום מס' 7
נסיעה לכיוון אגם Har Nuur (מבטאים "ח'אר") נסיעה של שעתיים וחצי מערבה עד לאגם. משם נסיעה מערבה, לפינה הדרומית-מזרחית של אגם Dayan. המשך נסיעה צפונה-מערבה, בדרך מדברית מישורית למדי וקצת משעממת. בדרך רואים נברנים, סנאי אדמה, מרמיטות וברבורים. אחר הצהרים מגיעים לצמד אגמים. המזרחי, שכיוונו מזרח-מערב נקרא Horgan וממערב לו אגם Hoton. אגם חורגן עשיר בעופות מים ולחופו נראים גמלים בקטיאריים ועדרים לרוב. ביום שמש, המקום מסעיר ביופיו, ביום סגריר הוא משרה קדרות. נסיעה מדרומו של האגם, עד מול המצר שבין האגמים. אחר הצהרים מגיעים לבית עץ של משפחה קזחית. אירוח בבית ובשעה 16:00, יציאה מערבה לכיוון הגבול הסיני. דרך רכב מטפסת בגיא כ-4 ק"מ, עד לנקודה בה היא הוא הופך לנחל צר ומיוער. עצי Larch בנקודה זו יש לעצור את הרכב וללכת רגלית כ-4 ק"מ מערבה, לכיוון ההרים. חזרה ללינה בבקתה.
יום מס' 8
יציאה ברכב לכיוון מערב, עד לנקודה בה אינו יכול להתקדם יותר. טיול רגלי יפהפה של שלוש שעות, כולל אירוח בגר של משפחה קזחית. 11:00-14:00, נסיעה יפה מצדו הדרומי-מזרחי של אגם Hoton. הנופים מרהיבים.
בקצה האגם עובריפ ביקורת בתחנת המשטרה. יש להציג דרכונים ואישורי שהייה. ארוחת צהרים בבית משפחה שם. אפשר לנסוע לכיוון מערב, 40 דקות לכל כיוון, עד לשלט "עצור גבול לפניך". לטעמי זו נסיעה חסרת טעם. המשך סיעה מרהיבה ביופייה מצדו הצפוני של האגם. מראות יפים של הרים מושלגים, עד שעוצרים ביורטה של משפחה קזחית. בישול וארוחה בבקתת העץ. לינה בגר. למרבית המשפחות יש קולטי אנרגיה סולארית, כך שבערב אפשר להדליק מנורת חשמל ואפילו טלוויזיה.
יום מס' 9
נסיעה בת שלש שעות מזרחה, בנוף מדברי מאד, של הרי גרניט ועמקים קרחוניים. עד לאגם קטן, בעל מתאר עגול, הנקרא Huh Nuur (חוח), מילולית: "האגם הכחול". באגם להקה גדולה של ברבורים במופעי המראה וגלישה על המים.
נסיעה צפונה-מזרחה עד לכפר Tsengol. זוהי נקודת ציון חשובה כי בכפר יש חשמל, דלק וקשר טלפוני. בדרך ראינו להקת עגורים ופסל בלבל (Balbal). לייתר דיוק, כמה פסלים. כעבור שעתיים נוספות של נסיעה מערבה, הגענו ל- Sheveet Hairhan. זהו סלע גרניטי, שהוחלק על ידי קרחונים ובתקופת הברונזה הקדומה התמלא בפטרוגליפים עדינים, ברורים להפליא ועשירים בפרטים. במקום מתוארות סצנות של צייד, של איילים ובעלי חיים נוספים, כולל כמה נמרי שלג. כמות היונקים הרבה מרמזת שבתקופה בה צוירו הפטרוגליפים שרר במקום אקלים שונה, נוח יותר. המשך נסיעה מערבה. עצירה ליד Ovoo. זוהי במה עגול, בנויה מאבנים קטנות ותקועים בה ענפים אליהם קשורות חתיכות בד. מסביב במות קטנות. זהו אתר פולחן שמאניסטי. כל אורח שמגיע מקיף את המזבח שלש פעמים ומניח עליו אבן. על ה"שולחנות" הקטנים שמסביב, נהוג להשאיר מנחות. ממול הר ששמו גם כן Sheveet Hairhan. האזור אסור לצייד ומשום כך נוכחים במקום מגלנים. ניתן לצפות בהם בשעות הבוקר המוקדמות.
