כתבה מקוצרת מעט, התפרסמה במגזין התיירות האלקטרוני של YNET
כרתים, הגדול וההררי שבאיי יוון, מציע חוויה של טיול מרתק בנופי טבע ואדם. יש בו פסגות נישאות, עמקים מעובדים בצפיפות, מצוקים הנופלים בתלילות אל חופים זעירים, מפרצים חוליים, גבעות מיוערות, קניונים מרשימים וכפרים בוהקים בלובנם. יש בו שרידי עבר מפואר, אוכלוסייה חייכנית צרובת שמש, מלאכות יד מסורתיות. אווירה ים תיכונית מושלמת. כרתים הוא יצירת ביניים. משהו באמצע, בין הנופים המוכרים, התנ"כיים כמעט של השומרון לבין הקסם היווני המרוחק מעט. הווי החיים העצל, הנראה אקזוטי לעין אירופאית, מזכיר מעט את עברם הפחות דחוס והיותר רוגע של הגדה המערבית של פעם, בתוספת המוני תיירים כמובן, הנוהרים לכאן בהמוניהם, בחיפוש המתמיד אחרי ים, שמש, הווי דייגים ויותר מקורטוב של תרבות.
כרתים איננו רק עוד אי מאיי יוון. סיפור תולדותיו המתועדות מקדים בהרבה את זה של יוון ויש לזכור כי רק בשנת 1913, בעקבות מלחמות הבלקן, הפך האי לחלק מיוון המודרנית. יש המתייחסים לכרתים כאל המקום בו נולדה אירופה אהובתו של זאוס, ויש המתייחסים אל האי הזה כאל ערש התרבות המערבית. על חשיבותה של התרבות המינואית בדברי ימי העולם, כבר נכתב רבות, אך הקסם של האתרים המינואיים בעינו עומד. ניתן למצוא בכרתים הרבה מן הפיתוח התיירותי ויש בו מן החספוס של הטבע בהרים, ומן הפשטות של אנשי הכפרים. חלק ניכר מהחוויה הכרתית היא ככר מוקפת עצי הדולב, העץ הענף ליד הכנסייה, בית הקפה עם הנֵסקָפֶה הקר או הטברנה הסמוכה לנמל. מבין מדריכי המטיילים הרבים נמליץ על שנים בלתי שגרתיים, שניהם כתובים על ידי ניקוס קזנצקיס: "חירות או מוות" ו"זורבה היווני", שראוי יותר להיקרא "זורבה הכרתי". זורבה הוא בשום פנים ואופן איננו "ספר בורקס". הוא מחבב את המקום ויושביו אך איננו נרתע מלייסר אותם בעקרבים. קזנצקיס, בפיו של זורבה, מיטיב לתאר את הווי האי: "הבט שם, מאחורי הגנים, בעמק. כפר יפה, אדון. מכל טוב יש בו – חרובים, פול, תבואה, שמן, יין. ושם למטה, בחול, הירקות הבכירים שבכל כרתים – מלפפונים, עגבניות, חצילים ואבטיחים. רוחות אפריקה הם שמתפיחים אותם. בלילה, בתוך הגן, יכול אתה לשמוע אותם כשהם חורקים וגדלים".
המלצות לטיול
אירקליון (Iraklio)
בירת כרתים, עיר הנמל ושער הכניסה לאי, אך דווקא בה, בבירה, כדאי להמעיט בביקור. זוהי עיר גדולה וחסרת חן לחלוטין. מומלץ לקצר את השהות כאן עד למינימום. אסור לוותר על המוזיאון הארכיאולוגי המצוין, האוצר שרידים מיוחדים במינם של התרבות המינואית ועל קברו של הסופר הלאומי ניקוס קזאנצאקיס עליו חקוק ה"אני מאמין" שלו: "איני מאמין בדבר, איני מקווה לדבר, אני חופשי!" מקום שאיננו מרשים, אך מרגש מעט, ולו בשל התחושה ההיסטורית הוא הפארק הקרוי על שמו של גדול בניה של כרתים: דומניקוס תיאוטופולוס, המוכר יותר בכינויו הספרדי "אל גרקו" (El Greco). כ-17 ק"מ – ½ שעה נסיעה עד ל-Fodele – עיר הולדתו של הצייר אל גרקו. המקום חביב, שורה של בתים לאורך הנחל, עם מסעדות וחנויות. הביקור בבית עצמו – ספק אם שווה את הטרחה.
