היפה בערי קרואטיה, היפה בארצות יוגוסלביה לשעבר ואולי היפה בערי הים התיכון כולו. ג'ורג' ברנרד שאו אמר עליה: "פנינת הים האדריאתי, גן עדן עלי אדמות". העיר היתה אחת מערי המסחר הוונציאניות החשובות לחופו של הים האדריאטי.
מקור השם'דוברובניק' נובע מהמילה 'דוּבְּרוֹבָּה', שפירושה אזור מיוער או יער אלונים. בראשית יוחד השם דוברובניק' לרובע סלבי קטן, שצורף לעיר הנמל רגוזה במאה ה-13. עיר שהגיעה לשיא עצמתה במאה ה-16. דוברובניק, בירתה התיירותית של קרואטיה, מושכת אליה יותר תיירים מאשר כל אתרי המדינה האחרים גם יחד. העיר כבשה את מקומה בצדק רב. יש לה מיקום נפלא, על לשון יבשה החודרת לים האדריאתי, ארכיטקטורה מרשימה, בנייה זהובת אבנים ושפע של מסעדות ופינוקים לתייר. נחשבת לגן עדן מבחינת הנוף ומזג האוויר.
חומות העיר נבנו במאה 12 על ידי מיכֶּלוֹצ'יאיש פירנצה, ומאז שופצו, תוקנו והורחבו מספר פעמים, עד המאה ה-17. הצד הפונה ליבשה מתוארך למאה ה- 15 וזה הפונה לים למאה ה-17. החומות אורכן 2 ק"מ, רוחבן כ- 5 מ' וגובהן עד 25 מ'. הן מתוגברות ע"י מגדלי שמירה. אחת האטרקציות היפות של העיר הן טיול מקיף על החומות, רצוי בשעת בן הערביים.
הנמל העתיק – Gradska Luka, היה חשוב מאוד במהלך ההיסטוריה כולה, כי דוברובניק התפרנסה מהים. הוא תוכנן בקפדנות והוגן היטב. היו בו שתי מספנות לבניית ותיקון ספינות. הנמל הנוכחי מתוארך למאה זו. משני הצדדים מגדלי שמירה וביניהם שובר גלים. כדאי לטייל בשעות אחה"צ. במקום נראים דייגים בדימוס משחקים בקלפים וכמה זוגות רומנטיים.
סיור בעיר
נכנסים דרך גשר תלוי בשער Pile. זהו שער כפול, חלק ממערכת ביצורים חזקה. עוברים את השער לרחוב Placa, הוא הרחוב הראשי. בשער העיר פסלו של הקדושסט. בלייז מחזיק תבנית העיר – הוא הפטרון והמגן. כשעוברים בשערPileנמצאת מזרקה משנת 1436. זהו מקום מפגש לצעירים. מזרקת אנופריוס הגדולה הושלמה ב-1444, היתה מקושטת ויפה, אולם נהרסה ברעידת 1667. במקור נבנה המונומנט לכבוד חנוכת אקוודוקט ומערכת ביוב בעיר. בסוף הפלאצה, מצד שמאל, לפני שער הים, נמצא בניין הנקרא Sponza – בעבר היה בית מכס, ולאחר מכן מטבעה. היום יש בו ארכיונים ותערוכות אומנות. ממול: כנסיית Sv vlaho , נקראת על שמו של בישוף ארמני או קפדוקי שהיה הקדוש של העיר. הוא חי במאה ה-3, אך התגלה שוב במאה ה- 10, בכנסיה זו, והזהיר כי הונציאנים באים להתקיף אותם. הונציאנים באו לעיר במסווה של ביקור ידידותי, אך פטרוני העיר הצליחו להרחיקם. לקדוש זה יש יכולת ריפוי, עם התמחות מיוחדת במקרים של דלקות גרון. ממול נמצא בניין בו הקולנוע העירוני ובית הקפה העירוני, בו מומלץ לשבת.
במזרח – מנזר סט. קלייר.
במערב -המנזר הפרנסיסקני – הוחל בבניית הקומפלקס ב-1317. חצר יפה בנויה בסגנון רומנסקי מאוחר. החצר הפנימית אידיאלית למדיטציה. כותרות כל העמודים שונות זו מזו, סגנון רומנסק של חיות וצמחים ושילוב גותי של ראשי אדם.
בית המרקחת הפרנסיסקני (לנזירים פרנסיסקנים חייב להיות בית מרקחת) הוא קדום ביותר, והועבר למקום הזה רק ב-1317. בית המרקחת של ימינו נמצא בכניסה למנזר, בפינה. כיום נחשב לעתיק ביותר באירופה. בבית המרקחת הקודם – כיום מוזיאון – כלים רפואיים שונים. באמצע – דוכנים בהם ספרי רפואה, מוסיקה וכו'.
