עצות לקראת טיול לארצות הקווקז: גאורגיה , ארמניה ואזרבייג'ן.
כתב וצילם: גילי חסקין
לצפייה במצגת תמונות בנושא: טיול לקווקז ; הקווקז הרוסי-יוני 2019
ראו באתר זה : גיאוגרפיה של הקווקז ; עמים ושפות בקווקז ; סכסוכים אתניים בקווקז ; ההיסטוריה של הקווקז
לגאורגיה (שרבים בישראל עדיין מכנים בשם הרוסי "גרוזיה") יש הרבה מה להציע: נופים פראיים ומגוונים; ארכיטקטורה רבת רושם, חברה מסורתית וכפרים ציוריים; אוכל משובח ועשיר עם יין טוב; ובעיקר הכנסת אורחים חמה במיוחד. סיור בגאורגיה של היום חושף מדינה חבולה מהמלחמה עם רוסיה שפרצה שם בקיץ 2008, אבל בו זמנית נחושה להשתקם ובעיקר להמשיך בדרך החדשה מערבה. זוהי ארץ זעירה, החיה לצד שכנה ענקית ומאיימת ומתגעגעת לימים בהם היתה אימפריה, בתקופתה של המלכה תמרה, מושא הגעגועים הקולקטיבי.
כדי ליהנות מגאורגיה באמת ומהשפע האדיר שיש לה להציע, מומלץ לטייל הה נכון. אף שהבירה טביליסי היא עיר מודרנית ויפה – היעדים הייחודיים באמת מצויים הרחק משם, בכפרים הנידחים ובעיקר בנופים המרהיבים של הרי הקווקז הגבוה. אלא שההגעה לשם לא תמיד פשוטה.
מרבית הישראלים מטיילים בטביליסי הבירה ובקוטאיסי אשר בקולכיס, ארץ גיזת הזהב. הם לא זונחים כמובן את גורי (Gori), משחתה ולעתים גם את טלאבי – האתרים שלאורך המטקוארי. דומה שאיש אינו מחמיץ את גודאורי שבקווקז הגבוה ורבים מציצים לאזור בקוריאני שבקווקז הקטן. אולם לטעמי, האזורים המרהיבים ביותר הם סוונטי, על מגדליו וטושטי על מבצריו וחבסורטי על כפריו המבוצרים. כולם בקווקז הגבוה.
בארמניה, הגם שהיא ארץ יפה, התמהיל פחות מאוזן בין המרכיבים התיירותיים. יש בה את הר הגעש ארגנץ, את אגם סוואן והקניונים אשר בדרום, אבל הטיול מוטה באופן מובהק להיסטוריה וארכיטקטורה. זוהי הארץ המתקדמת ביותר בקווקז מבחינה תיירותית, ונהנית מהשקעות רבות של הפזורה הארמנית, אולם מדובר בעם עצוב, שעדיין נושא בזיכרונו את האסון הנורא של הטבח של 1915. גם כאן קיים געגוע קולקטיבי, לימים בהם ארמניה הגדולה כללה זה את אזור אגם אורמיה שבאיראן וגם את מרבית שטחה של מזרח תורכיה. אני ממליץ בחום שלא להסתפק רק באתרים שסביב הבירה, אלא להצפין למנזרים המרהיבים שסמוכים לגבול הגאורגי ולדרום המדברי הרחוק.
אזרבייג'אן היא ארץ פראית ולא מוכרת. יש בה נופים הרריים רבי רושם, בוץ מבעבע, אתרים מוסלמים המהווים יעד לעליה לרגל, שרידים של פולחני אש זורואסטרים, תרבות תורכית והרבה ניחוח של דרך המשי, כמו הבירה באקו הנראית כאילו יצאה מפנטזיות של ספרי נוסעים, להיץ' שהיתה מרכז ענק לסחר בנחושת ושקי, שם נראה מדש פגני שהפך לכנסיה ובתורו היה למסגד. המלון הטוב ביותר שוכן בתוך קראוון סאראי, היינו מלון שיירות סלג'וקי. זיכרון המלחמה בין ארמניה לאזרבייג'ן חי ונושם בקרב שני העמים. מטבע הדברים, לכול עם יש את הנראטיב שלו. גם כאן, אומה זו חווה חוויה טראומטית של קריעת חבליה על ידי איראן ולימים גם על ידי ארמניה.
ראו: של מי אתה חבל?
אני ממליץ על חברת התיירות של נינה דדאיאן, פיזיקאית שעשתה הסבה לתיירות והקימה את Armenia Travel.
טלפון: 37410-526106. דוא"ל: [email protected]
מרבית המטיילים נוהגים לשלב את גאורגיה וארמניה. לטעמי, גם השילוב בין גאורגיה לאזרביג'ן מוצלח מאד.
לקראת הטיול בארצות אלו, באחת מהן, בשילוב של שתים, או בכול השלוש, ראו באתר זה:
כתבות:
פרקי יומן:
הרצאות:
הרצאה על ארצות הקווקז: גאורגיה, ארמניה ואזרבייג'אן .
חומר רקע:
- מבוא לטיול בארמניה
- האסון הארמני
- ההיסטוריה של ארמניה
- הר אררט – נוף ואדם
- מבוא לטיול בגאורגיה
- סטלין – איש הברזל
- תולדות גאורגיה בעת העתיקה
- תולדות גאורגיה בימי הביניים
- גיאורגיה בעידן הרוסי – סובייטי
- תולדות גאורגיה העצמאית
- יהודי גאורגיה
- מבוא לנצרות
- מבוא לאיסלם
- הדת הזורואסטרית
- העמים התורכיים
- גידול הגפן ותעשיית היין
- דרך המשי
- וולקניזם -תופעות געשיות בעולם
- המלצות לטיול באזרבייג'ן
–
ד"ר בני טלטש – צמחים שצולמו במהלך הביקור של משלחת ישראלית לטיול טבע בגיאורגיה במאי 2012