קנוסוס – אנויה
טיול חובה נוסף הוא ביקור יסודי בעתיקות קנוסוס ((Knossos, בירת המינואים ועירו של המלך המיתי מינוס, כ-10 ק"מ מדרום לעיר. כאן חשף הארכיאולוג הבריטי ארתור אֶוואנס שרידי ארמון מפואר מהאלף השני לפנה"ס. את התרבות שהצטיינה בציורי קיר יפהפיים ובהיעדר חומות כינה אוואנס "מינואית" על שמו של המלך האגדי.
הארמון הינו מקום מצויין לדיון מעמיק בתרבות המינואית.
הארמון רב המבוכים עם ציורי הגרזן (לבריס) ביוונית, נתנו ליוונים הקדמונים את ההשראה ללבירינטוס המפורסם, שבנה האדריכל-אומן איקרוס עבור המינוטאורוס המפלצתי, שחציו אדם וחציו שור. המדענים של היום טוענים כי שחזורו הגרנדיוזי של הארמון איננו תואם את האמת המדעית, אך הוא מצייר תמונה על תפארתה של קנוסוס.
במקום לשוב לארקליון, ניתן להמשיך מקנוסוס לכפר האורגים אנויה (Anogeia), הנמצא במרחק של שעה נסיעה מכאן. השטיחים ועבודות הרקמה המוצעים כאן למכירה הם מהיפים ביוון. אמנם, הכפר עבר מסחור בשנים האחרונות, אך עדיין ניתן לשוטט בסמטאות ולראות את האורגים במלאכתם. הכפר אנויה נמצא על מדרונות הפסילוריטיס (Psiloritis), הגבוה בהרי כרתים שפסגתו מתנשאת לגובה של 2456 מ' מעל פני הים.
דרך עפר באורך 13 ק"מ יוצאת מאנויה אל מערת אידי (Ideon Andron). במערה זו הניקה נימפת העזים אֳמַלְתיאה את זאוס התינוק, כאשר הוחבא שם מפני זעמו של אביו קרונוס. המערה משמשת בסיס לטיפוס לא קשה, האורך יום שלם (הלוך ושוב) אל הפסגה. יש להצטייד במי שתייה!
רתימנו (Rethimnon)
בירת מחוז כרתים של האימפריה העות'מנית. עיר חוף נחמדה ובה תערובת של סגנונות בנייה: תורכי וונציאני. יש בה חוף חולי עטור דקלים, מבוך של סמטאות מתפתלות ושוקקות חיים, כנסיות ומסגדים. העיר העתיקה בהחלט שווה ביקור. כדאי לראות את מזרקת רימונדי העשויה שיש, את בנין הלוג'ה (העירייה הוונציאנית) ומסגד נֶראדנֶזס, שהוסב לכנסייה ומצריחו נשקפת תצפית יפה. חובבי ארכיאולוגיה ימצאו עניין במוזיאון הארכיאולוגי הקטן ובו מוצגות גם מצבות קבורה יהודיות. מעל העיר מזדקרת מצודה וונציאנית מרשימה, שנבנתה במאה ה-15 והגנה על העיר מפני שודדי הים.
אם יוותר זמן – מוזיאון הימייה. במנזר ארקדי (Arkadi) הנמצא ממזרח לרת'ימנו התבצרו ב-1866 מאות מורדים ובני משפחותיהם ופוצצו על עצמם ועל תוקפיהם התורכים את המחסן של אבק השריפה. מהדורה מקומית של מצדה…
המשך אל חצי האי Akrotiri. בפסגת גבעה Profitis Ilias נמצא קברו של אלפריוס וונזילוס. המבטא הנאמן ביותר של הרעיון הלאומני שאיחר את זמנו: "מגלי אידיאה", הרעיון הגדול, השבת גדולתה של יוון, גם אם בכוח הזרוע.
ממערב לרתימנו, ביאורייופלי (Georgioupoli נמצא חוף חולי יפהפה, שעשוי לשמש מקום לינה אידיאלי ובסיס לטיול באזור.