רח' היהודים – Zudioska ulica- נמצא כאן בית הכנסת שבד"כ פתוח (Zudioska Ulica 3) זהו ביה"כ העתיק ביותר ביוגוסלביה (לשעבר). תחילתו במאה 14, אבל את צורתו הנוכחית לבש ב-1652. ספרי התורה הובאו מספרד. עזרת נשים – ניתן לראות את הסורגים דרכם הציצו הנשים, שנכנסו לבית הכנסת מדלת אחרת. דגם מוקטן של בית הכנסת הזה – נמצא במוזיאון בית התפוצות ברמת אביב.
הכנסייה והמנזר הדומיניקנים
הדומיניקנים הגיעו לדוברובניקב-1225 והתמקמו בחלק המזרחי של העיר. בניין הכנסייה התחיל בסוף המאה ה- 13 ונגמר לקראת 1315. מבנה גותי אולם שופץ. את המגדל התחילו לבנות ב-1390 וסיימו במאה ה- 15. גם הוא נפגע ותוקן.
כנסיית סט. בלייז (1706-1714)
הוא הפטרון של דוברובניק. הכנסייה מתוארכת למאה ה-18 ונבנתה על יסודות כנסייה קדומה יותר, שנשרפה ב- 1706. (פסל מכסף של הקדוש, אוחז את תבנית העיר בידו, מתוארך למאה זו, נמצא בפנים).
כיכר לופה
הכיכר שלפני הכנסייה, נקראת Lupa. בכיכר, בכניסה לכנסייה – עמוד אבן, מ-1418. מעליו הכריזו את ההודעות של יום ראשון, את החגים, העונשים וכו'. העמוד מסמל את העיר החופשית, ונקרא עמוד אורלנדו (Orlando). ממול – ארמון Sponka, שנבנה בשנים 1516-1522, ושימש כבית המכס. כיום – מוזיאון לשחרור דוברובניק. מפה יוצא מערבה רח' Placa, שפעם היה תעלת המים שהפרידה בין האי ליבשה. זהו הרח' הראשי. הלודג'ה – חוסמת את הצד המזרחי שלהפלזה עם מגדל העיר. נבנתה ב-1463 אולם נהרסה על ידי האוסטרים באמצע המאה ה-19 ושופצה ב- 1965. לפניה – מזרקת אנופריוס הקטנה משנת 1440.
בית המועצה: צמוד ללודג'ה. נבנה בסגנוןגותי אולם נהרס בשריפה ב-1816. המבנה של היום נבנה ב-1863. מעל הדלת חרוט"OBLI PRIVATORUM, PUBLICA CURATE", כלומר "שכח מצרותיך הפרטיות – רכז עצמך בדאגות הציבור". כיום משמש כבית קפה.
ארמון הרקטור:
מושב השליט והממשלה. נבנה בסגנון גותי באמצע המאה ה-15 על יסודות מבנה קדום יותר מהמאה ה-12, שנהרס בהתפוצצות תחמושת ב-1435 ו-1463. שדרת העמודים תוקנה מאוחר יותר בסגנון רנסנס. אחרי רעידת האדמה ב-1667 נמשכו עבודות השיפוצים עד 1739. כיום משמש המבנה כמחלקה ההיסטורית של מוזיאון דוברובניק. מכיל – דוקומנטים מתקופת הרפובליקה העצמאית, דגלים, מטבעות וכו'. המדרגות בכניסה מימין – לספריה המדעית של דוברובניק עם 90,000 ספרים. כשנכנסים לארמון, מוביל הפורטיקו ל"שער הרחמים" – כי לשם באו הנזקקים לבקש עזרה מהרקטור. השער הגדול נפתח רק לעיתים רחוקות מאד. לשים לב לעיטורים המיתולוגיים על הקשתות. האולם הראשון הוא מעין מרפסת עם מושבי אבן, שעליה ישבו הרקטור והמועצה. ב-atrium ישנו פסל של פרקטוביץ', (Pracatovič), אדם שלא היה אציל, אך תרם רבות לעיר (1638). החדרים בקומה השנייה לא נשתמרו טוב כל כך, עקב שריפות והכיבוש הצרפתי והאוסטרי. היום יש בהם מוזיאון היסטורי ואתנוגרפי.
אחרי ארמון הרקטור, הנקרא גם Dvor, נמצא ארמון הבישוף וקתדרלה בסגנון הבארוק. המסורת מספרת שהקתדרלה נתרמה על ידי המלך האנגלי ריצ'ארד לב הארי, שאונייתו התרסקה על האי Locrum, לא רחוק מהעיר, בחזרו ממסע הצלב ה-III. הוא נשבע שיבנה כנסייה במקום בו תיגע כף רגלו באדמה יבשה. תושבי העיר שכנעו אותו לבנות את הקתדרלה אצלם, והוא אכן עשה זאת. הסיפורים אומרים שהיתה יפה מאין כמוה! אך היא נהרסה ברעידת האדמה של 1667, וזו של ימינו נבנתה בין 1731-1672 בסגנון בארוק. בכנסייה הרבה מאוד ציורים. בקתדרלה עבודות כסף יפות. אוצרות הקתדרלה – במבנה מחוץ לכנסייה שנבנה אחרי רעידת האדמה. למבנה היו שלושה מפתחות – אחד בידי הארכיבישוף, השני בידי מזכיר הרפובליקה והשלישי בידי הכומר, ואיש מהם לא יכול להיכנס ללא השניים האחרים. בין האוצרות:
- גולגולת של סט. בליז בצורת כתר ביזנטי עם מדליונים מתוארכים למאה ה- 12.