המשך נסיעה מערבה. הגעה בשעה 16:00 לשמורת Altai Tavan Bogd. מילולית: "חמשת ההרים הענקיים". שיא גובהם 4374 מ' מעל פני הים.
חשוב להגיע לכאן לפני הצהרים, אחרת השמש בעיניים.
במקום Ger Camp המנוהל על ידי מקומי, בן מיעוט ה-Tova. קבוצה לשונית שונה מעט מן המונגולים. המקום מנוהל על Uukhee. גבר מרשים, המתחזק מצוין את המקום, מחמם וכמו כן מבשל אוכל טעים. בניגוד לחוק הוא צד מרמיטות. במאהל שמונה גרים לאירוח, שלש מיטות בכול אחד מהם ובכל אחד גם אח המופעל על ידי גללי יאק. בנקל הוא יכול להרים שני גרים נוספים. בסיסי הבטון קיימים. במאהל גם חשמל. תלוי במצאי של דלק להפעלת הגנראטור.
התארגנות חפוזה ויציאה. הליכה של שעה בערך, על המורנה, עד לאגם. מהמם בצבעו הכחול. הליכה על שפת המורנה, עם מבט לכיוון צפון, לקרחון הגדול. טיפוס על המורנה והגעה לאגם נוסף. נפלא. זהו טיול שעדיף לעשות בבקר, כשהשמש בגב והקרחון מואר.אבל לא מומלץ להתל במזל. אם מזג האוויר יפה, כשאי לעלות. אם יהיה יפה גם בהמשך, אפשר לעלות שוב.
חזרה למאהל הגרים. אוחי המנהל מכין ארוחה מעולה.
צילום: מונגוליאן וויס
יום מס' 10
זהו אולי שיא הטיול במערב.
09:00 יציאה על גבי סוסים, בלוויית סייס מקומי. הליכה של שלש שעות בערך, כולל עצירה לתדלוק בגר בדרך. תצפית מרהיבה על הקרחונים. הליכה בת שעה וחצי נוספת, עד למחנה הבסיס (Base Camp), המשמש את המטפסים על הר Malchen. הטיפוס קשה למדי אך אינו טכני ואורך כארבע שעות. במחנה הבסיס אוהלים וגר של גיאולוגים החוקרים את המקום.משם, עליה קצרה אל המורנה, לתצפית מעל הקרחון ממש. חזיון מרהיב.
חזרה למאהל בשעה 18:00.
יום מס' 11
אם מזג האוויר מאפשר, מומלץ לעלות שוב לאגם, כדי לצלם אותו באור נכון. מזג האוויר משם, נסיעה שנמשכת כשש שעות, עד לאולגי, כולל עצירת תדלוק בדרך. כשעה ורבע ממזרחית לשמורה, עיגול שהיווה בסיס לקבר מתקופת EB. כמו כן, ראינו עייטי הרים ומרמיטות. חוץ מזה – הדרך משעממת מאד.
הגעה לאולגי. המסעדה הטובה בעיר היא Pamukale, מסעדה תורכית כמובן.
לינה: מלון Duman.
בבית הדואר המקומי שירות אינטרנטי מהיר וכך גם במועדון אינטרנט ליד הפלזה.
להלן: מצגת ממערב מונגוליה – אל הרי אלטאי
יום מס' 12.
טיסה מאולגי ל-Murun. המראה בשעה 09:00 . נחיתה בשעה 11:00. זמן מקומי 12:00.
תדלוק (הם לעולם לא יתדלקו קודם(, ארוחת צהרים פשוטה ונסיעה בת ארבע שעות עד למחנה Blue Pearl Ger Camp – משמעות השם חופסגול. יש לציין שלקבוצה הנסיעה תארוך זמן רב יותר.
אחר הצהרים – יציאה לטיול בצדו המערבי והיפה של האגם. עצירות לצילומים. משום כך נסיעה בת 12 ק"מ ארכה שעה שלמה. ביקור במחנה בו שוכנים "אנשי האיילים". פוטוגני אם כי ממוסחר להפליא. יכולים לארגן טקס שמניסטי בלילה, האורך חצי שעה ועולה 180$.