עמק לאסיתי (Lasithi)
עמק חקלאי פורה הנראה כלקוח מתוך גלויה. זהו עיגול מושלם כמעט של ירק, עטור הרי גיר אפרפרים, שדות מעובדים בצפיפות, ומעל לכל, משאבות המים המכונפות שהעניקו לו את פרסומו. המקום יפהפה ויופיו ניכר במיוחד באביב, כאשר מרבדי פריחה מכסים את העמק וברקע מזדקרות פסגותיהם המושלגות של הרי דיקטי. מאידך, גם לסתיו קסם משלו, כאשר העצים כורעים תחת נטל התפוחים והאגסים. כדאי לשכור חדר בדזֶרמיאדון או בפסיכרו (Psichero) וליהנות משיטוט של אחה"צ, לאחר שמטיילי היום חזרו לאתרי הנופש שלהם. מעבר להנאה שבשיטוט סתמי בשדות וברחובות, כדאי לצאת לטיול רגלי לא ארוך על מערת דיקטי, שם לפי המיתולוגיה, נולד זאוס מלך האלים.
מערב כרתים
זהו מחוז חפצם של הרפתקנים ורומנטיקנים, אלו שקצה נפשם באתרי התיירות ובגלי הנופשים. אלו הכמהים לאווירה של פעם, לניחוח ששרד מימי ביזנטיון.
כאניה
כאניה (Chania) היא היפה בערי כרתים ובסיס נהדר לטיול במערב האי. העיר נבנתה על ידי הוונציאנים ב-1252 על חורבות העיר המינואית קידוניה. במהלך השנים ביצרו התושבים את עירם כנגד התקפות שודדי הים, דבר שהוסיף לה חן רב. מטיילים רבים מגיעים הישר לכאניה ומבלים כאן את מרבית חופשתם. מכאן יוצאים אל ההרים הלבנים ואל קניון סאמאריה. העיר החדשה היא חסרת ייחוד. מומלץ להתרכז בנמל ובסבך הסמטאות שסביבו, על הבתים האיטלקיים, גגות הרעפים האדמדמים, מרפסות העץ העות'מאניות, מגדלי הכנסיות וצריחי המסגדים הפזורים בהם.
חשוב לבקר בבית הכנסת "עץ החיים", הנמצא בסמטא קטנה המתפצלת מרחוב Kondilaki. היוצא מן הנמל ומגיע לגבעת Promadonas. בית הכנסת מופעל על ידי מתנדבים. לתיאום ביקור אפשר לפנות אל Nicholas Stavroulakis-Hannan, P.O.B. 251s, 73100 Hania, tel: +30-28210 – 28268
הנמל, בו צולם הסרט "זורבה היווני" הוא מקום ציורי להפליא. זהו מקום רומנטי, עם בתים צבעוניים, שמראם הרעוע רק מוסיף להם חן, של בתי קפה לאוהבים ומסעדות קטנות. גם גלי התיירים שהגיעו בשנים האחרונות לא הצליחו לפגוע בנשמתו הים תיכונית המעורבת של המקום: ספק יווני, ספק תורכי, ספק איטלקי. מטפסים על מגדל התצפית הוונציאני שבצדו המערבי של הנמל, משתכרים מהמראה, ממשיכים אל מסגד היניצ'רים רב הכיפות וממשיכים אל המגדלור שבקצה שובר הגלים הארוך. בקצה העיר, לכיוון חצי האי אקרוטירי (Akrotiri) משקיף על הים קברו של אלפתריוס ונזילוס, מראשי ההתקוממות של 1897, אשר הביאה לגירוש התורכים מהאי וראש ממשלת יוון המפורסם של תחילת המאה העשרים. וונזילוס הלאומן, מחדש החזון של "יוון הגדולה", הוביל את צבאו לסיפוח נתחים מבולגריה ומתורכיה וגם ל"קטסטרופה של סמירנה", דהיינו, גירוש היוונים מאסיה הקטנה.
טיול רכוב במערב כרתים
זהו סיבוב מרתק בעניין, היוצא מכאניה ושב לכאניה, שניתן לבצע ביומיים של נסיעה: נסיעה קצרה (19 ק"מ) אל בית הקברות הגרמני ב-Malame. ההחלטה לבקר דווקא בבית הקברות הגרמני איננה פשוטה, אך יש במקום הדגמות טובות הממחישות את הקרב. נסיעה מערבה ל- Kolimbari. מעט צפונה לכפר, לכיוון חצי האי Rodopos, נמצא מנזר Moni Panagias. יש לו מיקום מחמד מעל הים ושווה לצלם מהנמל. לטעמי, המנזר עצמו לא שווה ביקור וגם לא האקדמיה התיאולוגית שלצדו. נסיעה 20 ק"מ מערבה אל Kastelli Kissamou. מכאן, יוצא מדי יום, שייט סביב חצי האי השמם גמבוסה (Gramvoussa), שבקצה הצפוני-מערבי של כרתים. אלו למעשה שני חצאי איים המזדקרים אל תוך הים האיגאי. אפשר כמובן להאריך את הסיבוב ולהקדיש לגמבוסה יותר זמן.