- היד של סט. בליז – עבודת כסף מהתקופה הביזנטית.
- רגלו של סט. בליז – עבודה מצופה זהב – המאה ה-17.
ברחוב Gundulič Poljana, מאחורי מלון Dubravka, יש שוק ירקות מעניין. תלבושות מסורתיות לנשים, הגברים לובשים תלבושות בפסטיבלים בלבד. הפסל באמצע השוק – של המשורר גונדוליץ' (Gundulič). ליד כנסייה ישועית בכיכר Boŝkovič רחוב היוצא צפונה-מערבה וממנו מגיעים לבניין הנקרא Rupe, מילולית: חור, וזאת מכיוון שיש כמה כניסות לבניין. שם יש פסלים, רקמות, תכשיטים ובגדים.
האי לוקרום:
שם האי נזכר לראשונה ב-1023. האגדה מספרת שריצ'ארד לב ארי ניצל על האי הזה, אחרי שטבעה אנייתו כשחזר ממסע הצלב ה- III. יותר מאוחר, נקנה האי ע"י כמה משפחות, ביניהם מכסימיליאן מבית הבסבורג, שבנה ב-1859 מצודה בצורת מגדל על שרידי מנזר. ב-1806 בנו הצרפתים מצודה בנקודה הגבוהה ביותר, וממנה עד היום תצפית על העיר. באי כנסייה ומנזר בסגנון מעורב. כיום – מוזיאון להיסטוריה וטבע, ואוסף של האסטרונום Ruber Boslouk. באי אגם קטן, הנקרא Mrtvo more, מילולית: "ים המוות", שיש לו קשר ישיר לים. צדו המערבי של האי – אזור רחצה לבגדי ים. צדו המזרחי של האי – חוף נודיסטים, שבשנים האחרונות איבד מזוהרו.
סיורים אל מחוץ לעיר
דוברובניק יכולה להוות בסיס ליציאה לטיולים אל העיר היפהפייה קורצ'ולה, הבנויה כאידרה שדל דג ושוכנת בשם זה; אל האי המיוער מילייט; אל מדינת בוסניה–הרצגובינה; ואל מונטנגרו ההררית שמעבר לפינה.
אני נהנה לקרא את המאמרים שלך , כאחד שמכיר ומטייל , הסגנון שלך בהצגת הדברים מעולה . רק בבקשה , מה האפשרות להעתיק את החומר ולעבד אותו לצרכי . ראוי לציין שגם אני מדריך ואשמח להעזר בחומר שלך ואפילו לציין זאת בהדרכות שלי .
מחשיב את עצמי כמדריך טוב , עפ"י תחושתי והנוסעים שאיתי , לא הייתי נעזר בחומר של מישהו שלא מתאים . כך שפניתי אליך באה ממקומות של הערכה .
אשמח להתייחסותך .
משה .
משה יקר
תודה עבור המחמאות.
בבראש כול עמוד יש סימן של מדפסת. תוכל להדפיס את החומר לצריך
בהצלחה
גילי
משה יקר, רוב תודות. תוכל להדפיס את החומר, בקלות
רשימות מועילות ומשכילות מאוד.
שמחה על העזרה שקבלתי.
שאלה קטנה: כנוסע עצמאי (זוג) בחודש ספטמבר הקרוב, לאחר העונה הבוערת. האם יש צורך להזמין מראש מקום לינה בצימר או שמגיעים ואז (לא ברור איך ) מוצאים צימר?
אנחנו נוסעים למונטנגרו ולקרואטיה.
תודה ויישר כח
אין בעיה בחודש ספטמבר
אהיה בדוברובניק מה18/4 למשך 10 ימים מעונין בהדרכה בעיר וסביבותיה לזוג
מבוגרים.
אין לי כתובת
הי גילי.
זה בדיוק מה שחיפשתי 🙂 תודה !
האם מתאים לנסוע בספטמבר ?
מתאים מאד. בהצלחה
שלום גיל
כבר אמרו עליך הכל.
כל המוסיף גורע.
בתקווה שתוספת זו לא גרעה
תודה
רימה
תודה. תמיד נעים לקרוא ולשמוע
היי גילי תודה על הסיפור וההדרכה, מעניין מאד ועוזר מאד, האם יש איזה שהם אירועי אמנות מיוחדים בעיר בספטמבר? הייתי רוצה לדעת על גלריות מוזיאונים, כיתות אמן בציור, האם אוכל למצוא שם דברים כאלה? כמו כן מחפשת חנויות יד שניה, ושוק-פשפים אם קיים.
תודה
בתקופת יוגוסלביה התקיימו הרבה פסטיבלים. אפשר לחפש באינטרנט