המשך נסיעה צפונה, עד למחנה האחרון.
יום מס 13.
טיולים ופעילות סביב האגם: הליכה ביער לנקודת תצפית. יפה במיוחד אחרי הצהרים, טיול סוסים לחוף האגם בהדרכת Chimba ושייט בן שעתיים, כולל ביקור באחר האיים. במחנה מופעל הגנראטור החל משעה 19:30. מקלחת ציבורית מסכנה למדי. שירותי כביסה, צוות אדיב, בניהולה של Selengue. אוכל בינוני.
יום מס' 14.
בבקר, שוטטות סביב האגם. כעיקרון, שעות הבקר אינן יפות לאגם (השמש בפנים) ויש לנצל שעות אלו להליכה רגלית ביער. משם, נסיעה דרומה, תוך עצירות לצילומים. כעבור שעה וחצי לערך, נראה אגם קטן מצד ימין (מערבית לאגם הגדול) ובו השתקפויות יפות. כעבור שעה נוספת, מגיעים לאגם קטן ויפה מאד – Erhel Nuur ובו מאות עופות מים. כדאי להקדיש למקום לפחות שעה.
5 ק"מ מערבית לאגם, מגיעים לאתר קבורה מתקופת הברונזה (2000 לפנה"ס) ובו מספר מונומנטים המכונים Deer Stone. משם נסיעה של כשעה וחצי נוספות, בדרך אלטרנטיבית, בנוף ירוק להפליא, עד ל-Murun. בדרך אין הרבה, למעט עופות דורסים (ראינו נשר ענק). בצד הדרך סלעי גרניט, עליהם רועים סוסים יפהפיים.
אחר הצהרים – ל- Murun. בכניסה לעיירה מקדש בודהיסטי – Gandan. יפה יותר בשעות אחר הצהרים, כשהשמש מאירה.
המסעדה הטובה בעיר Gar Jalan (מילולית: אושר). למרות שהמקום מנקז אליו תיירים רבים יחסית, נמליץ לקבוצות על ארוחת פיקניק.
המשך נסיעה דרומה, תוך חציית נחל Delger.
טיפוס להרים וירידה לאגם Tsuuvan Zuun. אגם מטריף ביופיו, בנוף וולקני. מקום אידיאלי לקמפינג. נסיעה לאורך האגם, עד שהתמקמנו בגר של משפחה מקומית. מאכל מונגולי פופולארי: הכנת פיתות דקות על גבי לוח לוהט, חיתוכן בצורת אטריות ובישולן עם בשר. זה לא הסטייקים של פיטר לוגר, אבל סביר בנסיבות הקיימות.
יום מס' 15.
נסיעה דרומה בנוף ירוק שהולך ומצהיב. בדרך עוברים בכפר המשמש בעיקר לצרכים אדמיניסטרטיביים, טיפוס למעבר הרים, חציית נחל Ider. כפר Jargalan. לצד הדרך גבעה ועליה מקדש בודהיסט קטן וסגור. מתחתיו גסט האוז קטן. טיפוס של רבע שעה לתצפית מראש הגבעה. מעל המקדש Ovoo. נסיעה נוספת לאגם קטן ובו עופות מים וכעבור זמן קצר, הגעה לדבר האמיתי – אגם Tsagaan Nuur. נסיעה מרהיבה של 45 דקות לחופו של האגם.
אחר הצהרים – הגעה ל- Maihan Tolgoi Ger Camp. מילולית: הגבעה הקטנה, על שום הגבעה שמעליו. המחנה ממוקם לשפת האגם ולו חשמל 24 שעות ביממה וכיסוי סלולארי.
45 דקות של נסיעה עד להר הגעש. בדרך, במעבר ההרים, ליד אובו גדול, תצפית על ההר. חנייה. מקומיים מוכרים מיץ מעשי ידיהם. טיפוס של 20 דקות עד ללוע. התצפית יפה בכל שעה, אך טובה יותר כשהשמש בגב והפנים לאגם.
הקפה של הלוע אורכת 30 דקות. הנוף מרהיב!