זוהי פינה משובבת נפש ואיננה מתויירת בצפיפות כמו מרבית חלקיו של האי. נהפוך הוא, מקום שכמעט לא מגיעים אליו. מקום אידיאלי לזוגות נאהבים או למשפחות שאינן נרתעות משעה הליכה בכל כיוון ומנסיעת ציוד ומים על הגב. אפשר להגיע אליו ברכב או בספינה מהעיירה קיסמוס (Kissamos). הנוסעים ברכבם נוסעים אל הכפר קליוואני (Kalyviani), הנמצא בפתחו של חצי האי גמבוסה. משם נמשכת דרך עפר, על צדו המזרחי של המצוק עד לחניון מאולתר. מנקודה זו יש להמשיך ברגל. עלייה קצרה בין שיחי הבתה עד לקו הרכס (שמש קופחת בקיץ). מנקודה זו נשקף נופו המבטיח של גמבוסה: חולות לבנים הנדירים למדי ביוון, איונים קטנים המבצבצים מול קוו החוף, לגונות כחולות, מים שגוניהם נעים בין כחול עמוק לתורכיז בהתאם לעומק. מכאן ירידה של כשעה בשביל, עד למפרץ. ניתן להשתזף בשמש ולהימלט ממנה אל הצל שלמרגלות סלעי הגיר; בשעות השפל ניתן לטייל רגלית בין האיים שבמפרץ. מערבה לחצי האי נמצא האי הקטן הנקרא אף הוא גמבוסה, אליו ניתן להגיע רק בסירה, או בספינת תיירים היוצאת מקיסמוס. במקום מצודה וונציאנית מרשימה שביצוריה המרשימים סייעו למגינים להחזיק מעמד עשרים ושלוש שנים, לאחר שהתורכים העות'מאניים כבשו את כרתים.
הגיחה אל האתר המינואי Polorinia שווה רק בגלל הנוף, וגם זה רק באביב. לאחר שהייה במפרץ, אפשר וכדאי לשוב לקליוואני, וממנו אל הכפר פלאטנוס (Platanos) שבחוף המערבי, לארוחת צהרים מאוחרת. מהכפר גולשים אל מפרץ ליבדי (Livadi) המוקף כרמי זיתים וחופים חוליים. בסוף הדרך מגיעים לפלסארנה (Flasarna) – אחד מאתרי החוף היפים של כרתים ובו שרידי נמל עתיק, שהתרוממות האי הרחיקה אותו מן הים. במקום טברנות, וחדרים ללינה. חזרה לציר ונסיעה דרומה ממזרח לים. דרך נפלאה. עצירה לתצפית (ו"גזלן") ב-Amigdalokefali. המשך נסיעה בדרך הראשית המגיע ל-Kasteli, עד ל-Kefali, כפר יפה, שווה סיבוב ועצירה לשתייה.
פנייה דרומה מזרחה אל עד לפניה למנזר היפהפה (בעיקר מבחוץ) כיסוקאליסטה (Chrissokalitsa), וממנו אל Elafonissi. חוף נחמד, הליכה במי אפסיים אל האיון שממול. חוף חולי, עם פריחת חבצלות, אך מלוכלך. חזרה ל- Elos – כפר הררי יפה עם חדרים להשכרה ובתי קפה ציוריים. כדאי לעצור לקפה או אפילו ללינת לילה. המשך נסיעה צפונה-מזרחה אל Mathiana, ופניה חזקה דרומה. נסיעה בת 45 דקות עד לאתר הופש פלאוכורה (Paleochora), זהו מרכז תיירותי גדול, שנראה ענק בהשוואה לשממה של מערב כרתים. אך לטעמי מקום משגע. טיפוס על המבצר לתצפית. מקום טוב לאכול וללון. מכאן יוצאת מעבורת אל Sougia בשעה 09:45 ושבה ב-17:30.
ניתן להפליג מפליאוכורה אל האי הקטן והנידח גאוודוס (Gavdos), הדרומי באיי יוון, הנמצא 50 ק"מ דרומה משם. המקום, שבין שתי מלחמות עולם שימש כבית כלא לאסירים מדיניים, מאכלס חמישים בני אדם המתפרנסים מגידול עזים ומשרותי תיירות מינימליים. אין שם הרבה מה לראות, אך זהו מקום נהדר למי שרוצה "להיזרק". נמליץ להמשיך מכאן לכפר החוף המתוייר יחסית סוייה (Sougia) ולצאת לטיול רגלי בן שעה מערבה, אל המעגן העתיק ליסוס (Lissos) ואל שרידי מקדש אסקלפיוס (אל הרפואה).
מפלאוכורה נסיעה צפונה-מזרחה, 5 ק"מ, דרך קניון יפהפה (שווה לעצור את הרכב וללכת ברגל) אל הכפר Anidri. בכפר כנסייה חמודה, אך העיקר הוא הדרך. אפשר לנסוע מכאן אל Temenia, ממנה אל Rodovani, וממנו אל סוייה. זהו כפר מתוייר יחסית, אך לצדו חוף משגע. אפשר ללכת מערבה אל הנמל וממנו לעלות צפונה, בתוך קניון, בשביל מסומן, כשעה הליכה טובה עד למעיין ולעיר העתיקה Lissos.
נסיעה צפונה עד לכפר Moni, ממנו מסתעפת דרך סלולה באורך של ½1 ק"מ אל סיום מסלול ההליכה בקניון אגיה איריני. המשך נסיעה עד לקניון Agia Irini. 7 ק"מ ירידה בשביל כבוש ומסומן היטב (חלק מה-E-4), עד ל- Moni. אין מים לאורך הקניון. מכאן שעה וחצי נסיעה עד לכאניה. בדרך חציית הרי לפקה אורי – מרשים.
ההרים הלבנים
ההרים היוונים – לֶפְקָה אורִי (Lefka Oroi) ביוונית – הם פראיים ושוממים כמעט מאדם ומהווים את שיאו של הטיול בכרתים. המערות והנקיקים אפופי סיפורי גבורה, לכאן נמלטו המורדים בשלטון העות'מני בעוד החיילים התורכים פורעים בנשארים בכפרים. באזור אפשרויות רבות לטיולים רגליים.
קניון הגיה איריני
ניתן לצאת לטיול טבע יפהפה ולא קשה, בקניון הגיה איריני (Hagia Irini), הנמצא במרחק של שעה נסיעה מפליאוכורה או כאניה. ניתן ללכת כשעה בקניון, הלוך ושוב, או להמשיך עד לנקודת הסיום בכפר מוני (Moni), הנמצא במרחק הליכה של שלוש שעות מהגיה איריני.
טיול אלטרנטיבי, קשה קצת יותר, הוא קניון אימברוס (Imbros). ההליכה בו אורכת כארבע שעות. היציאה מכאניה, לכיוון חורה ספקיון (Hora Sfakion). הכפר אימברוס (Imbros) מהווה נקודת מוצא להליכה בקניון אימברוס. המסלול הקצר מסתיים בכפר Komitades. אפשר להמשיך מעט הלאה, עד לקפיטריה שמעל לירידה לקניון, שם מוכרים Pitasfaki, מעיין פיתה של האזור. שם הקפיטריה Gorgepass (Porofargo) tel: 0825-95450 / 95232. הצוות נחמד להפליא.
להמשיך מחורה ספקיו לכיוון מערב, בדרך המטפסת גבוה עד לכפר Andopolis, ממנו אפשר לרדת כשעה בשביל עד ללוטרו. (אפשר גם לנסוע הלוך חזור בטקסי-ג'יפ, במחיר של $45). אנחנו המשכנו עד קצה הכפר, שם פונה דרך שמאלה, היינו דרומה, מרחק 800 מ' בעלייה, עד ל-Agia Ekaterini. משם נשקפת תצפית מופלאה על המפרץ של לוטרו. חזרה לאנדופוליס והמשך נסיעה מערבה עד לאגיוס יואניס (Ag. Ioannis). בדרך חוצים את יובליו העליונים של קניון ה-Aradin. אפשר לרדת דרכו עד לחוף, מערבית ללוטרו.