צילום: רון; Mongolian ways
יום מס' 16
נסיעה דרומה מעבר ליד הר הגעש. כעבור 45 דקות מגיעים לכפר Tarial. מילוי דלק. כעבור שעה נוספת של נסיעה מגיעים לקניון Chuluut. הקניון נראה מרשים לאחר נסיעה ארוכה בשממה המונגולית. אותו קניון בארצות הברית לא היה זוכה אפילו לעצירה. הליכה של כרבע שעה. מעל הקניון Ger Camp. לצד הקניון יער בו ניתן לראות סנאי עצים (שחור, בעל חזה לבן). הליכה של רבע שעה לאורך הקניון עד לעץ אובו, היינו, עץ בעל ענפים רבים, המכונה "העץ בעל אלף הענפים". על העץ קשורים אלפי סרטים כחולים. סביב גזעו ממתקים שפיזרו מאמינים. המקום מושך הרבה סנאי אדמה והרבה דבורים. יפה למדי. מעבר בגשר, המתוח על פני נחל Chuluut, הנשפך לימת בייקל.
בצהרים – הגעה לכפר Tamir. במקום קנטינה ובה מגישים אוכל סביר, בסטנדרטים מונגוליים כמובן. לא אכלנו כי מוקדם מדי. חציית נחל Tamir , שלאורכו גדלה צמחייה הידרופילית. כדאי לעצור שם לארוחת פיקניק. כעבור 300-400 מ', פניה ימינה, היינו, מזרחה, ונסיעה של 3 ק"מ לכיוון Taihar – סלע גרניט הנראה למרחוק. המקום שווה עצירה. מי שמצליח להשליך אבן מעל לסלע, יתעורר למחרת ובעדרו אלף כבשים לפחות. ממול הסלע, גר קמפ. חזרה לציר, חציית רכס נמוך, עליו אובו מסלע וגלישה לעיר המכוערת Tsetserleg. במקום גסט האוז חביב – Fairfield. הגעה לגר קמפ במעיינות המים החמים: Tsenheriin Haluun Us.
בקמפ בריכות מים חמים (טבעיים) בטמפ' שונות ואפשרות לעיסויים מסוגים שונים. הליכה של 15 דקות אל הנביעה של המים החמים. בגר קמפ בעיה חריפה של זבובים.
יום מס' 17
נסיעה של חצי שעה, דרומה-מזרחה, עצירה באגם Huitin. כעובר שעתיים נוספות, הגעה ל-– Harhorin.
האמת היא שאפשר לוותר על המעיינות החמים ולחסוך יום. במקום Atar Ger Camp. שם שם מארגנים קונצרט עבור האורחים.
הסיור במקדש אורך כשעה וחצי. המקום פעיל ומרשים. מחוץ לחומות, במרחק של 10 דקות הליכה לכל כיוון, פסל של צב ענק, לשמור על המקום מהצפות. .
בצהרים – תחילת הנסיעה מזרחה. הנסיעה ארוכה ומשעממת להפליא.
כעבור כשעה וחצי, עצירה בדיונה Elsen Tasarhai
הדיונה מזכירה במידה רבה את חולות ראשון לציון. אך אפשר לטפס לראשה ולראות נוף חביב. אפשר לטייל על גבי גמלים. במקום גר קמפ טוב: Mon Altai
כעבור עשר דקות, עצירה מול סלעי גרניט. במקום גר קמפ עלוב למדי.
כעבור 20 דקות, הגעה ל-Sansar – מסעדות שם עצרנו לאכול.
אחר הצהרים: פניה לשמורת Hustai National Park המוקדשת לגרעין רבייה של סוסי פרז'וולסקי. במקום גר קמפ: Hustai. הביקור מרשים.
לינה בגר קמפ שליד השמורה.
יום מס' 18
בצהרים, הגעה לאולן באטאר. השלמת ביקורים בעיר.
הערב, טיסה לבייג'ין
הערה לתכנון:
אינני מוצא טעם רב בטיול המשלב מזרח ומערב. למעט אגם חופסגול אין בטיול "הקלאסי" מקום שהביקור בו הינו בגדר "חובה". מי שמתאמף ונוסע מערבה, יכול לטעמי לוותר על הטיול במרכז,שהרי את כל האלמנטים שרואים בטיול הקלאסי, רואים במערב, בתוספת כמות מרשימה של גמלים בקטיאריים ועופות מים. הטיול הנכון במערב יהיה אפוא: אולמבאטאר, חופסגול, אולגי ושם חמישה – שבעה ימים בשטח, טיסה לאלמטי (Almati) שבקזחסטן (פעמיים בשבוע), טיול בעיר (המוזיאון הלאומי, המונומנט לאיש הזהב (מהמטמון הסקיתי), טיול לאגם בולשוי שמעל העיר ואולי גם טיול ג'יפים לקניון צ'ארין. משם לאיסטנבול והביתה.