שייט ללוטרו
כדאי מאד לשוט לכפר הקסום Loutro. ספינה יוצאת בשעות: 10:30; 13:15; 16:55. ההפלגה אורכת כחצי שעה. מראה קסום. חזרה לחורה ספקיון: יש שתי אפשרויות:
א. הפלגה בספינה היוצאת מ- Ag. Rumhel בשעות 11:30; 15:45; 18:00 ומגיעה כעבור חצי שעה ללוטרו.ב. הליכה בת כשעה וחצי – שעתיים ברגל, לאורך החוף, בנתיב המסומן על ידי ה-E4 (שביל מסומן להולכי רגל החוצה את אירופה כולה), עובר דרך מפרץ מדהים, נביעות מן הסלע וכו'. בדרך עוצרים בחוף יפה ולידו מעיין. כשמו כן הוא: Fresh Water Beach.
קניון ארדין
להמשיך מחורה ספקיו לכיוון מערב, בדרך המטפסת גבוה עד לכפר Andopolis, ממנו אפשר לרדת כשעה בשביל עד ללוטרו. (אפשר גם לנסוע הלוך חזור בטקסי-ג'יפ, במחיר של 45$). אנחנו המשכנו עד קצה הכפר, שם פונה דרך שמאלה, היינו דרומה, מרחק 800 מ' בעלייה, עד ל-Agia Ekaterini. משם נשקפת תצפית מופלאה על המפרץ של לוטרו. חזרה לאנדופוליס והמשך נסיעה מערבה עד לאגיוס יואניס (Ag. Ioannis). בדרך חוצים את יובליו העליונים של קניון ה-Aradin. אפשר לרדת דרכו עד לחוף, מערבית ללוטרו.
קניון סאמאריה
כל מטייל כמעט רואה לעצמו חובה נעימה לבקר בקניון סאמאריה (Samaria). זהו קניון צר ועמוק שהיוונים טוענים בלהט כי הוא העמוק ביותר באירופה (אפשר לשאול את דעת הקרואטים על קניון פקלניצה ואת דעתם של הסארדים על הקניונים שלהם). זהו אחד המקומות הבודדים באי שניצל מידם הקשה של החוטבים וניתן למצוא בו עצים מרשימים ועתיקים. קניון סאמריה הוא אטרקציה המושכת אלפי מטיילים בשנה. בעונה הבוערת משתרך טור ארוך של מטיילים. ההלצה אומרת שפלא הוא שהסלעים טרם נשחקו עד תומם בנעלי המטיילים. מומלץ בחום להימנע מהטיול בחודשי הקיץ ההומים מבקרים ולהעדיף את חודשי האביב (מאי ואפילו יוני). הקניון אז הינו חגיגה צבעונית בלתי נשכחת של סחלבים, פרחי אבנוס כרתי וורודים ואדמוניות חורש לבנות(!) לסתיו יש יתרונות לסתיו, כמו חלמוניות בצבע צהוב זוהר וסתווניות וורודות בגודל אגרוף. כבר בספטמבר מציצות מכול מקום רקפות ענוגות.
כביש הגישה אליו יוצא מכאניה דרך הכפר לאקי (Lakki) ומישור אומאלוס (Omaloa) אל קסילוסקאלה (Xiloskala), שהא שער הכניסה לקניון. ההליכה בקניון אורכת בממוצע שש שעות. הקניון הינו אטרקציה המושכת אלפי מטיילים בשנה. לפרטים נוספים, ראה: אתר האינטרנט של הקניון.
בעונה הבוערת משתרך טור ארוך של מטיילים. לפיכך מומלץ להתחיל מוקדם ככל האפשר. לשם כך מומלץ ללון במלון אשר בקסילוסקאלה. אלטרנטיבה מקורית ואטרקטיבית יותר היא נסיעה בג'יפ (או ברגל) ממגרש החנייה. – לייתר דיוק ק"מ לפניו – בדרך עפר המטפסת מזרחה אל הבקתה האלפינית קלרגי (Kallergi), הנראית כלקוחה מתוך גלויה של נוף אלפיני. אפשר ללכת רגלית מהבקתה אל הקניון (ירידה בשביל תלול), או לבקש מהם "הקפצה" ברכבם (בתשלום), לשער הכניסה הרשמי.
הבקתה, הנמצאת בגובה של 1,680 מ' מעל פני הים מאוישת על ידי צוות קבוע ומהווה נקודת מוצא נהדרת לטיול בקניון גופא ובהרים הלבנים סביב סביב. כך למשל אפשר לצאת לטיול רגלי בן יום אל פסגת גינגילוס (Gingilos) המתנשאת לגובה של 2,080 מ' מעל פני הים, מצדו המערבי של הקניון. מהפסגה נשקף מראה מרהיב.
דרום האי
מחורה ספקיו נסיעה של 12 ק"מ מזרחה עד מבצר Frangokastello. משעמם למדי, כדאי לרדת לחוף ולצלם אותו כשהשמש מירה עליו ממערב. ממנו, המשך נסיעה עד Sellia הצופה על מפרץ פלאקס. דרך מתפתלת יורדת אל Plkias.. פלקיאס מקום חביב מאד, חשוב להגיע אליו באור. אם לנים במלון Calipso, חשוב לארגן תיקי יד ללילה אחד. יש שם בעיית סבלים.
ביום זה אפשר לנסוע למנזר Moni Preveli. בדרך עוברים גשר "גיבנת" עותומני ותצפית על חוף פרבלי וקניון קורטאליוטיס. בבקר כדאי לנסוע לחלקו התחתון של קניון קורטאליוטיס (Kourtaliotis), המוכר יותר כ- Preveli Beach). וצרים לתצפית מרשימה. משם יורדים בגרם מדרגות אל חוף פרבלי, אותו חוצה לשניים נחל Megalopotamos. החוף יוצא דופן בכך שיש בו נחל ומשני צדיו עצי תמרים. בקיץ אפשר וכדאי להגיע לכאן בסירות מפלקיאס. הליכה בתוך הערוץ וחזרה. לחובבי לכת מומלץ ללכת ברגל, שעתיים בערך, מהגשר עד לחוף.
לפרטים אודות הרצאה על יוון, לחצו כאן. כמו כן תוכלו לקראו באתר זה על למה יוון? – מבוא למטייל ביוון, קריאת כיוון – האולימפוס, והמלצות נוספות לטיולים – באיי יוון, ביוון הצפונית ובפלופונזוס.
בית הכנסת עץ חיים ממוקם בכאניה. טעות הוליכה את הקטע אודותיו לתיאור העיר רתימנו.
אי מגוון ץ טיילנו ונחנו בוץ שכרנו בית בכפר . ומשם טיילנו בטיולי כוכב. בבית בריכה פרטית כיף של חופשה. הספקנו גם לנוח ולטיל בטברנות. את כל החבילה אירגנה לנו סוכנות בשם די בסט דשהתאימו לנו יפה את הכל
http://www.dbes.co.il
לבחירת מלון ברודוס רצוי לבדוק אם הנסיעה מהמלון לעיר לא רחוקה, לנו זה עלה כל צד 15 יורו וזה הרבה כסף, להצטייד בקפה, הקפה לא טעים, בהזמנת המלון רצוי לרשום כל בקשה: כגון: מול הבריכה,אגף חדש, אחרת לא תקבלו כלום.
ילי שלום
אנחנו שבנו מטיול בכרתים.
זה היה ביקורנו השני בכרתים ולקחתי את הצעתך לטיול מחניה לחניה.
מאד נהננו מהמסלול, מההוראות הברורות וההמלצות ולכן המון תודה.
חשבתי אם תוכל לשתף את קוראיך שהספינה מקיסמוס לא בעונה יוצאת רק ב10:15 בבוקר.
אנחנו פספסנו את הספינה ולכן נסענו עם רכבנו כפי שהמלצת ומאד נהנו מהירידה והנוף המרהיב ומהחוף המושלם בגרמבוסה.
לציין שטילנו עם 3 ילדים שנהנו מהדרך וקצת התלוננו בדרך חזרה אבל הודו שזה היה שווה.
מצאנו בקלות מקום לישון בפלסרנה וכך גם בפלאוחורה.
מפלאוחורה לקחנו את המעבורת עם רכבנו, ירדנו באגיה רומלי והלכנו בסמריה ולאחר טבילה בים המשכנו עם המעבורת לחורה ספקיון ושם ישנו את לילנו האחרון.