אפשר לשלב בטיול טרק ברכס Kharakhira . הטיול נחשב ל"להיט" אמיתי. אורך 7-16 ימים. כולל בדרך כלל יום בעיר ובפארק, [טיסה הלוך ושוב ל-Uvs].
יש אפשרות להוסיף טיול של 3-8 ימי הליכה, (עם ציוד על גבי יאקים), לשמורת שמונת האגמים (Naiman Nuur). במקום אפשרות לטיולי אופניים.
אפשרויות לשילוב יעדים:
א. אגם בייקל. נסיעה של יום לגבול הרוסי, כניסה סמוך להרי Arshan משם נסיעה ל-Ulan Ude. ראו באתר זה: טיול ליימת בייקל.
ב. מונגוליה ואלטאי הרוסי. חציית הגבול ב-Tsagan Nuur לאלטאי הרוסי. חמישה ימים בבתי מלון או בקתות משפחתיות. חזרה לארץ מ-Barnahul למוסקבה או נסיעה לנובוסיבירסק וטיסה ארצה מ-Novosibirsk.
ג. מונגוליה ושינג'ינג' (דרך המשי הסינית): מאולגי לצייד העייטים, המשך לרכס Tsambagarav , משם ל-Tolbo, סיעה דרומה מאגם Tolbo. עד ל-Bulgan (פרובינציית Hobd)) ומשם חצייה הגבול ל-Hami. ראו גם, באתר זה: דרך המשי.
חסקין, עם כל הכבוד לטיולים שלך (ויש כבוד), אני מתגעגע לטיולים עם אבא יגאל, בשבילי הנגב, בחולצות כחולות של הנוער העובד
גילי שלום
אשתי ואני ,מוגבלי הליכה , ומעוניינים לצאת למונגוליה באופן עצמאי ,האם זה אפשרי???
תודה.
בהחלט. אם הטיול מאורגן דרך ספק מקומי
שלום גילי, אשמח לקבל המלצה על ספק טיולים מקומי במונגוליה
אשלח לך. כתבי [email protected]
הי, תודה רבה על המידע עבור ספק מקומי,אך אני מעוניינת בספק לא ממוסחר רק רכב וידע כללי
מגניב !
אלון
קדמה קפה
http://www.espresso-center.co.il
הי גילי. נהנינו לקרא את הכתבה על מןנגוליה. אנחנו מתלבטים בשתי שאלות. יש לנו 21 יום. האם כדאי לעשות את החוויה של פעם בחיים ברכבת הטרנס מונגולית ולעצור בדרך באגם באיקאל ועוד שתי ערים חשובות או לטוס ישירות למונגוליה ולבלות את רוב הזמן שם? כמו כן לזמן של שבועיים במונגוליה נודה לך אם תוכל לומר אם עדיף רק מערב או אפשר לשלב. אנחנו מתכננים על סוף אוגוסט תחילת ספטמבר. פחות טרקים יותר טיולי יום של כמה שעות גיפים, יורטות לינה אצל מקומיים וכו.תודה מראש
סוף אוגוסט כבר מאוחר. אין פרחים ואין נוודים….
לדעתי, הרכבת אינה אטרקטיבית ואם היא מעניינת אתכם, יש להקדיש לנסיעה לפחות עשרה ימים, לטיול בתחנות השונות. אפשר לטוס לבייקל, לטייל מספר ימים ולהמשיך למונגוליה,
היי גילי
בשנה שעברה טיפוסי את הקלימג׳רו ורציתי לדעת האם ישנה אפשרות לטיפוס של כמה ימים על הר באיזור מונגוליה עם אוהלים וכדומה?
אין במונגוליה הרים גבוהים, למעט המערב הרחוק. יש שם הרבה אפשרויות לטרקים. לא ידוע לי על טיפוסת