נהננו מכל רגע
המון תודה
צלילה
תודה עבור ההמלצות. נשמח לשוב. מה עם טיול מאורגן לכרתים? ההסברים חסרו לנו
עדנה ורני
ראשית ,אציין שאני נ ג ד טיול מאורגן באופן טוטאלי !,,ומעולם לא הייתי,,וגם כנראה לא אהיה,
לטייל בכרתים,,עם האישה/חברה/אהובה,,לא משנה אם יקח לך קצת יותר זמן,,עד שתמצא,,הרווח(לא הפסד) כולו שלך,,הטיול לבד ברכב שלך,,יזכיר לך את ירח הדבש,,אפילו שהיה מזמן,,ג'י פי אס לחלוטין מיותר,,מפה מפורטת מספיק,,רצוי לדעת מעט אנגלית,,
ולא לפחד ללכת לאיבוד,,זה אי ! ותמיד הים יתן לך מושג של כיוון ,אין טעם שאפרט איזה מקומות כדאי הכי,,עניין של טעם,,כמי שאוהב מקומות שקטים,רגועים,ששם אפשר להתענג בחופים חלומיים,,כמו בגן עדן,,בלבוש גן עדן (וללא עלה תאנה)
זה בחוף הדרומי,,יש מלון נחמד שנקרא וריטומטיס,,עי ספקיה,,ומשם מערבה כל הקטע,,לוטרו ,סויה,,פלהורה,,גם האי גבדוס
הוא חתיכה שמזכירה,,את דהב ונוייבע של פעם.
בקיצור,,כרתים מקום מושלם לניקוי ראש אמיתי,,הייתי באיי יוון בכלל שש פעמים מתוכן פעמיים בכרתים,,וכנראה שאהיה עוד,,הרבה,,
מוטקה.
גילי שלום,
אנחנו משפחה המונה 5 נפשות 2מבוגרים + 3 ילדים בגילאים 14,10,6. אנחנו מאד מתעניינים בכרתים . היינו שמחים לקבל מלבד המסלול שהצעת גם טיפים נוספים על טיול עם ילדים וגם מקומות שניתן ללון בהם והם אמינים ונקיים וחשוב מאד גם זולים . . זוהי פעם ראשונה שאנו נצא עם הילדים בטיול לא מאורגן ולכן כל פרט חשוב לנו החל מהנחיתה , השכרת רכב, לינה אוכל והנאה. תודה רבה
שלום רב
את מוזמנת לקבוע פגישת ייעוץ
054-4738536
גילי
אשמח לקבל את המסלול בכרתים מחניה לחניה. לא מוצא לבד
חג שמח
כאשר אתפנה, אנסה לחדד ולהבהיר יותר. תודה
שלום גילי
האם יש לך המלצה לחברה שעושה טיולים מאורגנים חד יומי בכרתים.
טיול להכרת האי
אודה לתשובתך
גדעון מלכי
צר לי. לא מכיר
שלום גילי,
מכיר את הכפר הודטסי בכריתיים?
יש לך מה לספר עליו? אני יודע שבדרך כלל יש שם פסטיבל באוגוסט /
תודה!
נסה לאיית בלועזית
הכפר Hudetsi מארח כל תחילת אוגוסט פסטיבל מוסיקת עולם במשך ארבעה ימים.הלינה בכפר משוריינת מראש וישנה אפשרות לפתוח אוהל באזור ספציפי. מוסיקה פצצה!! לא טראנס..מוזיקאים מכל העולם כולל נציגות ישראלית מופיעה ומתארחת במקום.
את הפסטיבל מפיק עשרות שנים המוזיקאי רוס דיילי שגר בכפר.יש פרטים נוספים באתר הפסטיבל labyrinth music hudetsi
גילי שלום,
האם יש מלונות כשרים או מסעדות כשרות בכרתים?
תודה.
לצערי, יום אחד אינו מספיק
גילי שלום
אנחנו ישנים בחאניה ורוצים לעשות את קניון סאמריה.
אם הבנתי נכון, מגיעים עם הרכב ל- Xyloskalo ומתחילים את המסלול ברגל.
מסיימים ב- Agia Roumeli ומשם לוקחים מעבורת ל- Hora Sfakion.
משם איך מגיעים בחזרה לרכב?
תודה
חגי
הכי פשוט, להגיע באוטובוסים מחאניה
שלום גילי. האם בכוונה לא התייחסת לצד של אלונדה ואי המצורעים? האם כי לא מומלץ בעינייך?
תודה.
אין לי עמדה בנושא
תודה רבה לך גילי על הכתבה המעניינת שמעוררת חשק לטייל במסלול שהצעת,
שאלה לי , אנחנו נגיע עם רכב לפליאכורה ורצינו להמשיך לחורה ספקיה אבל ראיתי שאין דרך אלא אם חוזרים לחאניה או במעבורת, האמנם כך?
לא הייתי שם הרבה זמן. חושש לתת תשובה לא בדוקה